:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 368
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нова идея - винетки в центъра на София

Десни съветници в столицата предлагат такса за паркиране и на улицата
Десните в Столичния общински съвет обсъждат нови идеи за въвеждане на платено минаване през центъра на София, разкри съветникът от Демократическата партия Тошко Добрев. Според него трябва да се въведат винетки за движение в центъра на столицата. Ако някой не си е купил талон, ще подлежи на санкция от полицаите.

Добрев смята още, че целият широк център на града трябва да бъде обявен за "синя зона" и да се плаща за паркиране не само на специалните паркинги, а и по улиците. Само така щял да се разтовари трафикът в столицата и да намалеят задръстванията. За сметка на въвеждането на задължително платено паркиране в центъра цената на един час щяла да падне. Сега за 1 час в "синята зона" софиянци плащат 1 лв.

Алтернатива на безплатното паркиране в центъра щели да бъдат подземните паркинги. Вече се планират 4 в центъра - под бившия партиен дом, под мавзолея и 2 под Народното събрание. Частните инвеститори обаче не проявявали интерес, защото хората щели да предпочетат да паркират по тротоарите и улиците, вместо да плащат за паркинг. Друг вариант бил да се изградят паркинги по периферията на широкия център и да се пуснат частни линии, които да превозват столичани оттам до центъра. Те щели да возят на същите цени като градския транспорт.

Идеята за платено минаване на коли през центъра на София беше лансирана още преди година от зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов. Според Добрев проектът е залегнал в програмата за управление на столицата за следващите 2 г. Тя е изготвена от десните партии, които застанаха зад кандидатурата на и. д. кмет Минко Герджиков - СДС, ССД, ВМРО и БЗНС. Демократическата партия, към която е Тошко Добрев, подкрепи кандидата на ДСБ Светослав Гаврийски.

Шефът на СОС Владимир Кисьов определи идеята за винетките за центъра на София като крайна, но призна, че тя е обсъждана в общинския съвет. Според него първо ще се пристъпи към разширяване на "синята зона".
31
821
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
25 Септември 2005 23:57
Поредната малоумна идея, от типа всяко чудо за 3 дена. А бе нещастници !Земете оправете еднопосочните улици и движението по тех дет си измислихте.
Вземете поразчертайте кръстовищата и изисквайте спазването на предимства. Освен как да сабирате пари за друго мислите ли бе. А данаък въздух, снег и мъгла не ви ли се иска?
26 Септември 2005 00:08
Идеята е върховна глупост, но няма опасност да се превърне в реалност- все едно да има "такса коридор"- да трябва да платиш такса за това, че отиваш от хола или спалнята до тоалетната и обратно... ми нали в тоя център живеят хора- те трябва да си плащат за да излизат, тъй ли?! Абе я слезте на земята, че като ни гледат чужденците, ги е срам, че сме част от човечеството
26 Септември 2005 00:25
Аман от безумни идеи - който кандидат кмет подкрепи тази "идея", ще загуби...
26 Септември 2005 01:17
Безумни, малоумни, шантави идеи??????????????Какви сте вие горните, та съдите НЕЩО, което рано или късно ще стане действителност????...Жална и бедна България, че все се намира някой да съди, плюе и критикува, без дори сметка да си дава, че зад предложеното стои ОСНОВАНИЕ!
Сигурно и през ум не им минава на критикарстващите, че за да заприлича България на европейска държава и София – на европейска столица – трябват драстични мерки. Стойте си в боклука, дишайте бензина на тълпите коли, които минават с повод и без повод, плюйте и критикувайте! За това сме на туй дередже
26 Септември 2005 03:02
Спасов Ден
Кажи една европейска столица, в която има ТАКСА за да преминеш през центъра й?
26 Септември 2005 03:31
...платено минаване през центъра на София за другоселци, които прескачат релсите на трамвая за да не ги хване ток. Това трябваше да се направи още през 60-те, за да се гарантира население от 250 000 души, не повече. Нямаше и нужда да въвеждат софийско жителство тогава.
26 Септември 2005 03:57
И на първо време да се забрани на дупетати и министри движението с коли в София. Ще отиват с автобус до Младост и от там ще хващат за прованса.
26 Септември 2005 05:58
Е, отдавна се уверихме, че мозъчната недостатъчност е професионално заболяване на българските политици...
26 Септември 2005 08:36
Аз предлагам да изселим всички живеещи в центъра.
Най-добре на концлагер в Кремиковци.
И да ги изтрепваме един по един или по групи в пещта да влизат.
Под строй и със песен.
Така хем няма кой да им пречи на малоумниците от всякакви партии и общински учреждения.
Хем ще има къде да си паркират служебните и личните коли въпросните малоумници.


На чайчето - лимончето (a.k.a. инж. химик Сапунджиев).
26 Септември 2005 08:55
винетки за движение в центъра на столицата
Чудесно!
26 Септември 2005 09:15
до OnE61811301: London
иначе идеята е добра стига да не затрудни още повече движението в центъра. наскоро бях чел че тези въпросни 4 подземни паркинга ще имат капацитет 300-400 автомобила което е крайно недостатъчно.
вместо да се строят бизнес центрове навсякъде, да построят един многоетажен надземен паркинг.
26 Септември 2005 09:21
Нека пак да върнат софииското жителство и задръстванията драстично ще намалеят, сега всеки селянин който има нива я продава и си взима апартамент в Лозенец и Мерцедес Sкласа десета ръка.За майсторите на геврека да не говориме 2/3от колите се упоравляват от жени , които са взели книжка в Карнобат или някаде поне на 200км.от София, абе направо е станало чудно да караш в София.
26 Септември 2005 09:47
OnE61811301, трафика в Лондонския център се контролира от система от видеокамери, заснемащи номерата на преминаващите коли.Заплащането е според времето за престой .Нормално е в София да се въведат мерки за разтоварване поне на центъра от колоните пъплещи или паркирани безразборно коли.
26 Септември 2005 09:58
Мръсниците вместо да въведат огромни такси за строителна техника, камиони, микробуси и всякаква стопанска гадост, дето в цивилизования свят плаща зверски, пак искат да ни натоварят. МРЪСНИЦИ!!!!!
26 Септември 2005 10:16
Едно време имаше такъв лаф – “приказва на ангро”. И си означаваше “без да помисли, разбрал-недоразбрал, измислици за да шашне” и т.н.
И във форума приказките на ангро са на мода.
Един ни поучава “който кандидат кмет подкрепи тази "идея", ще загуби” – пък то си е написано черно на бяло в статията за кой кандидат-кмет става дума. И току-виж спечелил.
Друг сигурно си мисли, че не сме виждали европейски столици и на кино даже, та ни поучава “дишайте бензина на тълпите коли, които минават с повод и без повод” – щом не искате демек да приличате на европейските столици, дето колите се движат само до предградията.
Трети ни убеждава, че имаш нива – продаваш я – и хоп, апартамент в Лозенец и мерцедес Sкласа...
...
Лошото е, уважаеми OnE61811301, че тази върховна глупост съвсем спокойно може да стане реалност. Защото е свързана с аванта, не с целесъобразност. Даже примерът Ви, с който искате да покажете абсурдността ù , всъщност показва обратното – Вие на практика отдавна плащате такса коридор, спалня и т.н. Вероятно трябва да обясня: плащате ли данък апартамент? За апартамент Ваша собственост, построен на земя, Ваша собственост! И ако не го плащате в известен брой години (не чак толкова много!) просто Ви го вземат. Е, това не е ли такса ползване на собствения Ви апартамент? Коридора, спалнята, хола, кухнята...
26 Септември 2005 10:35
Доколкото ми е известно има вече доста градове въвели такса за движение в ценралната част в делнични дни. Пример - Лондон.
Само че дали тази мярка ще е ефективна? Колко глоби е наложил КАТ за движение без винетки по републиканската пътна мрежа? Въобще не съм забелязам да проверяват за това. Имаше една акция и толкоз.
Колко глоби е наложил НАТ за неправилно паркиране в софия? Работят с десетина паяка за да просперира една фирма и никакъв поглед встрани. Да сте видяли по центъра да глобяват? За спиране на по-малко от 30 м преди и 10 след спирки на градския транспорт ?
Закони има - контрол няма = никакъв интерес на бизнеса да инвестира в подземни и надземни паркинзи.
И съществуващите в момента (НДК например) работят на сигурна печалба - на месечен абонамент, а са предвидени за оборотни за посещаващите съответните обекти. Ама така е по лесно.
26 Септември 2005 10:38
Такса 5лв, (идеята е от Лондон), действително може да подобри малко положението в центъра...ама за малко, докато не пуснат фалшивите винетки.
"Пред кокошка, жена и ...българин, преграда няма"!
26 Септември 2005 10:48
ФФФлюбения в РОДНИЯ си град Chicho Dr. да не дава серсемски идеи, че тая урбанизация не е по вина на "другоселци" и не е станала за две години, а да си зададе въпроса не може ли и "другоселци" да поискат платено преминаване за джигити със софийски номера през селата им ?!?
Chicho Dr.-е, настръхват ли ти бръмбарите в главичката като чуеш по радио 'Милаголд' примерно; в Пловдив неработещи светофари и задраствания няма, в София задръстване има по Цариградско ш. до 4-километър и т.н.?!?
Запитай се и кога е построен последния голям булевард в града който расте но не старее без разбира се инженерното ви чудо за последното столетие "Тодор Александров"??!?
Май е към 78/79 година беше ?!?
А щях да забравя. Не серсемски а фашистки са ти май идеите тъпако...
26 Септември 2005 11:23
Господа форумци,
В центара на Лондон се влиза само сресту Ј8.00(Ј5.00 допеди сабитията от 07.07) и няма никакво значение колко време си престоял там. С огромни букви варху асфалта или указателни табели лубезно ти напомнят, че като влезеш си длаген да платиш; най-касно до 22.00 састия ден. След 22.00 (но само до 24.00) сумата вече е двойна, а ако пропуснеш и тоя срок те уведомяват с писмо, придругено с няколко снимки, и те приканват да платиш Ј150.00(!!!) Нйма начин да го избегнеш, има ред за тая работа - камерите са навсякде, работят си и няма начин да те пропуснат.
...А сто се отнася до центара на Софя- ако парите от такава такса наистина отиват по редназначение, т.е. за чистотата и облагородяването на града...и това е начин, но като се имат пред вид доходите на хората и само при строг контрол на изражодването на сабраните средства.



Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си


Редактирано от - bot на 26/9/2005 г/ 12:53:28

26 Септември 2005 11:32
Забравя се една съществена подробност - ако се направи една статистика на преминаващите и паркиралите автомобили в центъра на София, най-вероятно ще се окаже, че поне 70-80 процента от МПС-тата без такситата, са с знак за инвалид, т.е. на някоя мутра. Излиза, че отново се търси начин да се осигури безпрепятствено движение и паркиране на мутрите и политиците в центъра на София. Досега всичките предложения в последните години са все в тая насока.
26 Септември 2005 12:45
Идеята е добра, но аз не знам паркинг по ефтин от 2 лв. Плащам си като поп навсякъде в центъра между 2 лв. и 4 лв. Моля някой да ми каже къде да паркирам за 1 лв. ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ!

l.i.
26 Септември 2005 12:49
Странно защо когато стане въпрос за проблема с липсващите места за паркиране в центъра на столицата винаги се генерират идеи за събиране на пари от хората и никога за осигуряване на места за паркиране. Е, нямаме къде да паркираме, но си имаме паразитните "Паркинги и гаражи" и "Синя зона"!


Някой замислял ли се е, че всички ние финансираме общината с данъци и такси, която тя ненаситно пребира, че се явяваме законни ползватели на улиците, тротоарите и местата за паркиране? Че е логично да очакваме с нашите средства да се строят места за паркиране и улици? Че престой по време може да се уреди с една простичка хартийка-часовниче, на която пише в колко часа си спрял и без да плащаш и т.н.
26 Септември 2005 13:08
Лошото е че и каквато и система да въведат и каквито и пари да се съберат..те няма да се използват по предназначение. Както винаги до сега.Защо трябва да гушим пак някой. Като топломерите, сега нови касови апарати, нови номера на колите, нови книжки, нови документи лични карти и паспорти, нови такси...за ТВ, за какво ли не...Колегата е прав... още не се е сетил някой тъп общински съветник да иска такси за снега, дъжда вятъра и мъглата...просто проблемите се решават винаги отзад напред...най напред да забраним, да глобим, да накажем а после да улесним...
26 Септември 2005 13:32
"Най-добре...паяците да дойдат"!
26 Септември 2005 14:15
Юдайската наглост край няма! Издирете кой я е дал тази идея, а след това проучете и произхода му...
26 Септември 2005 14:50
Аз па да ви кажа, че не съм виждал град в Европа дето може да си закараш таратайката баш у центъра, да мушнеш на тротоара, да идеш на работа и вечерта да си я вземеш и всичко това да не ти струва и една стотинка. Като няма достатъчно платени паркинги да очертаят с боя по една ивица отстрани на всяка улица, където може да да се паркира, да се въведат някакви приемливи такси (50ст на час да кажем) и така ще се нормализират нещата. Живеещите в центъра могат да получат по едно безплатно място за паркиране на апартамент. Таксите ще се плащат под формата на лепенки, които се лепят на предното стъкло на колата и могат да бъдат продавани във всяка будка. Тия мизерници от Паркинги и Гаражи вместо да задръстват движението с тъпите си паяци ще обикалят пеш и ще проверяват лепенките, ако някой не си е платил му записват номера и му пращат честитка. Другия вариянт е да слагат метални скоби на една от гумите на провинилите си и след това да ги махат след като е платена глобата.
26 Септември 2005 14:58
не може да стане тази работа ку-ку, защото е нормално и европейско решение и както каза графа - няма да има далавера
26 Септември 2005 15:44
Е па аз точно в Европата го видях това нещо. На самия център на града направен широк паркинг. Почти винаги има място къде да спреш. Без ограничение по време. Безплатно!


На друго място имаше маркирани на улиците места за престой до 30 минути. Поставяш на предното стъкло хартиено часовниче, показващо часа на спиране. Отново безплатно!


Ама друго си е да рекетираш хората за пари: Аерогара София (2 лева на започнат час), Централна ЖП Гара (паяци и платени паркинги), Авто-гара (същата работа), Синя зони - пембена зона (скоби, паяци). А, и да не забравя простотията с платеното паркиране по плажовете на морето.
26 Септември 2005 15:48
Това е голяма идитщина.
Според мене решението на праблема с транспорта в софия не е в глобите.
Има начини за нормализиране на транспорта в столицата които няма да изискват особенно много средства, а приста промяна на регулацията на улиците.
Един пример за който четох преди време - теория на хаоса (може и да бъркам името) - статистическа теория позволяваща достатъчно точно предвиждане на движението на големи маси от хора. Използва се успешно при проиктиране на стадиони например и доколкото съм чувал някое градове я използват за оправяне на регулацията на улиците си. За няколко хиляди евро (максимум) може да се наеме специалист, който да предложи адекватни решения по въпроса.
Такова решение не е единственото възможно, но подобна реакция е адекватна, за разлика от идеята, да си плащаш, че живееш в софия.
Друга възможност - направете адекватен градски транспорт (достатъчно автобуси по всички линии), а пък изисквайте ако ще и лев за билетче - 1л. бензин струва 2 лв, а за 10км ако адския транспорт се направи добре , ще предпочетеш него да ползваш.
това също може да се сметне и да се променят малко линиите, или дори да се махнат някои линии - достатъчно е чисто и просто за автобусите по всяка линия да се следи при какво разписание се пълнят и да се направи така, че да няма правостоящи.
26 Септември 2005 19:09
Т'ва дето го казваш нема нищо общо с теорията на хаоса (обикновено се моделира с клетъчни автомати) и е правено в родния БАН, имаше такъв проект за оптимизиране транспорта на София, с пари от некъв британски фонд, изядоха ги и изпиха, естествено, а резултатите събират прах у некой разкривен шкаф. Наскоро чух некъв змей по радиото дето се опитваше да пробута същото нещо, ама правено от канадаска или американска фирма.
26 Септември 2005 19:48
VladiSD, точно и ясно, но кой да чуе?...
Графе,
"Един ни поучава “който кандидат кмет подкрепи тази "идея", ще загуби” ...
Не мисля, че поучавам, а само изразявам мнение... Също така мисля, че подобен тон не подхожда на титлата Ви... Ако имате желание, очаквам извинение, ако не, очаквам секундантите Ви...


Редактирано от - редник на 26/9/2005 г/ 19:53:33

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД