:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 348
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Болни от рак пак в безизходица

Въпреки обещанията на здравния министър Радослав Гайдарски, че до края на октомври са гарантирани средствата за лечение на онкоболни, отново се появиха сигнали за недостиг. "Във всички диспансери липсват някои препарати - например за хормонално зависим рак, за рак на яйчниците", обяви Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

Последната изпълнена заявка е от края на август и е за 2 месеца, но количествата стигат едва за 1/4 от болните, обясни Адърска. Като драстичен пример на недостиг на медикаменти тя посочи диспансера за София-област.

Скъпоструващите лекарства за онкоболните се осигуряват от здравното министерство. Парите т. г. бяха близо 60 млн. лв., но според пациентите те са крайно недостатъчно. "Няма ясни индикации за увеличаване на тези средства в бюджета за следващата година. Ако това не стане, проблемът няма да се реши", каза вчера Евгения Адърска.

Преди месец Гайдарски обеща търговете за медикаментите да се правят при пълна прозрачност и ясни условия. Според него те не трябва да бъдат в МЗ. Ведомството е готово от догодина да прехвърли тази дейност на здравната каса.

Болните от рак у нас са около 230 000 души.



СПРАВЕДЛИВОСТ

Делото на болната Теодора Захариева, която е завела иск за 400 000 лв. срещу МЗ заради липса на лекарства, е отложено за декември. Непълнолетната й дъщеря ще съди държавата, защото спира поддържащата терапия и така я лишава от грижите на майка й. На 26 октомври пък съдът ще гледа делото на пациентката Мария Василева заради лекарска грешка.
3
588
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
26 Септември 2005 01:23
А да видим сега Стела Банкова и нейната Партия Атака какще си изпълнят предизборното обещание пред онкоболните които са една голяма част от техните избиратели!!!
26 Септември 2005 01:26
ма верно ли? я мислех че основната част са кукуболните
26 Септември 2005 08:28
Справедливост нема и нема да има!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД