:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Управляващите мислят как да вдигнат пенсиите с обещаните 3%

Пенсионерите ще получат обещаното увеличение на пенсиите си от 3%, макар че заради по-ниската инфлация от очакваното те трябва да се индексират от 1 юли само с 2.7%. Гаранцията даде вчера социалният министър Хасан Адемов. Според Кодекса за социално осигуряване от средата на годината пенсиите трябва да се увеличат по швейцарското правило - с процент, равен на 50% от ръста на индекса на потребителските цени и 50% от увеличението на средния осигурителен доход. Вчера от НОИ обявиха, че за 2013 г. той е 648.73 лв., което е с около 5% повече спрямо 2012 г. Управителят на осигурителния институт Бисер Петков пък вече обяви, че годишната инфлация е 0.4%.

"Разчетите за 3% са правени, когато прогнозите не бяха много сигурни, но няма да е честно към пенсионерите след толкова години на задържане на парите им сега да получат по-малко увеличение. Ще се търси начин те да получат 3%, дори ако трябва с промени в преходните и заключителните разпоредби", коментира Адемов. Само преди дни той беше категоричен, че начини да се заобикаля закона няма да се търсят.

СПАСЕНИЕ

КСО всъщност предлага елегантна възможност на управляващите хем да спазят закона, хем да вдигнат пенсиите с 3%. В него е записано, че за индексирането се вземат данните за индекса на потребителските цени, който е 0.9%. Половината от него плюс половината от ръста на осигурителния доход дава точно 3%. По-малкият процент се получава, когато се вземе т.нар. хармонизирана инфлация, която винаги е по-ниска и която се ползва, когато става въпрос за бюджетни прогнози и харчове. Затова и НОИ работи с нея.
7
2437
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
11 Февруари 2014 20:44
Смехурко! Отмята се по-бързо и от Б.Б. И то за някакви си 0,3%, което при средна пенсия по-малка от 300лв е по-малко от 0.90 лв. Пенсиите се нуждаят от сериозна АКТУАЛИЗАЦИЯ, а не от мижава индексация - новоотпусканите пенсии са вече с 37% по-високи от отпуснатите до 2008г : стара пенсия -300лв, нова - 411лв. При равен принос към системата. Това май го наричаха гьонсуратлък, защото пак лъгаха хората преди изборите.
11 Февруари 2014 21:33
От както са на власт съм доволно критичен към управляващите, но до днес вярвах, че поне обещанието си да вдигнат пенсиите ще го изпълнят.
11 Февруари 2014 23:50
КАто вземат още няколко милиарда заеми. Една част ще откраднат, друга по-малка за пенсиите. И така докато някой не се сети да им махне крадливите глави.
12 Февруари 2014 06:42
Ако правилно съм разбрал - готви се нарушение на Кодекса, т.е. криминално деяние. Цацаров, къде си???
12 Февруари 2014 09:46
!
12 Февруари 2014 10:13
СегашниятУПРАВИТЕЛ НА НОИ,протеже на Симеон Дянков,позорно изгонен от комисията за финансов контрол-Бисер Петков,наричан още Бисер ПетнотоII,по времето на Боко удобно насочи едни поръчки за 40млн.лв. по ЗОП,към Иво Прокопиев и неговите фирми.Сега това човече е пристанало на ДПС,чрез Хасан Адемов и угоднически го открехва за бъдещи далавери с поръчките,зад гърба на БСП.За да бъде обаче избран за нов мандат като управител на НОИ,роболепно изпълнява всички искания на новите си господари за партийно и персонално/срещу подходящо заплащане/ кадрово разчистване в системата.Тази мижитурка последното нещо което го интересува е мизерното увеличение на някакви си пенсии.Ако някой си мисли,че и малкото добри идеи за подобряване на работата в системата ще бъдат реализирани при това жалко комисионерче, жестоко се лъже.Да са Ви честити такива търгашчета,за които основната цел е личното материално и финансово обезпечаване!А горките пенсионери да духат .....,лампите!
12 Февруари 2014 11:42
Ха..То пък чунким предишният Сотир Ушев беше друг.. Същото мекере от ДПС..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД