:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 542
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Болниците ще получават 90% от платеното през 2014 г.

От март до края на годината болниците ще получават по 90% от това, което са похарчили през съответните месеци от миналата година, съобщи управителят на здравната каса Румяна Тодорова, цитирана от Дарик радио. Извън тези пари няма да им се възстановяват никакви средства, изхарчени в повече от планираното, предупреди тя. Фиксираният бюджет е заложен в новите методики за финансиране, които трябва да влязат в сила до края на февруари. "Парите, които са планирани в бюджета за болнична помощ, са горе-долу 90% от реално платените за 2014 г.", каза още Тодорова. Тя допълни, че до март болниците ще получат и още 5% от платеното през м.г. за спешност, но тези пари ще трябва да бъдат компенсирани в следващото тримесечие.

За да няма преразходи, касата за пръв път тази година ще може и да намалява цените на клиничните пътеки, по които болниците отчитат повече случаи от предвиденото.

В понеделник надзорът на НЗОК разблокира 190 млн. лв. от оперативния резерв на институцията. 170 милиона ще бъдат насочени за болничната помощ, а останалите 20 - в извънболничната, и с тях ще се изплати дейността на болници, лекари и лаборатории през декември м.г. За януари обаче за болниците е определен таван от 120 млн. лв.

Според Тодорова основният проблем тази година е, че средствата за аптеките и за онколекарствата няма да достигнат, тъй като бюджетът за тях е заложен с дефицит. Затова от касата се надяват да бъдат договорени отстъпки от лекарствата за рак.
1319
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД