:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 586
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ДПС отправи първа заплаха към кабинета

Лютви Местан поиска премиерът да махне здравния министър или ще поиска вот на недоверие на правителството
Лютви Местан
Лидерът на ДПС Лютви Местан показа първи жълт картон на правителството вчера. Наследникът на Доган заплаши с вот на недоверие, ако премиерът Бойко Борисов не поиска оставката на здравния министър Петър Москов заради "ксенофобските му изказвания" по повод нападенията срещу лекари от спешната медицинска помощ. От Реформаторския блок, чийто член е Москов, видяха в атаката на ДПС засегнати финансови интереси. Борисов също няма намерение да се лиши от Москов, се разбра от отговора му на запитване на "Сега".

През декември м.г. Москов обяви, че от началото на 2014 г. са регистрирани 225 нападения над медици, от които 175 са били извършени от роми. Министърът настоя за полицейски ескорт на линейките в ромските махали. Вчера Местан извади предоставена му от МВР информация, според която областните дирекции на полицията са регистрирали само 17 случая на посегателства, заплахи и "вербални нападения" и директно обвини Москов в лъжа. В отговора на вътрешния министър Веселин Вучков до Местан обаче посочените случаи са 16.

Според лидера на ДПС липсват данни, че отговорността за покушенията е предимно на роми, тъй като МВР не отразявало етническата принадлежност на извършителите. "Манипулацията на Москов" отразявала ксенофобските възгледи на реформаторите и партньорите им от Патриотичния фронт. "Министър Москов разгърна цяла една кампания за прехвърляне на вината от няколко извършители върху цял един етнос", обяви Местан. И додаде, че ако Бойко Борисов не го отстрани от поста, движението ще започне консултации за вот на недоверие заради "етическата непригодност" на министъра за поста. Движението разчита на подкрепата на всички депутати в парламента. Получената от МВР информация пък ще бъде препратена на главния прокурор Сотир Цацаров, тъй като изказванията на шефа на МЗ срещу ромите е престъпление по Наказателния кодекс - ползване на език на омразата и подбуждане към етническа вражда.

"Ако г-н Местан казва, че аз лъжа и ме обвинява в лъжа, това означава, че обвинява всеки един от лекарите от спешната помощ в лъжа. Ако държи на това си твърдение, призовавам го да отиде още тази вечер в някой център на спешна помощ и да им обясни, че те лъжат, че са ги били. Желая му успех", бе реакцията на самия Петър Москов. Той обясни разминаването в цифрите с това, че още преди 2 месеца разликата с данните на МВР е била призната, защото "не всеки от битите лекари, фелдшери, сестри или шофьори е подал оплакване за всеки инцидент". И даде пример със случая от Перник, при който бит лекар е отишъл на работа на следващия ден с шевове и е обявил, че няма намерение да подава оплакване в полицията.

Още докато течеше скандалът със спешната помощ преди месец, Веселин Вучков обяви, че в МВР не се води статистика за нападенията над екипи на спешната помощ, нито пък за етническия произход на нападателите. Сега се оказва, че ведомството все пак може да изготви подобна статистика. Още тогава стана ясно, че данните, които Москов цитира, са от самото здравно министерство и са събирани от директорите на 28-те центъра за спешна помощ в страната. От МЗ изобщо не твърдят, че данните са от МВР и не разполагат със статистика колко от докладваните при тях нападения са регистрирани и в полицията. Вчера Москов потвърди отново този факт.

От здравното министерство изпратиха справката за общо 227 нападения за 2014 г., която той цитира. В нея обаче няма данни за етнически произход на нападателите, нито за кварталите, в които това е ставало. Не е ясно и по какъв критерий директорите на центровете окачествяват дадено отношение като нападение. В Бургаска област например са отчетени 142 инцидента, от които 40 са с материални щети и здравословни проблеми за екипите. Във всички останали области са отчетени по няколко нападения, с изключение на Враца, където са 13 и на София-област - 19. По данните на "Бърза помощ" за всички тези нападения има едва две присъди - една ефективна за 3 месеца и една условна за 3 г.

Данните сочат и ръст на нападенията - през 2013 г. те са били 145.

От РБ откриха причината за атаката срещу Москов в засегнатите интереси на ДПС заради наложената забрана здравната каса да сключва договори през тази година за финансиране с нови болници. "Те са вложили много средства в частни инициативи, без да се съобразяват със здравната карта", посочи десният депутат д-р Димитър Шишков. Той бе категоричен, че Москов е един от най-успешните министри в кабинета и се ползва с пълната подкрепа на реформаторите.

-------СИГУРНОСТ

Невиждани мерки за сигурност посрещнаха журналистите вчера в централата на ДПС. Пред залата за пресконференции бе поставена метал-детекторна рамка. Отделно от това двама пазачи проверяваха щателно с детектор всеки посетител. В самата зала лидерът Лютви Местан бе отделен от журналистите от охраняван периметър, подсигурен от двама бодигардове.





 Петър Москов
3
1900
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
20 Януари 2015 20:29
Москов - жертвения агнец за БОСТАН...
----------
Сайтът на Генек
20 Януари 2015 21:11
... и ОСКАР за поддържаща роля...
.. .се присъжда...
... на...

ДеПеСе-е-е!!!!



за ен-та поредна година.
21 Януари 2015 14:34
...една,че две,че три устремни атаки,прииждат на талази ордите черни и "Аллаааах" въздуха раздира,а от върха отговор идва:"Друг път ще Ядете Шипков мармалад"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД