:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Предизвикано

Не всички болни са Бойко Борисов

Министърът на здравеопазването очевидно се заблуждава, че всеки, който вдигне кръвно 190 на 110, бива приет любезно в някоя хубава болница. Плановата икономика на здравната каса превърна лечението в абсурд
Снимка: БГНЕС
Като премиер в оставка, Бойко Борисов има привилегията да се лекува в Правителствена болница, когато му се наложи. Не всички обаче сме като него.
"Хората имат памет и паметта им не е толкова къса и знае какво остави управлението на тройната коалиция и мога да дам отчет какво сме направили ние и конкретно аз за тази почти една година, откакто съм министър на здравеопазването", каза здравният министър Десислава Атанасова по една телевизия вчера.

Тя очевидно няма никаква представа какво представлява лечението на болни вече трети месец, откакто държавната здравна каса въведе невиждана по света методика, с която сложи



лимит колко души могат да се разболяват месечно



и забрани на лекарите под страх да платят всичко от джоба си да надхвърлят този лимит, освен ако не получат предварително писмено разрешение "от високо" за съвсем малък процент. В резултат в разгара на грипната епидемия в началото на февруари личните лекари свършиха направленията за специалист, защото болните не се съобразиха с плановата икономика. Така здравноосигурените се изправиха пред алтернативата - или да си плащат от джоба, или да се самолекуват. Големите болници като "Пирогов" също свършиха лимитите и обявиха, че реално в този момент трябва да затворят врати и да не пускат вътре никого повече. Слава богу, не го направиха.

Атанасова явно няма представа колко малко права ползват осигурените, за които плащането е задължително и се прибира от монополист. В същото време достъпът до медицинска помощ минава през тройното й плащане - веднъж през данъците, втори път през осигуровките и трети път - във вид на доплащане (кога регламентирано, кога подкуп). От височината на поста си министърката очевидно се заблуждава, че всеки, който вдигне кръвно 190 на 110 като премиера в оставка Бойко Борисов, бива приет любезно в някоя хубава болница като Правителствената. Истината е, че



хората с такова кръвно дори не могат да додрапат до кардиолог,



а ги лекува личният им лекар с познанията си по сърдечните заболявания. Затова пред кабинетите на джипитата е лудница от възмутени хора, изкарващи яда си от умишлено поддържаната в този вид система върху горките доктори вместо върху управляващите.

Неслучайно във ветровитото здравно министерство никой не се задържа повече от година. Не е лесно да поддържаш такъв абсурден модел и да лъжеш всеки ден в очите най-болната нация в Европа как рогът на медицинското изобилие се излива върху нея. Защото докато управляващите се кълнат, че парите за здравеопазване тази година били с "цели" 243 хил. повече от миналата година, удобно пропускат, че на опашката пред личните лекари вече се редят и онкоболните, които досега поне имаха отделно финансиране. Така парите са обречени да не стигат, а може би в министерството не са наясно и със статистиката за рака?

И докато тежко болните съвсем справедливо получават направления с приоритет, останалите преживяват невиждани куриози. В една поликлиника пациентка със силни болки в двете колена получила направление за снимка само на единия крак - за другия нямало как. Друга била пратена



на ушен лекар, когото да моли за талон за гинеколог



Трети, оплакващ се от болки в рамото, получил хапчета "на око", тъй като неврологът нямал пари да го прати нито на рентген, нито на физиотерапия.

По логиката на касата обаче не може кой когато си иска да е болен. Посланието й е: Айде, ако обичаме, да си кротуваме и да не прекаляваме с оплакванията. Ще чакаме, докато ни дойде редът. Ако дойде изобщо. И ако може, междувременно да хвалим наляво и надясно ГЕРБ по авторитарния модел на култа на личността. Защото българските болни са най-здравите болни на Балканския полуостров, нали?!

Наскоро шефът на здравната каса д-р Пламен Цеков, чиято оставка се иска от абсолютно всички в държавата заради личния му принос за сегашната абсурдна ситуация, обясни в интервю, че недостигът на направленията идвал от пациенти, които рекетирали личните си лекари, че ако не получат желаното направление, ще ги сменят.



Наглостта наистина е безгранична, само че не от страна на пациентите



И не може да бъде простена дори след поредните мантри от шефа на НЗОК, че ще бъде върната методиката от миналата година. Тежкият дефицит на направления за специалист няма да изчезне с формалното връщане на старата методика, защото миналата година, когато личните лекари имаха право да надхвърлят лимита си за направления с 10% без изрично позволение от касата, здравноосигурените пак рядко имаха достъп до лечение. И пак плащаха от джоба си.

Междувременно лекарският съюз подсказа една замитана под килима тема - "редовно национализираните и експроприирани от финансовия министър Симеон Дянков суми от здравноосигурителни вноски". Според съсловието става дума за 2 млрд. вноски, потънали в бюджета на държавата незаконно. За кражбата мълчи и главният прокурор Сотир Цацаров, на когото Управителният съвет на лекарския съюз е задал въпроса "Къде се намират отклонените средства: през 2009 г. - 140 млн. лв., през 2010 г. - 1.4 млрд. лв., през 2011 г. - 9 млн. лв., и през 2012 г. - 41.665 млн. лв?".

И понеже шансът прокуратурата да намери отговорите варира около нулата, вносителите на здравни осигуровки, тоест пациентите, ще продължат да плащат като попове на правителството и неговата здравна каса - без право "да прекратят едностранно договора", нито да ползват полагащите им се медицински услуги. Какво впрочем мислят за това протестиращите по площадите?
30
6898
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
05 Март 2013 20:21
Когато маймуни карат самолет, единият процент оцеляване се поддържа само от наличието на гориво
05 Март 2013 21:09
То и сега персонала в доста болници е нетен донор на касата чрез орязването на заплатите или на замразяването им на ниво 2009г. От моето отделение за 1 седмица напуснаха 6 сестри.Това е резултата от реформите. Няма вече луди,които да работят с човешката мърсотия за 400 лева.
05 Март 2013 21:39
Няма вече луди,които да работят с човешката мърсотия за 400 лева.

Нямам думи, освен един цитат:...." А Вии сте идиоти"
05 Март 2013 22:22
Ловецо, а как ще наречен такъв началник на здравната каса, който
обясни в интервю, че недостигът на направленията идвал от пациенти, които рекетирали личните си лекари, че ако не получат желаното направление, ще ги сменят.
Правилно, измет е! Само че измет с възможности да влияе на здравната система по начин, по който Баташкото клане изглежда като милосърдна акция.
05 Март 2013 22:23
Това е свободен пазар момчета, не ви кефи, бегайте в Куба.
Е, как е в Япония дет има пазар и демокрация отсекъде.
Японский пенсионер скончался в машине скорой помощи: 25 больниц его не приняли 36 раз
http://www.newsru.com/world/05mar2013/japan.html
05 Март 2013 22:57
Ай стига вече вопли и сополи! Искахте капитализъм и пазарна икономика - получихте го. Ако не ви харесва - гласувайте за БКП и всичко ще се оправи.
05 Март 2013 23:06
Тежката артилериядойде с големи гърмежи, ама уцели нужника като "Дебелата Берта" във филма на Чаплин.
Пу да не ви се случва, ама допаднах в "Пирогов" в два през нощта на 24 февруари.
И на докторите половината от времето им мина да заобикалят излизащото на компютрите им съобщение "Изчерпали сте лимита по тази пътека" /или нещо в този смисъл/.
Хвала на таквиз министЪри и министерви.
05 Март 2013 23:31
Тоя болният с халата как влиза за по-малко от месец в една и съща болница по една и съща пътека? Болницата дали ще подлежи на санкция за това, както е по закон? Медицинските лица във форума какво мислят по въпроса?
05 Март 2013 23:52
RumenS
Това е свободен пазар момчета, не ви кефи, бегайте в Куба.


Хехе, а си признай, че и ти имаш пръст в оскубването на НЗОК. Какво направихте задигнатите 2 млрд. лева, не се ли задавихте с тях? Ама да знаеш че ЛАКОМО ДУПЕ КРЪВ КЕН&Z@
05 Март 2013 23:56
В началото на министерстването на Атанасова бях писал,че не е никаква артилерия,а обикновена гаубица.Заблудил съм се.Оказа се най-обикновена Дуловска пръчка.
06 Март 2013 00:06
Ай стига вече вопли и сополи! Искахте капитализъм и пазарна икономика - получихте го. Ако не ви харесва - гласувайте за БКП и всичко ще се оправи.


Искахте, искахте, пък те дошли мутри. И управляват като мутри. И крадат като мутри. А ти щом се кефиш на цялата тая работа, я си кажи да не би да си гнила Ентелегенция по анцуНг, 135 кила и стригана тиква?

Я виж какво пишат за твоите хора:

„КИЛЪРИТЕ” НАСТОЯВАТ ДА СВИДЕТЕЛСТВАТ
06 Март 2013 00:51
Управителните органи на НЗОК са : Надзорният съвет и Управителят.
Забележка: В заседанията на Надзорния съвет участва и Управителят на НЗОК без право на глас

Управител на НЗОК - д-р Пламен Цеков

СЪСТАВ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НЗОК

Десислава Димитрова - Председател - заместник-министър на здравеопазването
Красимир Стефанов - изпълнителен директор НАП
Валентин Николов - изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй"
д-р Минчо Вичев - заместник-министър на здравеопазването
адв. Пламен Таушанов - БАЗП
Д-р Иван Кокалов - КНСБ
Тома Томов - КТ "Подкрепа"
Доц. д-р Красимир Гигов - БТПП
Виктор Серов - АИКБ

http://www.nhif.bg/web/guest/152
06 Март 2013 02:07
Не всички болни са Бойко Борисов

Но Бойко Борисов е най-болният болен
(следван от Болен Лидеров)
06 Март 2013 05:06
Пламен Цеков е пич в (-) смисъл... нещо като Луканов, власт да има...
А сега е объкан от властта и се чуди какво да върши...
Върши глупости, естествено.
06 Март 2013 06:11
Автора!
Едно от най-големите престъпления на т.нар. преход, е "здравната" реформа, въведена от Костов и подкрепяна от всички следващи правителства, но сегашното остатъчно (или оставъчно?) е за разстрел. А назначилият настоящият шеф на НЗОК - човек, извършил престъпление (игричките с ДВ), който вместо в затвора, се озова на поста на самия Господ Бог да се разпорежда със здравето и живота на нацията - е за прокуратурата. Къде впрочем - за пореден път питам в тоя форум - е прокуратурата и за чий я хрантутят българските данъкоплатци, щом не се самосезира дори за очевидното престъпление на Симеон Дянков с парите от здравни осигуровки???? Питам си се, де. Докато палаткуващите имат съвсем други "въпроси" и "искания".
06 Март 2013 06:30
аман бе, за главната Тиква правилата не важат.
06 Март 2013 06:35
Това е пазар и демокрация, така е в Европа и в свободния цивилизован свят. Да сте чули, американския посланик да е казал нещо против здравната ни система? Некой нещо лошо от Брюксел, за това че изчезваме от тая територия? НЕ, ората се сцепиа да ни фалат... е, верно наще цигани ги нещат, но казано е: мухите отделно от котлетите. Аз мисля че соца беше една мн.добра система за България, но нека се не лъжеме, преди 23г народа ентусиазирано го разруши. Ключовите слова бяха "не искаме да сме еднакво бедни". Е, вече не сме.
06 Март 2013 09:17
Света София ти не разбра ли, че ние отдавна нямаме държава. А откакто дойде мутрата на власт територията се превърна в смърдяща помийна яма. Но, за такъв "народ", такава "държава". Сори.
06 Март 2013 09:22
Предлагам още едно искане на протестиращите: Симеон Дянков да бъде разследван от прокуратурата и забрана да напуска страната!
06 Март 2013 09:28
Погледнете как се увеличават разходите в здравеопазването през годините, при положение, че населението намалява. И кажете как така става растат яко разходите, а качеството все намалява?

Как така всички болници се юрнаха да работят само по супер скъпите пътеки. Особено частните.

И как може да се обуздае това постоянно вдигане на цените? Образно казано, защо в момента ако нещо може да се лекува с аспирин, се лекува с най-скъпото лекарство?
06 Март 2013 09:40
На една позната за лечение на ечемик й правиха кардиограма!????
06 Март 2013 09:49
Бойко си забравил хапчетата

Повторното постъпване в болница на премиера в оставка Бойко Борисов в неделя се дължи на недостатъчното внимание, което си е обърнал след първата криза с високото кръвно. Министър-председателят се успокоил с пониженото си кръвно миналата седмица и вероятно е забравил да пие назначените му лекарства редовно, разкриха пред „Всеки ден" кардиолози от болница „Лозенец".
Борисов обаче в бъдеще ще трябва да пие илачи всеки ден оттук нататък до края на живота си, част от които имат неприятни странични действия. На първо време, до нормализиране на кръвното му налягане и избягване на бъдещи кризи той ще пие само диуретици, които отвеждат насъбраната вода в тялото му навън.
След време, по лекарска преценка ще му бъдат изписани и по-суровите бета блокери, които регулират сърдечния ритъм. Хранителни добавки в медикаментозното меню на премиера също не липсват.
Омега-3 мастни киселини са силно препоръчителни за неговото състояние, но той би могъл да си ги набави и без синтетика, а само чрез хранене с риба. Освен тях той можел да пие и екстракт от гинко билоба за регулиране на натрупванията по кръвоносните съдове.

06 Март 2013 10:04
Браво! Най-после една статия, която ясно назовава проблема и виновните. Докога ще търпим да прехвърлят пари от едни фондове в други, без да се спазват законите. Това е най-голямото зло в държавата, че всеки, който дойде на власт започва да нарушава законите или да си ги преправя така, както на него му оттърва. Ето защо Дянков ходеше по обектите на "Виа Понтика" и раздаваше едни милиони, като че ли ги вадеше от своя джоб. Защо всеки като дойде на власт изведнъж решава, че разбира от всичко и няма нужда от обществено обсъждане как най-добре да се развива всяка дейност? Браво и за бележката за така наречената "болест" на ББ. Свекърва ми, бог да я прости, беше болна от исхемична болест и вдигаше кръвно 220, но нито веднъж не й предложиха да я вземат в болница. Сега трябва и да го съжаляваме, че вдигнал кръвно. Може би се е ядосал, че не уцели точно момента или на Плевнелиев, че му се опъна.
06 Март 2013 10:28
Г-н Бойко Борисов, много съжалявам, че не сте в добро здравословно състояние. Най-искрено Ви желая скорошно оздравяване! Може би ще Ви успокои фактът, че почти 90% от нашите родители са с високо кръвно и периодично получават хипертонична криза. Така че не сте сам в нещастието. Разбираме Ви!

Също може би ще Ви успокои фактът, че когато един обикновен човек в България получи хипертонична криза той трябва:
1. да отиде до своето ДЖ. П.; (Дали знаете какво е дж.п.?)
2. да почака там около час-два, защото има други 10-тина човека преди него;
3. да си вземе направление за кардиолог. Тук обаче зависи кое число на месеца е. Принципно Ви съветвам да се постараеете да получавате хипертонична криза в началото на месеца, защото тогава шансът да получите направление е по-голям. Ако получите хипертонична криза в края на месеца, направление обикновено няма.
4. Сега е време с това направление да си запишете час за преглед. Отивате при най-близкия кардиолог и опаааа... изненада. Първият възможен час е за след около 40-45 дни. Тук е хубаво да Ви обърна внимание на това, че направлението, което хипотетично сте взели преди малко важи един месец, т.е. след 40-45 дни, за когато имате час за преглед, няма да имате направление.

И всичко това е валидно само при условие, че в града, в който живеете има болница. Ако няма, за да отидете при своето дж.п., когато имате хипиертонична криза, трябва да пътувате до най-близкия съседен град, в който има болница. Ами, ако няма кой да Ви закара с автомобил?

После, след като имате поставена диагноза процедурата с дж.п.-то се повтаря всеки месец , за да си заверите рецептурната книжка. Но за това ще Ви разкажа друг път.

Знам, знам, че за всичко това са виновни Станишев и Доган и затова не Ви упреквам. Желая Ви бързо възстановяване
06 Март 2013 11:05
SvSophia
06 Март 2013 06:11

Автора!
Едно от най-големите престъпления на т.нар. преход, е "здравната" реформа, въведена от Костов и подкрепяна от всички следващи правителства, но сегашното остатъчно (или оставъчно?) е за разстрел

За сегашното правителство е вярно,но какво лошо има в здравната реформа на Костов?Тя си работи добре,ако правителството не краде пари от здравните вноски.
Преди имаше участъков лекар,сега е същото, но не е по участъци.Преди държавата даваше пари от бюджета,сега парите се набират по друг начин.Каква толкова голяма разлика има,че пискате по комунезки.

И какво е това ДЖ.П.?Казва се ОПЛ - общопрактикуващ лекар.
06 Март 2013 12:02
.
06 Март 2013 12:05
"Аз мисля че соца беше една мн.добра система за България, но нека се не лъжеме, преди 23г народа ентусиазирано го разруши."

РуменS, сега ще те нападнат отвсякъде, че си прикрит комунист, че си назадничав, че сигурно си хрантутник, черпаклия, мързеланко и т. н.

06 Март 2013 13:56
Може би рецептата на Швейк може да помогне. Там в лазарета на симулантите предписвали глад и клизми...
06 Март 2013 13:59
В резултат на лечението те сами искали да ги върнат на фронта...
06 Март 2013 15:26
По здравите и търпеливи ще дочакат да видят края на проблемите в здравеопазването. Около 90-95% от новозавършилите медици , които за куцуз на министерството владеят чужди езици , емигрират. Вероятно на запад не им дреме колко сме некадърни като лекари , които постоянно се оплюват в нашите медии и бързат да напазаруват без пари амбициозни млади аддри.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД