:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 394
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БМВ X5 продължава традицията

Най-успешният модел в сегмента претърпя еволюционни промени
СНИМКИ: press.bmwgroup.com
-----------
Когато един автомобил е записал над 1.3 млн. продажби, трудно може да му се намерят недостатъци. Особено при условие, че става дума за скъпа машина от висок клас. През 1999 г. БМВ пусна на пазара X5 и обяви, че създава нов сегмент Sports Activity Vehicle (SAV). Всъдеходът бързо се превърна в хит и стана най-добре продаваната машина в класа.

Така напълно логично се стигна и до негово второ поколение, което също се радва на голям успех. Сега дойде ред и на третата генерация, чиято цел е да затвърди и да подобри постиженията на своите предшественици. Или както от БМВ го определят - това е еволюция на успешната концепция, съчетаваща респектиращ дизайн, пространствен комфорт и луксозен интериор. За първи път моделът се предлага и със задно задвижване.

Като цяло в баварската компания са избрали еволюционен път за развитието на модела. Той е запазил пропорциите на своя предшественик, като промените са засегнали най-вече предната и задната части на кросовъра. Отпред са се появили модернизирани фарове и изпъкнали "ноздри", които са напълно в стила на последните модели на BMW. Отзад пък виждаме нови стопове и нова броня.

Като размери БМВ X5 е с 29 мм по-дълго, с 5 мм по-широко и с 14 мм по-ниско от своя предшественик. Така габаритите му са: 4886 мм дължина, 1938 мм широчина и 1762 мм височина. Междуосието си остава същото като при предишното поколение на машината - 2933 мм.

Промените в интериора също не са радикални. Леко изменен е многофункционалният волан, виждат се и разлики във външния вид на таблото с прибори и централната конзола, в чиито недра се "крие" издигащ се дисплей.

Технически третото поколение на всъдехода е конструирано на нова платформа, която има много общи компоненти с тази БМВ Серия 5. Инженерите на баварската компания са успели да намалят теглото на автомобила с около 150 кг в сравнение с вече старата му версия. Коефициентът на аеродинамично съпротивление пък е сведен до 0.31.

За индивидуалното конфигуриране на екстериора и интериора и като алтернатива на базовото оборудване освен М спортния пакет се предлагат и двата дизайнерски пакета Pure Experience и Pure Excellence. Както личи от имената, те са насочени към различен вид клиенти. Едното е за тези, които харесват лукса и красивите и скъпи неща, а другото е за предпочитащите по-груби и спортни елементи.

Моделът разчита на позната фирмена система за четирите колела xDrive, като изключение от това прави само модификацията X5 sDrive 25d, която трябва да се появи на по-късен етап. Системата xDrive може да бъде допълнена със системата Dynamic Performance Control в рамките на опционалните пакети за адаптивното окачване Dynamic и Professional. Освен това пакетите за адаптивно окачването включват и активното стабилизиране на каросерията срещу разлюляване - Dynamic Drive, и осигуряват целенасочено повишение на спортната управляемост. Предлага се и пакет на окачването Comfort Adaptive Suspension, който осигурява допълнителен комфорт благодарение на въздушното окачване отзад и динамичния контрол на амортисьорите.

При въвеждането си на пазара БМВ X5 се предлага с избор от 3 различни двигателя. Най-мощната версия е X5 xDrive 50i, която разчита на V8 TwinPower Turbo двигател с мощност 450 к.с. Неговият обем е 4395 куб. см, а максималният въртящ момент - 650 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 5 секунди, а разходът на гориво, според данни на производителя, е 10.5 л/100 км.

Дизелът е X5 xDrive 30d. При него моторът 6-цилиндров редови с обем 2993 куб., като също разполага с TwinPower Turbo технология (б.а - турбокомпресор с променлива геометрия и директно впръскване на горивото). Мощността на двигателя е 258 к.с. Максималният въртящ момент е 560 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч се извършва за 6.9 секунди, а разходът на гориво - 6.2 л/100 км.

Вторият дизел агрегат е от серията на баварците M Performance. Той се поставя на модификацията X5 M50d, която разполага с редови 6-цилиндров двигател с M Performance TwinPower Turbo технология (б.а. - три турбокомпресора, високо налягане на нагнетявания въздух, с променлива геометрия на турбината). Обемът на мотора е 2993 куб. см, а мощността - 381 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч при тази версия е за 5.3 секунди, а разходът на гориво - 6.7 л/100 км.

 -----------
 ------------
1505
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД