:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 501
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов иска пенсионните фондове да се "дисциплинират"

Премиерът взел спецслужбите и приходните агенции на ръчно управление, за да се увеличат приходите в бюджета
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Премиерът Борисов обяви пред бизнеса, че очаква НАП и митниците да съберат между половин и един милиард лева повече спрямо предната година, министърът на финансите Владислав Горанов обеща, че няма има вдигане на данъци и осигуровки, а докато вървеше форумът, вицепремиерът Калфин започна обсъждане на идеята си за вдигане на осигурителните вноски за пенсия и безработица.
Готвената от управляващите пенсионна реформа е трябвало само да дисциплинира частните пенсионни фондове, за да бъдат те конкурентоспособни и да се гарантира изплащането на пенсиите. Това стана ясно вчера от изказване на премиера Бойко Борисов по време на участието му в Деветата среща на бизнеса с правителството.

Според премиера реформата не е имала за цел някои частни фондове да бъдат затворени и да отворят място на пазара за нови, а да се гарантира, че те ще осигурят добра доходност на осигурените и че няма да инвестират в свързани фирми, за което и самият Борисов бил чул. "Сигурно сте чули, че има свързани фирми, и не искам след време да кажат, че сме знаели, но сме си мълчали. Искаме да надградим системата. Надявам се да се успокоят по темата и да си видят счетоводството и финансите", обясни Борисов. По думите му "два-три фонда са добре, другите трябва да се дисциплинират - да бъдат конкурентоспособни, да има добра отчетност".

Според финансовия министър Владислав Горанов няма доказателства, че пенсионноосигурителният модел заради вътрешните си диспропорции и преминалата финансова криза може да гарантира високи пенсии. "Когато няма гаранция, най-доброто решение е да има конкуренция и право на избор. Нека тези, които смятат, че могат да управляват парите на хората по-добре, да го показват всеки ден", каза министърът. Той допълни, че при дълъг период на натрупване на средства във фондовете държавата трябва да е сигурна, че парите за пенсии се управляват добре, за да не се наложи след 40 г. и допълнителната пенсия да се плаща от данъци.

Бойко Борисов даде още да се разбере, че е взел на ръчно управление спецслужбите, НАП, данъчните, за да се гарантират по-големи приходи в бюджета. Още в първата неделя на годината той проведе среща със службите и прокуратурата, за да поиска повече борба със сивия сектор. Вчера той съобщи, че всяка сряда се вижда с представители на приходните ведомства, прокуратурата, следствието и финансовия министър, за да се обсъди как върви борбата с контрабандата и сивата икономика и как се изпълняват приходите. Борисов посочи, че в момента е оптимист и се надява приходите до края на годината да надхвърлят поне с 600-700 милиона, а защо не и с до 1 милиард лева събраните през миналата година.

В момента НАП проверява ведомствените бензиностанции, които се оказа, че не били свързани с данъчната агенция. По думите на премиера въпреки несъгласието на фермерите тези бензиностанции ще бъдат свързани с приходната агенция, за да се отчитат онлайн приходите им. Той не приема аргументите им, че измервателната техника е скъпа, тъй като свързването щяло да струва около 5 хиляди лева на обект. В същото време той даде за пример земеделските субсидии, които предстои да им бъдат платени. "1.1 милиарда лева субсидия ще им дадем, така че не могат да ми казват, че няма пари", допълни той.
2
1763
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
20 Януари 2015 20:22
Според Капитал:
"...на 24 октомври 2014, големите четири международни пенсионни компании, които държат над 75% от пенсионния пазар, са изпратили писмо до КФН, в което сигнализират и доказват пазарна манипулация в особено големи размери. .... Част от другите фондове имат значителни експозиции в свързани лица, като цените на които активите са придобиване, са силно над реалната им стойност."
А КФН досега не са отрекли или потвърдили да са получавали такова писмо.
Ако е вярно нещата яко са се оср.ли. И идеята за национализацията е да се покрият нечии загуби за сметка на бюджета.
21 Януари 2015 12:18
Явно вече на срещите между "добрата" олигархия и организирана престъпност в лицето на Иво Прокопиев с наркотрафиканта и контрабандист Бойко Методиев Борсиов им се вика среща на правителството с бизнеса. Жалка история. Жалко за нас. И жалка държава. Ако изобщо можем да обозначим едно престъпно-олигархично административно образувание с понятието държава.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД