:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ВКС откри още нарушения при ремонта на Съдебната палата

Реконструкцията на прокурорската част от сградата била в разрез със специалните мерки за сигурност
Скандалът около падналата дограма при ремонта на Съдебната палата в София отново набира скорост. Инцидентът, при който на 9 септември пострада случайна минувачка, е поредният повод за размяна на удари по върховете на съдебната власт.

Зам.-шефът на Върховния касационен съд Румен Ненков е изпратил сигнал до зам. главния прокурор Христо Манчев и до Висшия съдебен съвет, стана ясно вчера. Ненков настоява Манчев да разпореди проверка и да се потърси наказателна отговорност от виновните длъжностни лица от фирма "Екса", "които съзнателно са нарушили задълженията си по обезпечаване на сигурността на възложения им строителен обект".

"Екса" бе избрана от ВСС да ремонтира прокурорския четвърти етаж от Съдебната палата след многобройни настоявания и оплаквания на държавните обвинители от работата на фирма "Енемона". С нея шефът на ВКС Иван Григоров, който е стопанин на палатата, има договор.

Веднага след инцидента на 9 септември от ВКС напомниха, че от "Енемона" не са допуснали нито една злополука от 2001 г. досега. От прокуратурата пък образуваха дело срещу двама служители на "Алумин дизайн" - подизпълнител на "Екса", че поради немарливо изпълнение на занятие и правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, са причинили средна телесна повреда на Радослава Костадинова.

Според информацията на ВКС обаче двамата служители - Валентин Петров и Емил Вучев, не са в списъците за допускане до обекта, които НСС трябва да одобри. И така са нарушени специалните мерки за сигурност.

Настоявам да бъде извършена проверка дали "Екса" има необходимите документи за съгласуване на служителите с НСС, пише Ненков. Според него фирмата е нарушила условията на конкурса, като не е обявила подизпълнителите си още в офертата. "Нямаме информация за сигнала на Румен Ненков," коментираха от прокуратурата.

На последното заседание на ВСС по настояване на прокурорите се взе решение до 3 седмици да се изготви доклад за това кой, докога и на каква цена ще довърши ремонта на палатата. Според договора с "Енемона" ремонтът трябва да приключи до края на 2006 г.
926
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД