:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Семеен бюджет

Пътешествието за Нова година - чуден подарък и незабравим спомен

От океана от оферти е добре да се елиминират най-евтините и най-скъпите. Туроператорът може да унищожи празника, може и да го направи вълшебен
Снимки: Ройтерс
Една от най-ценните идеи за посрещането на настъпващите коледни и новогодишни празници е да се избере празнуване в чужбина. Това съчетава желанието за откривателство и стремежът празникът да бъде неповторим. Подобна мисъл, обаче, минава на онези, които могат да си позволят подобен разкош, и на онези, които използват почивката по празниците, за да избягат от бизнеса си, от разчетеното си до секунда ежедневие, да се скрият от клиенти и кредитори.

Реализацията на подобна идея крие голямата опасност неумело подбран организатор на тържеството да развали празника и да остави горчив спомен за напразно потрошени пари. Затова е необходимо при ориентирането в океана от оферти, които ни заливат от витрините на агенциите, от страниците на вестниците и от малкия екран, да се внимава изключително много. Добре е да се помнят някои елементарни истини - че евтиното понякога излиза твърде скъпо, че по-добре е да се питат препатилите и че неразумното пръскане на пари невинаги е гаранция за отлично изкарване.



Добре е изборът да стартира



с обмен на идеи между хората, с които имаме намерение да празнуваме. Идеята за общото изкарване трябва да бъде общ избор, за да няма после намръщени физиономии и някой да се чувства излъган, защото се е доверил на нечие желание. Естествено в този случай всеки се разпростира според собствения си семеен бюджет и според парите, заделени за посрещане на Нова година. Не бива да се забравя, че това е просто една нощ и за прекрасното посрещане най-важното е наличието на добра компания, а не скъпият хотел, бляскавият ресторант или екзотичното място. Ако човек посреща Нова година с любими хора около себе си, доброто преживяване е гарантирано поне наполовина.

И все пак какво се предлага тази година на пазара на пътувания за празниците?



СЪСЕДИТЕ



Едно от традиционните предложения е за пътуване до съседна Турция. Добре е да не се забравя, че това е мюсюлманска страна и не е най-подходящото място за посрещане на един от най-красивите християнски празници - Рождество Христово. Не за друго, а защото атмосферата не е така празнична и омагьосваща, колкото в католическия свят, например, за който това е най-големият религиозен празник.

Ако някой все пак реши да съчетае посрещането на Коледа с опознаване на космополитния Истанбул, ще трябва да плати 298 лв. или 335 лв. в зависимост от хотела. В цената е включен транспортът, 3 нощувки със закуски, празнична Коледна вечеря на кораб, панорамни разходки и др.

За Нова година, обаче, се предлагат много разнообразни възможности, които си струва да се обмислят. На първо място е добре да се изключат най-ниските и най-високите ценови оферти - просто и в двата случая има нещо съмнително. Следващата стъпка е да се подбере туроператорът. Той задължително трябва да е лицензиран. И фирмата да не се свързва със скандали, излъгани клиенти и лоши впечатления, споделени от познати.

Офертата на "Алдер" за посрещане на Нова година в Истанбул включва пътуване през нощта на 30 декември, настаняване в четиризвезден хотел. На 31 януари се предвижда разглеждане на града и възможности за пазаруване. Посрещането на Нова година е в казино GAR с музика, неограничена консумация на алкохол и богата вечеря. На 1 януари е предвидено разглеждане на града с екскурзовод, а следобедът е свободен за почивки и разходки. На 2 януари около обед се отпътува за България. Цените са между 289 и 259 лв. в зависимост от хотела.

"Рад-Феста" пък предлага посрещане на Нова година в Турция за $ 179. Цената включва 3 нощувки със закуски и новогодишна вечеря. За 5 нощувки със закуски, вечери и празнична вечеря се искат $ 410.

Празникът в Истанбул, включващ 5-дневно пътуване, излиза от 175 до 215 долара при "Лалов Холидейз" в зависимост от хотела. Цените за Кушадасъ са от 250 лв, а за Анталия - от 770 лв.

Малко по-скъп излиза празникът в другата южна съседка - Гърция. "Рад-Феста" предлага Нова година в Гърция с включени 5 нощувки със закуски и новогодишна вечеря срещу 565 лв. Същата компания има оферта за 3 нощувки, закуски и новогодишна вечеря в Солун за 189 евро. Ако освен Солун пътуването включва Неа Каликратия, цената става 289 лв.

Една от фирмите, специализирани в организиране на екскурзии до Гърция и по-специално до Солун, е "Лалов Холидейз". Мотото на офертите за Нова година е "За да пътуваш с усмивка". 3 нощувки със закуски в четиризвезден хотел в Гърция с вечеря на 30 декември в хотела и с празнична новогодишна вечеря в таверна, транспорт с луксозен автобус и панорамна туристическа обиколка, се предлагат срещу 469 лв. Ако човек пътува със собствената си кола, цената за 3 нощувки със закуски и празнична новогодишна вечеря слиза до 332 лв. за двузвезден, 334 лв. за тризвезден и 398 лв. за четиризвезден хотел в Солун.

"Алма холидейз" предлага 3 закуски, вечери, новогодишна празнична вечеря и 3 нощувки в четиризвезден хотел в Гърция плюс екскурзия срещу 179 евро.

"Валери '90" предлага посрещане на 2003 г. в Малта за цени от 645 лв. Други туроператори предлагат 6 нощувки на рицарския остров срещу $ 417.



ЗАПАДНА ЕВРОПА

За любителите на горещата страст, страстните танци и темпераментните хора вероятно Испания е меката на безспирния купон. Само мисълта за посрещане на Нова година там кара кръвта да закипи. На точно тези пориви откликват туроператорите, предлагащи 5 нощувки, закуски, вечери и новогодишна вечеря в Тенерифе за 775 евро. За 5 нощувки, закуски и новогодишна вечеря в Лисабон цената е 819 евро. Има и компании, които предлагат 5 нощувки, закуски, вечери и новогодишна вечеря за 559 евро. "Руал" предлага екскурзия Мадрид-Барселона срещу 1595 лв.

Многобройни са предложенията и за Италия. Средната цена за 7 нощувки със закуски е около $ 420. "Руал" предлага автобусна екскурзия до Италия за 395 лв. по Коледа. За Нова година се препоръчва тур Рим, Венеция, Флоренция срещу 775 лв. Самолетната екскурзия до Рим струва 1795 лв.

Безспорно един от най-предпочитаните градове за поставяне на бляскаво начало на новата година е Париж. "Руал" предлага автобусна екскурзия за 745 лв. По Коледа цената й е 555 лв. Ако се предпочетат луксът и бързината на самолетния транспорт, цената за Нова година е 1290 лв., а за Коледа - 1190 лв. Цените на "Валери'90" за празниците в Париж стартират от 595 лв.

"Алдер", специализирана най-вече в екскурзиите до Великобритания, си струва да бъде избрана за тази дестинация. Предложението за Нова година в Лондон, което включва 3 нощувки в тризвезден хотел, обиколка на града с екскурзовод на български език, новогодишна гала-вечеря, късна закуска на 1 януари и посещение на катедралата "Сейнт Пол" за тържествена литургия струва 1350 лв. на човек. Децата до 12 г. плащат 879 лв.



ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА



Будапеща е град, достоен да съперничи на най-красивите европейски столици. Затова е и предпочитано място за празнуване на Нова година. Могат да се намерят оферти, включващи 4 нощувки и закуски за $ 170. Четири дни в Будапеща с "Алдер" струват 399 лв. Офертата обхваща 3 нощувки със закуски в хотел "Ибис Волга". Посрещането на Новата година е в ресторанта на хотела. Предвидено е свободно време за разглеждане на града.

"Лалов холидейз" иска 429 лв. за автобусен транспорт, 3 нощувки и закуски в 3-звезден хотел, празнична новогодишна вечеря в ресторант, празнична вечеря на корабче по Дунав, екскурзоводско обслужване и застраховка.

Тази година изобилстват предложенията за посрещане на 2003 г. в Дубровник. Едно от изгодните от тях е на "Валери'90", чиято стартова цена е 360 лв. Цената при "Лалов Холидейз" е 530 лв.

"Алдер" пък предлага Нова година в Загреб. Офертата предвижда 3 нощувки в три- или четиризвезден хотел, разходка, време за пазаруване, разглеждане на града, посрещане на Нова година в ресторанта на хотела с програма, напитки и празнична вечеря. Предвидена е и обиколка на хърватската столица с екскурзовод на руски език. Цената на това удоволствие е между 479 и 625 лв. на човек в двойна стая.



ЕКЗОТИКА



В Кайро и Хургада посрещането на Нова година на възрастен в двойна стая струва от 525 до 700 долара в зависимост от хотела. Офертата включва самолетен билет, нощувка със закуска и вечеря в 4-звезден хотел в Кайро, 4 нощувки със закуски и вечери в четиризвезден хотел в Хургада, всички трансфери, обзорна екскурзия на Кайро с посещение на пирамидите и сфинкса в Гиза и Египетския национален музей, обяд и празнична новогодишна вечеря. Предложението на "Валери'90" за Египет е за 1190 лв. 3 нощувки, закуски и новогодишна вечеря в Египет струват 475 долара.

5 нощувки, закуски, вечери и новогодишна вечеря в Тунис се предлагат срещу 462 долара. 7-дневно новогодишно пътешествие до Тайланд излиза 1890 лв. в двойна и 2411 лв. в единична стая.
 
Париж е едно от предпочитаните места за посрещане на Нова година и множество агенции предлагат най-разнообразни възможности за пътувания.
977
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД