:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 184
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Община и прокуратура си прехвърлят Луковия марш

Столична община и прокуратурата нелепо си прехвърлят решението да бъде ли разрешен Луковият марш в събота, организиран от Български народен съюз. Факелното шествие, което се провежда от 2003 г. насам в памет на генерал Христо Луков, ежегодно поражда противопоставяния. Луков е министър на войната в Царство България от 1935 до 1938 г. и лидер на силно повлияния от фашизма и националсоциализма Съюз на българските национални легиони. Убит е през 1943 г. по решение на БКП.

Дни наред кметицата Йорданка Фандъкова не взема решение с оправданието, че е поискала становище от прокуратурата. Вчера от прокуратурата съобщиха пред "Сега", че са изпратили становище до общината, но тя трябва да го огласи. От общината пък се измъкнаха, че само прокуратурата може да си обяви позицията. Юристите на Фандъкова щели да огласят своето решение в четвъртък.

Междувременно протестите срещу планирания марш се увеличават. След депутатите от БСП, които поискаха от Фандъкова да го забрани, на същата позиция застанаха и депутати от ДПС. В декларация от името на парламентарната група на партията лидерът й Лютви Местан осъди остро инициативата и я определи като "своеобразен неонацизъм и открита гавра с историческата истина и паметта на милионите жертви на фашизма".
17
2580
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
11 Февруари 2014 21:11
Щом болшевиките и рязаните им другарчета са против нещо, струва си човек да иде да види. Може да е свястно.
11 Февруари 2014 21:18
Е, със сигурност твоето присъствие няма да придаде свяст на това сборище. Но пък ще му придаде автентичност.
11 Февруари 2014 22:23
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Чл. 43. (1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.
(2) Редът за организиране и провеждане на събрания и манифестации се определя със закон.
(3) За събрания на закрито не се изисква разрешение.


Срам ме е да го кажа, но нашата конституция е възможно най-робският и унизителният документ от такъв характер. Вместо да гарантира основните граждански права и свободи, тя изрично казва за тях, че могат да се ограничават със закон, и в крайна сметка да зависят от нечие разрешение.

По този повод се питам, вярна ли е историята, че през 18-та година този мръсен фашист Луков сам-самин е удържал позицията на Кюстендил с четири оръдия и няколко овчари, които да му подават снарядите? Защото ако е истина, и този марш вземат да го забранят, двойно си заслужава да се спретне един хубав ариергарден бой със силите на "прогреса". Както в негова памет, така и за свободата на събиранията. Баста на тоя закон, който кара кмета да решава дали някакви простаци могат да си упражнят исконното (и уж конституционно пракламирано) гражданско право.
12 Февруари 2014 04:36
Луков може и да е бил герой, ама после негови другарчета са набивали на кол рязани глави.
И как мислиш Луков какво е мислил за свободните събирания?
12 Февруари 2014 06:42
Луков може и да е бил герой, ама после негови другарчета

´
Това за аргумент ли трябва да мине?
Или трябва да се протестира срещу убийците му?
Всеки убит без съд и присъда от сатрапите на червените цървулски кхмери трябва да има паметник и да бъде честван.

Нито ген. Луков, нито легионерите, някога са проливали кръвта на български граждани. Техните противници от терористичната БКП, обаче са останали в историята ни като едни от най-големите касапи.

Никога на шествието в чест на генерал Христо Луков не са издигани антисемитски, расистки или някакви забранени от закона призиви и лозунги. Освен, че правилата на Луковмарш го забраняват, за това следят различни държавни органи всяка година.
- от сайта на мероприятието, единственото публично такова, което има разписани правила за провеждането му.
12 Февруари 2014 09:25
Hick, не е вярно, измислица за героизиране/ама че дума/!!
12 Февруари 2014 09:45
Firmin 11 Февруари 2014 21:18
Е, със сигурност твоето присъствие няма да придаде свяст на това сборище. Но пък ще му придаде автентичност.
12 Февруари 2014 09:46
Легенда го сочи като отговорен за спасяването на град Кюстендил от окупация и анексиране към Сърбия в края на Първата световна война, когато на 28 септемрви 1918 г., останал на позицията напълно сам с четири оръдия и няколко местни овчари и козари, които му подават снарядите, открива огън по настъпващите между Царев връх и Калин камък сръбски войски, с което спира настъплението им към българските окопи, опразнени от участващите във Владайското въстание войници.[9][10] Историческите данни от онова време, обаче, опровергават тази легенда. На посочената дата, майор Луков се е намирал далеч от района на Кюстендил.[11]
12 Февруари 2014 09:46
12 Февруари 2014 09:51
Мърморко
12 Февруари 2014 09:55
А кой тогава е спасил Кюстендил? - Може би Мая Манолова, или Кюстендил е в сръбско, пък ние не знаем?
12 Февруари 2014 10:34
А кой тогава е спасил Кюстендил?

Не знам. Цитатът ми е от Уикито.Натисни тук
Легендата за Луков обаче си е живо плагиатство на героичната постъпка на друг български офицер по това време:
В участъка на отбраната на 22-ри полк действа само една батарея, командвана от поручик Владимир Заимов - бъдещ генерал от артилерията и политически секретар на Военния съюз, син на големия наш възрожденец и националреволюционер Стоян Заимов. За да повдигне духа на пехотата, поручик Заимов разполага две от оръдията си сред окопите, откъдето с точната си стрелба разстройва неприятелското настъпление. В неравната борба с многочислената сръбска артилерия, когато четири от оръдията му са повредени и е имал право да бъде сменен, поручик Заимов поправя на място две от тях и остава на позицията сред възторженото "ура" на защитниците. Батареята му изиграва решителна роля за спасяването на калиманските позиции. След раняването му при Калиманци Владимир Заимов е посетен от престолонаследника княз Борис Търновски, който, виждайки го проснат окървавен на платнище, коленичи и го целува по челото с думите:"Спасителю на Калиманци!" Цар Фердинанд изпраща телеграма до бащата Стоян Заимов в Плевен с думите: "Да бъде благословен бащата на спасителя на Калиманци!"
Княз Борис коленичи пред поручик Заимов
12 Февруари 2014 10:45
Община и прокуратура си прехвърлят Луковия марш
Екип на "Сега"


Екипе на "Сега", а какво мислите вие?
Смътно си спомням, че вестникът беше най-общо ляв. Според мен, което и ляво да вземем - вашето, моето, това на firmin, все някъде по етикета със съдържанието му ще има и думичката "антифашизъм".

Изразете някаква позиция, моля.
12 Февруари 2014 11:33
wreckage, не мисля че "правилната" медия е необходимо да изразява отношението си към определена тема. Достатъчно е да я извади на показ да я анализира и да отрази мненията и аргументите на отделните участващи в спора. Читателите в повечето случаи са достатъчно интелигентни за да си направят сами изводите, а в конкретния случа във форума и да изразят позицията и аргументите си. Проблемът на българските медии е именно в това, че те винаги вървят след "победителите" затова сме след 100 място по свобода на медиите. Конкретно за "Луков марш" считам, че това е поредния опит на някой, който систематично се стреми да разделя нацията и да я противопоставя. Накратко "разделяй и владей". И за да бъда по образен ще използвам пример от предаването на Ники Кънчев "Стани богат", където той не можа /или не поиска да отговори/ на последния му зададен въпрос. Вие wreckage, приемате ли, ако да защо, ако не защо "Мила Родино ти си земен рай" да се изпълнява под звуците на еврейска мелодия. И смятате ли, че химна да държавата Израел би могъл да бъде по музиката на "Шуми Марица"? Защо това при нас може да стане, а при тях не може? Не случайно давам евреите за пример. Колкото те са обединени като народ, реципрочно ние сме разединени. Можете ли да си отговорите защо?
12 Февруари 2014 12:33
wreckage, не мисля че "правилната" медия е необходимо да изразява отношението си към определена тема. Достатъчно е да я извади на показ да я анализира и да отрази мненията и аргументите на отделните участващи в спора.


Ъ? Ква "правилна" медия(sic), кви участници в какъв спор?
Това не е институционален спор, а вече направен цивилизационен избор, който между другото е залегнал в законите и конституцията.
Мизевирджилъкът не е журналистика.
12 Февруари 2014 17:26
delli
"Всеки убит без съд и присъда от сатрапите на червените цървулски кхмери трябва да има паметник и да бъде честван."
Абсолютно прав си, но неточен - просто добави и жълто кафявите фашисти
към кхмерите.
Ти що си мислиш че червените цървули точно Луков са били нарочили? Порови да видиш кои са му били най-близки разни Жековци и други изверги. Те са се смятали за над закона - какъв съд каква присъда, разстрелвали са на място. Сега улици на тяхно име кръщаваме.
12 Февруари 2014 18:47
myrmorko 12 Февруари 2014 10:34,
Княз Борис коленичи пред поручик Заимов
.Но нищо не е попречило после да бъде разстелян при него.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД