:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 601
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът готви промени за БНБ и КФН

Правителството ще предложи законодателни промени, които ще подобрят работата на двата най-важни финансови регулатора - БНБ и Комисията за финансов надзор. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на срещата на бизнеса с правителството вчера. По думите му очевидно има проблем в разпределението на отговорностите за надзор в централната банка и КФН. "Би било полезно да има колективно вземане на решения, за да сме сигурни, че "ядреното куфарче" няма да е само в ръцете на един човек", обясни Горанов. Споровете около КТБ и пенсионните фондове показаха, че макар БНБ и КФН да имат колективни ръководства, надзорът върху съответния финансов сектор - банков, пенсионен, застрахователен и т.н., се упражнява от една персона, а главите на двете институции Иван Искров и Стоян Мавродиев обявиха, че нямат нищо общо и не се бъркат в надзорната работа на съответния техен колега.

Според министъра на финансите случилото се с Корпоративна търговска банка не било чисто банков казус, а е "липсвала държавност, която да действа". Кризата показала още, че "обществото няма имунитет да забелязва натрупването на диспропорции". В същото време въпреки неудачите финансовата система е стабилна или поне хората смятат така", коментира Горанов. По негови данни едва 2% от гарантираните по закон влогове, изплатени на клиентите на КТБ, са напуснали банковата система. Министърът увери, че "всичко, което ще се случи оттук нататък, е за добро и пазарите връщат доверието си". Като доказателство той посочи, че държавата вчера е пласирала 6-месечни ДЦК за 200 млн. лева евтино - с 0.32% годишна доходност.
1414
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД