:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 469
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Какво да е новото дясно? И как да го познаем, когато се появи?

Всички партии на прехода бяха деца на Великата Мутра Майка, която зададе посоката и старта на т.нар. демократичен преход. Новото дясно трябва да се роди от друга утроба
Ясен Бориславов
Изборите на 12 май т.г. постигнаха поне един безвъпросно сигурен резултат. Бъдещето на парламента и правителството може да изглежда неясно, но е сигурно, че през май т.нар. автентична десница умря след дълго и отегчително боледуване. Умря от болестта, от която уж я лекуваха разни баячки и знахари. Тя внезапно изнемощя още след завръщането на царя и за следващите десетина години стана политически излишна. Присъствието й ante mortem имаше повече сантиментална функция. Царят изпълни ролята на политическо мюре и го направи качествено. Както обича да се шегува един приятел: "Комунистите върнаха царя, за да не връщат отечеството".
Това вече е минало. Нека сега опитаме да погледнем в бъдещето.
"Липсва ми дясното", каза наскоро в една телевизия новопокръстеният в животворящия ляв купел Мартин Захариев. Сигурно е, че не само на него липсва, а щом нещо липсва на повече хора, има вероятност то отново да се появи, преобразено и жадно за нов живот. "Демокрацията има нужда от два крака", мъдро беше казал Иван Костов преди години, когато беше премиер и когато демокрацията у нас (привидно) куцаше повече с левия крак.
Как ще изглежда новото дясно? Този въпрос вече си задават разни политически влъхви, надвесени над люлката на нероден Петко. Как да го познаем, когато даде първи признаци на живот? Как да бъде разпознат този политически ембрион, когато отново бъде заченат, и как да бъде успешно износен?
За да се появи нещо ново на бял свят, първо някой трябва да го измисли, да си го представи. После

идеята може да се материализира, а може да се окаже и ялова

Няма причини с новото дясно нещата да са по-различни.
Какво точно е българското дясно, за изминалите двадесет години не е станало съвсем ясно и сигурно това е основната причина за неговата печална съдба днес. Това политическо божество имаше толкова различни ипостаси, че границата му с лявото често изглеждаше неразличима. Имаше хора и нрави, заради които лявото и дясното изглеждаха единосъщни.
Какво да е новото дясно?
В християнското богословие е прието същността на Бога понякога да се обяснява не чрез това, което Той е, а чрез онова, което не е, чрез форми на отрицание - невидим, нетварен, неизменяем и т.н. Нарича се апотафическо богословие. Ако същият подход се приложи към новото дясно, би се получил любопитен етико-естетически образ на политическа формация, каквато старото дясно може би на моменти се е опитвало и е искало да бъде, но не се е получавало.
В представите на по-образования десен избирател новото дясно има няколко ясни апофатически параметъра.

Той очаква то:

1.да не е милиционерско,
2.да не е мутренско,
3.да не е криминално,
4.да не е популистко,
5.да не е чалгарско,
6.да не е олигархично.
На кое от тези условия отговаря ГЕРБ, сочен от някои като новото дясно? На нито едно.
Което впрочем е валидно и за останалите партии на прехода.
Чалгарското в случая не трябва да се разбира като музикална, а като житейска стилистика. Например "либералният алианс" на Марешки и Яне Янев е политическа чалга. Заменките на гори и дюни също са чалга, както и договорите за скъпия ток от ВЕИ и двата "американски" ТЕЦ-а в "Марица-изток".
Новото дясно

ще бъде разпознато, ако заговори с нов език

Той трябва да е различен от хлевоустата реч на Мая Манолова и Корнелия Нинова, различен от просторечието на Бойко Борисов и мисловно тромавия изказ на Цветан Цветанов относно всичко, което имаме като каквото и да било, различен от маниерното фразьорство на Лютви Местан, както и от френетичните изблици на Сидеров.
Фразата: "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме", не е дясна фраза. Десният човек вместо това би казал: "Вие сте умни и аз разчитам на това, за да се разбираме." Дори и с риск да не бъде разбран.
От дясното не се очаква да кокетничи с простотията - нито с чуждата, нито със собствената. То е някак по условие образовано. И лявото може да бъде образовано, но има известен нюанс. Лявото е образовано някак "между другото", докато дясното е "преди всичко" образовано. При лявото образоваността е по-скоро желана екстра, докато при дясното е по-скоро императив. Естествено, по отношение на собствената образованост никой не е застрахован срещу самомнителност и фанфаронство, поради което тези неща се срещат еднакво често и отляво и отдясно.
Нека припомним, че квазидесницата в лицето на ГЕРБ постави начело на държавата пожарникар за премиер и физкултурник за вътрешен министър сред рояк калинки. Почти се сбъдна идеята на Ленин

някой ден и обикновена готвачка да управлява държава

Истеричният антикомунизъм беше черната дупка на старото дясно. Войнстващият патос се оказа опаковка на един друг авторитаризъм - десен, но не по-малко отблъскващ от комунистическия. Нещо като "срещу комунистите по комунистически". А щом нещо е "по комунистически", то няма как да бъде демократично.
От новото дясно се очаква да не потъва в бездната на антикомунизма, защото, както твърди Ницше, колкото повече се взираш в бездната, толкова повече и бездната се взира в тебе.
Деликатна тема е отношението на новото дясно към корпоративния капитал. По принцип е нормално да се очаква взаимно привличане, но у нас корпоративният капитал изглежда прикачен по-скоро към лявото, както стридата живее прикачена за скалата. Дясното беше мека скала и имаше обичай да се люспи.
Новото дясно у нас може да се окаже със "зелен" оттенък. Това би го направило различно от традиционното европейско дясно, където екологичните движения са по-скоро в левия спектър.

Репер на новото дясно може да се окаже и г-н Николай Бареков

Чува се, че щял да прави дясна партия. Това може да е виц, а може и да е истина, която да се превърне във виц.
Отношението към този майстор на новинарския трилър може да бъде индикация за автентичност или сигнал за фалшива политическа бременност. Не знам защо, но като чух за този авторски проект за реанимиране на дясното, се сетих за един епизод от романа "Папеса Йоана" на Емануил Роидис. Там някъде в началото бъдещата папеса и нейният любовник Фрументиос бягат от някакъв германски манастир, яхнали и двамата едно магаре. И докато преминавали в магарешки тръс през манастирското гробище, хайванчето свило уши в знак на протест срещу непосилния товар и надало такъв гръмък рев, че "умрелите се пробудили, помислили, че е прозвучала тръбата на Страшния съд, и подали плешивите си глави из гробовете". Та Бареков с нещо напомня за единия от тримата участници в тази сцена.
В близките седмици и месеци несъмнено ще има и други подобни сигнали. Вече се усеща как някои мумифицирани герои на прехода надигат глави, готови да се подредят на опашка за нова доза политически ботокс.
И лявото, и старото дясно у нас бяха с общ политически произход. Всички партии на прехода бяха деца на Великата Мутра Майка, ако ни бъде позволено така почтително да наречем партията, която зададе посоката и старта на т.нар. демократичен преход. Новото дясно, за да е наистина ново, трябва да се роди от друга утроба. Ако се получи, след време това може да отвори път и за едно ново ляво, което също така да не бъде милиционерско, мутренско, криминално, популистко, чалгарско и олигархично, защото демокрацията наистина има нужда от два крака. И това би било началото на края на прехода.

Снимка: Иво Хаджимишев
Април 1990 г. Д-р Желев на митинг на онова СДС, което все още го има на теория, но не и на практика.
108
13379
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
108
 Видими 
11 Юни 2013 20:15
В представите на по-образования десен избирател новото дясно има няколко ясни апофатически параметъра.

Той очаква то:

1. да не е милиционерско,
2. да не е мутренско,
3. да не е криминално,
4. да не е популистко,
5. да не е чалгарско,
6. да не е олигархично.
To по същата логика и "по-образования" т.нар. ляв избирател иска същото. Е, кое от тези неща изпълнява БСП?
*
Същността на проблема, който статията дори не докосва, е че у нас никога не е имало ляво или дясно. Това са размити концепции, както в съвременния свят, така и особено в България - където условия за развиване на "дясна" политическа платформа, по начина по който тя е възникнала в Западна европа просто никога не е имало. СДС не е дясна политическа платформа, а група бивши партийци възползващи се от желанието на хората за промяна - т.е. те някога бяха прогресивна партия бореща се срещу консервативната БСП (въпреки че го правеха със същите празни лозунги,... но те хората толкова си знаеха). По подобен начин прогресивна партия беше НДСВ, а после и ГЕРБ. Не бива да се бърка желанието за промяна с преследването на конкретни политически идеологии. Защото е ясно че БСП много по-добре се вписва в идеологията на т.нар. дясно - масова приватизация, плосък данък, олигархични кръгове на едър капитал и т.н. Отдавна не сме 19ти век, че да разсъждаваме с плитки концепции на "ляво" и "дясно" гаче днешната политическа система има нещо общо с Генералните Щати на Франция преди 200 години. Партиите не са леви или десни - а са консервативни, т.е. пазещи статуквото или прогресивни. Това което се търси е алтернатива - прогресивна идея за промяна на днешната система за управление на страната. В момента и ГЕРБ и БСП, че и ДПС представляват консервативната идея - съобразена с Брюксел - и се чепкат на принципа "стани да седна". Единствената прогресивна партия реално е Атака. Хубаво-лошо - това е. Може би има интерес от прогресивна идея различна от тяхната - но такава не се предлага. Или не по този начин, че да убеди избирателите да я последват.
11 Юни 2013 20:28
Елементарно, Ясене ! От 23 години положението ни е "у лево".
11 Юни 2013 20:33
Дорис, за да уважаваме авторите на любимата газета и те трябва да ни уважават. Неуважение е за сий достолепний да се твърди за идеята на Ленин за горката "кухарка" нелепост, при положение, че ти лично , а и други, провеждайки необходимата политпросвета, са цитирали първоизточника, където всичко е ... наоборот. Стигам дотам и ми е необходимо усилие да продължа. ЗаСЕГА непосилно.
11 Юни 2013 20:35
Статия като вица за чукчата:

Надо трактор утроба.

И дотам.
11 Юни 2013 20:50
Драги Фърмин, не мога да помогна с нищо. Ако някой си е набил в главата и за кухарката, и за няма човек, няма проблем, то е завинаги. Но пък колко е уютно "припомнянето" на нещо небивало в този му вид, че и тъй жарко публицистично, изпълнено с интелектуално презрение през зъбки...

А кухарка може и да отимаме. Само да досготви още някои бедствия и кризи, и май е готова. Кухарка, ама с вишу и иде от оназ баш-банкасъ on top of the world.


11 Юни 2013 20:58
интересно що никой не говори за въюпиющата необходимост от ляво, а заслепени сички се ръгат у десното, да не са им извадени левите очи?
11 Юни 2013 21:13
Кайли взе ми клавиатурата от ръцете,докато отпивах от вечерната си доза анти-оксидант,във вид на домашна гроздова.Точно това е бедата на България - вопиюща нужда от истинска лява /комунистическа,но ъпгрейдвана/ партия.Дясното у нас ,а вече и по света, си отмира.Нема начин!!! Може още дълго време ново-излюпените /конюнктурни/ антикомунисти да оревават орталъка за пазарна свобода,но това е истината.90 % от новите ни капиталисти си въобразиха,че могат да купуват стоки от гърците и да ги продават на евреите и да печелят при това. А за образованието ни - реквием!!!!! Сега гледайте кои ще се надпреварват да се нарекат комунисти,веднага щом от запад се появи този прословут призрак!
11 Юни 2013 21:37
Сега гледайте кои ще се надпреварват да се нарекат комунисти,веднага щом от запад се появи този прословут призрак!

Е как, кои! То е ясно - всички онези, които първи се нарекоха "демократи" и репресирани от БКП, после набързо преоблекли се в царедворци и накрая - съгласили се да ги наричат прости, за да се разбират с Простия Пожарникар!
11 Юни 2013 21:55
Всички партии на прехода бяха деца на Великата Мутра Майка, ако ни бъде позволено така почтително да наречем партията, която зададе посоката и старта на т.нар. демократичен преход.


Те това е. Ясно и точно. Нема лево, десно и център.
11 Юни 2013 21:59
Той очаква то:

1. да не е милиционерско,
2. да не е мутренско,
3. да не е криминално,
4. да не е популистко,
5. да не е чалгарско,
6. да не е олигархично.


Той трябва да е различен от хлевоустата реч на Мая Манолова и Корнелия Нинова, различен от просторечието на Бойко Борисов и мисловно тромавия изказ на Цветан Цветанов относно всичко, което имаме като каквото и да било, различен от маниерното фразьорство на Лютви Местан, както и от френетичните изблици на Сидеров.


При тези характеристики, интересно какво трябва да е новото ляво.
За туй, сър Бориславов другата сряда да напишете материал под заглавие "Какво да е новото ляво?".
11 Юни 2013 22:00
От дясното не се очаква да кокетничи с простотията - нито с чуждата, нито със собствената. То е някак по условие образовано. И лявото може да бъде образовано, но има известен нюанс. Лявото е образовано някак "между другото", докато дясното е "преди всичко" образовано. При лявото образоваността е по-скоро желана екстра, докато при дясното е по-скоро императив. Естествено, по отношение на собствената образованост никой не е застрахован срещу самомнителност и фанфаронство, поради което тези неща се срещат еднакво често и отляво и отдясно.


11 Юни 2013 22:03
Новото дясно у нас може да се окаже със "зелен" оттенък. Това би го направило различно от традиционното европейско дясно, където екологичните движения са по-скоро в левия спектър.


Недомислица в резултат на нарушение на най-новия закон в Турция.

Репер на новото дясно може да се окаже и г-н Николай Бареков

Чува се, че щял да прави дясна партия. Това може да е виц, а може и да е истина, която да се превърне във виц.
Отношението към този майстор на новинарския трилър може да бъде индикация за автентичност или сигнал за фалшива политическа бременност. Не знам защо, но като чух за този авторски проект за реанимиране на дясното, се сетих за един епизод от романа "Папеса Йоана" на Емануил Роидис. Там някъде в началото бъдещата папеса и нейният любовник Фрументиос бягат от някакъв германски манастир, яхнали и двамата едно магаре. И докато преминавали в магарешки тръс през манастирското гробище, хайванчето свило уши в знак на протест срещу непосилния товар и надало такъв гръмък рев, че "умрелите се пробудили, помислили, че е прозвучала тръбата на Страшния съд, и подали плешивите си глави из гробовете". Та Бареков с нещо напомня за единия от тримата участници в тази сцена.11 Юни 2013 22:07
Ако се получи, след време това може да отвори път и за едно ново ляво, което също така да не бъде милиционерско, мутренско, криминално, популистко, чалгарско и олигархично, защото демокрацията наистина има нужда от два крака. И това би било началото на края на прехода.


Извод - политическото днес е манджа с грозде.
11 Юни 2013 22:13
Истината е, че псевдолявото у нас, утрепа разсада на дясното.
Всяка вечер ли ще глупеем, за едно и също ?
Време е да сетим, от къде тръгнахме и кой упорито продължава, да ни заблуждава в обратното.
И да си удвои щата дори, Хамбасадата няма шанс, така да влезе в 42-я паралел...
11 Юни 2013 22:16
Е, кое от тези неща изпълнява БСП?

сигурно греша.Но дясно си имаме.Даже в излишък.Не мога да разбера,защо някои смятат БСП за "лява".Вече съм писал-това е "дясна " партия с "десен " електорат.Масовият "партиен член" е "рентиер".Това ,че пенсиите са мизерни не значи че "членовете" са "леви".Просто се бърка "количество" с "качество" Представете си български пенсионер,одобряващ аборта(изключение прави безпътната внучка осмокласничка,която пести от "Бареков" щото аборта е икономически изгоден) или съгласен че малцинствата имат същите права(сексуални или етнически) , или......не одобряващ "чип" и задължителна адресна регистрация,или професор Мишок със същия електорален глас като мургавия рециклиращ на улицата,"учи мама да не работиш" и резултата-синтез на държавен чиновник с рентиер -бедняк.Просто проблема е поколенчески,а не политически.БСП е "статукво" а разликата "ръководство" партийна маса-количествен ,а не качествен.Затова имаше "преливане" виденов-цар-борисов."Десните" създаваха класа,разпределяха земята на едно урбанизирано общество и с десни лозунги поведаха ляв електорат.Либералите се оказаха "етнос" .Сбъркана история-бъркаме количествени с качествени отлики,мешаме пропагандни лозунги с интерес.Резултат-Тиквоний и Цвък. Дълга тема.
11 Юни 2013 22:16
Леле, тука още ли нема кютек, миризма на изгорела гума и разбити паници ?
11 Юни 2013 22:17
Кое е дясно ли? А кое е лявото?

В България проблемът лево-дясно не стои. Имаме една престъпна организация БСП наследница на комунистическата партия. Всеки който спомага за нейното затриване печели моя глас.
11 Юни 2013 22:19
Yantar
11 Юни 2013 20:15
Реално, в годините прехода БСП е класическа консервативна дясна партия.
СДС играеше функцията на прогресивната сила, която уж да осъществи промяна след рухването на тоталитаризма, като привържениците на Съюза бяха представителите на лявоориентираната интелигенция, оттеглили се след предателството на Костов. Дори по-рано - при изработването на конституцията. Всъщност Костов направи първия и единствен опит досега да изгради партия действително на базата на десните консервативни партии от европейски тип, но беше и е компрометиран, а и заложи на върлия безсмислен антикомунизъм.
11 Юни 2013 22:23
Г-н Бориславов,
За да имаме нормално дясно и нормално ляво, необходимо е да имаме ясни, значими общности от хора, които живеят по сходен начин, имат сходни ценности и интереси, и са готови да ги отстояват чрез съответните десни и леви политики. Все още ги нямаме, макар да се забелязват признаци, че са на път постепенно да се оформят. Когато това стане, неизбежно ще се появи реално политическо представителство. Разбира се, то няма да е имунизирано срещу простотия, олигархия и чалга, но поне няма да е родено и кръстено в тези неща. То ще произлезе от сдружаването на хората, а не от някоя политическа лаборатория.
11 Юни 2013 22:24
T72_не_е_трактор,
Според свежите изследвания над Хфорума, най-вероятно е поръчан Глупак...
11 Юни 2013 22:24
Липсва левица-идиотското е че се привнася ,имплантира от Сорос.Добре дошли в Огледалния свят.
11 Юни 2013 22:28
beagle
11 Юни 2013 22:24

грешиш,за глупак -не споря,но никой не ми е поръчвал.Боя се че съм от малцинството ,което греши за собствена сметка.Как да ти кажа-избор.По-добре гладен вълк в гората,отколкото бито и хранено куче в къплата.Селска му работа,гражданино пинчер.
11 Юни 2013 22:28
къшла......
11 Юни 2013 22:30
гражданино пинчер.


Бийгълчето не е пинчер, а трицветен антидепресант.
11 Юни 2013 22:32
Няма ли кой да поздрави автора?!
11 Юни 2013 22:41
Хавтора си е наше момче и нека не избързва с причините за оповестената смърт на хдясното.
Радане и останалите, не се сторвайте на умно четящи, Няма време !!!...
11 Юни 2013 22:42
Абе, и едните и другите са маскари. На кой му пука дали са ляви маскари или десни маскари.
11 Юни 2013 22:50
"Reper" -сноба ,безгръбначния и на копаня,самовлюбен и повратлив Барек?!!!!егати аристократизма ,в сти "ватман".Херцога на Малбъроу ще се завърти в гроба ако вдигна палче на автора,а Айн Ранд ще замести майка Тереза в Мумбай ,забравяйки за дивотиите за рационалния егоизъм,ако я сложа в един кюп с пинчера,манрико,бареков и Цицерон-Борисов..Костов е минало-на марксизма-ленинизма,няма и да го споменавам.Бе тия са толкова надясно в полит-координатната система,че като успоредни прави се пресичат доста близо в пространството с Версаче и Долче и габана,че дори и Лобачевски трябва да си преразгледа математиката,а Айнщайн да обяви ,че вселената се е свила до сапунен мехур.Аман от десни с четири леви лапи и клатеща се по вятъра опашка
11 Юни 2013 22:50
Истеричният антикомунизъм беше черната дупка на старото дясно. Войнстващият патос се оказа опаковка на един друг авторитаризъм - десен, но не по-малко отблъскващ от комунистическия. Нещо като "срещу комунистите по комунистически". А щом нещо е "по комунистически", то няма как да бъде демократично.


А щом има такива, които призоват да се действа по комунистически, дали наистина анти-комунизмът е анахронизъм, мили господин Бориславов?
Сетне, в НР България комунизмът беше номенклатурен. Една привилигерована шайка чрез държавната власт се ползваше с благата на Отечеството.
Промените доведоха до създаването на една олигархия, която крепи икономическите си позиции благодарение на своята симбиоза с властта.
Икономическият успех на олигархията ни не се дължи на нейната предприемчивост, иновативност, предприемачески дух или бизнес умения.
Крупните "капиталисти" просперират чрез държавата, те са номенклатурни, "назначени" по своята природа. Т.е. колкото и абсурдно да звучи, те са комунистически по своята същност.
От друга страна, електоратът продължава да разсъждава в рамките на старата система, интелигенцията - силно зависима от силните на деня.
Ето затова, мисля си аз, анти-комунизмът не е загубил напълно своята актуалност.
11 Юни 2013 22:53
Сетне, в НР България комунизмът беше номенклатурен.

Антикомунизма-анти номенклатурен......Анти аристократичен,анти либерален.Алиса само си мисли че мартенския заек е странно животинче.
11 Юни 2013 22:56
"Командира" и "Началника" -символ на демократичност.......Я си прочетете прозвищата на лицата на глас и ......
11 Юни 2013 22:56
KAILY,
/:/ "интересно що никой не говори за въюпиющата необходимост от ляво, а заслепени сички се ръгат у десното, да не са им извадени левите очи?"
............................................................................
Много просто и логично е защо!
Учредителите на пратии очакват спонсорство и благини от тези, на чиито интереси ще служи партията!
Потенциални спонсори и благинодатели на партии са Богатите- а те са "десни", по Дефиниция!
Бедните("левите" няма как да са спонсори и благинодатели- защото са бедни!
Ерго, партиите се натискат да служат на интересите на Богати- на "десните"! И го правят, разбира се, заради ЛИЧНИТЕ интереси на Върхушката на "десните" партии!
Това е толкоз просто и логично!
11 Юни 2013 23:06
Учредителите на пратии очакват спонсорство и благини от тези, на чиито интереси ще служи партията!

Параграф,ти си Кропоткин.Знаех си че не си обективист,а скрит анархист.Тя и Кайли ще изкара фланелка с Че
11 Юни 2013 23:54
Лявото е образовано някак "между другото", докато дясното е "преди всичко" образовано.

Глупости.
Ама големи глупости.

11 Юни 2013 23:59
Firmin,
Съгласен съм за цитата с готвачката, но изречението "Мы требуем, чтобы обучение делу государственного управления велось сознательными рабочими и солдатам " не е ли същото ?

12 Юни 2013 00:59
След 45 г успешен преход може и да се роди новото дясно.
12 Юни 2013 01:33
Ето затова, мисля си аз, анти-комунизмът не е загубил напълно своята актуалност.

Дори и за момент да забравим за постсоциалистическата реалност у нас, дясното няма как да не бъде антикомунистическо.

Проблемът с антикомунизма у нас е че до голяма степен е фалшив. Имаме фалшиви антикомунисти и фалшиви десни. Периодично инсталирани от олигархията и представляващи неин резервен отбор.
Естествено, най-големият проблем е че БСП не нито лява, нито антикомунистистическа. А би трябвало да бъде и двете. Както ги нарече Фичо, "капиталисти със сърце". Доста сполучлива характеристика.
12 Юни 2013 01:41
Много "ляво", още повече "дясно" в статията и нито дума нито за едното, нито за другото. Все едно да говорим за това какво е мъж, какво жена, само по марката на сапуна, крема и дезозоранта, който използват, като напълно пренебрегнем същественото - какво има между краката.

"Ляво" и "дясно" са понятия, които се различават най-вече по тип политически подход към обществото. В чий интерес се прави политиката - на малцинството и богатите (дясното), или на мнозинството и на бедните (лявото). Пазят се привилегиите, богатството и господстващото положение на малцинството (дясното) или се търси промяна, която да подобри положението на мнозинството (лявото).

В момента в България няма нужда от нова дясна партия. Такава има и тя в момента управлява. Какво друго, освен дясна партия е новата тройна коалиция ? Какво обещава ? Нещо ляво ? Не. Само и единствено чисто десни неща. Води и обещава да води дясна политика.

Това което липсва за да е политиката "на два крака" е лява партия. "Лява" не като конгресна фразиология, която мигом се забравя щом се докопа ръководството й до власта, а лява като политика провеждана във и чрез властта.
12 Юни 2013 01:41
-
12 Юни 2013 02:04
Ония 250 000 нови работни места дето ги обеща съсело ще да са за капиталисти, банкери, директори на концерни, висша държавна администрация и малко нАучно -творческа интелегенция.
12 Юни 2013 02:25
Обещанията за ония 250 000 нови работни места са набързо забравени. Вместо това се говари за насърчаване на "бизнеса", който да създадял работните места. Типично десен подход. Безапелационна проява на дясно мислене.

Левият подход би бил държавата ПРЯКО да започне да създава производителни работни местта, като организира кооперации, строи фабрики, създава търговски вериги и т.н., но не чака на капиталистите. Защото техният интерес не е да няма безработица и да има високи заплати, а единствено да има висока печалба. А за последното и безработица трябва да има (за да е евтин труда) и заплатите трябва да са ниски.
12 Юни 2013 02:31
Тия работи требеше да ги обЯсниш на електорато на бесьепето ПРЕДИ изборите, не сега тука на мене.
Аз за таквиз дето знам че си забравят обещанията плюнка не давам, камо ли глас на избори.
12 Юни 2013 02:41
Аз за таквиз дето знам че си забравят обещанията плюнка не давам, камо ли глас на избори.
ГЕРБ почти нямат изпълнени обещания за 3 години власт
12 Юни 2013 02:47
За какво се чудим? Всичко е казано още от Матея - и за лявото, и за дясното, и как да го познаем:

И ще постави овците от дясната Си страна, а козите - от лявата.
Тогава Царят ще каже на ония, които са от дясната Му страна: дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира;
защото гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте;
гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и Ме споходихте.
...
Тогава ще каже и на ония, които са от лява страна: идете от Мене, проклети, в огън вечний, приготвен за дявола и неговите ангели;
защото гладен бях, и не Ми дадохте да ям; жаден бях, и не Ме напоихте;
странник бях, и не Ме прибрахте; гол бях, и не Ме облякохте; болен и в тъмница, и не Ме споходихте.
И тия ще отидат във вечна мъка, а праведниците - в живот вечен.

12 Юни 2013 03:20
.
12 Юни 2013 03:32
Х амеле, може и да нямат изпълнени обещания ГЕРБ, обаче аз за тях не съм гласувал.
Това което се очакваше от ГЕРБ - да разтурят червената номенклатурна мафия те не го сториха. И това им изяде главата. Техен си проблем.
12 Юни 2013 03:38
Наляво-социалисти, които никога не са били нито социалисти, нито комунисти; надясно-демокрадци, които сънуват за отворено общество, за да могaт да изнесат окраденото без проблеми. Само българи не виждам...
12 Юни 2013 03:53
emacs 11 Юни 2013 22:17

Лай до край, а?!
12 Юни 2013 05:39
Какво дясно чакате да се роди?! При толкова бедни, ако следваме истинските процеси, трябва да се роди ляво и всички анализатори го знаят. Нима има ресурс от избиратели, които да очакват, че дясното ще ги направи богати и как?! Дясното за момента и не само у нас, не решава проблемите на кризата, а само прави някои хора по-богати за сметка на увеличаване на бедността. Докато не се промени модела на икономиката, нищо няма да се промени. Стига вече с тези идеологии! Необходими са простички мерки в реалността! Като си оправим живота и заживеем нормално, тогава можем да си витаем в мечтите! Лявото не е комунизъм, дясното не е антикомунизъм. Който е разбрал последното, може да е разбрал истината. Останалите още са в лъжите на 20-ти век и може така и да си умрат като коне с капаци!
12 Юни 2013 06:05
annetaz, винаги с удоволствие чета коментарите ви и съм съгласна с тях,тъй като почти не се различават от моето собствено виждане. Винаги съм смятала ,че присъединяването на България към каквито и да е съюзи и е носило само негативи. Деинстулизацията на страната,разрушаването на селското стопанство,съсипването на образованието и здравеоназването,ликвидирането на армията е цената ,която платихме за членството си в НАТО и ЕС. Последното по признание на Иван Костов в отговор на въпрос при едно негово интервю. Защото на Европа не и трябват конкуренти в производството,а само донори на суровини. Пример Ассарел Медет,изнася мед за Австрия,където се произвеждат трансформатори и се разкриват високоплатени работни места,а нашият завод се закри и хората бяха изхвърлени на улицата. Това е само един от многото примери. След 23 години,българинът трябва да си отговори на въпроса,дали си заслужаваше.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД