:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Химери, ваджии, архонти

Димитри Иванов


Нане и Вуте гледали жирафа в зоопарка, гледали, гледали па рекли: Е, па такова животно нема. И аз съм като двата шопа из Европа, за които пееше Никола Анастасов. На патерица ти честитя Никулден и бързо да оздравееш, Кольо.

И аз като двата шопа казвам: Е, па такова животно нема. Има приказни създания на въображението като симпатичните русалки и троловете, които не знам доколко са симпатични. Повечето създания на въображението са страховити като триглавото куче цербер, харпиите, лернейската хидра и други. Като дете най-дълго съм съзерцавал и съм се чудил на химерата с тяло на лъв, със змия вместо опашка и с глава на козирог на гърба. Има я тази химера в "Гугъл".

Комунистическият рай се оказа химера, капиталистическият - също. Аз броя себе си за патриот. В политическия зоопарк, гледам, навъдили се някакви "патриоти", за които казвам: Е, па такова животно нема. Понякога ме разсмиват, понякога плашат. Създадоха химерата, че да махнем от телевизията новините на турски ни е първа грижа. Влязох в спор с приятели. Казаха ми:

- Ти, Джимо, защо се бъркаш, като изобщо не гледаш телевизия?

- Бъркам се, понеже преди изобщо да има българска телевизия, на тавана на Радио "София" имаше редакция "Предавания за чужбина". Там работехме Джоко Росич и аз. Бяхме говорители. Той на сърбохърватски, както казвахме на този език, аз на английски, другите на френски, турски, гръцки, но всички се потресохме, когато комунистическите цербери уволниха Джоко, защото всички го обичахме. Той беше чудесен колега и приятел. Не говоря турски, за което съжалявам. Вековна мъдрост има в турските лафове. Харесвам турцизмите. Те обогатили езика ни и ми идват на езика; не се стеснявам да оцветявам моя език с турцизми. Сега какво, пак ли цербери. Бяха комунисти, после станаха демократи, после станаха царедворци, после станаха националисти. Ваджии.



- Какво каза?



- Ваджии казах.



- Какво е това?



- Не знам точно. Аз български не зная, щото един живот не ми стигна да го науча, пък турският ще ми пречи.



- Виж , Джимо. Не трябва да има новини на турски, щото тогава трябва да има и на "еврейски", и на езиците на другите малцинства.



- Да, глупав българино. Но българските турци са много. И българските евреи били много, но умните заминаха, глупавите останаха и понеже повечето евреи са умни, сега имаме много малко евреи. Пък колкото са ни останали, знаят езици. Валери Петров боравеше с българския по-добре от нас, българите.

- А химера ли е, че трябваше да диверсифицираме енергоизточниците, за да преодолеем зависимостта от руския газ.

- Химера е. Руският газ е едва десетина процента от енергийния ни баланс. Химера беше тръбопроводът "Бургас-Александруполис". Химера беше да има терминал на Галата във Варна. Химера е, че Турция ще кандърдиса Кипър заедно да проучат и експлоатират подморските нефтени и газови залежи в кипърските териториални води; единствена Турция признава "турската република" в северната част на острова.

"Южен поток" няма да мине нито през България, нито през Турция. Не плачете за българските пропуснати ползи. Не плачи за мен, Аржентина. Не можеш да загубиш онова, което нямаш. Само Порги може да пее на Бес I've got plenty of nothing. Черномирдин ми каза, че Nabucco pipeline не e тръба, а опера от "Верди". А пък Рем Вяхирев ми каза: Я да пием още една водка. После, когато се изкачи по стъпалата на "Шератон" и стигна до Жан Виденов, който го чакаше пред парадната врата, каза: "Парнишка (момченце) ще мина през теб. Или ще те заобиколя". Няма да стане нито едното, нито другото. Путин има други главоболия. Путин скочи в стария икономически капан, в който се улови СССР. Доларът скача, рублата се срива, цените на нефта се сриват. А Путин трябва да възстанови някогашното военно присъствие на СССР с подводници и бомбардировачи, облитащи от Камчатка до Северна Америка и от Балтийско до Черно море. Иначе "Шел", "Шеврон" и другите ще "амнат" залежите по руския териториален шелф чак до Ледовития океан. Транснационалите са ненаситни, те ще могат да ни съдят за пропуснати ползи, ако не им позволим да продупчат Добруджа за шистов газ и да отровят подпочвените ни води; ние после ще ги осъдим ли, или битият бит...?

- Ти спомена мюзикъли, опери. Напоследък пред Коледа има мегаспектакли. "Властелинът на пръстените" със симфоничен оркестър и детски хор.

- Вярно. Що да няма? И едно време имало. Както сега френският посланик протестира срещу българското правосъдие, едно време белгийският посланик протестирал. Връчил нота. Срещу една българска опера. Ама не се смей, че като ти отвъртя един... питай Пламен Карталов. И той я е поставял. "Калоян" на Панчо Владигеров е първата българска опера, поставяна в Европа. Май и последната. Либрето - поетът Николай Лилиев по роман на Фани Попова-Мутафова. Протестна нота, щото Балдуин Фландърски бил представен неласкателно. Балдуин от Фландрия бил архонт на ромеите ...Не, бе, не като тоя, дето артистите се ядосаха и го разкараха. Той е менте архонт, такова животно нема. А пък аз... ама няма да се хилите, бе, не съм казал, че съм пял в опера. В Катуница и Караджово учителите ходеха и в двете села да преподават, понеже децата бяхме бол, учителите и училищата кът. Много добри и самоотвержени бяха даскалите и даскалиците. Преди коледните празници играехме пиески в читалището на Катуница. Пукаше по шевовете от публика от двете села: моми и ергени, старци и баби, дечурлига. Момиченца и момченца. Аз не получих роля на сцената. Но участвах. Озвучавах зад завесата. На акордеон, щото пианото беше страшно раздрънкано, а пък не мога да акордирам пиана. Колко некадърно беше моето озвучаване няма да казвам, щото ме е срам. Всички момчета искахме да играем "българския цар". И аз исках, но трябваше да озвучавам зад кулисите. Освен това Дойчин от Караджово беше по-левент и с по-мъжки глас. На представлението той така се вдъхнови и се вживя в ролята си, че каза на Балдуин: "Предводител на непобедимите легиони. Архонт, деба твойта мама".

Бурно го аплодираха мъже, жени, бабички, дядовци, момиченца, момченца; така говореха бащите им, братята им, всички мъже.



DI copyright
64
29371
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
64
 Видими 
09 Декември 2014 19:56
Хе, хе, хе! Браво! Весело. Ето така трябва.
09 Декември 2014 19:59
09 Декември 2014 20:07
Аз само да спомена, че общественоикономическият строй не е само един. Например един вид капитализъм или един вид робовладелство. Има различни видове от тях.
http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2014/11/7.html?m=0
09 Декември 2014 20:20
Архонт, деба твойта мама".
гарантирам за деба.Даже бих предложил едно меко знакче - Архонт, дьеба тойта мама".
09 Декември 2014 20:25
Благодаря за писаницата

Само Порги може да пее на Бес I've got plenty of nothing : https://www.youtube.com/watch?v=giVGv_dnmdY

Поздрави от Варна http://touchesofvarna.blogspot.com/
09 Декември 2014 20:30
Батка, СЕГА във Форума ни "култивираха" чрез фризиране и пр. ондулации.
Вместо "деба твойта мама", пишем ДЕТМ!
... така говореха бащите им, братята им, всички мъже.
У наше село и СЕГА говорят по същия начин - всяка втора или трета дума е ДЕТМ!
Еля па на добитъка.
Олеква им някак си от скапания живот.

Благодаря за писаницата

09 Декември 2014 20:39
Не е весело, въпреки закачката накрая. Стана ми жал: Била е ЖИВА милата България тогава, а сега?...
09 Декември 2014 20:42
09 Декември 2014 20:46
"Южен поток" няма да мине нито през България, нито през Турция. Не плачете за българските пропуснати ползи. Не плачи за мен, Аржентина.


То беше ясно, че ползи нема.
Ма пак добре, че не избълбукахме с колосален заем къмто Гъзпром...
09 Декември 2014 20:52
Добре че го има този ден в седмицата,че и Джимо си е майстор.Благодаря.Мехлем е твоето писанье.
09 Декември 2014 20:58
Руският газ е едва десетина процента от енергийния ни баланс

Около 13% е в брутното вътрешно и в крайното енергийно потребление, но 27% в потреблението на индустрията
http://www.nsi.bg/bg/content/4196/%D0%BE%D0%B1%D1%89-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%81
но не е там работата. Въпросът е защо делът му е толкова малък? Дори средният за ЕС - а ЕС е христоматиен пример за катастрофална енергийна политика, - дял на природния газ е с 80% по-голям от нашия.
Предварително бракувам отговорите от типа "ами таквоз, щото газът е руски, а не бимбинистански".
През 2013 г. сме внесли само 2 225 хил. т.н.е. природен газ, като вносът ни на нефт от Русия е 6 526 хил. т.н.е., а на ядрено гориво - 3 666 хил. т.н.е. Вносът ни от Русия на тези две енергии е пет пъти повече от газа, но нито един политик не се кълчи като шебек на тараба и не плещи глупости на килограм за нефта или ядрената енергия от Русия, а все за руския газ.
09 Декември 2014 21:00
Едни и същи грешки правят и Буш и Клинтън и Путин. Капитализмът рано или късно противостои на свръхпечалбите.
Помните Интернет балонът нали. Поминте и лесните кредити по-късно. Сега едни приятелчета на север мислиха че цял живот ще изкарат на нефтената кълка. Не може. капитализмът не дава. Да оплютият фундаментален пазарен. Ако има търсене ще има предлагане. Рано или късно.
Което показва че ГРЕШКАТА не е грешка.
Но и путинките ще научат това. рано или късно. Та Капитализма там едва проходи последните 20 лета. То не е и точно капитализъм там а Неофеодализъм. Но това е друг разговор (за политика). Имах предвид само ИКОНОМИКАТА ГЛУПАКО.
09 Декември 2014 21:06
На представлението той така се вдъхнови и се вживя в ролята си, че каза на Балдуин: "Предводител на непобедимите легиони. Архонт, деба твойта мама".


Доколкото познавам местния диалект е било: Дйеба тойта мама!
09 Декември 2014 21:09
Путин скочи в стария икономически капан, в който се улови СССР. Доларът скача, рублата се срива, цените на нефта се сриват. А Путин трябва да възстанови някогашното военно присъствие на СССР с подводници и бомбардировачи, облитащи от Камчатка до Северна Америка и от Балтийско до Черно море.


Чекистите са скарани и с икономиката и дипломацията.
Те затва дрънкат с джелезо без да спечелят ни една война...
09 Декември 2014 21:11
Най-красивото е че Капитализмът ги прави нещата без тезиси, всенародни почини, заклинания, исторически конгреси и тем подобни цоциалистически дивотии.
Ако утре стане по-изгодно да ти доставът покупките с дронове вместо с куриери няма никакво значение какво мисли Обама. И вечното камионно федексване ще отиде в музея.
09 Декември 2014 21:13
Транснационалите са ненаситни, те ще могат да ни съдят за пропуснати ползи, ако не им позволим да продупчат Добруджа за шистов газ и да отровят подпочвените ни води; ние после ще ги осъдим ли, или битият бит...?


Битият - бит.
Продължението на фразата може да бъде по-лошо само от гледна точка на мъжа. При жените не е така - има, макар и съвсем теоретична, вероятност да се роди нещо добро, даже гениално. Че малко ли велики умове са се появили на този свят след изнасилване?
Докато при мъжете е... Ялова работа.
Само срамът остава.
09 Декември 2014 21:16
така говореха бащите им, братята им, всички мъже.

Най-вече мъжете! Сега гейропейчетата и фащинчетата казват Фък, Фъкофф, Фъкю!
Абе - демократизираме се!
09 Декември 2014 21:19
Драги Г-н Иванов,
Драга Редакция,
Драги Форумци,

Вече повече от една година писмата от България в рубриката „Наблюдател“ на вестник „Сега“ стоплят сърцето ми. Споменът за предаванията на Димитри Иванов и Тома Томов засилва тази топлина и започнах както много форумци да очаквам вторника. Четенето на писаниците и реакциите на читателите ми създават усещането за живо пренасяне в родината не само в нейното съвремие, но и в историческото измерение на съдбините български. Както често се получава в този вид дейност неусетно започнах да намирам общи черти между автора и себе си: например плуването, интересът към думите, доволството, че нашата песен за чучулигата е по-хубава от френската и т.н. И в този ред на мисли винаги се сещам за татко, който вече не ми пише писма, защото интернетът стига до всички точки на този, но не и на онзи свят. И аз не му пиша. Това ми липсва и все се надявах някой да открие рубрика „Писма от чужбина“. Би се получила симетрия, а не само еднопосочно изпращане на писаници, та нали смисълът на писмото е да получи отговор. Да, но кой да се премери с таланта на Маестрото както го наричат почитателите му ? Трудна задача и нескромна, предизвикателно и отговорно е да се включиш в тандем не с кого да е, а с Димитри Иванов ! I’m crazy for trying… след като чаках напразно някой да отговори на писмата от България, реших да го направя, „пък каквото сабя покаже“... Претенциозно е, но да опитам, иска ми се да разкажа в първо лице единствено число за неща, които лично виждам и преживявам в чужбина от повече от двайсет години живот-зад-граница. Аз съм от хората, които обичат да слушат преди да говорят и се опитват да схванат нюансите, които не приемат черното и бялото като единствени цветове, а търсят дъгата. Крайните мнения и убеждения ги възприемам като знак за ограниченост и смятам, че смисълът на живота се състои в отваряне на хоризонта. Магията на интернет е, че може да се пише спонтанно в „глобалното пространство“, пък ако някой прочете написаното, вълшебството ще е пълно.

Писмо от чужбина N°1
25 години от падането на Берлинската стена

Много чествания отбелязаха наскоро годишнината от разрушаването на стената символ на Студената война. И в нашия Институт бяха поканени личности, които са били в първите редици по време на това политическо събитие. Направи ми впечатление, че Г-н Юбер Ведрин разказа за верния исторически усет на тогавашния президент на Франция – Г-н Франсоа Митеран. Той още през 1981 бил казал в частен разговор пред Г-н Ведрин, че на съветския режим му оставали не повече от десет години. Това ме изненада, защото в немалко разкази на свидетели на събитията от края на 1989 се говори за изненада и неподготвеност в политическите кръгове пред настъпателната вълна на народната воля сложила край на комунистическия режим в Източна Европа. Г-н Ведрин разказа и за важната роля, която Г-н Горбачов изиграл в името на мирно преминаване към демократическо общество и свободен пазар. Ако Михаил Горбачов не бил се противопоставил на използването на силата – по това време в Източен Берлин е имало пет хиляди съветски войници – то процесите на разрушаване на тоталитаризма в Източна Европа са щели да продължат значително по-дълго. Стана дума и за Перестройката, която още през 1986 била дала сигурен знак на Запада, че Студената война е спечелена от него. Още тогава ръководителите на страните от Западна Европа били разбрали, че било свършено със Съветския съюз и сателитните му държави. „Хората от Източния блок все още не знаеха, че това е краят, че те са зомбирани живи мъртъвци“. Така каза Г-н Ведрин, който години по-късно стана един от най-успешните външни министри на Франция, а пък на мен ми стана болно, че окачестви като мъртви няколко стотин милиона - живи ! - души. Вероятно в политическия спектър от стойности гражданите на държави, която са загубили една война, са зомбирани, не знам, но си казах, че е факт, че историята се пише от победителите. Може още много да се говори за победените и победителите в Студената война, но това ще е тема, която така или иначе ще присъства, ако не пряко, то като фон на случките, за които ми се иска да разкажа. Иска ми се да напиша и за „стенната болест“ – Mauerkrankheit – дума измислена от немците по време на Студената война, за да опише злощастието на берлинчани породено от разделянето на града им. Изобщо темата за стената винаги е съпътствала човечеството, но стената като психологически механизъм явно придобива все по-съвременно звучене. Стените вътре в самите нас се разрушават най-трудно. Иначе идеята за стената от балони беше наистина гениална – като послание към човешкия род в името на стремежа му към свобода.

PVO copyright
09 Декември 2014 21:25
Аз съм твърдо против изнасилването. Трябва да се уважава достойнството на жената, по-ценната част от човечеството. Не може така. Жените трябва да бъдат обичани (те не знаят колко са ценни за нас и колко ги обичаме). Изнасилването е страшно престъпление. Така мисля аз. Даа.
09 Декември 2014 21:29
Учила в 9 FEG
Местожителство - Berlin, Germany

тетки във вихъра на графоманията..
ама що тук?!

ДИ-
09 Декември 2014 21:31
зомбирани живи мъртъвци

А такива има и сега. Пример чучхе антицивилизацията на север от страната на Самсунг. Там зомбитата ги храни едно момченце със свръхнормено тегло.
А във Венецуела върхът на сладоледа е да се обявиш за беден. Тогава гърбомседнал на кревата чакаш прилежно държавата-бензинадзийка да те храни, храни, храни.
09 Декември 2014 21:34
Престъпление е, няма спор. И гадно.
Но понякога е още по-гадно. "Болката е кратка, а срамът - голям", както е казал народът.
Ако се поразмислим още по-метафорично, дали пък не ни изнасилват всеки ден?
Някои може да си вярват, че не ги, ама обикновения човек го, всеки ден, по няколко пъти, много хора/институции/... (допълни с това, което ти стяга чепика).
09 Декември 2014 21:35
Да го е...!Майсторе!
09 Декември 2014 21:40
Ха така бачо, значи още от едно време на децата е било ясно за какво са архонтите!
Да си жив, че и аз го осъзнах покрай писаницата!
09 Декември 2014 22:17
Бурно го аплодираха мъже, жени, бабички, дядовци, момиченца, момченца; така говореха бащите им, братята им, всички мъже.


Кат` са върне Патриархата в България, Няма да има архонти и химери! Щото дядо ваджия не е маанаджия и кара наред!
09 Декември 2014 22:27
Пък в Перущица, самодейците играли " Иванко, убиецът на Асена ", но преди представлението, пийнали за настроение и когато, дошъл мигът - Асен, не пада. Суфльорът подсказва падай ба, Асен го гледа и вика " ко ба, българският цар убит - нивгаш "!
Те, такива работи, патриотични, ама и самодейност!
09 Декември 2014 22:45
Schneewittchen – Graphomanie massenweise or simply a new Research Grant candidate?
09 Декември 2014 23:53
По новия Фейсбук/тийн новоговор, така старателно усвояван от децата ни на възраст между 9 и 24, ако искаш да изразиш възхищението си от някого или нещо, го псуваш по възможно най-каруцарския начин. Така демонстрираш богатството си от изразни средства, което включва от 5 до 10 мазни псувни, градиращи чувствата ти от възхвала до органическа непоносимост (последното на косъм от желанието за човекоубийство). Уникалността на тези изразни средства се крие в техния универсален характер - взаимозаменяеми са и могат да обозначават крайни и взаимно-изключващи се емоции и състояния. И всичко това поднесено на шльокавица със строгите си правописни и транскрибционни правила, интелектуално недостъпни за среднограмотния българин. А, и да не забравя - сътворено от хора /често вече и студенти/, които се хвалят, че през живота си не са прочели нито една книга. Абсолютна гордост, че са прецакали системата, както и онез пачИ - дъртите!
10 Декември 2014 00:10
Чудесно! Напоследък бях започнал да се притеснявам, че възрастта печели битката със стария стегоцефал, но този текст ме кара да призная с удоволствие, че греша.

П.с.
Снежанка
09 Декември 2014 21:19

Кому е нужно това?! Дядо Мраз изнемогва с подаръците, а вие графоманствате. Съсредоточете се върху преките си задължения.
10 Декември 2014 00:15
Ha-ha-ha. Super e! Blagodaria!
10 Декември 2014 00:26
Че тя Добруджа отдавна е харизана. Дори не и изтъргувана. Че щели да я дупчат, тровят, затриват някакви си шаврони - голям праз. Да му мислят тези, дето я управляват.
Мъкаа
10 Декември 2014 00:46
Създадоха химерата, че да махнем от телевизията новините на турски ни е първа грижа. Влязох в спор с приятели....

E, тук вече не съм съгласен. Не че новините по Българската национална телевизия са ни първа грижа. Никога не са ни били първа грижа, няма и да ни бъдат, но съм против да бъдат излъчвани новини на чужд език по националната ни телевизия. Това нийде по Европа го нема. Е, па нема!

Иначе, по-добре е коментирал темата проф. Петър Иванов:

Десет аргумента против новините на турски по националната телевизия представя проф. Петър Иванов, заместник-председател на Центъра за демографска политика

http://www.vmro.bg/%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA/
10 Декември 2014 00:50
псуваш по възможно най-каруцарския начин. Така демонстрираш богатството си от изразни средства, което включва от 5 до 10 мазни псувни, градиращи чувствата ти от възхвала до органическа непоносимост (последното на косъм от желанието за човекоубийство). Уникалността на тези изразни средства се крие в техния универсален характер - взаимозаменяеми са и могат да обозначават крайни и взаимно-изключващи се емоции и състояния. И всичко това поднесено на шльокавица

Добре нарисувано, но защо го отнасяш към времето на фейсбука? Умствената убогост е по-стара и далеч по-разпространена от мисленето, а, съдейки от литературата, невежото празнословие винаги е било масовият начин за "изразяване"
10 Декември 2014 00:54
Най-красивото е че Капитализмът ги прави нещата без тезиси, всенародни почини, заклинания, исторически конгреси и тем подобни цоциалистически дивотии.
Да бе, срещата на Г-7 не било конгрес, а туризъм. "Коалицията на желаещите" не било всенароден почин, а бизнес иновация. Директивата за "правата краставица" и "кривата" (дейба, не се събира в лампиона) "енергоспестяваща" крушка не било тезиси. А дивотиите за търговия с це-це-де-та и "пръдлив газ" си е цоциалъзъм от всякъде.
и се опитват да схванат нюансите, които не приемат черното и бялото като единствени цветове, а търсят дъгата.
А отвъд дъгата поглеждате ли, търсите ли? Там разните му радиовълни, рентгени и друга "тъмна материя", които всъщност определят "времето на живот" на дъгата.
10 Декември 2014 06:52
Бяха комунисти, после станаха демократи, после станаха царедворци, после станаха националисти. Ваджии.

Добре де, а тези, които станаха социалисти и борци за права и свободи, какви бяха преди това??? Или те се пръкнаха от нищото? Само ще отбележа, че когато обществената манипулация е лишена от респект към манипулирания много лесно се превръща в жалка смешка...
10 Декември 2014 07:19
когато комунистическите цербери уволниха Джоко, защото всички го обичахме.

Ами то и ние обичахме много бай Дачо Цанков, но това не попречи на споменатите цербери да го изселят до живот в едно селце от северна България. Селцето вече го няма. И то не поради демократичните промени. Селцето изчезна още по живково време, поради липса на хора, които да харасват щурец да им пее в ухото.Всичките предпочетоха трамваи да им дрънкат на главата.Бай Дачо го амнистираха много преди това, но и него също отдавна го няма, Бог да го прости.И никой освен най-близките му не се сеща за него, въпреки, че говореше свободно английски, немски и френски. И преведе на живо "Кръстника" в салона на ЦДНА през 1972.
10 Декември 2014 07:46
и понеже повечето евреи са умни
Е,тук не съм съгласен с тебе,Майсторе!Наглостта и проклетията са им основните качества,не акъла
10 Декември 2014 08:23
Ще прибавя нещо, което не е точно по днешната тема на г-н Димитри Иванов, но все пак има някаква връзка:

ОТНОВО ВОЙНА В ЕВРОПА? НЕ ОТ НАШЕ ИМЕ! – обръщение, подписано от немски политици, икономисти, журналисти и дейци на културата, с което те изразяват несъгласието си за война с Русия и се застъпват за нова политика на деескалация в Европа. - „Die Zeit“, Германия. Превод на обръщението - http://iztoknazapad.com/?page_id=5982
10 Декември 2014 08:35
Всички момчета искахме да играем "българския цар". И аз исках, но трябваше да озвучавам зад кулисите.

Тежка е царската корона, Иванко!
10 Декември 2014 09:00
Химера е. Руският газ е едва десетина процента от енергийния ни баланс. Химера беше тръбопроводът "Бургас-Александруполис". Химера беше да има терминал на Галата във Варна.
Тук не съм съгласен. Нали щяхме да ставаме енергиен център на Балканите. Това можеше да стане само ако всички тези проекти бяха осъществение. И турците и унгарците са имали и имат по-добри политици.
Ти спомена мюзикъли, опери. Напоследък пред Коледа има мегаспектакли. "Властелинът на пръстените" със симфоничен оркестър и детски хор.
Филма го гледах в Германия. едва изтраях половината. Фантасмагории.
Срещу една българска опера. Ама не се смей, че като ти отвъртя един... питай Пламен Карталов. И той я е поставял. "Калоян" на Панчо Владигеров е първата българска опера, поставяна в Европа.
Сега гледам Карталов ще поставя "Гергана" от маестро Герги Атанасов. Само едно не ми е ясно, защо и преди, а сега не поставят "Момчил" на Любомир Пипков. Това, което пускаха по радиото от тази опера преди 1989г. беше много хубаво, и арията на Момчил, а танците от тази опера са си направо шедьвър, сравним с "Тракийски танци" на П. Стайнов.. Айде сега не го свирят и поставят, защото беше комунист. Написа партизанския марш" Шумете дебри и балкани". В интерес на истината преди 1989г. той беше много по-модернистичен от Панчо Владигеров. Панчо през 60-те години громеше модернизма в музиката в списание "Българка музика". Даже в това списани бяха обявили "Болеро" на Равел за модернистично.
Много добри и самоотвержени бяха даскалите и даскалиците. Преди коледните празници играехме пиески в читалището на Катуница.
На времето учителите и с това се занимаваха. Всяка година се изнасяше театрално представление. Аз си спомням, че играъх в пиеаса на Иван Радоев. На следващия ден забравих целия текст. Учителят по пеене постави и оперета: "Наталка-Полтавка" май се казваше. Да поставиш оперета не е лесна работа-ученици солисти, ученически хор и оркестър. А сега каквоправят- всичко е електронна музика.
10 Декември 2014 09:29
Малка поправка. Не Никола Анастасов пееше песента за шопа и Европа,а Коста Карагеоргиев-нали се сещаш-"На всеки километър".Забрявяш вече...
10 Декември 2014 09:45
Добре нарисувано, но защо го отнасяш към времето на фейсбука?

Първо, заради времевото /случайно или закономерно/ съвпадение. Второ, заради лесно достъпния и примамлив начин за самоизява на явлението, и светкавично, масово разпространение, без сходнен и адекватен инструмент за противоборство.
10 Декември 2014 10:29
Както е казал Поета -
Нека в ужас, в изненада рухне всяка черна сграда
на световната неправда, на сподавения стон
и човекът да намери зад открехнатите двери
мъртви старите химери на бездушния закон.

Поздрав за Снежанка Натисни тук
10 Декември 2014 11:47
Помните Интернет балонът нали. Поминте и лесните кредити по-късно. Сега едни приятелчета на север мислиха че цял живот ще изкарат на нефтената кълка. Не може. капитализмът не дава. Да оплютият фундаментален пазарен. Ако има търсене ще има предлагане. Рано или късно.
Което показва че ГРЕШКАТА не е грешка.

Той че капитализмът не дава, не дава. Като взе пенсионните спестявания на хората, сега не ги дава. Инак било ГРЕШКА, ама грешката не била грешка. Щято тези спестявания напълниха джобовете на финансовата върхушка. Че като награда им бутнаха и от бюджета.
Но и путинките ще научат това. рано или късно. Та Капитализма там едва проходи последните 20 лета. То не е и точно капитализъм там а Неофеодализъм. Но това е друг разговор (за политика). Имах предвид само ИКОНОМИКАТА ГЛУПАКО.
Много ги разбираш ти тия работи. И ти си една ГРЕШКА, ама си си грешка.
10 Декември 2014 12:44
За майстора-да си жив и здрав г-н Иванов!
между другото- Блиц са препечатали писаницата като интервю!
10 Декември 2014 13:35
Ваджии, архонти и измет направиха БГ ... химера?
10 Декември 2014 14:16
Един малък принос към Адам Смит и Карл Маркс.
1. Адам Смит си е затворил очите за търговията с негри която не се вписва в неговата теория.
2. Карл Маркс пък не видял бъдещия ГУЛАГ който също не се вписва добре.
3. И от търговията с негри и от ГУЛАГ някой печели (щото са игра с нулева сума) ама не сме ние.
4. Кой тогава?
10 Декември 2014 15:58
На представлението той така се вдъхнови и се вживя в ролята си, че каза на Балдуин: "Предводител на непобедимите легиони. Архонт, деба твойта мама".

Бурно го аплодираха мъже, жени, бабички, дядовци, момиченца, момченца; така говореха бащите им, братята им, всички мъже.


ан такаа! бой по кухата синекурска кратуна на мутрите -мишки от прехода, които успяха да оцелеят криейки се! браво Димитри, браво Иванов!
10 Декември 2014 16:30
Тъжно!
Много тъжно!
Приятелят ми Марк Майер е прекрасен учител по български език и литература,но в момента е сладкар в Ейлат,някъде на Червено море.
Знае за България повече от много българи и я обича повече от много.
Българското училище е химера.Малцина родолюбиви даскали и даскалици приличат на онези от детството на господин Димитри Иванов.
Аз ги виждам в чужбина.От слугини в хорските къщи събота и неделя тези ,,пепеляшки,,правят ,,бал,, в българските училища по църкви и какви ли не още дупки и мазета.Няма дом,но има училище.
И ми е мъка за онова училище ,направено от три села,в което оставих младостта си.
Градено с любов от онези ,,простовати,, , трудолюбиви и напредничави люде. Пазено като храм от първия му директор Стойне Божанов ,загинал като училищен инспектор по време на бомбандировките на Дупница от нашите ,,приятели,, англо -американците.
Господин Димитри Иванов не е пцувалец ,както казват из дупнишко,не ,,пцува,, ,а само преразказва ,но е край време да изпцуваме и да им направим на политиците грамада.Грамада от думи по вазовски,а после и истинска -от камъни.
ГРАМАДА


Бедите го, злините го
Бързо сполетяха.
И смъртта в дома му първен
Зафана да треби:
В малко дни едно по друго
Три сина погребе!
Гори пожар изгори ги,
Нивите му – слънце,
В житниците му не влезе
Жито нито зрънце.
Стоката му, стадата му
Болест ги изтръшка,
Къщата му по полунощ
Пламна изведнъжка!
И стана на пепел всичко:
Имот, стока,злато,
Богатството му разлетя се,
Гаче бе крилато.
А грамадата расте пак
Невидимо, тайно,
И камъни върху нея
Фърчат непрестайно;
Че когото Бог накаже,
Светът не прощава,
Че кой много търпи, тегли,
Много отмъщава.
Из ,,Грамада,, на Иван Вазов

На петдесет години ,след тринадесет години живот в имиграция , имам право да извикам-,,Баста!,,
Да им направим Грамада на българските политици.
Да ги затрупаме с камъни от гняв и недоволство.
С камъни от думи.
С това ,което ни различава от скотовете.
Да ги накажем за празнословието им.
Да ги накажем за политическата и държавническа импотентност.
Камък за мизерията, на която обрекоха нашите родители, които може и да не построиха Модерна България, но го желаеха честно и искрено.
Камък затова, че продадоха Миналото, Настоящето и Бъдещето.
Камък за окрадените пари с финансови машинации. Изтръгнаха калта из под пръстите на отрудените хора.
Камък за разрушеното училище. Заради децата ,които живеят без Вяра, Надежда и Любов .
Камък заради всеки ударен лекар.
Камък за наглостта и дебелоочието и за всеки умрял в мизерия писател ,поет, творец.
Камък, защото българските политици са еничари и ,,колят ,, , както казва Антон Страшимиров , своя народ ,,както и турчин не го е клал,,.
Камък, защото ислямизираха Родопите.
Камък ,защото предадоха Националния идеал и го подмениха с циците на фолк певиците .
Камък, защото създадоха мутрите.
Камък за закритите читалища , театри.
Камък заради изоставените болни.
Камък за всеки просяк от ъгъла.
Камък – не дадоха шанс да порасне нито едно ,,пшенично зърно ,, от нашата Вяра.
Камък за всяка улична жена.
Камък ,защото затвориха /приватизираха/ магазина за Надежда и отвориха ЛАФКИ.
Камък ,защото изправиха Иван срещу Хасан.
Камък за разрушения Божи храм.
Камък ,защото се изкачиха на върха на стълбата и не чуват…
,,Ако си дал,, .
Българските политици само вземат.
Камък заради ,,състарена,, България.
Камък за прогонените в чужбина.
Камък…
Добавете Вие!
Аз хвърлих.
Бог да ме прощава !
06.12,2014г.
Мадрид
10 Декември 2014 16:30
Тъжно!
Много тъжно!
Приятелят ми Марк Майер е прекрасен учител по български език и литература,но в момента е сладкар в Ейлат,някъде на Червено море.
Знае за България повече от много българи и я обича повече от много.
Българското училище е химера.Малцина родолюбиви даскали и даскалици приличат на онези от детството на господин Димитри Иванов.
Аз ги виждам в чужбина.От слугини в хорските къщи събота и неделя тези ,,пепеляшки,,правят ,,бал,, в българските училища по църкви и какви ли не още дупки и мазета.Няма дом,но има училище.
И ми е мъка за онова училище ,направено от три села,в което оставих младостта си.
Градено с любов от онези ,,простовати,, , трудолюбиви и напредничави люде. Пазено като храм от първия му директор Стойне Божанов ,загинал като училищен инспектор по време на бомбандировките на Дупница от нашите ,,приятели,, англо -американците.
Господин Димитри Иванов не е пцувалец ,както казват из дупнишко,не ,,пцува,, ,а само преразказва ,но е край време да изпцуваме и да им направим на политиците грамада.Грамада от думи по вазовски,а после и истинска -от камъни.
ГРАМАДА


Бедите го, злините го
Бързо сполетяха.
И смъртта в дома му първен
Зафана да треби:
В малко дни едно по друго
Три сина погребе!
Гори пожар изгори ги,
Нивите му – слънце,
В житниците му не влезе
Жито нито зрънце.
Стоката му, стадата му
Болест ги изтръшка,
Къщата му по полунощ
Пламна изведнъжка!
И стана на пепел всичко:
Имот, стока,злато,
Богатството му разлетя се,
Гаче бе крилато.
А грамадата расте пак
Невидимо, тайно,
И камъни върху нея
Фърчат непрестайно;
Че когото Бог накаже,
Светът не прощава,
Че кой много търпи, тегли,
Много отмъщава.
Из ,,Грамада,, на Иван Вазов

На петдесет години ,след тринадесет години живот в имиграция , имам право да извикам-,,Баста!,,
Да им направим Грамада на българските политици.
Да ги затрупаме с камъни от гняв и недоволство.
С камъни от думи.
С това ,което ни различава от скотовете.
Да ги накажем за празнословието им.
Да ги накажем за политическата и държавническа импотентност.
Камък за мизерията, на която обрекоха нашите родители, които може и да не построиха Модерна България, но го желаеха честно и искрено.
Камък затова, че продадоха Миналото, Настоящето и Бъдещето.
Камък за окрадените пари с финансови машинации. Изтръгнаха калта из под пръстите на отрудените хора.
Камък за разрушеното училище. Заради децата ,които живеят без Вяра, Надежда и Любов .
Камък заради всеки ударен лекар.
Камък за наглостта и дебелоочието и за всеки умрял в мизерия писател ,поет, творец.
Камък, защото българските политици са еничари и ,,колят ,, , както казва Антон Страшимиров , своя народ ,,както и турчин не го е клал,,.
Камък, защото ислямизираха Родопите.
Камък ,защото предадоха Националния идеал и го подмениха с циците на фолк певиците .
Камък, защото създадоха мутрите.
Камък за закритите читалища , театри.
Камък заради изоставените болни.
Камък за всеки просяк от ъгъла.
Камък – не дадоха шанс да порасне нито едно ,,пшенично зърно ,, от нашата Вяра.
Камък за всяка улична жена.
Камък ,защото затвориха /приватизираха/ магазина за Надежда и отвориха ЛАФКИ.
Камък ,защото изправиха Иван срещу Хасан.
Камък за разрушения Божи храм.
Камък ,защото се изкачиха на върха на стълбата и не чуват…
,,Ако си дал,, .
Българските политици само вземат.
Камък заради ,,състарена,, България.
Камък за прогонените в чужбина.
Камък…
Добавете Вие!
Аз хвърлих.
Бог да ме прощава !
06.12,2014г.
Мадрид
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД