:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мачкането на съдебната система се върна като бумеранг

Какво може да очаква власт, която арестува високопоставен прокурор и 24 часа по-късно той е пуснат с аргумента, че е напълно невинен
Снимка: Велислав Николов
Вътрешният министър Цветан Цветанов громеше магистрати, лекари, депутати от парламентарната трибуна, докато бандитите извършиха за 4 години стотици хиляди престъпления, останали неразкрити и ненаказани.
Някак покрай протестите една новина дори не успя да пробие кордона от милиционерщина, опасал държавата. Един високопоставен бургаски прокурор - зам. окръжния, бе вкаран в ареста за корупция, но по-малко от 24 часа по-късно бе пуснат и обявен за абсолютно невинен.

За това кратко време обаче МВР чрез вътрешния министър Цветан Цветанов, който вече е в оставка, направи няколко публични изявления, в които буквално го обяви за виновен. Че прокурорът бил в ареста по обвинение за подкуп от 8000 лв. заедно с адвокат по дело за икономическо престъпление, че имало някакво дело за голямо количество алкохол, което било прекратено...

"Това е по един случай, по който работеха колегите от ГДБОП заедно със Софийска градска прокуратура. Има иззети веществени доказателства, като сред тях има около 7000-8000 лв. и ангажимент да се прекрати преписка. И тези пари, които са иззети като веществени доказателства, да бъдат разпределени към прокурора и адвоката", обяви Цветанов в прав текст по телевизията.

Сценката бе драматично доразвита от съпругата на прокурора, която пък е шеф в общината и която обяви, че дори не са й дали възможност да му занесе инсулин. По-късно й се бил обадил все пак ръководителят на местната полиция, който я посъветвал



да занесе няколко чифта дрехи в ареста



Само часове по-късно Софийска градска прокуратура абсолютно оневини въпросния прокурор. И обяви, че срещу Георгиев няма никакви доказателства и той бе освободен от ареста. Обявено бе също, че арестуваният заедно с прокурора адвокат Марин Стефанов всъщност бил поискал парите от свой клиент, като го излъгал, че тази сума била посочена от прокурора, за да "извърши неправомерни действия по досъдебното производство". Според събраните доказателства Георгиев нито е искал, нито е получавал пари във връзка с делото, а Стефанов злоупотребил с името му, твърди прокуратурата.

Това обаче не попречи на Цветанов да обяви веднага от телевизионния екран:



"Аз имам собствено мнение,



но все пак трябва да се придържаме към това, което вече имаме като позиция на прокуратурата и, разбира се, тя е водеща в едно разследване". По този начин той отново внуши, че работата около държавния обвинител не е чиста.

И в единия, и в другия случай нещата обаче са повече от скандални. Защото ако Цветанов твърди, че има нещо срещу въпросния прокурор, ако има доказателства, то просто трябва да ги каже. Иначе става дума за обикновена милиционерщина.

Първоначално самият прокурор обяви, че няма никакви претенции към МВР. Ден по-късно обаче той вече заяви, че обмисля да заведе дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. "Никога не сме коментирали някаква ситуация, в която да се вадят или да се предлагат някакви пари. Мисля, че бяха белязани, но парите в него, в мен нямаше такива пари.



Това е нагласено



и по мое вътрешно убеждение е нагласено от колеги, но не от Бургас. Просто успяха да постигнат целта си. Аз ще се отведа от това дело и такава, предполагам, е била целта. И да ме злепоставят", заяви вчера прокурорът.

Дори и ВСС се скандализира от случая и се самосезира чрез етичната си комисия. За да не вървят срещу МВР-шефа, оттам обявиха, че първо щели да проверяват дали има данни за укоримо поведение от страна на Георгиев, включително и с оглед на неговите контакти. В същото време обаче щяло да се провери и защо се допуска прокурор да бъде задържан по тежки обвинения и след само 24 часа да се окаже, че няма никакви доказателства. Според ВСС било опасно да се компрометира по този начин даден магистрат, който води тежки дела. А Георгиев е наблюдаващ прокурор по много знакови дела в района като например за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов, както и по процеса с катастрофата на световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Преди години е бил следовател в процеса срещу Пламен Дишков-Кела. Изобщо не е случаен прокурор. При това е бил прокурор, на който същото това МВР много е разчитало в различни периоди.

Каквато и да е истината с него обаче, това беше поредно доказателство за това



докъде може да стигне милиционерщината



Месеци наред МВР по времето на ГЕРБ буквално не спираше да мачка съдебната система, отделни нейни представители, включително и като кръщаваха операции на името на съдии. При това ясно показвайки тенденциозност срещу едни и странна търпимост към други. Стигна се до това масирано да се нападат магистрати, защото например забавили с години написването на мотиви. Няма спор, че и досега трудно може да се даде каквото и да смислено обяснение, че не са написани мотиви на дела 2-3, че и 4 години. В същото време обаче други съдии, които също толкова са се забавили, ги издигаха, и то не без протекцията на висши постове от МВР или техни близки.

От тези постоянни атаки се стигна и до още по-силно недоверие в съдебната система, сякаш някой



нарочно подриваше авторитета й



"Спецификата на работата на съда и на прокуратурата, негативният медиен образ на двете институции и редките контакти, които обществото има с тях, трудно могат да разчупят създадения през годините лош имидж. Полицията е най-одобряваната от трите институции, доколкото нейни представители присъстват постоянно във всекидневието и хората имат чести контакти с тях. Полицията е и една от най-често коментираните в медийното пространство български институции", обяви само преди дни в национално изследване на правното съзнание на българина НЦИОМ.

"Не на последно място от години в общественото съзнание е валиден стереотипът, че полицията залавя престъпниците, а съдът и прокуратурата не си вършат добре работата и ги пускат", се добавя още в проучването. Според данните обаче хората си правят заключение за тези институции, без да са имали пряк контакт с тях. Цели 79 на сто от интервюираните в края на 2012 г. твърдят, че през последните 5 години не са се обръщали към полицията, 94 на сто не са имали контакт с прокуратурата, а 92 на сто - със съда. Мнение за работата на полицията обаче изразяват 86 на сто от интервюираните, за тази на прокуратурата - 74 на сто, и за тази на съда - 76 на сто. Всеки може и сам да си обясни откъде тези хора са черпили най-вече мнението си за прокуратурата и съда - вероятно от участието на МВР-шефовете и лично на премиера в оставка в сутрешните блокове.



Не че съдебната система е "цъфнала и вързала",



но пък на какво унижение бе подлагана през последните четири години.

И не беше само магистратурата. "Съсипахте ми живота, съсипахте ми кариерата, съсипахте ми здравето, съсипахте ми семейството. На какво да се радвам? Как да съм доволен? От какво? Знаете ли, че в момента съм инвалид - аз съм пенсионер, защото съм с много сериозно сърдечно заболяване". Сигурно мнозина са позабравили тези думи на горнооряховския лекар д-р Стефан Лазаров.

Лекарят направи емоционалното си изказване пред медиите, след като беше напълно оправдан заедно с няколко свои колеги по едно от делата срещу него. До това обвинение обаче се стигна след скандалното четене на СРС от парламентарната трибуна от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов в края на 2010 г.

Той чете записи на подслушани разговори на същите лекари по друг случай с новородено в опит да шокира обществото, без изобщо да провери за какво точно става дума. След тази неговата запомняща се изява тръгна и разследване. Лекарите Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и шефът на родилното отделени на болницата в Горна Оряховица д-р Димитър Сотиров бяха обвинени от министъра в "предумишлено умъртвяване" на бебе на непълнолетна родилка през ноември 2010 г. И прокуратурата веднага образува досъдебно производство. Скандалът, който последва,



накара МВР и прокуратурата да се разровят и



за други техни случаи, по които може да им се търси отговорност. И така стигнаха и до случая с жената от Дебелец, по който вече има оправдателни присъди. Но по онова време това трябваше да послужи като доказателство, че те и без това и винаги са били маскари. Сега се оказва, че цяла деветорна медицинска експертиза е на път да оневини лекарите от Горна Оряховица и по конкретния случай, по който Цветанов ги набеди за "убийци" на недоносено бебе. Всъщност експертизата е подписана от 8 човека, деветият все не може да намери време да положи подпис и наскоро бе обявено, че ще бъде глобен.

Така или иначе стана ясно, че медицинската общност и депутатите правилно са



протестирали бурно срещу полицейщината



и действията на властите спрямо четиримата горнооряховски медици. Защото те бяха показно арестувани, обискирани, унижавани, държани дни наред в ареста. И именно в отговор на тези критики вътрешният министър отиде в парламента и започна да чете подслушаните разговори между тези лекари. Твърдеше се, че те са били прихванати по законно използвани СРС-та във връзка с разследване за длъжностни престъпления в болницата. И до момента не е известно да има развитие по това дело, няма обвиняеми, нищо.

И тук идва естественият въпрос кой трябва да носи отговорност. И какво още трябва да се случи, за да се заклейми тази политика на откровена милиционерщина, при която хора се арестуват и обявяват за престъпници без съд и присъда. Защото и прокурорът, и лекарите, и полицейският побой на невинни хора в Кърджали, и куп още подобни изцепки просто няма как да имат логично обяснение. И всички, които причиниха това, просто трябва да отговарят.

Тези случаи са емблематични за това как един високопоставен и облечен във власт може да направи от всекиго убиец, да се разправя с политически, икономически, партийни врагове чрез използване на служебно положение. Или иначе казано - на мястото на лекарите, на прокурора, на семейството в Кърджали може да е всеки. Без изключение.

И тук не става въпрос за престъпниците. Тях изобщо не ги пипаме.





25
7163
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
05 Март 2013 21:37
Какво значи това понятие "милиционерщина", което като лайтмотив се повтаря в материала,веднъж за разнообразие заменено с "полицейщина"?Глупост и нищо повече.
05 Март 2013 21:45
Не дай Боже, наистина да разбереш какво точно значи! Ужасно е и неизличимо!
05 Март 2013 22:02
Милиционерщина значи, че Цецо е тъп милиционер и медицината не може да му помогне.
05 Март 2013 22:48
нема чета матряла, ама се възчудих кво мачкане, тя нашта съдебна ептен се е разпасала
05 Март 2013 22:54
Хубава статия. И тъжна.

Будистите нанесоха много тежки вреди на държавността в България, които никакви магистрали, спортни зали и детски градини не могат да компенсират. И които ще влачим още много години.
05 Март 2013 23:02
Милиционер е символ на социалистическа безпомощност и безхаберие.Той беше кварталното олицетворение на репресивната система.Авторът много правилно е използвал думата милиционерщина.
05 Март 2013 23:22
Народен съд за Цецо и Бочко и компания. И след това разстрел. Това заслужават.
После председателя на КС да напише един научен труд с който ще оправдае това действие. Вече има опит!
06 Март 2013 00:24
Първоначално самият прокурор обяви, че няма никакви претенции към МВР. Ден по-късно обаче той вече заяви, че обмисля да заведе дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов.


Мдааам, а ЦвЦв оставен само за шеф на изборния щаб... А на НЕГОВОТО място ще се мъдри някакъв си служебен министЕр, дето ни се води, ни се кара. А съдиите трябва душа и семейство да хранят. Дали ще я карат като пловдивските си колеги или благоразумно ще обърнат палачинката? Както вече направиха някои прислужници тук и там по медиите? Ех, тежък живот кучешки...
06 Март 2013 00:51
Гражданинът Цветанов има право на собствено мнение.
06 Март 2013 01:20
Обобщенията не са полезни, а в конкретния случай са и грешни. Лепенето на етикети не решава проблемите, но и не отразява действителността. Това е толкова вярно колкото това, че ЦвЦв никога не е хващал нагли октоподи. Както и това, че макар правителството и ЦвЦв да са в оставка трудно може да им се прехвърли вината за поредното отвличане, защото просто нито един полюцай не е в оставка и не е престанал да си получава заплатата. Цвинокио е просто поредния политик използвал яко, неумело и в своя полза възможностите на държавата. Повече от сигурно е, че доколкото са му позволявали възможностите си е мислел, че това може да е в негова полза. Е, резултатът вече е известен, а жалкото е, че той беше предизвестен, ама нали дрънчаха пистолети, белезници и манерки.
06 Март 2013 01:42
Ех , де да беше верно тва с намачкването.
Таз съдебна система напалм само я оправя .
06 Март 2013 02:03
Хубава статия. .
Случайно гледах преди дни разследващ журналист от бтв, мисля, в "нека говорят"... бяха му взривили вратата на апартамента преди време... та, според него, като години се е занимавал с престъпност, най-зле от съд. система е прокуратурата... ама галошите дето гледат жълта тв и четат подобни вестници си мислят, че всичкото съдия е боклук готов за кладата...
06 Март 2013 02:04
=
06 Март 2013 08:20
kaily, Kar_Lukovski - А пък че в съдебното стадо мърши има и читава овца - това не променя този медицински факт.
06 Март 2013 08:29
Ако спечели пак ГЕРБ ще ни натиснат нас от форумите. Има да ни проскат по офисите ... Горе ръцете!...Че тук няма скрито-покрито. Всичко е архивирано.
06 Март 2013 09:11
В почти всички държавни предприятия бяха назначени ченгета веднага след като ГЕРБ взе властта. Хем на хранилка, хем да следят и докладват, хем да досъсипят каквото е останало читаво, защото не са никакви специалисти. Предполагам, че и в администрацията е било така. Това е част от полицейщината. После Дянков започна да ги заменя със свои хора, за да изземват печалбите(ако има такива) и така ни докараха до просешка тояга. Това е видимата страна, а какво е ставало тайно само един господ знае...
06 Март 2013 10:14
Мачкането на съдебната система се върна като бумеранг

Мачкане, ама друг път.
Toва "мачкане" е една от инсинуациите на Станишев и тройната за запазване на нейното статукво.
Съдебната система не е мръднала. Градена от Гоце на стари идейни и финансови позиции, отдавна скъсала с интересите на обществото.
Най-нереформираната и неработеща система. Ще отнеме много години без социалисти на власт за да се възтанови.
06 Март 2013 10:15
Като пишете през работно време от служебните компове - да ви проскат на пода.
Заработили сте си го.
06 Март 2013 12:57
Има иззети веществени доказателства, като сред тях има около 7000-8000 лв. и ангажимент да се прекрати преписка.


Явно "ангажимента" е най-вещественото доказателство, което са иззели!
06 Март 2013 13:16
Стига с тая Съдебна система! Днес за нас най-важна е сърдечно-съдовата система на Премиера /в оставка/, Вожда и Учителя, Надеждата за цялото прогресивно човечество и Незаменим ръководител на матряла населващ територията.!!!!.... Не го забравяите, защото още като Генерал и ГлавСЕК на Ен Де Се Ве- Царщината, той посочи правилната линия и пръв хвърли камък с фразата "Ние ги фащаме те ги пущат". Нека сега се гърчат пущиняците разни - съдии, прокурори и прочие магистратска паплач ! Ние пак ще победим и ще мачкаме всичко що е годно да работи, за да могат да избуяват необезпокоявано бурените на невежеството и посредствеността !
06 Март 2013 13:36
Забележете, хората които работят в съдебната система, слушат лоши неща за себе си, изричани лично от г-н Борисов и приближениете му, в продължение повече от десет години. По-точно от 2001г., когато той стана главен секретар на МВР. През цялото време тези укори са често безадресни и напълно незаслужени по отношение на мнозина от магистратите. Упреците в липса на реформа, която на законодателно ниво е изцяло в правомощията на Народното събрание - тоест на политическото мнозинство, са висша проява на цинизъм, не само спрямо работещите в и за т.н. съдебна система, но и спрямо всички граждани, които очакват тя да бъде ефективна. На фона на това е удивително, че само няколко дни без медиен комфорт, толкова силно развълнуваха г-н Борисов, та се наложи да търси медицинска помощ. Да е жив и здрав му пожелавам! Пожелавам му също да не чуе толкова лоши неща за себе си, особено ако не ги е заслужил в личен план, колкото чуха тези, които работят в Съдебната власт !
06 Март 2013 14:13
Георгиев е наблюдаващ прокурор по много знакови дела в района като например за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов, както и по процеса с катастрофата на световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Преди години е бил следовател в процеса срещу Пламен Дишков-Кела. Изобщо не е случаен прокурор.

Ами, да! Изобщо не е случаен прокурор!
Личи си по хода на тия дела!
И особено по резултатите им...
06 Март 2013 14:24
Съдебната система не е мръднала. Градена от Гоце на стари идейни и финансови позиции, отдавна скъсала с интересите на обществото.

Ама пък досега така и не чух нито едно питане, още по-малко искане по тая тема от иначе шумните агитки на разхождащите се протестанти.
Що ли?
Явно ББ така им е наредил! Пък ЦвЦв го е организирал!
Само тъй ще да е...
06 Март 2013 16:42
Има много достойни лица в съдебната ситема -от дознателския апарат/в МВР/ до Конституционния съд. Тук таме по свирката на Потника се промушиха на възлови постове "от наще" както се изрази Чехльо. Да ама една лъжица нафта съсипва тенекия с мед нали? Е какво да се прави? Маже би някой все пак знае?
06 Март 2013 17:27
не попречи на Цветанов да обяви веднага от телевизионния екран:


"Аз имам собствено мнение,


"... но пък не съм съгласен с него. Демокрация е това, не е лукова глава!"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД