:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 307
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ВАС решава до месец валиден ли е изборът на "Вива венчърс"

Световната банка отказва да влиза в сделката за БТК

Хвалят купувача за период, в който компанията не е била създадена
Снимка: Александър Михайлов
Международната финансова корпорация (IFC), инвестиционното звено на Световната банка, е отказала да влезе в консорциума, образуван около "Вива венчърс" за закупуването на БТК. Това съобщи участник, близък до преговорите. Отказът е направен още през лятото. Основната причина са опасения от политически скандал около гаранциите за връщането на заемите за инвестиции в БТК.

Оказало се, че договорът за управление на БТК е замислен като една от основните гаранции пред банковите институции за това, че "Адвент интернешънъл" - собственикът на "Вива венчърс", ще върне заемите, теглени за инвестиции в закупения телеком. В офертата кандидат-купувачът обещава минимум 400 млн. евро инвестиции за 5 години.

Мениджърският договор бе атакуван за първи път в становище на финансовото министерство заради прекомерно голямото предвидено възнаграждение за управлението на телекома. Той предвижда новият собственик на БТК да получава 7% върху приходите на телекома в продължение на 5 години като възнаграждение за мениджърския екип. По груби изчисления това прави около 220 млн. евро, които трябва да плати БТК от собствените си приходи.

Връзката между "Вива венчърс" и "Адвент корпорейшън" е прекалено опосредствена, за да се твърди, че "Вива" отговаря на условията да купи БТК. Това бе пък един от основните мотиви на прокурора Мария Багъмова в започналото вчера дело. То бе образувано по протест от Върховната административна прокуратура срещу решението на Агенцията за приватизация за избора на купувач. Тричленен състав на Върховния административен съд даде ход на делото и ще излезе с решение до месец. Според прокурора "Адвент корпорейшън" е 100% собственик на "Адвент интернешънъл", който пък е 100% собственик на "Адвент Истърн енд Сентръл Юръп", а "Вива венчърс" е собственост на последното дружество. Единствено дружеството, което е върхът на тази пирамида, отговаря на условията, но връзката с него била твърде далечна.

Сред доказателствата по делото бе представено и "удостоверение за добро име" на "Вива венчърс", написано от служител на "Адвент". В него той заявява на АП, че "Вива" е позната като лоялна фирма и не му е известно да е завличала партньори и клиенти. Датата на удостоверението обаче е 6 юни 2002 година, т.е. два дена преди да излезе съдебната регистрация на "Вива венчърс". Дружеството е създадено специално за участие в приватизацията на БТК и не би могло да има дейност преди регистрацията, аргументира се прокурорът.



ЗАЩИТА



Според защитника на "Вива венчърс" адвокат Иван Тодоров в приватизационната процедура, довела до избор на дружеството за купувач, не са допуснати никакви нарушения, а прокуратурата действа избирателно, като вади доказателства, подкрепящи тезите й. Според него дори второкурсник по право ще разбере, че исканията на прокуратурата са несъстоятелни, защото тя е изпуснала срока да предяви едното от двете си искания - това за обявяване на решението на АП за незаконосъобразно. Основното искане беше то да се обяви за нищожно, което би върнало процедурата за БТК на изходна позиция.
766
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД