:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България ” 1

Некролози – ІІ

Димитри Иванов
Когато САЩ окупираха Индокитай, будистки монах се самозапали. Когато СССР окупира Чехословакия, Ян Палах се запали. Сега българи стават живи факли.

През 1965 г. австралиецът Морис Уест написа "Посланикът". В неговите романи става невероятното - папата подава оставка, будист се самозапалва. Преведох книгата. Разгромиха ме. В. "Народна младеж" каза "Изстрел против комунизма", макар че никога не съм стрелял срещу комунизма.

За умрелите хубаво или нищо. Глупости. "Икономист" слага на последната си страница некролози, в които има и хубаво, и лошо, и са толкова хубави, че "ти приисква да си на мястото на покойника", написал Джеръм-Кей-Джеръм. Той се заканил да не му вдигат кръвното, щото ще направи каквото направил неговият вуйчо, който нищо не направил. Сегашният български граждански протест най-много да вдигне кръвното на досегашния български началник. На Петьо Тодоров жена му се снимала с него и той, като я прегърнал, на нея й се приискало. Чар. Сега се казва харизма.

"Има горе и долу, няма ляво и дясно", рече Роналд Рейгън, когато беше президент. По-умно от глупавата мисъл на Чърчил, че демокрацията има кусури, но от нея по-добро не е измислено. Днес всеки глупак цитира Чърчил - сякаш е прочел книгите му.

Двама млади журналисти пишели некролог на Чърчил, докато бил жив, но когато той умрял, нямало готов некролог, понеже Чърчил ги надживял и двамата.

Онзи ден умря Ван Клайбърн. Музикалните виртуози открай време са на политически фон. Докато Наполеон завладявал Европа, едно цигуларче от Генуа завладяло света. Казвало се Николо Паганини.

Виртуозите на политическото слово, естествено, са на политически фон. Уинстън Чърчил каза "Желязната завеса", Уолтър Липман каза "Студената война".

Ван Клайбърн не каза нещо запомнящо се. Той беше на 23 години през 1958 г., когато в Москва така изсвири Концерт номер едно за пиано и оркестър на Чайковски, че проби Желязната завеса и спука леда на Студената война. Един милион винилови грамофонни плочи; други звукови носители нямаше.

Как да си набавя плочата? Бяхме приблизително еднакво бедни. Бедност странна, като The Strange War на Чърчил, ако сте я чели. Имаш пари, нищо не можеш да си купиш с тях, изпиваш ги с приятели, после пък ти си на техни разноски. Трябваше да трампя. Сега му викат заменка. Кръв ми капеше от сърцето, когато за плочата с Ван Клайбърн дадох Майлз Дейвис, "Бийтълс" и Хари Белафонте, който пееше Psychosomatic. Ми да, психосоматични са заболяванията, включително високото кръвно.

Петко Бочаров и аз се редувахме на тръбата на смени. По тръбата радистите от горния етаж ни пускаха ролки с разпечатки на емисиите на 27 световни агенции. Петко като узна, че ходя на езда в конната база "Хан Крум", която беше вдясно от спирка Бъкстон, каза "Хайде и аз". Казах "Готово". Моят кон се казваше Балатон. Балатон стотици пъти минал паркура не ми обръщаше внимание, че седя на гърба му като чувал картофи. Ако падна, прескача ме да не ме нарани, изчаква ме да го възседна. Само веднъж, след като го разседлах в бокса, Балатон се разбесня. Аз побягнах, Балатон ме настигна, повали ме на земята и ме захапа за задника. Щото в задните джобове на брича ми бяха морковите и бучките захар, които забравих да му дам.

Петко каза: няма значение какъв кон. Момчетата се спогледаха, намигнаха си и казаха кон Булдог. Прекрасно животно, но не можеш да го яздиш, щото захапва мундщука и става неуправляемо. Метна се Петко на гърба му и Булдог се понесе в такъв бесен кариер, че момчетата се стъписаха - ей сега Булдог ще утрепе Петко. Е да, ама не. Петко не падна от коня, щото бил поручик в царския конен полк.

Върнахме се в БТА с червения фолксваген на Петко. Седнах аз до тръбата, щото беше мой ред. Но Петко узнал, че Първият ще посети БТА, и ми каза: Анелия те вика. Хубава беше телепистката Анелия и Петко вместо мен на тръбата, а аз при Анелия. Затова на снимката Петко се покланя на Първия, вместо мене.

Доскоро Петко и Кеворк се покланяха на генерала премиер, който е сега с високо кръвно. Тогава Кеворк ме викаше в неговото телевизионно предаване. Казах готово. Колко му е да се прехвърля от БТА в телевизията. Те са от двете стани на Перловската река. Добре ама тогавашният директор на БТА Лозан Стрелков се ядоса и ме уволни не само от БТА, а от всички български медии. Да си призная и аз бях гадно копеле. Лозан пишеше пиеси, аз му казвах вие, драматурзите, ти, Шекспир, другите...

Петко от общото ни бюро ми събра партакешите в един кашон, щото директорът Стрелков наредил на милиционера на пропуска да не ме пуска в БТА. С Петко слезе и Кръстан Дянков, който примираше от смях. Що се хилиш бе, Кръстанхойзер (аз на Кръстан му виках Кръстанхойзер). Щото Петко каза: Джимо се фукаше, че бил плувец и спасител на плажа, пък се удави в Перловската река.

Jusautor DI copyright

67
20602
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
67
 Видими 
05 Март 2013 19:54
По-умно от глупавата мисъл на Чърчил, че демокрацията има кусури, но от нея по-добро не е измислено. Днес всеки глупак цитира Чърчил - сякаш е прочел книгите му.

Не знам дали всеки от тях така го цитира, но изглежда, че поне колумнистите така го правят. Защото оригиналната фраза на Чърчил е:
Many forms of Government have been tried and will be tried in this world of sin and woe. No one pretends that democracy is perfect or all-wise. Indeed, it has been said that democracy is the worst form of government except all those other forms that have been tried from time to time.
05 Март 2013 20:00
Този път ми хареса. Без морални напъни.
05 Март 2013 20:15
че "ти приисква да си на мястото на покойника", написал Джеръм-Кей-Джеръм. Той се заканил да не му вдигат кръвното, щото ще направи каквото направил неговият вуйчо, който нищо не направил.


Г-н Иванов, напоследък ми приличате на чичо Поджър, герой на същия Джеръм-Кей-Джеръм. Няма лошо, за мен чичо Поджър е положителен герой. В Англия обаче
05 Март 2013 20:23
. Мхъ...Въх...ммм. . Този път г-н Иванов сте на "билото" /по Селинджър: "По горе билото, майстори!"/. . Умеете го - перото - и Ви благодаря...
05 Март 2013 20:27
Аз пък си купувах книги, вкл. преведени и от Димитри, а приятелите ми ми се смееха...
Е, оставаха и за пиене, понеже книгите не бяха скъпи.
Човек, купеха ли му родителите палто, го носеше с години...
05 Март 2013 20:28
Петко от общото ни бюро ми събра партакешите в един кашон, щото директорът Стрелков наредил на милиционера на пропуска да не ме пуска в БТА.
Нормална практика е уволненият да не бъде допускан в сградата, където е работил--или чака пред нея да му донесат нещата, или влиза в сградата, но съпровождан от охрана.

Що се отнася до статията, не мога да отрека, че ми е забавно да чета пикантериите на Иванов, но, от друга страна, често пъти прехвърля мярката по отношение на бившите си колеги. Пример:
Доскоро Петко и Кеворк се покланяха на генерала премиер
Пак ние сме най-великите и чистите, а останалите са маскари.
05 Март 2013 20:31
Мдам, приятелите не са това, което бяха...
05 Март 2013 20:32
..."Има горе и долу, няма ляво и дясно", рече Роналд Рейгън, когато беше президент. По-умно от глупавата мисъл на Чърчил, че демокрацията има кусури, но от нея по-добро не е измислено...

Е, това си е така. Лошото е, че сегашните ни ентелектулци са неми, слепи и глухи за това, което става в България.
05 Март 2013 20:32
Върнахме се в БТА с червения фолксваген на Петко.
***
Брех, първо Жилера, после Фолксваген. Голям мъченик ще да е бил гусин поручика на на негово си величество, заслужил арматурист и доайен на джурналистиката при три строя в една държава. Хвала на таквиз репресирани... знаят на кого да цунат ръка.
05 Март 2013 20:39
Джимо, ! Тоя разказ за Петко Бочаров и неговата езда си го разправял и друг път, но тогава разказа и за неговата команда пред строения конен полк при посрещането "на цара на майка му", ...та би ли припомнил пак случая. Да сте живи и здрави стари бандити!
05 Март 2013 20:41
По горе билото, майстори! е на Сафо май, не на Селинджър - там е използвано в разказа му
05 Март 2013 20:50
Ала, бала, портокала...
05 Март 2013 20:51
ходя на езда в конната база.....червения фолксваген на Петко

Леле-мале, к'ви аристократи са били ченгетата в народната република...
05 Март 2013 21:09
Доскоро Петко и Кеворк се покланяха на генерала премиер
Следва ... на генерала-премиер в оставка.
05 Март 2013 21:14
... И гадните копелета наследиха земята ... И рече Орачът да сее... И добичетата Му избягаха ....
05 Март 2013 21:25

"Посланикът" на Морис Уест беше издадена у нас в много необичаен формат - повече дълга, за сметка на това и прилично тясна. Разрових се в библиотеката и ето че я държа отново след 40 - 50 години.
Благодаря за превода, Димитри! Една от първите съвременни западни книги, които прочетох на младини.
05 Март 2013 21:27
Майсторе,изкефи ме!
05 Март 2013 21:35
Според мен Пламен го "самозапалиха",но това е мое лично мнение.Щото си падам по конспиративни теории,май.
05 Март 2013 22:05
Стените на "клуба на журналиста" какво ли не са слушали, обикновенно в онези години избраните от ДС за избрани слагаха цяла бутилка шотландска ракия и се получаваха лакардии подобни на.... ?
05 Март 2013 22:07
Скъпи ДИ!
"Посланикът" на Морис Уест заемат особено място в моя живот. Бях срочнослужещ (разбирай 'войник"/"редник"/"боец" в Грудово, когато, от немай къде прерових фондът на Грудовската библиотека. Към Читалище "Тодор Грудев", май? Прочетох я веднъж, още веднъж...и я откраднах (Моля за прошка Грудовската интелигенция!) Прекрасен превод; Прекрасен текст; Фамозен формат (един шинелен джоб!) За мен книжката (а тя и не заслужава повече внимание) е проникновен разказ за границата между философски текст ("сатори"?) и житейска мъдрост ("Когато кукувицата запее..." Оставяме емоционалната опаковка - естетичното възпроизвеждане на чисто човешкото преживяване на жестоката смърт на самозапалилия се будистки монах... Смисълът на човешкият живот е в преживяването (Сартр), опаковано в смисловите пашкули на думичките (Дерда?)....оформящи светът (Витгенщайн - Правилно ИЗРЕЧЕНИЯТ ДИСКУРС)
Ако, днес не отговорим на дневният ред на времето си - Какво да се прави! - вкупом ненужни станахме...отново за границата между философският текст и житейската мъдрост... Време е за мъдрост-старейшини на форума! Моля ви!
05 Март 2013 22:47
по Селинджър: "По горе билото, майстори!"

А дали не бе в Хемингуей... "Више спонеца, майстори!"... но не бих спорил.

От нашата литература си го спомням "В сянката на Назарянина" на П. Ю. Тодоров. Всъщност става дума за старзаветния обичай на Пасха да разковават вратата на храма и да повдигат спонците, за да мине Бог.
В православието е преминало с литургията на Възкресение "Отворете се, двери, да мине царя на славата!"

Но както казах, не бих спорил
05 Март 2013 23:10
. Джеръм Селинджър - Девет разказа, Семейство Глас; Разкази и повести; Съставител: Клео Протохристова; 1985,Пловдив; изд. "Христо Г. Данов"; "По-горе билото, майстори" превод: Тодор Вълчев стр. 318
Просто го прочетете...
05 Март 2013 23:11
Ван Клайбърн ще остане в историята на музиката с прекрасното изпълнение на Концерт №2 за пиано и оркестър на Рахманинов.Бог да прости големият пианист!
06 Март 2013 00:00
Ето го Ван Клайбърн и Рахманинов 3 от Москва.
Натисни тук
06 Март 2013 03:36
От нарязаното зарар няма, от изяденото има.
Джимо .
06 Март 2013 08:48
http://www.youtube.com/watch?v=Mqv6sBRAiYA
06 Март 2013 09:20
Леле-мале, к'ви аристократи са били ченгетата в народната република...

Ченгета звучи благородно! Щото думата е друга и много се обиждат на нея.
06 Март 2013 10:37
Би било твърде хубаво всеки глупак да цитира Чърчил, пък било то и без да го е чел. Истината не става по-малко истина, когато е изречена от устата на глупак. И не всеки е длъжен да е чел Чърчил, за да знае истината. Или пък даже - истината щеше да си остане истина, даже и Чърчил да не я беше написал в книгите си.
Доколкото слушам глупаците, много малко от тях цитират Чърчил (без да знаят, че цитират Чърчил). Повечето цитират разни объркани мисли, които се люшкат ту към диктатурата, ту към анархията. Хубавото е, че както се казва, гледаш, гледаш в хаоса, пък най-накрая виждаш, че и в него има нещо детерминирано. И колкото повече го гледаш, толкова по-детерминирано почва да става.
06 Март 2013 10:40
Днес всеки глупак цитира Чърчил - сякаш е прочел книгите му.

Това е снобско.
Всеки може да прочете Чърчил сега. На времето громяхме Чърчил като класов враг заради "желязната завеса", без да сме чели цялата реч във Фултън, какво остава за книгите му, които тогава разбира се не бяха преведени (а май не бяха и написани още).
06 Март 2013 10:55
Е,то всеки цитира Чърчил,всеки е чувал за него,щото инициалите му са на вратата на всяка тоалетна в света.
06 Март 2013 11:11
Относно Завесата:
Современный смысл выражение «железный занавес» получило благодаря Уинстону Черчиллю, который употребил его в своей Фултонской речи. Однако оно существовало и раньше. Ещё в 1904 году в книге «Пища богов» Герберт Уэллс использовал выражение «железный занавес» для описания «принуждения к конфиденциальности» (англ. enforced privacy).

Применительно к русской истории в книге «Апокалипсис нашего времени» (1917) философ Василий Розанов (1856—1919) писал[2] так:

С лязгом, скрипом, визгом опускается над Русской Историей железный занавес
— Представление окончилось.
Публика встала.
— Пора надевать шубы и возвращаться домой.
Оглянулись.
Но ни шуб, ни домов не оказалось.

Прямой антисоветский смысл выражение приобрело в 1919 году, когда премьер-министр Франции Жорж Клемансо на Парижской мирной конференции произнёс[6] фразу: «Мы желаем поставить вокруг большевизма железный занавес, который помешает ему разрушить цивилизованную Европу».

В 1920 году в книге о своём путешествии в Советскую Россию «Через большевистскую Россию» Этель Сноуден (en:Ethel Snowden) написала:

"Наконец-то мы очутились за «железным занавесом».[7]

В СССР в межвоенное время это выражение также было известным. В частности, советский писатель Лев Никулин опубликовал 13 января 1930 года в «Литературной газете» статью под названием «Железный занавес», в которой писал:

«Когда на сцене пожар, сцену отделяют от зрительного зала железным занавесом. С точки зрения буржуазии в Советской России двенадцать лет кряду длится пожар. Изо всех сил нажимая на рычаги, там стараются опустить железный занавес, чтобы огонь не перекинулся в партер… Буржуазия пытается опустить занавес между Западом и нами».[2]

Во время Второй мировой войны термин «железный занавес» использовал Йозеф Геббельс.
06 Март 2013 11:48
Рейгън, струва ми се, беше ограничен човек, тъй като освен „Горе и долу” има също така „Напред и назад”, „Ляво и Дясно”, „Навън и навътре”. Макар че авторът никога не е произвеждал „изстрел срещу комунизма”, понеже нямаше такъв, е редно да му бъде припомнено включително и на философа-дисидент, че у нас 7-мото ВНС беше подчинено на един закон, за който никой не пишеше, нито говореше. В исторически ретроплан, народните събрания до 09.09.44 г. следваха хегеловата логика, а след тази дата - неговото единствено изключение, предопределено от френския печатар Гийом. В резултат - престъпни деяния – и никакво респективно наказание. Дълбоко съм убеден, че Гийом би им бил шута отвъд Сибир, та чак до „черна” Алабама...
06 Март 2013 13:33
А дали същият Уинстън Чърчил беше написал книгата "Вирджиния Карвел"?
06 Март 2013 13:45
Ван Клайбърн не каза нещо запомнящо се. Той беше на 23 години през 1958 г., когато в Москва така изсвири Концерт номер едно за пиано и оркестър на Чайковски, че проби Желязната завеса и спука леда на Студената война. Един милион винилови грамофонни плочи; други звукови носители нямаше.
Спомням си даваха посрещането на Ван Клайбърн в САЩ на кинопреглед, тогава нямаше телевизия, тълпи, не знам дали астронавтите, които стъпиха на луната така ги посрещнаха. Той спечели 1-ва награда на конкурса Чайковски. Дали не му я дадоха по политически причини - малко да се разведри обстановката. Тогава и двете страни бяха настръхнали една срещу друга.
С Петко Бочаров и жена му се случих да пътувам в едно купе във влака за Бургас през 80-те. Жена му носеше палто с етикет от Париж. Тъкмо се беше върнал от Париж и го пуснаха по телевизията, започваше новините и след това се запъваше. Абе и той беше голям десидент. Всите бяха борци против комунизма, ама след 1989г.
06 Март 2013 13:58
Всите бяха борци против комунизма, ама след 1989г.


А на теб кога ти стана лошо от пържолите в Щатите?
Преди или след 89-та?
06 Март 2013 14:04
пускаха ролки с разпечатки на емисиите на 27 световни агенции

...- те сега останаха само пет (5) или дори четири (4) на брой. Така "правилните, демократичните" новини и внушения минават стройно като рациново масло.

Ефектът обаче, остава за сметка на плебса.
06 Март 2013 14:13
БатВаню
06 Мар 2013 10:40

Днес всеки глупак цитира Чърчил - сякаш е прочел книгите му.

Това е снобско.
Всеки може да прочете Чърчил сега. На времето громяхме Чърчил като класов враг заради "желязната завеса", без да сме чели цялата реч във Фултън, какво остава за книгите му, които тогава разбира се не бяха преведени (а май не бяха и написани още).

На времето громяхме и дисидента Сахаров наричайки го "лаик в политическите науки". Без да знаем подробности за тогавашните му политически възгледи.Но огромното влияние на делата на академика-физик върху световната политика от времената в края на 50-те и началото на 60-те години стана видно доста по-късно.
06 Март 2013 15:18
Много лежерно днес, уважаеми авторе ! Приятно за четене, но в тия мътни времена малко повече пипер в манджата хич не би бил зле ...
06 Март 2013 16:53
Между другото броят на самозапалилите се в знак на протест срещу китайското управление на Тибет достигна 100
06 Март 2013 17:02
Днес всеки глупак цитира Чърчил - сякаш е прочел книгите му.

И аз от отбора на глупаците да кажа:
Нищо в живота не е толкова ободряващо, колкото да стрелят по теб и да не улучат. There is nothing more exhilarating than to be shot at without result.
За необразования човек е полезно да чете книги с афоризми. It is a good thing for an uneducated man to read books of quotations.
06 Март 2013 17:27
Между другото броят на самозапалилите се в знак на протест срещу китайското управление на Тибет достигна 100
Много ме успокои.
06 Март 2013 17:30
.Но огромното влияние на делата на академика-физик върху световната политика от времената в края на 50-те и началото на 60-те години стана видно доста по-късно.
Е голямо беше влиянието му - създаде термоядрената (водородната) бомба преди тейлър да я създаде на хамериканците.
06 Март 2013 17:31
А на теб кога ти стана лошо от пържолите в Щатите?
Преди или след 89-та?

1996-97 година. Аз съм почти вегетарианец. Пържолите ги ям с вино, ама вино пия само на Нова година, така, че няма как да ми стане лошо.
06 Март 2013 17:41
По стечение на едни обстоятелства се случи да съм тук /Fort Worth/ и все още съм, та реших да отида на погебението му в неделя 3/3/,но се оказа,че съм без покана,така,че останах отвън.Между присъстващите беше и Дж Буш младши, който произнесе и прощално слово
-също беше прочетено такова и от Вл.Путин.И докато се надявах да се отъркам о някоя известна персона,чух за това ,че Хрушчов го питал как е ирастнал толкоз висок,а Ван му отговорил ,че като малък баща му,му е давал много хапчета витамини.

А местния PBS излъчи този документален за него:Натисни тук
06 Март 2013 18:51
Пак за конете:
Натисни тук
06 Март 2013 19:05
Сега българи стават живи факли.

Светла му памет на Пламен Горанов!
06 Март 2013 19:10
РЕВОЛЮЦИОНЕР

(Надежда)

Изгубих гласа си, почти пробих гърлото си от викане - виках:
РЕВОЛЮЦИЯ!! РЕВОЛЮЦИЯТА Е ВЕЛИКА! ВЕЛИКА Е!!
Възхвалявах я по площадите, участвах в протести и митинги,
пишех лозунги, посещавах и стихове..
Имаше нещо тайнстевнно в нея и аз исках тайната да разкрия.
Наблюдавах я понякога оттстрани, криех се, тичах след нея, следях я
прикривах се, надничх иззад ъглите и я оглеждах
и виждах как полусъблечена, обвита в знамена, покрай стената
зад която се криех преминава и поглежда:
повдигаше игриво изрисуваните си като гилотини вежди
и някак си надмено, безсрамно, но елегантно и красиво ми намига.

Бях млад тогавa и много скоро започнах да мисля, че ТЯ ми дава знак,
че може би отново е решила да обиколи земята
но този път не с друг, а с мен. Може би идваше времето, когато нещо
трябваше да се променя. Бях ли този път аз избраника,
Месията, Водача? Нима ТЯ ме очаква?

И тръгнах след нея, с изгрева, от Изток
натам, където мислех , че всчки ме чакат, чакат промяна,
- на Запад, на запад, където в червеникавата мекота на полумрака
проблясваха лъчи и аз дочувах омайна музика, прекрасни песни.
Вървях уверено и разбирах, беше ясно - Тя е решила , че аз ако бъда
с нея ще и бъде много по лесно и ще успеем -
побеснях от възторг, оглеждах се в огледалата,
ръкоплясках си сам - надут, арогантен, високомерен,
и така стигнах до там от където всъщност би трябвало да започнем
Но сиянието което виждах и следвах не беше от блясъка на чисти души-
проблясваха парите , и прекрасните ритми които дочувах,
бяха всъщност едно непрескъснато преживяне и премляскване


Но надеждата остава, скрита зад начупените ни зъби.

Може бе по-умен съм сега, и търпеливо чакам

Тя отново ще се появи зад някой ъгъл...

Хората едва ли биха оцелели ако не вярват
че нещо в тях или в светът, може да се промени.

Из книгата МЕСИЯ (Денис Денев)
06 Март 2013 20:18

Radanova
06 Мар 2013 13:58
Мнения: 302
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP


Всите бяха борци против комунизма, ама след 1989г.


А на теб кога ти стана лошо от пържолите в Щатите?
Преди или след 89-та?
***
Radanova, някои папахте пържоли и преди 1989. Което не ви пречи да твърдите днес, че сте го правили с отвращение.
06 Март 2013 22:13
Браво!
Нега на времето
07 Март 2013 00:03
Благодаря, бате Джимо! Чакаме всеки път с нетърпение сряда.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД