:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,278,382
Активни 145
Страници 30,077
За един ден 1,302,066

Не стана ли време за работа?

Не бива да очакваме чудеса - това е ясно. Но пък ни се щеше да повярваме, че БСП и ДПС ще осъзнаят, че от тях се изисква много повече от това, което вършат
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Не чакахме чудеса от депутатите, но реалността надмина и най-песимистичните очаквания.
След като положиха неистови усилия да вземат властта, днес БСП и ДПС демонстрират завидно разточителство на време при избора на кадри и партийните договорки. Консултациите вече трябваше да са проведени, вторият властови ешелон вече трябваше да е уточнен. И вече трябваше да започне работата - повечето обещания от програмите така или иначе няма да се спазят, но поне да се спази приличието.

Свалянето на депутатския имунитет на Цветанов бе основен политически и медиен фокус седмици наред. А сега се задават прокурорски искания за още депутатски имунитети. Да се надяваме, че това са симптоми за оздравителните процеси в работата на прокуратурата, от която вече толкова дълго очакваме да се превърне в действаща институция.Войната на световетеКакво се случва обаче с оздравителните процеси в обществото и как новоизбраните парламент и правителство се справят с първите си стъпки? Засега всичко е по-скоро привидност: тече "войната на световете", на екрана наблюдаваме сблъсък между безцеремонния и експресивен език на силата, незабравимо упражняван от предишното управление, и хватките на пропагандната логорея, запазен знак на по-предишното, а отвъд картината ние, зрителите, се опитваме да схванем властовите амбиции, апетити и сделки, лобистките договорки, които прозират вече тук и там във фигурите на министрите.

Все още се битува в димките от пушаческо-непушаческите дискусии, през които прозира напрежението в дългата опашка на наредилите се за високи административни постове. Изплуват имена на странни фигури, ДПС предлага бившия кмет на Своге за губернатор на Софийска област, а довчерашен член на ГЕРБ - за областен управител на Пловдивска област. Разнасят се слухове за четвърти "властови център" с акцент върху кадровички с роднински и семейни обвързаности. Пламен Орешарски пък, в чийто прагматизъм се кълне от сутрин до мрак управляващото мнозинство - макар че не съм сигурна дали мнозинство е точната дума за тази коалиция, към този момент е зает с устройването на седенки със съсловни организации и профсъюзи, а министрите му с практиката, която най-яростно отричаха у Борисов: обикаляне на телевизионните студиа.И ето ти ги тътените...Не бива да си мислим, че е възможно да се случи бързо каквото и да било обръщане на икономическата ситуация, но от друга страна, ни се ще да вярваме, че след като така неистово се бяха устремили към властта, БСП и ДПС ще си дадат сметка, че от тях се изискват повече решителност, динамика, професионализъм и спазване на приличието. В техните редици вероятно се срещат и мнозина, даващи си ясна сметка, че за първи път след промяната е налице ситуация, в която над милион непредставени парламентарно образовани и мислещи с главите си българи не харесват нито управляващите, нито опозицията. Като добавим към тях и още милион обеднял и освирепял на ента степен народ плюс винаги готовите да се поддадат на агресивно рушителство националисти, и ето ти ги доловимите обществени тътени, които биха могли да разтърсят правителството, преди още да е заработило. И да пометат ритуалите на самооблащението и всички прояви на надменен цинизъм спрямо критичната точка, в която се намират и страната, и хората, които я обитават.

34
3716
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
11 Юни 2013 19:58
След като положиха неистови усилия да вземат властта ...

Лошо начало. Лъха на пристрастие и необективност. Трябва усилие, за да продължиш да четеш.
...
Прочетох го. наистина доста "хейтърски". Последният абзац малко замазва положението.
11 Юни 2013 20:06
И ето ти ги тътените...


Нещо като "журналистка" от най-гнусната анти-българска държавна колониална райхс-медия, нервно, почти истерично, призовава пародията на нещо като "правителство", с премиер, нещо като "експерт", нещо като "десен" , любимец на нещо като "лява", в действителност типично олигархична дясно-центристка партия, по-бързо да поставят юздите на бедните, мизерстващи и много гневни балкански Untermenschen, които според нея са длъжни безропотно да продължават с мизерията и униженията си да плащат за жизнения стандарт на германците и германската колониална администрация в Брюксел. Ако не беше толкова гнусно, щеше да е наистина смешно това комична райхс-мат'рялче, истински "шедьовър" на колониалната германска, нещо като "журналистика".....
11 Юни 2013 20:11
Началото казва всичко! По-нататък е безмислено да се чете! Не се научиха тези журналисти ка се прави обективен анализ и май така ще си я карат до пенсия. Калки, Дън
11 Юни 2013 20:23
Лошо начало. Лъха на пристрастие и необективност. Трябва усилие, за да продължиш да четеш.
...
Прочетох го. наистина доста "хейтърски". Последният абзац малко замазва положението.
Е да де, ама аз само до последния абзац стигнах. То бива некомпетентност - ама това е вече гротеска. Как не успяха тези от Дойчи-не-'нам-к'во-си поне веднъж да напишат една смислена статия.
11 Юни 2013 20:23
Точно неистови усилия да заграбят властта положиха. Всъщност правителството представлява около 15 % от българите. По логиката на надменния и безгранично нагъл и циничен Станишев останалите 85 % са против него и дано скоро го усети това. А, нали щеше да се отказва от имунитета си веднага, както обеща 2 дни преди изборите / за онази далавера с личните документи/. Колкото до правителстовото, за мен е сбирщина от някакви хора, обединени около будоара на Моника и различни лобистки и олигархични интереси. Какво ли ни чака ? Май, нищо добро. И като гледам СМИ /сипещи хвалебствия и похвални слова/, тъжно се питам в колко различни Родини живеем.
11 Юни 2013 20:30
Мирела очаква (и) работа от педересето.

Оркестърът свири туш.
11 Юни 2013 20:49
реалността надмина и най-песимистичните очаквания

Още не е, но за друго ми е думата.

Къде отидоха социологическите допитвания? Не вярвам "социолозите" чак толкова да са се засрамили от публичната тайна, че не са никакъв барометър на обществото, а най-вулгарни политически брокери. Тогава защо вече цял месец няма ни едно социологическо врачуване, след като преди изборите ежедневно се надпреварваха да ни лъжат?

Дали защото тройната вече не събира и 20% одобрение и това вече не може да се скрие?
11 Юни 2013 21:33
в която над милион непредставени парламентарно образовани и мислещи с главите си българи не харесват нито управляващите, нито опозицията.


Болдвал съм ... оксиморона. Парламентарно образовани и мислещи с главите си и имя ево легион, пардон - милион, пък ... непредставени. Що така бе, мислителите?
11 Юни 2013 21:34
Парламентарно образовани и мислещи с главите си и имя ево легион, пардон - милион, пък ... непредставени. Що така бе, мислителите?

Щото между мислещ и измислящ разликата понякога е голяма.
11 Юни 2013 21:36
Мислителите не запетайчат.
11 Юни 2013 21:52
Все още се битува в димките от пушаческо-непушаческите дискусии, през които прозира напрежението в дългата опашка на наредилите се за високи административни постове.
Кой битува? Сеирджиите, тези които, както в казармата се броят дните до уволнението, броят оставащите дни на правителството? Или самото правителство, което въпреки, че не може да се отърве от нищо не значещите въпроси за "подкрепата на Атака", въпреки ... хайде да не пиша какво е наследството, започна с конкретна работа - майчински, първолашки, енергийни помощи, лицензи, регулаторни мерки. Въпреки, че всяко действие по даден въпрос, или отлагане на действие по същия въпрос, се овиква от едни и същи хора. Примери - първоначално се реши да се увеличат майчинските - рев "Още не дошли и започнаха да раздават пари". После се спомена, че ще се отложат за октомври - рев "Обещават, а не правят". Решиха да се дадат от юли. Към първоначалния рев, отнякъде се появиха тиквите - това било тяхна идея. Ще рече човек, че са стояли в събранието и са го гласували.
Калки е имал търпението да прочете матряла да края. Аз спрях до тук.
11 Юни 2013 21:55
Не е "лошо начало", а лошо продължение на непроменената Троегъза коалиция. Никой със здрав разум няма да я чака 100 дни....
11 Юни 2013 21:57
След като положиха неистови усилия да вземат властта

не им останаха силици за нищо повече, така че е безмислено да се очаква каквото и да било от тях, следващите 4 години ще отмарят от неистовите усилия и неистовото изтощение далеч от хранилката.
11 Юни 2013 22:05
Кайлето ме изпреварило
Много им бавен нета на американците. Особено тук, в Маями.
По- зле са само ония отсреща в Хавана.
11 Юни 2013 22:13
Що така бе, мислителите?
Щото над два милиона парламентарно образовани (получили обазованието си от трибуната на парламента) и мислещи с главите си (не се уточнява кои точно - долни, горни, триглави, триочни и т.н.) българи са представени.
11 Юни 2013 22:21
A? В прибоят на "Немската вълна? и такива ли плавеи има? Пък аз си мислех, че само наши хора пишат там
Нийе чесно.
11 Юни 2013 22:33
устройването на седенки със съсловни организации и профсъюзи, а министрите му с практиката, която най-яростно отричаха у Борисов: обикаляне на телевизионните студиа.


Толкова си могат другарете. Кво да ги правиш. Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили. Лаф-моабет, дорде не бъдат изритани. Този път окончателно и с празни джобове. Както се полага на национални предатели.
11 Юни 2013 22:35
всяко действие по даден въпрос, или отлагане на действие по същия въпрос, се овиква от едни и същи хора
Нормално е , когато дейстието не е подчинено на определена цел или не е аргументирано като решение на даден проблем.
Примерно, увеличението на майчинските: Защо 310 лв., а не 335 лв., колкото е минималната работна заплата, или 420 лв., колкото е минималния осигурителен праг? Хубаво, нека да са 310 лв., но как това увеличение ще се отрази на фонд "Общо заболяване и майчинство". НОИ не печата пари, че да изпълни желанията на обещаващите. Принципът, по който се определя това обезщетение, колко време ще важи? Или като ГЕРБ, иди ми - дойди ми? Последно, какъв ефект ще има това увеличение и кога ще бъде отчетен. Поне някаква ориентировачна прогноза, па дори от сорта на отворковците от фондация "ИПИ".
Учудваш ме! Уж си шахматист, пък подкрепящ немислещите поне два хода напред.
11 Юни 2013 22:37
Толкова си могат другарете. Кво да ги правиш. Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили. Лаф-моабет, дорде не бъдат изритани. Този път окончателно и с празни джобове. Както се полага на национални предатели.


Виждам дълбочина на анализа, която издава, че си имаме работа с ... мислител .

щурчо, ти мислител ли си, бе? Така кажи, де!
11 Юни 2013 22:44
Споко, не скачай първосигнално на амбразурата.
Ти нема да бъдеш изритан.
Ще бъдеш консервиран за покленията в архива на форумо.
11 Юни 2013 22:45
Орешарски пък, в чийто прагматизъм се кълне от сутрин до мрак управляващото мнозинство - макар че не съм сигурна дали мнозинство е точната дума за тази коалиция, към този момент е зает с устройването на седенки със съсловни организации и профсъюзи, а министрите му с практиката, която най-яростно отричаха у Борисов: обикаляне на телевизионните студиа

Закопаващо!!!
Мирела Иванова


Всяка дума е вярна и на мястото си!
А че на червенушковците не им харесва, си е техен проблем
Истината понякога боли, дори и с вазелин....
11 Юни 2013 22:51
Всяка дума е вярна
С кой речник точно ги сравни - с правописния или тълковния?
Плявата, дори и овцете не я долюбват.
11 Юни 2013 22:54
Примерно, увеличението на майчинските: Защо 310 лв., а не 335 лв
Първо, да уточня, че овикването не беше по този въпрос - колко и защо толкова, а не нещо друго. Това е конструктивно. Овикването беше и е по описания начин. А и погледни над теб и под теб. Но мен това не ме впечатлява, вече не ме и натъжава - такива са нещата - трябва да се върви напред, без да се обръща внимание на подпръцкващите.
А въпросът ти има прост отговор - при остра необходимост, се приема и прави възможното. Честно казано, не ми се пише, че социалната политика зависи от бюджета, че докато не се уточни състоянието му, не може да се прави цялостна и системна политика с ясни базисни принципи. Не ми се пише, защото е безсмислено - виж предния ми постинг за овикването.
11 Юни 2013 22:58
С кой речник точно ги сравни - с правописния или тълковния?


С истината сравнявам,Безполитическия, само тя е критерий....
Ти си гледай речниците ...... не пречиш
11 Юни 2013 23:17
Другаря фърмин, много се докача кога го питат: "Не стана ли време за работа?"

11 Юни 2013 23:22
Другаря фърмин, много се докача кога го питат: "Не стана ли време за работа?"


... особено кога го питат некадърници и безделници Щото на другаря Фърмин всяко време му е време за работа
11 Юни 2013 23:25
То и на мен не ми се пише като чуя, опс прочета "Разнасят се слухове", "Все още се битува в димките от пушаческо-непушаческите дискусии". Вярно е, че недолюбвам тоя формат коалиции, ама съм убеден, че хората водят и други дискусии. Ако някой не знае, да пита и след това да обяснява.
Предстяваш ли си, утре на телеконферетния разговор да кажа: Разнасят се слухове, че сертификатът за допълнителна защита е отменен. Едни патентни ведомства устройват седенки с представители на патентопритежателя и съдии. Една кореспонденция обикаля из регистрите и нищо няма публикувано.
Ако не ме уволнят, ще ме вземат за луд. Хората чакат да чуят - на пазара ли сме? - "да" или ако е "не", кога? В случая са ме нарочили като журналист - да питам и да представя възможности, а не общи приказки, окичени с хиперболи.
11 Юни 2013 23:27
Този въпрос е зададен къмто педересето. Туй, че го приемаш лично и присърце, донейде е добре. Инак, файда - йок за червените еничари.
11 Юни 2013 23:30
Лошо начало. Лъха на пристрастие и необективност. Трябва усилие, за да продължиш да четеш.
...
Прочетох го. наистина доста "хейтърски". Последният абзац малко замазва положението.

Наистина си усвоил прилагането на двойния стандарт перфектно.
12 Юни 2013 02:24
Поне признават че четат с усилие.
Виж, глупостите ги пишат с лекота.
12 Юни 2013 05:36
Аз чекам коги шъ земете да строите Белене. Тук ви се представя една игра на "Белене има, Белене няма", но това е само привидно. Белене ще се строи, и това беше ясно след като научихме изборните резултати. Всичкото друго е цирк, решението е взето, и СЕГА подбират как по най-мекия начин да ви го кажат. В смисъл,подбират вазелина...
12 Юни 2013 07:43
Мирела Иванова, "Дойче веле"
12 Юни 2013 10:08

Мирела Иванова, "Дойче веле"
12 Юни 2013 14:39
Сбъркани са основни неща в тази писаница.
Всяка партия се стреми към властта/
В случая в България няма "неистови усилия да вземат властта" за БСП и ДПС, а има усилия да махнат ГЕРБ от властта, което е нещо доста по-различно, но явно убягва на някои. Същият стремеж да се махне ГЕРБ от властта показаха и други партии, вкл. АТАКА, ДСБ, ... Основната цел - махането на ГЕРБ от властта, все още не е постигната напълно и това обяснява защо министрите на Орешарски са все по телевизиите. Нищо чудно да се стигне скоро до предсрочни избори и на хората трябва да им е ясно какво беше ГЕРБ и сериозно да се замислят за кого да гласуват и евентуалния нов състав на парламента, трябва да може да излъчи правителство без ГЕРБ и с едно добро мнозинство, а не както е сега - правителство без мнозинство в парламента. При това е доста наивно да се очаква чудо - запретват ръкавите министрите и за ден-два усилена работа, поправят разрушеното за 4 години от ГЕРБ. Е, няма как да стане това, колкото и да ни внушава нещо подобно тази статия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД