:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,005,884
Активни 419
Страници 3,807
За един ден 1,302,066

Съдийски скандал помрачи историческа титла на рускиня

Чужди медии разкриха подмяна на арбитрите във фигурното пързаляне преди волната програма на жените
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Аделина Сотникова досега в международната си кариера имаше само две отличия - сребърни, на последните два европейски шампионата.
Аделина Сотникова спечели историческа олимпийска титла по фигурно пързаляне, но златният й медал бе поставен под съмнение и предизвика сериозна полемика. В кратката програма 17-годишната московчанка беше втора - след защитаващата златото си от Ванкувър `10 Ким Юна (Кор). Във волната обаче получи по-високи оценки и с общо 224.59 т. взе първа олимпийска титла за Русия при жените. Корейката остана втора с 219.11 т., а трета е Каролина Костнер (Ит) с 216.73 т.

Досега Русия и бившият СССР имаха само две медалистки - Ирина Слуцкая (сребро и бронз) и Кира Иванова (бронз). Титлите пък са печелили фигуристки от САЩ (7 пъти), ГДР (3), Норвегия (3 на Соня Хени), Австрия и Великобритания (по 2), Швеция, Канада, Украйна, Холандия, Япония и Корея (по 1).

След състезанието американският в. "Ю Ес Ей Тудей" разкри, че в съдийската комисия за волната програма арбитрите от Корея и САЩ са били заменени с рускиня и украинец. Рускинята е Алла Шеховцова, съпруга на ген. директор на руската федерация Валентин Писеев, а украинецът Юрий Балков е бил дисквалифициран за 1 г. за опит да влияе на класирането на олимпиадата в Нагано `98.

Златото на Сотникова, впрочем, напълно потвърди и предварителната прогноза на френския в. "Екип", че е планирано Русия да получи 3 титли във фигурното пързаляне - отборно, при спортните двойки и при жените.

Самата Юна се изказа предпазливо: "Не искам да коментирам съдиите. Това няма да промени нищо. Чувствам се облекчена, че всичко свърши. Вероятно нямах мотивацията да спечеля титлата на всяка цена. Във Ванкувър бях готова да умра за златния медал, а в Сочи нямах такова желание".

Руски специалисти обосноваха титлата на Сотникова с това, че нейната волна програма е била по-сложна, като тя е изпълнила 7 тройни скока срещу 6 на корейката. Олимпийският шампион при танцовите двойки от 2002 г. Гуендал Пейзера (Фр) обаче каза: "Изненадан съм от голямата разлика в оценките. Бих искал да знам дали разликата щеше да е същата, ако Сотникова се беше пързаляла последна".

Отношение взе и МОК. Говорителят Марк Адамс заяви, че не подлагат под съмнение титлата на Сотникова и няма да правят разследване, защото и без това не е постъпвала официална жалба. "С назначаването на съдиите се занимава международният кънки съюз. И имената им не са тайна", каза Адамс.

Междувременно на сайта Change.org се появи петиция за преразглеждане на турнира при жените. До вчера тя бе одобрена от 1.35 млн. души.
1616
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД