:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Икономическият успех започва от... чина

Ако искаме високи заплати, трябва да имаме български Харвард и Оксфорд плюс германска връзка между пазара на труда и образованието
---
Групата независими икономически анализатори Macro Watch изготви доклад "Варианти за икономическа политика. Предимства и недостатъци" с цел да изведе идеите за постигане на икономически растеж, просперитет и намаляване на бедността в България. Докладът е изготвен въз основа на обсъждания, проведени в периода октомври 2012 - март 2013 г., като анализира близо 200 мерки и предложения и извежда препоръки. Четирима от авторите представят за читателите на "Сега" най-съществените изводи на Macro Watch. Пълния текст на доклада може да намерите на адрес: http://osi.bg/?cy=10&lang=1&program=1&action=2&news_id=597Когато преди около година в Macro Watch решихме да пишем доклад за икономическите приоритети и възможните политики, пазарът на труда бързо излезе като водеща тема. Политиците ни дълго пренебрегваха и подценяваха проблемите - едва след протестите безработицата като причина за бедността стана фокус на политическия дебат.

А защо е висока безработицата? Нашето разбиране за пазара на труда е, че той е зависим от други сфери и политики - инвестициите, бизнес средата, образованието, качеството на човешките ресурси. И че спечелването на битката с безработицата и липсата на доходи изисква не само директни мерки.

В дългосрочен план образованието е вероятно най-важният фактор за развитие. Ако погледнем пенсионната система и застаряването на населението, очевидно е, че все по-малкото работещи трябва да произвеждат все повече, за да осигуряват старините на пенсионерите. Това изисква по-висока производителност, а тя е постижима само чрез повишаване на нивото и обхвата на образованието и повече инвестиции в производствени активи. Само инвестиции във физически капитал (машини, оборудване и технологии) не могат да решат проблема. Заедно с обновяване на оборудването и технологиите има нужда и от съответно приспособяване на нивото на квалификация и образование. Едното не може да върви без другото.

Графика в скорошния доклад на ЕС по Стратегията 2020 ясно показва тясната връзка между производителност и заплати в страните от ЕС. Тук можем да открием отговор на въпроса защо получаваме по-малко от германците и чехите. А производителността на труда не може да се повиши без инвестиции в човешки капитал (образование) и физически капитал (инвестиции). До голяма степен образованието предшества инвестициите - защото притокът и структурата на инвестициите зависят и от наличието на съответни специалисти.

В България коефициентът на безработица сред висшистите е само 5.9%, докато при хората със средно образование е 12%, с основно - 24.8%, а с начално или по-ниско образование - цели 53.6%. Кризата подчерта проблема - загубата на работни места е основно сред хората без особени умения и знания.Неравенството и бедността са свързани с образованието- само 1% от висшистите са в бедни домакинства, докато при хората с начално или по-ниско образование делът на бедните надминава 50%.

Образователното равнище има връзка и с решаването на проблемите с кризата. В Ирландия над 50% от младежите имат завършено висше образование, докато в Гърция и Португалия делът на висшистите е между една трета и една четвърт. От тази гледна точка може би не трябва да е учудващо, че от трите ударени от кризата страни само Ирландия е на път да каже чао на МВФ и вече да се справя сама, докато Гърция и Португалия се мъчат с рецесията, бавните реформи и нуждата от външна помощ.

Образователното ниво в една държава влияе и върху качеството на публичните политики и върху възможностите да се провеждат реформаторски политики. Между другото според Евростат в България делът на висшистите е по-нисък не само от Ирландия, но и от Гърция и Португалия.

Тогава какво да се прави? В доклада на Macro Watch разглеждаме множество мерки, но ето някои от тях:

Качеството във висшето образование може да се подобри чрез засилване на международното сътрудничество - под формата на съвместни програми на български и чужди университети, привличане за преподаватели на българи, завършили в чужбина, привличане на реномирани чужди университети да отворят врати в България, автоматично признаване на дипломите, чуждестранни атестации.

Не бива да се пренебрегва и нуждата от подобряване на връзката на образованието с пазара на труда, включително чрез финансови стимули. Не е нормално да има сектори с огромен дефицит за високоплатени специалисти (IT секторът например), а университетите да не отговарят на това търсене чрез увеличение на съответните специалности. В същото времеуниверситетите произвеждат твърде много висшисти в някои специалности,които, след като завършат, не намират работа по специалността и се налага да работят на работни места за среднисти с много по-ниски заплати.

Очевидно е, че по-добрата връзка между пазара на труда и университетите ще доведе до по-добри резултати, включително от гледна точка на реализация и заплащане. За да се случи това, може да се насърчат университетите чрез рязко увеличение на дела на финансирането, свързано с резултатите - до поне 50%. Същевременно в атестирането на отделните специалности в университета трябва да се включи и бизнесът/професионалните организации, за да има обратна връзка с пазара на труда.

Не на последно място, държавното финансиране трябва да се увеличи за най-добрите специалности на съответния университет, като същевременно се намали за специалностите, които не са конкурентни. Тези и други подобни мерки могат да създадат както стимули, така и условия за по-добра връзка между развитието в пазара на труда и университетите.

Но както мнозина ще потвърдят, университетите не живеят в собствен свят. Техните студенти преди това са завършили средно образование, а други не успяват. Все още много ученици отпадат, а други взимат диплома, без да са научили достатъчно -41% от учениците са функционално неграмотниЯсно е, че са необходими мерки за увеличаване на обхвата и качеството на средното образование. И в същото време - за обвързването му с пазара на труда (за тези, които няма да продължат висше образование).

Може би най-важният приоритет тук е свързан с привличане на най-добрите ученици и студенти да стават преподаватели и със създаване на условия за постоянно подобряване на квалификацията им. Изследванията показват, чекачеството на учителите е най-важен фактор за качеството на образованиетоВ някои страни направо е забранено слаби ученици/студенти да стават учители, а в същото време се насърчава привличането за преподаватели на младежи от топ 10-20% от съответната възрастова група. За самите училища са необходими както стимули, когато "вдигат летвата", така и санкции за слаби резултати, вкл. уволнение на директори на слаби училища. Необходими са и процедури за "саниране" на западащи учебни заведения.

Училищата, предлагащи професия, трябва да са обвързани с развитието на местния пазар на труда, вкл. чрез координация с местните бюра по труда и фирми за повече практики, стажове, преподаване и реализация на завършилите. Много от най-успешните страни имат не само повече висшисти, но и голям обхват и високо качество на професионалното образование, което гарантира висока заетост за всички. В България много говорим за немския модел, но кой знае защо не го следваме.

Не бива да пропускаме и факта, че заради хаоса през 90-те години много деца отпаднаха от училище и в резултат днес те са в армията на безработните с недостатъчно или никакво образование и умения. Вместо да чакаме нов строителен или друг бум да създаде заетост, по-добре е да намерим начини да инвестираме в образование и квалификация на дълготрайно безработните.

Към днешна дата според Агенцията по заетостта 55% от безработните нямат квалификация и специалност и почти всички са с основно или по-ниско образование. Така или иначе много пари се харчат за всякакви помощи. Тези плащания трябва да се обвържат с участие в програми за ограмотяване, образование, квалифициране, точно съобразени с търсенето на пазара на труда. Само така милиардите, инвестирани в човешки капитал от нашия и европейския бюджет, ще имат дълготраен ефект, водещ до решаване на проблема, а не до борба със симптомите. Пари за такива мерки има, включително от започващия през 2014 г. нов програмен период за еврофондовете. Въпросът е средствата да се насочат към адресиране на проблемите, а не просто да се "усвояват".

 Георги Ангелов
 - - -
58
5945
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
58
 Видими 
11 Юни 2013 20:14
11 Юни 2013 20:28


За пореден път се убедих, че щом някъде се появи надписа "Отровно, пардон "отворено" общество" в абсурдата комбинация с "икономист", ще се опитат на медийното стадо да пробутат невероятни и агресивни лъжи, поляти обилно с шизофренични "изводи" и още по абсурдни "предложения". Шорош-прислугата продължава да е убедена, че българските туземци нагъват доматито с колците..., но ще трябва да ги разочаровам, да...ама не....
11 Юни 2013 20:39
Изводът е много точен, незвисимо кой го е казал. Икономическият успех зависи на първо място от образованието, морала, ценностната система и съвсем основни постулати за живота. Всички други проблеми се решават като имаш тази база.

-------------------------
дистанционен парламент
11 Юни 2013 20:41
Шо бе, мерките са хубави на теория. Само не са ми ясни няколко неща:
1. Откъде ще дойдат парите за да се плащат тези мерки?
2. Какво ще правите с циганите?
3. Откъде ще вземете кадърни университетски преподаватели по нужните (в световен мащаб) направления? Те отдавна се изнесоха.
4. Как ще попречите на един кадърен специалист със търсена (на световно ниво) специалност, да се изнесе където иска?
11 Юни 2013 20:54
Съжалявам, момчета, ама ... хабер си нямате
11 Юни 2013 21:05
Тоно тези университети ли даде за пример, Соросче. Те са най-големите разпространители на идеите на неолиберализма -- истинската причина за катастрофата у нас и навсякъде из света където политиците са имали глупостта да приложат новолибералните идеи
Дора Апостолова Натисни тук представи СЪЩНОСТНАТА ПРИЧИНА ЗА КАТАСТРОФАТА у нас:
За да се види истината за българската приватизация след 1989 г. насам, тя непременно трябва да се разгледа на фона на извършената по същото време приватизация на държавни активи в развитите западноевропейски страни и демокрации.

Когато България започна да приватизира, в същото време приватизираше и цяла западна Европа, тъй като до края на 80-те години западноевропейските страни строяха също "държавен социализиран капитализъм"( Кейнесиянизъм) и имаха 70% държавно притежавана и управлявана икономика. Те приватизираха 30-40% от държавната активи на незначителни отрасли на икономиката си предимно в търговията и услугите, а стратегически отрасли като енергетика, телекомуникации, транспорт и др., които бяха приоритетни и печеливши отрасли не се пипнаха, понеже те се явяваха неразделна част от икономическата структура на техните социални държави, носещи приходи за развитие на тяхната държавна и насочена еднакво към всеки гражданин социалната сфера.
...западноевропейските страни направиха (и самите те я отчитат сега като огромна) грешка, че приватизираха държавния си, преди 1989 г., банков сектор, като по този начин отвориха вратите за навлизане в Европа на американския неолиберализъм, който донесе световната финансова криза 2007 г. именно чрез частните банки. ...
Така в България през прехода бяха унищожени не по малко от 3,5 милиона човешки ресурси или 1/ 3 от населението на страната и бе извършен най-големия геноцид на територията на Европа след II Световна война.
За това не случайно народът ни нарече прехода ни "мутренски", приватизацията "бандитска", новия икономически модел на България "мутренско- приватизационен".

Западноевропейските страни (8-те - Швеция, финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Швейцария, Австрия) извършиха приватизацията си с железните принципи и мисленето на техния демократичен модел "реалната демокрация"- АНТИКОРУПЦИЯ, НАРОДОВЛАСТИЕ и ДЕЙСТВИЕ САМО В ИМЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС, която изисква да се приватизира само в името на държавния и обществен интерес и да не се нанася ущърб на държавата с нито с цент. Принципите на реалната демокрация са вградени в правовата им държава, с тях се спира и минимизира корупцията, създава се некорумпиран и непродажен политически елит, който работи само за държавните и обществени интереси и спира враговете на нацията още на границата. За това западноевропейските страни не загубиха нито цент държавна пара от приватизациите си, даже има страни като Финландия, които за последните 25 години си вдигнаха 12 пъти БВП и от най бедни се превърнаха в най-богати. Те са лицето на развитата "европейска реална демокрация", за която ще разкажа в отделен анализ.

България тръгна да прави приватизация не познаваща нито едно от правилата на западноевропейската реална демокрация и правова държава, при това с ... продажен политически елит, не познаващ и не използваш един от лостовете на демокрацията, макар всички партии в България да сложиха думата "демокрация" в името на партията си.
За огромна жалост, българинът продължава да не разбира "що е демокрация в 21 век", да не може да направлява живота си с нейните лостове и мислене.
Приватизацията" като начин за раздържавяване на собствеността, първите ни ръководители от БСП и СДС обявиха за "задължителна", защото същите направиха "Плана Ран Ът" и с него, под мъдрите съвети на Рейгън, внесоха в България американския неолиберален икономически и обществен модел, който изисква собствеността в икономиката на държавата да бъде 100% частна и социалната система също да бъде в частни ръце. Неолибералната логика е: "Държавата е лош стопанин и не в състояние да поддържа услугите, те трябва да бъдат приватизирани, частни банки няма да оцелеят без "парите" на данъкоплатците.”
С неолиберализма бе сменен целия обществен модел на България, от "социална държава" тя бе превърната в "частна държава", собственост на шепа нови капиталисти, придобили богатствата си използвайки властта в ръцете си с пладнешко ограбване на обществото. За извършване на тази кардинална промяна на обществената система нашите "политици демократи" не пожелаха да питат народа си с нито една форма на пряката демокрация.
11 Юни 2013 21:15
Същевременно в атестирането на отделните специалности в университета трябва да се включи и бизнесът/професионалните организации, за да има обратна връзка с пазара на труда.
Не разбрах, кой точно бизнес щял бил да се включва. Например, при оценяване на специалността "финанси и банково дело" Цветан Василев (КТБ), Цеко Минев (ПИБ) или направо групировката ТИМ ще прави "обратната връзка". Или ще се търсят бизнесмени-инвеститори от чужбина, примерно Китай. Има повече китайски инвестиции отколкото американски и крайна време е да се забрави за Харвард и Оксфорд :
Стартиралата през 1998 г. в Китай мащабна образователна реформа цели да направи вузовете в страната конкурентноспособни на световния пазар. Само за първите пет години от реформата, държавното финансиране на вузовете се е удвоило, достигайки $10,4 млрд. годишно. Част от средствата се използват за привличане на китайски учени с успешна кариера в чужбина, като им се предлагат заплати, по-високи от тези, които са получавали в САЩ, както и западни условия на труд.
В дългосрочен план образованието е вероятно най-важният фактор за развитие.
Последно, образованието субект ли е на пазара или фактор за съществуване на пазар? По-просто казано, дипломата/принципът "парите следват ученика" (субект) ще се търгува ли или на простаците (елиминиране на факторите, спъващи развитието) ще им бъде забранено да участват в управлението и да пишат доклади ""Варианти за икономическа политика"?
Не на последно място, държавното финансиране трябва да се увеличи за най-добрите специалности на съответния университет, като същевременно се намали за специалностите, които не са конкурентни
Това как да се разбира? Като призив държавата да дирижира пазара като определя кое конкуретно и ко е не. Или си е просто черпаклийство както обикновено?
Гърция и Португалия се мъчат с рецесията, бавните реформи
Графиката сочи точно обратното - тия "мъченици", Гърция и Португалия, са далеч, далеч над "отличниците" Литва, Латвия и "икономическия тигър" Полша. Ама и за елементарната манипулация се изисква известна доза интелект! Поне картинките да колерират с изложението.
11 Юни 2013 21:15
глупости
11 Юни 2013 21:36
След Аполитичен,Гладиатор и Фирмин,няма какво да добавя..Но Сороските даначета /млади телета/, ако продължават по-усилено да четат нещата след Фридман ,като трудовете на Маркс ,Енгелс и Ленин, може и да узреят къде се крие истината за ,не българската,а световната икономика.Ако все още ги има в България,де .Впрочем,вече има и нови социално - икономически идеи относно бъдещия обединен свят,които също клонят към "всеобщий чист комунизьм" по думите на Ботев.
11 Юни 2013 21:41
Качеството във висшето образование може да се подобри чрез засилване на международното сътрудничество - под формата на съвместни програми на български и чужди университети, привличане за преподаватели на българи, завършили в чужбина, привличане на реномирани чужди университети да отворят врати в България, автоматично признаване на дипломите, чуждестранни атестации.
Ето я и идеята на сороската разработка -- внасяне още акъллли от вън. познайте от къде -- точно така -- от САЩ и други избрани университети и програми внедряващи правилните идеи в общественото съзнание
Истината -- подражателството и приемането безрезервно на чужди идеи, само и само за това че са от рекламно наложените 'авторитетни" университети са голямата беда на прехода. Те объркаха общественото съзнание.
Изходът -- вярване на собствените си сили -- у нас има достатъчно умни хора, които могат да направят добро образование. Проблема беше че точно те се изритаха, и на тяхно място натрапиха западни възпитаници, или родни възпитаници западно ориентирани.
Може би най-важният приоритет тук е свързан с привличане на най-добрите ученици и студенти да стават преподаватели и със създаване на условия за постоянно подобряване на квалификацията им.
Естествено, младите са по-податливи на мозъчна промивка. Най-добрите студенти, разбирайте правилно ориентираните -- чрез тях по-лесно ще се "ориентират" и другите. Подобряване на квалификацията, също е нужна -- соросите я разбират като усъвършенстване начините за обработка умовете.
Ето и продължението на идеята
В някои страни направо е забранено слаби ученици/студенти да стават учители, а в същото време се насърчава привличането за преподаватели на младежи от топ 10-20% от съответната възрастова група.
Под "топ 10-20%' се има в предвид топ 10-20% ,чиито умове най-много са поддали на соросо-мозъчна промивка или промивка на подобни организации, за внедряване на правилните америкоДемократични идеи.
Изследванията показват, че качеството на учителите е най-важен фактор за качеството на образованието
Туй вече е за графа бисери. "Изследванията го показвали" -- то се знае от памти века
11 Юни 2013 21:50
А при европейски пазар на труда и българско ниво на заплатите, тези добре квалифицирани младежи как ще ги задържим у нас? И в момента огромен процент заминават да работят в чужбина, очевидно неизкушени от предложенията на БГ работодателите.
"Независимите икономисти" (неолиберали до един) как виждат тези мерки да сработят при напълно отворена икономика, свободен пазар на труда и пълна периферност на България спрямо индустриалните държави? А може би трябва първо да се създадат производства, да се появи търсене за квалифицирани хора, и после да бъдат "върнати" от чужбина многобройните подходящи работници? Все пак, и БГ фирмите могат да наемат германци, холандци и т.н., нали? Мисля, че Ангелов тук не е много искрен като твърди, че първо образованието трябва да произведе човешкия капитал, а след това да се създадат производства.
11 Юни 2013 21:59
качеството на учителите е най-важен фактор за качеството на образованието


Къде са тези изследвания? Защото дългогодишните изследвания в САЩ показват, че 2/3 от факторите са извън училище. Ако училището е в квартал на средната или по-богата класа (в САЩ повечето училища са квартални), училището има добри постижения. При бедни родители и общности най-често качеството е ниско.

Макро Уотч (форум от икономистите от неолибералните БГ тинктанкери) използват директно дайджеста от американските си големи братя (които са и дарителите им). В САЩ тинк-танкерите са нарочили учителите за главни виновници за лошото образование. Оттам и предложенията за "отчетност" (резултатите от тестовете водят до наказания и уволнения), разбиване на синдикати и т.н. В случая това е периферна тема на статията, но е любопитно да се видят нишките на зависимост между нашите, родни "експерти" и онези от Чревото Адово.
11 Юни 2013 22:29
Ще посоча една фундаментална грешка - при мащаба на трудовата миграция от последните две десетилетия да се говори за национален и местен трудов пазар е ... нонсенс.

За да се разбере динамиката и логиката на поведение на участниците в трудовия пазар, той трябва да се мисли в контекста и мащаба на европейския трудов пазар. Приемайки връзката между производителност на труда и трудово възнаграждение, очевидно е, че стремежът на участниците в трудовия пазар е трудът да мигрира в посока на тези части от системата (общото пространство), които се характеризират с по-висока производителност на труда - заради осигуряваното по-високо възнаграждение.

В зони на висока пхроизводителност се търси и се реализира този труд, който притежава конкурентни предимства. Системните правила са такива, че системата може да бъде мислена като омрежена от ... мембрани. Или нека за по-просто си представим, че са налице множество "портали", администрирани от по един ловък демон, роднина на Демона на Максуел. Този ловък демон провежда отбор - пропуска тези, чиято квалификация, образование и мотивация са на определено ниво и връща обратно останалите. Така не след дълго ще забележите, че отсам е останал "матриал" с осезаемо по-ниско качество от това на ... пропуснатия (допуснатия).

И това далеч не е всичко. Проблемът е в това, че в резултат на инвестиции и усилия, приложени срещу остатъчния "матриал", някаква част от него добива необходимата квалификация, образование и мотивация. Точно тези, които са му нужни за ... пропуск при демона на портала. В резултат - едно устойчиво статукво на ... сегрегация - годното там, негодното тук. Всякакви рационални модели с точност до параметър биха описали подобна системна динамика. "Срещу" нея действат фактори, определяни като ... ирационални. Патриотизмът, да речем, е такъв фактор.

Нещата стават още по- безнадеждни, като добавим към по-високото трудово възнаграждение и социалните придобивки, качеството на живот, възможностите за развитие и себереализация. В крайна сметка - възможностите за репродуциране, възможностите пред следващата ... генерация, децата на допуснатите.

Най-опростено казано - ако ограмотим и изучим с държавна пара Асан за плочкаджия, негово гарантирано право е да избере и той ще избере КЪДЕ да бъде плочкаджия. Боя се, не тук. Може би наблизо, но не тук. На нас остава надеждата, че неговата Айше ще похарчи изпратените от него 300 евро за чааветата тук, все още.
11 Юни 2013 22:35
Демек, управлението на територията да инвестира в образование, за да може страните - приемници на бг кадри да спестят разходите за обучение. От това има смисъл само ако се приеме челния унгарски опит емигриращите да заплатят всички разходи по образованието си.
11 Юни 2013 22:35
По-сбити постинги, другаре.
Мотиките ръждясват, а те тука си чешат клавиатурите.
11 Юни 2013 22:44
германска връзка между пазара на труда и образованието


Нема такива работи. Другарете юще от времето на Жоро Тарабата наложиха системата на връзките. Образованието, хич биля нема значение. За труд и пазар, дума да не става. Така и до сега.
12 Юни 2013 00:18
Firmine тоя път добре не е от обичайните ти софистики и откровени цинични манипулации.
12 Юни 2013 00:39
Г-н Ангелов, липсвахте ни.
Ако искаме високи заплати, трябва да имаме български Харвард и Оксфорд плюс германска връзка между пазара на труда и образованието

Бе как не сме се сетили по-рано, къде бяхте г-н Ангелов та не ни го казахте до сега?
Г-н Ангелов, ако аз трябваше да си изкарвам парите с говорене на такива поръчкови глупости като вашите, поскоро бих гладувал. До преди 5-6 г., хващаше дикиш, сега всички знаят защо ги разправяте тези смешки.
12 Юни 2013 01:55
Може би най-важният приоритет тук е свързан с привличане на най-добрите ученици и студенти да стават преподаватели и със създаване на условия за постоянно подобряване на квалификацията им. Изследванията показват, че качеството на учителите е най-важен фактор за качеството на образованието
С привличане на най-добрите студенти ... Как? Ето това бях написал през септември 2007-ма
Може да не ни харесва, но възможният изход е само един: Заплатите трябва да се повишат внушително. Целта на това повишение не е толкова заплащането на труда на днешните учители, колкото да се направи професията привлекателна. Ще мине време, и когато способните и талантливи ученици, съзнателно и мотивирано влязат в класните стаи и в аудиториите като учители и преподаватели, тогава ще започнем да берем плодовете на тази финансова операция. Дотогава ще чакаме. Това е положението. Никакви реформи, съкращения, квалификации, обучения и т.н., днес не са в състояние да го променят. Алтернативата е ясна и банална. Виждаме състоянието сега и не е трудно да екстраполираме. Отиваме към незнаещо, неможещо, бездуховно и неграмотно общество.
Такива ми ти работи.
12 Юни 2013 02:28
Отивате там дето ви тикат купувачите на гласове.
Дано си прекарате дните щастливо.
12 Юни 2013 05:49
Като гледам кои и какви са ни работодателите, имам чувството, че успеха започва от кражбата в кварталната бакалница! За какво образование говорите? Че то под път и над път университети! А завършилите работят сервитьорки и продавачи! Защото няма производство, няма нови технологии. А ония от БАН вземат заплати като на шофьори и понякога половината им заплата! Не знам колко "ум" трябва да се помпат клишета и теории излезли от мухъла, но явно прехвалените теоретици не са родили нищо ново! Образование ще има, когато има нужда от него! За момента си харчим парите нахалост! Проблем с кадрите няма. Бизнеса ще си ги обучи или внесе като му потрябват.
12 Юни 2013 07:15
В България коефициентът на безработица сред висшистите е само 5.9%, докато при хората със средно образование е 12%, с основно - 24.8%, а с начално или по-ниско образование - цели 53.6%. Кризата подчерта проблема - загубата на работни места е основно сред хората без особени умения и знания.Неравенството и бедността са свързани с образованието


Фактите може и да са верни но за извода се съмнявам. Статистиката означава, че в България няма производство.
12 Юни 2013 07:38
Например докато работеше Варненската корабостроителница, заварчиците правеха доста добри пари, без да имат нужда от висше образование.
12 Юни 2013 07:42
А пък сега парите ги правят корейските и китайски заварчици.
12 Юни 2013 08:21
Ако искаме високи заплати, трябва да имаме български Харвард и Оксфорд плюс германска връзка между пазара на труда и образованието
Тези суеци, с жълто около устата от незнам си какъв си Watch пак са демонстрирали пълно неразбиране на проблема.
1. Харвард и Оксфорд ние няма да имаме. нещо повече тези институти бълват повече кадри за не-пропизводителните длъжности. На нас ни трябват нещо, като MIT и CalTech. Но ние си ги имаме подобни - навремето това бяха МЕИ, ХТИ МГИ - сега станаха университети и бълват други специалности - Бургаското ХТИ учат право, история. Нужна е държавна политика да насочва към специалности свързани с производството, а не разни психо;огии, право, менаджмент, и др., с кадри, от които се напълни страната.
2. Въпросните суеци, е нужно да се запознаят с теорията за базата и надстройката. За да имаш добро образование трябва да имаш добра икономика - добро производство. Производството дава средствата и иазисква добре образовани хора. Тези хора по-нататък изискват и създават още по-добра икономика, която от своя страна изисква още по-добре образовани хора и т.н., един нарстващ процес.
След 1944г се следваше точно този модел, строяха се заводи и с това се откриваха учебни заведения с технически уклон - от една Политехника създадена в средата на 40-те годин се появиха в средата на 50-те няколко технически университета - МЕИ, ХТИ, ИСИ, МГИ Лесото и др., отвориха се най-различни техникуми, така, че успоредно със създаването на работеща икономика се създаваха и кадрите за нея.
3. В България тежката промишленост беше бастардисана от титаните на дясната мисъл, начело с монетариста браво Ваньо браво Костов, от там нуждата от инженерни и технически кадри силно намаля. Бяха затворени техникуми, в техническите институти, станали набързо университети бяха въведени не технически специалности.
4. Сега всичко у нас е хаос - не се знае, кое е първо, кое второ. И тези суеци ни строят някакви графики и уж ни доказват нещо си.
12 Юни 2013 08:33
С цената на известни лишения в семейството и усилия на децата, това съм го направил много отдавна.... Децата си осигуриха Германски "Харвард", германска връзка, а сега и германска работа.... Щото в България всичко е връзки и менте.
12 Юни 2013 08:56
направих си труда да изчета въпросното "изследване" - общо взето нищо не са изследвали или анализирали - нивото е като на студент трета/четвърта година в унсс - пълно е с клишета и спорни тези, приети за аксиоми.
със същия успех могат да публикуват някоя форумна дискусия, като много вероятно е тя да съдържа повече факти, анализи и полезни идеи.
12 Юни 2013 08:57
Тезата за примата на образованието над производството (еха ) е донякъде и за да обясни защо при пазарна иконимика работодателите ни почти не успяха да създадат устойчиви и добри производства, а където ги имаше - ги закриха и продадоха за скрап. Тоест, не капиталистите ни са виновни, а университетите. А всъщност фирмите са най-силният играч в икономиката и могат да направят много, ако мислят стратегически. Включително с универитетите.
По подобен начин, за неуспехите се обвинява държавата (корупция, полит. натиск, бюрокрация), и се твърди, че това не била истинска пазарна икономика. Защо да не е? Подминава се удобно, и че тъкмо тези "изкривявания" позволиха първоначално натрупване на капитал, което иначе щеше да отнеме на "капиталистите" десетилетия (впрочем трудно е да се каже колко, защото натрупването почти винаги и навсякъде е свързано с присвояване на вече концентрирани средства). В Италия концерните израстват с помощта на държавата, във Франция, в Германия има много топла връзка през историята и т.н. Защо не си признаем, че всички пазарни агенти имат какво подобрят и да сложим част от отговорността и съветите върху работодателите?
12 Юни 2013 09:00
апропо - в доклада акцента не е само върху образованието като фактор формиращ успеха или богатството на една икономика или държава.
12 Юни 2013 09:02
Все едно някой да излезе и да обясни, че сме бедни защото не караме мерцедеси.

Образованието било важно - важно е, но не чак толкова колкото се изкарва. Та ние не си чистим къщата, искаме образовани да сме. Погледнете около вас - около вашия дом, как е поддържан вашият град. За това трябва ли всички да имат висше образование? Трябва ли даже всички хора да имат средно образование та улиците да са чисти, поддържани без дупки? Сградите да са поддържани?

Та то няма работа, и една голяма част от висшистите работят като продавачи или въобще не работят по специалността си.

Важният въпрос е - защо няма работа? Няма работа защото тези които трябва да я осигуряват бягат от своята отговорност. И държавата не прави нищо по въпроса.

Натисни тук

Натисни тук
12 Юни 2013 09:29
Тези от Затворено общество най-накрая откриха Америка. Хората от кога го пишат това?
Натисни тук
12 Юни 2013 09:45

тия кога ще ги гоним?
12 Юни 2013 10:17
Сегашният модел на образование води до самозадушаване на добрите практики. Когато в една езикова гимназия кандидатстват по 30 души за място, е логично да се отварят още подобни образователни заведения, за да поемат желаещите. За 60 години нищо подобно не се случи. И като видяхме какво може държавният сектор по въпроса, сега е добре да дадем за няколко години на частника, да видим той как ще се представи. С една дума, парите след ученика и в частните школа!
12 Юни 2013 10:22
С една дума, парите след ученика и в частните школа!


Сакън! Пак ще ни бият тука!
12 Юни 2013 10:37
Браво г-н Ангелов !‌ Просто - няма друг начин. Образованието - както то се дефинира в развития цивилизован демократичен либерален прагматичен свят - е разковничето и спасението на България. България няма друг път към просперитета. България е вече част от този свят.
12 Юни 2013 10:49
Някой виждал ли е как комунист се страхува от умен и образован човек - като дявол от тяман. Така че на нашенския чорбаджия, акъл не му давайте. Дайте му работници-просяци и обществени поръчки (ако няма поръчки, поне пияни туристи).
12 Юни 2013 10:51
Никой не може да отрече ролята на образованието като фактор за икономически успех.
Но да се залага само на образование е, меко казано, наивно. Историята на развитите икономики ни учи на други уроци. Единият от които е, че икономическият успех започва от... икономическата свобода. Или, казано с други думи, ненамеса на властите в бизнеса.
12 Юни 2013 10:59
Образовани кадри - да, добре. Нужни са. Но ние живеем в свободна страна, всеки избира къде да работи. А високвалифицаринет и високообразованите кадри отиват при добрите пари. В Бългрия проблемът не е само липсата на образовани кадри, а и скапаната държавна администрация, корупцията, непредвидимата съдебна система, често променяната нормативна база, картелите, монополите, политиците и т.н. и т.н. Та през тая мелачка високообразованите кадри ще отидат нанякъде, без дори и дасе видят. Проблемът е в цялата система, а не в отделни нейни дзвена.
12 Юни 2013 11:00
Ся, връзката между образование и успех на пазара на труда е ясна. Дали обаче е винаги причинно-следствена, е друг въпрос. Например може да се допусне, че хората, които са по-умни, по-работливи, по-отговорни хем придобиват по-добро образование, хем се реализират по-добре. Че имаме големи проблеми в образованието, не може да се отрече - има и много функционално неграмотни хора, и много хора, чието образование е неадекватно на нуждите на икономиката и обществото. Но се съмнявам, че ако насила ограмотим един човек, шансовете му ще се променят много, ако не се променят нагласите му.
12 Юни 2013 11:32
Има една тясна връзка между образование, успех на пазара и интелигентност. Връзката не е каузална в смисъл че всички образовани и всички интелигентни хора по необходимост стават успешни актъори на пазара.


Обаче според мене има една каузална връзка между вече успелите на пазара (А) и тяхната интелигентност (Б) : ако x е успял на пазара, x е интелигентен (това не означава че е необходимо той да е морален). Но се оказва в наше време, че моrалът на един агент на пазара помага неговия успех да е траен. Един измамник губи както партнъори така и клиенти и накрая пропада. И като му излезе лошо име - няма връщане назад.


Какъв е критеририят за интелигентност ?‌ (по-долу според Douglas R. Hofstadter, световно известен физик, носитер на наградата Pulitzer)


(трябва да прекъсна продължавам по късно в Тема на форумците)
12 Юни 2013 11:34
Нещата в живота са сложно преплетени и тоя самозван "старши икономист" от не'ква си ФОНДАЦИЯ, кръстила се институт, трудно може да ги проумее. Довчера най-важни му бяха реформите, навсякъде и във всичко. После приватизации и инвестиции, дето трябваше да привличаме. По едно време данъчната система изплоскостяваше и изсветляваше. Сега образованието взел да фаворизира.
Не ми е ясно, зощо го вземат насериозно този манипулатор ? А и другите фондационери кат него ? Плащат ли си, кво ли ?
12 Юни 2013 11:45
Бирник, просто не мога да се стърпя да не питам:‌ какви са твойте квалификации за да имаш правото да говориш така за един меритиран икономист ?
12 Юни 2013 11:54
Salman,
Институт "Отворено Общество" не е нищо повече от център за лобизъм, разпространяване на пропаганда и влияние (демек - кандърма кюше ). Длъжността "старши икономист" в него не е белег за каквато и да било квалификация и/или компетентност.
12 Юни 2013 11:55
А в това

Обаче според мене има една каузална връзка между вече успелите на пазара (А) и тяхната интелигентност (Б) : ако x е успял на пазара, x е интелигентен (това не означава че е необходимо той да е морален). Но се оказва в наше време, че моrалът на един агент на пазара помага неговия успех да е траен. Един измамник губи както партнъори така и клиенти и накрая пропада. И като му излезе лошо име - няма връщане назад.

намирам доста резон. Само ми се губи ролята на образованието.
12 Юни 2013 12:10
Калки, всяко образовоние разширява кръгозора а и с това способостта да се видят възможностите и ограниченията на актуалния пазар и неговите пазарни "канафки".‌ С релевантно образование по икономика ти научаваш и последствията на различни "ходове в играта" и си спестяваш погрешни ходове. Много интелигентни хора без образование съзнават това интуитивно, но образованието дава една сигурност в преценките, която иначе може да липсва.
Икономиката в наше време е "ретроактивна"‌ в този смисъл на думата, че тя се базира на това което се е случило в бействителност, това което се е оказало успешни и това което се е провалило. Това е чист Дарвинизъм:‌ това което е способно да вирее и се налага като норма - това е базиса.
12 Юни 2013 12:45
Salman Rushdie 12 Юни 2013 11:45,
моята квалификация е една и тя е получена и се развива в продължение на повече от 20 години в най-важната институтия, осигуряваща финансово съществуването на държавата. Що се отнася до званията данъчен инспектор, главен данъчен инспектор, данъчен експерт, главен данъчен експерт, главен инспектор по приходите и т.н., то те са получени след оценяване на резултати от работата ми и в конкурентна среда с други служители.


12 Юни 2013 13:02
Бирник, благодаря за отговора ! Сега разбирам значението на ника.


12 Юни 2013 13:46
Като цяло, доста глупаво изследване, което изобщо не отговаря на реалностите в България. Реалността е, че в България от 23 години има огромно разместване в броя на хората по етноси. Българският етнос намалява чуствително, турския етнос нормално се увеличава, докато циганския етнос нараства с изключително бързи темпове. Когато се говори за образование в България, трябва да се говори по етноси - турския етнос така, циганския етнос иначе, а българския етнос и всички останали етноси по трети начин. Да се дават тенденции не отчитащи промяната на броя на хората по етноси, не е сериозно, но точно това са направили тези от разни "центрове" и "институти". Няма как да се прилагат еднакви критерии по отношение на образованието към тези три групи, колкото и се правят на модерно мислещи, т.е. без да отчитат традициите на различните етноси, което си е друга форма на дискриминация, а те точно това се опитват да избегнат.
Истината е, че нивото на образованието за българския етнос не се е променило особено значимо, но тежеста на етноса сред младежите е намаляла значително.
12 Юни 2013 13:57
XYZxyz, на мене ми се струва че това е един извънредно важен аспект за икономиката. За жалост - поне сега - не е прието при демагозите и на Запад - да се говори за такива неща. До като се появят Брейвик-копия във всяка страна в която тези хора - и такива от Сомалия, Етиопия и т.н. - вегитират на гърба на местните "туземци". Мълчанието и помощите без всякъкви изисквания са израз на една "криворазбрана цивилизация"‌ - която води до катастрофи.
12 Юни 2013 14:13
Глупости. Само един контрааргумент стига - Цецо.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД