:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 335
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът започва ударна кампания в ЕС

Министър Калфин вика спешно посланиците ни в страните от Евросъюза
България започва засилено лобиране сред страните от Евросъюза за ратифициране на договора за членството ни в ЕС. Това стана ясно от думите на външния министър Ивайло Калфин, който допълни, че ще се работи с всяка страна поотделно.

За целта шефът на МВнР привиква спешно посланиците ни в европейските страни в средата на октомври, за да им постави ясни задачи.

Засега договорът, подписан от държавата ни на 25 април, е ратифициран само от Словакия. До края на годината се очаква това да стори и Унгария, а Чехия започва процедурата. Калфин уточни, че тя е доста дълга в някои страни на ЕС и даде пример с Белгия, където трае 10 месеца.

Министърът смята, че Германия няма да е пречка по пътя ни към Евросъюза, ако България си върши добре работата. През следващата седмица той ще гостува неофициално на румънския си колега в Букурещ. "Договорът ни с Румъния е общ, с обща ратификация, и разделянето ни е просто невъзможно. Затова координираме усилията си по лобирането", обясни Калфин.

Ивайло Калфин допълни, че страната ни е поемала ангажименти на едро или е чакала последния момент, за да ги изпълни. Такъв е случаят с реформата в съдебната система.

Само ден по-рано външният министър обяви при завръщането си от САЩ, че очаква докладът на Европейската комисия да е доста критичен към България. "Страната ни имаше изоставане , което в момента се наваксва много бързо", обяви той. Според Калфин обаче не бива да се драматизира излишно, тъй като ЕК ще отчете свършеното, а нашата работа ще е да стопи изоставането. Докладът ще бъде готов на 25 октомври.

Еврокомисията даде сигнал още в началото на юни за проблемите на страната ни. Тогава това се възприе като жълт картон от ЕС.

---

КАРЕ

РЕШЕНИЕ

"Продължаваме да работим по решението за изтегляне от контингента ни от Ирак до края на годината", каза Калфин. Според него това се разбира ясно от партньорите ни, включително и от иракчаните. Двете важни дати тук са 15 октомври, когато ще се проведе референдумът за конституцията на Ирак, и изборите на 15 декември. Молбата към страната ни е да изпълни ангажиментите си по охрана по тези дати. Дипломат щ1 допълни, че нещата ще се преценяват, обсъжда се и по какъв начин България, след като се е ангажирала вече с този процес, да се изтегли. Калфин обаче смята, че не бива да се изпраща нов контингент. На точно обратното мнение е шефът на ГЩ ген. Никола Колев, който заяви преди дни, че нов батальон трябва да замени сегашния заради удължаване срока на нашето участие в арабската държава.

"Въпрос на национално уважение е ние да доведем до успешен край този ангажимент, иначе загубите ни в Ирак досега ще бъдат безсмислени", обясни Калфин. Според него бързо трябва да се стигне до решение за крайната дата на изтеглянето ни, за да не се изнервят военните и Генералният щаб.
9
927
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
26 Септември 2005 00:46
След дъж слага качулка-Българска народна погворка!!! Те досега спаха и когато видеха че могат да се разминат, с много Европари почнаха да се събуждат след като рабраха че ЕС дава само пари за работа , а не за обещание че ще работят като сегашния парламент и правителство както правят и се чудят как да си измислят още някой почивен ден отгоре!!!
26 Септември 2005 03:54
Юруш на европатаааааа.
26 Септември 2005 04:00
руснаците като даваха технологии и техника поне знаеха че от нас нищо не става европата ще изисква много повече от малка група хора които все още стават за нещо пък туко виж рублата станала конвертируема и ще се чудим на кои господ да се кланяме
26 Септември 2005 08:39
Дипломат щ1 допълни

Това не го разбрах.
26 Септември 2005 10:10
...Тогава това се възприе като жълт картон от ЕС...


Значи, след като заради ЕС си затворихме реакторите в централата; след като ще плащаме и еднакви цени с чужденците по морето, за да се харесаме на ЕС, сега жълт картон????
Играеме по тяхната гаида и въпреки всичко ще стоиме отвън?
Да покажем ние пък ЧЕРВЕН картон на правителството или ЕС!
26 Септември 2005 11:00
Правителството на БСП, ДПС и НДСВ започва засилено лобиране сред страните от Евросъюза за ратифициране на договора за членството ни в ЕС. За целта изпраща в Брюксел другаритте Бригадир Аспарухов, Любен Гоцев, Тодор Бояджиев, Гиньо Ганев, Димитър Иванов и Цветко Цветков.
26 Септември 2005 12:06
Така стана и с визите за САЩ. Оказа се, че не сме достатъчно представили (а иначе Монката толкова се постара ) за да ни премахнат янките визовия режим или поне значително да го облекчат.
26 Септември 2005 12:34
значи почваме петилетка в съкратени срокове .... можеееее .... 2012 не е далеко ...
26 Септември 2005 16:43
На точно обратното мнение е шефът на ГЩ ген. Никола Колев, който заяви преди дни, че нов батальон трябва да замени сегашния заради удължаване срока на нашето участие в арабската държава.

Това ли е политиката на БСП? Майната му на ГЩ, само за пари мисли, и то от държавата ни. Поне да изкрънка нещо от хамериканците.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД