:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Вместо да забрани, ГЕРБ е на път да разреши строежите върху дюни

МРРБ не посмя да въведе възможност за обжалване на строителни разрешения
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
През февруари 2010 г., когато още беше борец срещу заменките, Мирослав Найденов води репортери на тур из скандалните сделки по морето. Тогава в програмата попадна и заменката на Емил Димитров за 11 дка до хотел "Хавай". Тогава управителят на "Елеонора транс" Георги Николов обясни, че Димитров не се интересувал от туризъм, хотелът не лежал на сърцето му, а гледал само финансовите отчети.
Спешните промени в пет закона, които трябваше да забранят всякакви строежи в дюните, на практика развързват възможността да се строи върху тези природни забележителности. Това с изненада установиха вчера еколозите, след като три министерства пуснаха за обсъждане предложенията си.

"Най-скандално е предложението на МРРБ. То влошава защитата на дюните, като приема, че е възможно да има дюни и в зона Б по закона за устройство на черноморското крайбрежие. Това ще създаде противоречие в закона, който сега казва императивно, че всички дюни са само в зона А, без значение дали са до 100 метра от морето или на повече", обяви коалицията "За да остане природа в България". В най-близката до морето зона строителството е категорично забранено, а във втората е частично разрешено. Министерството все пак включва текст, че и в двете зони строителството върху дюни се забранява, но пък допуска за първи път изключения - за подземни проводи и мрежи на техническата инфраструктура.

Екоминистерството пък допуска, че дюните освен публична държавна собственост могат да са и общинска. В това еколозите също виждат отстъпление от защитата на природните забележителности. "МОСВ също като МРРБ явно иска да отслаби защитата върху дюните и да ги даде в ръцете на корумпирани общини", казват от коалицията. Сега законът гласи, че дюните са "публична държавна собственост, която не може да бъде обявена за частна". Към това в проекта си за промени екоминистерството добавя, че дюните могат да са и публична общинска собственост, която също не може да се обявява за частна. Важна промяна все пак е, че забраната за строежи върху дюните ще важи дори ако действащият подробен устройствен план на местността предвижда там да може да се строи.

МРРБ предлага дефиниция в закона на дюни: "Пясъчни дюни са образувания, формирани от насипване на пясъци под въздействието на вятъра. Основните видове дюни са зараждащи се подвижни дюни, подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни".

В Закона за устройство на територията хората на Лиляна Павлова възприемат идеята на еколозите на сайта на общината да се публикуват и проектите за общи устройствени планове, а не само приетите документи. Юридическите лица с нестопанска цел в областта на околната среда вече ще могат да участват в процедурите по одобряването на плановете. "Не са приети предложенията за обжалваемост на ОУП, за прозрачност и обжалваемост на подробния устройствен план, както и на строителните разрешения", казват еколозите. Според МРРБ, когато имотът е в защитена зона и защитена територия, заинтересованите лица ще могат да обжалват само ПУП, но не и строителното разрешение.

При скандала с несебърските дюни МРРБ си изми ръцете с ековедомството, което не било предоставило информация, че на въпросния терен има дюни, за да направят коректна кадастрална карта. Затова сега МРРБ иска законът да задължи изрично всички органи, които имат задължение за опазването и контрола на защитените територии, да предоставят информация за крайбрежни езера, лагуни, лимани и влажни зони, както и дюни. Според еколозите "МРРБ опитва да прехвърли топката към МОСВ, като ги задължи да направят всички дюни защитени територии по смисъла на закона за защита на териториите с нарочни заповеди. Това е на практика невъзможно да се случи в близките 10 г., защитени територии не се обявяват толкова лесно". Срокът за обявяване на заповедите по "Натура 2000", когато има дюни, се скъсява на до 1 г., но за останалите зони за местообитанията екоминистерството иска дори удължаване на срока до 6 г. (сега е 4 г.).

Въпреки че ведомството на Мирослав Найденов не предлага спиране на продажбата на държавни гори в "Натура 2000", еколозите са доволни от промените, които касаят промяната на предназначението на горски територии. Законът за горите вече няма да допуска да се променя предназначението на имоти в горски територии, които са защитени зони. Една от вратичките за всички процедури за продажба на земи и гори, за които има подадено искане за изключване от горския фонд, беше чл.14 г на вече отменения закон за горите. Според него земеделският министър продава, заменя или учредява ограничени вещни права върху горите и земите, които са изключени от горския фонд по реда на Закона за държавната собственост на лицето, по чието искане е станало изключването. Сега се прекратяват всички процедури, започнати по този ред, ако става въпрос за имоти, попадащи в границите на зона А и зона Б, защитени територии или "Натура 2000".



ОБИЧАЙНИТЕ ЗАПОДОЗРЕНИ

Скандалът в Несебър няма да се размине без участието на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Фирми около Димитров са започнали през 2011 г. процедура за купуване на държавен горски терен и смяна на предназначението му, разкри сайтът "Биволъ". Теренът е 2.5 дка и се намира между два други имота на свързани с депутата фирми. Единият от тях е хотел "Хавай", който се управлява от фирмата "Експрес Турс". Тя пък се контролира от "Елеонора Транс", собственост на майката на Димитров - Елеонора. Точно "Експрес турс" иска от регионалната горска дирекция в Бургас през октомври 2011 г. да започне процедура по смяна на предназначението. През февруари 2012 г. службата не открива ценни горски видове при оглед на имота. Любопитно е, че не забелязва как върху държавния терен вече се мъдри частен басейн, построен незнайно с какви строителни книжа.
снимка: "Биволъ"
Басейнът на държавния горски терен
2
2488
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
10 Януари 2013 13:12
нищо ново под слънцето ... все едни и същи хора, схеми, далавери ...
10 Януари 2013 20:30
НЕ,НЕ,НЕ, ама ДА!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД