:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 350
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Княз Путянин

1. "Графа" и "Попа" - Разрушеното от бомбардировката жилище
ВН ("Всяка неделя") беше телевизионно предаване с над 5.5 млн. зрители в България, Южна Румъния и съществуващата навремето Югославия. ВН започваше с новини, които аз до 17.30 ч., когато започваше ефирното ни време, компилирах, слухтейки пред старо US Army shortwave radio. Обичах да правя това. Като дете ми беше любимо занимание да развинтя задния капак на германския телефункен и въртейки шайбата, на която е кордата, да слушам вражеските радиостанции, без да счупвам червения восък, с който беше запечатано копчето за настройка. През 1943 г. чух Чърчил да казва по Би Би Си, че RAF & SAC (Royal Air Force & US Strategic Air Command) ще изравнят София със земята и ще я засеят с картофи. С важен вид отидох да уведомя нашите и нашите гости, а художникът Петър Дачев каза: на развалини не никнат картофи.

Сега не разбирам какви са тия термобарични бомби, дето у нас гръмват, когато ги "утилизират". Бях военен дописник къде ли не по света, видях всякакви dudes (неразриви), даже един бронебоен с обеднен уран и един фугасен с бял надпис Happy Easter Slobo, поздрав за Слободан Милошевич за православния Великден. Термобарични не съм виждал, обяснете ми, ако сте боравили лично, интернетната култура не ми е вкусна.

Когато ме изпъдиха от БТА и ми забраниха достъп до новинарския телекс на БТА в телевизията, беше "a blessing in disguise", аз казах за аварията в Чернобил, когато медиите в соцлагера мълчаха. Но сбърках; чух го Упсала, казах си, че тия шведи не знаят руски, и го произнесох Чорний биль. Забраниха ми да правя сериозни коментари; други коментатори казваха: "докладът на другаря Живков е нов значителен принос в съкровищницата на марксизма-ленинизма". Но не ми забраниха да правя миш-маш от всякакви вести, политически и културни. Казвах на един дъх: "На конгреса в Москва Хрушчов съобщи, че СССР ще задмине САЩ; "Сън в лятна нощ" премина с голям успех в театър "Таганка". Някои разбираха и са забавляваха. Ходейки по гости открих, че Здравко Мавродиев, Галин Малакчиев и други записват на магнетофон моя триминутен новинарски миш-маш. След него беше тотото. Никола Филипов, известният Чичко Филипов, обявяваше печелившите числа, накрая казваше: "Не спечелилите, честито." Интелигентен, тактичен мъж. Казваше ми: "Имаш глас, техника на говора, поемаш дъх точно в логическите паузи. Само интонацията ти чуждее. Казвам ти го, защото те искам еталон за правоговор, не се обиждай." Не се обиждах, понеже добронамереността, нито неговата, нито на Любинка Нягулова, също образец на българската дикция, не е обида, а грижа за българския правоговор, сега плачевно занемарен в българските филми и електронни медии.

След тотото аз имах отново три минути за моята рубрика "Срещи с историята". Подготвях я през седмицата; киснех в Народната библиотека, казвах там на един приятел - ще ми преснимаш от тази книга тази илюстрация, а от другата книга - онази. После говоря пет секунди в кадър, десет секунди зад кадър обяснявам фотоса, после пак аз пет секунди в кадър, за да може камераменът да постави на статива следващия фотос, и така три минути.

Онзи ден чух по новините, че в Мелбърн били задържани трима младежи, които, вдъхновени от "подвизите" на джихадистите, готвели голям атентат за стогодишнината на участието на австралийци и новозеландци в злополучния десант на Галиполи в Турция. Сетих се, че едно време разказах за Галиполи и за бомбардирането на Варна през Първата световна война (1914-18). Намерих фотосите и моя тогавашен текст. Сега ги представям отново. Да препишеш от себе си не е плагиатство, нали? Тогава не бях чувал, никой не беше чувал за Путин, когото сега сп. "Тайм" обяви за най-влиятелния човек. Знаех за Разпутин и за княз Путянин. Ето я едновремешната ми писаница с тогавашните фотоси.

През 1915 г. княз Путянин ударил Варна откъм море, Чърчил стоварил многонационален десант на Проливите. Претърпял страхотен разгром при Галиполи. С цената на много жертви от двете страни. После нямало турчета випускници. Те се записали доброволци и загинали. Ататюрк осуетил намеренията на Британската, Френската и Руската империя да си поделят Османската, свеждайки Турция до ивица на югоизточния бряг на Черно море. Тази неосъществена roadmap (карта) е в Анкара в музея на Ататюрк, който се заел да направи Турция светска държава; чуел ли протяжния вой на мюезина - Тоя да не ми опява на главата: Бум!, и няма минаре, няма ходжа.

(1) На тази снимка е семейното ни жилище ни срещу паметника на Патриарх Евтимий в София, треснато от две англо-американски бомби, макар да казват, че две не падат на едно и също място. Бях в бомбоубежището, тресна ни преди обед, през нощта отново. После събирах от тротоара лъжички от сребърните сервизи и клавишите на моето пиано. Черните клавиши стояха красиво на белия сняг. Не станах пианист. Е вива ла музика.

Не било сефте да ни бомбардират. Преди това, когато артилерията ни се състояла от едно черешово топче; турците имали истинска артилерия. После руснаците набили турците и ни освободили от турско. После имало Балкански войни, българските кавалеристи сразили казаците. Едновременно с военната британско-френска военна катастрофа на Чърчил на Проливите Русия бомбардирала Варна. Дядо ми Димитри кюмюрджията, който с гемийката си карал кюмюр и го продавал в Цариград, щото там били на мангали с дървени въглища, фалирал.

В Първата световна война (1914-18 г.) Русия, Англия, Франция заедно с колониите си и със Сърбия били съюзници. Българите и турците сме били с Германия и Австро-Унгария, България разгромила Сърбия и за да помогнат на сърбите, Англия, Франция и Русия бомбардирали българското Беломорие и Варна.

(2) Когато княз Путянин почнал да бомбардира Варна, наредили на дядо да направи бомбоубежище в мазето. Там намерих само дебелото въже за швартоване на гемийката и един ятаган ли е, абордажен нож ли е, не знам. Дадох го на Томски, щото една вещ става наистина твоя, когато я подариш на приятел. На тази снимка княз Путянин е вдясно от легендарния Разпутин. Путянин бил главнокомандващ на борда на линейния кораб "Императрица Мария".

(3) Андрей Еберхард бил командващ руския Черноморски флот през 1915 г. Германците, верни съюзници, ни помогнали ...

(4) ... немска подводница торпилирала руския броненосец "Три светители" и руснаците престанали да бомбардират Варна.

През страшната 1915 г. германците и на турците помогнали: Арменският геноцид е извършен от турци под ръководството на немски офицери, разказа ми бележит турски писател историк. Заведе ни неговият български преводач Съра, Апостол Саръиванов. Бяхме Тончо Жечев, Томски и аз. На рафтовете зад нас бяха наредени стотици томове, подвързани годишнини на списанието "Revue des deux Mondes". От прозореца в далечината се виждаха Принцовите острови.

Какъв е смисълът на тази моя среща с историята? Че историята няма смисъл. Щастливите народи нямат история. Е вива ла музика!





 2. Княз Путянин вдясно до Распутин в средата
 3. Адмирал Андрей Еберхард
 4. Броненосец "Три светители"
125
36228
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
125
 Видими 
21 Април 2015 19:45
чуел ли протяжния вой на мюезина - Тоя да не ми опява на главата: Бум!, и няма минаре, няма ходжа.

хихи
21 Април 2015 19:53
Ататюрк осуетил намеренията на Британската, Френската и Руската империя да си поделят Османската, свеждайки Турция до ивица на югоизточния бряг на Черно море.

Най-големият сакатлък в новата история.
Инак есенцето на ДИ не е лошо. Само дето зрънцата са поомешани с известно количество плява.
Но, както е известно, никой не е съвършен.
21 Април 2015 20:01
Много ми хареса.
Особено - финала.

Г-н Иванов предпочита класическата музика, така че ще оставя някой следващ да пусне поздравче.
21 Април 2015 20:05
Щастливите народи нямат история.

През цялата си история, май се мъчим да се правим на "щастлив народ" и пишем все по-красива версия на историята си?!
21 Април 2015 20:06
ВН ("Всяка неделя" беше телевизионно предаване с над 5.5 млн. зрители

Забавно. То тогава телевизия имаше ли? Аз си мислех, че е общинска радиоточка. Едно бутонче, и к'вото дават т'ва е.
21 Април 2015 20:14
Когато княз Путянин почнал да бомбардира Варна

Не един път съм казвал че сме се били много пъти с руснаците и никога не сме били в съюз с тях.
21 Април 2015 20:15
Какъв е смисълът на тази моя среща с историята? Че историята няма смисъл. Щастливите народи нямат история. Е вива ла музика!

Дай, боже, всекиму щастие в настоящето и бъдещето му! Иначе и индианците са имали история, ама жалко, че не са имали бъдеще.
21 Април 2015 20:21
Когато княз Путянин почнал да бомбардира Варна

Гледай ти?
Аз като питах: Колко пъти сме воювали срещу Русия, и колко пъти тя срещу нас - другояче реагираха уважаемите форумци
21 Април 2015 20:23
Г-н Иванов предпочита класическата музика, така че ще оставя някой следващ да пусне поздравче.

С какво да го поздравим Майстора? Хайде ето с това:

Натисни тук
21 Април 2015 20:24
Термобарични не съм виждал, обяснете ми, ако сте боравили лично, интернетната култура не ми е вкусна.
И да не сте виждали боеприпас със сигурност сте чували(а може би и виждали) ефекта от обемен взрив когато край вас е преминавал автомобил и горивовъздушната смес вместо в цилиндрите на двигателя се е запалвала в шумозаглушителното "гърне".Принципна разлика няма.Гърми аерозол или газовъздушна смес.При ДВГ и печките е дефект е при термобаричните боеприпаси-ефект.
21 Април 2015 20:25
...една вещ става наистина твоя, когато я подариш на приятел


Красиво!
Ваша ли е мисълта, или цитирате някого?

ПП Класика? Кой каза "класика"?
http://www.videoclip.bg/watch/131566_Deep-Purple-Beethoven
21 Април 2015 20:26
През страшната 1915 г. германците и на турците помогнали: Арменският геноцид е извършен от турци
Какво излиза и двете световни воини сме бил в съюз с извършителите на геноцид , един вид съучастници .
щото една вещ става наистина твоя, когато я подариш на приятел

много добре , хобитски асоциации
п.п. И аз ще добавя музикален поздрав Натисни тук
21 Април 2015 20:31
Ататюрк осуетил намеренията на Британската, Френската и Руската империя да си поделят Османската, свеждайки Турция до ивица на югоизточния бряг на Черно море.


Нищо не е осуетил Ататюрк. Ленин е осуетил всичко с Октомврийската революция. Самият Керенски разсекретява тайните предложения на Англия и Франция Константинопол да стане руски след края на Големата война. Болшевиките също го оповестяват. Това е исторически факт, публикувано е и се знае.
21 Април 2015 20:37
Ататюрк осуетил намеренията на Британската, Френската и Руската империя да си поделят Османската, свеждайки Турция до ивица на югоизточния бряг на Черно море. Тази неосъществена roadmap (карта) е в Анкара в музея на Ататюрк, който се заел да направи Турция светска държава; чуел ли протяжния вой на мюезина - Тоя да не ми опява на главата: Бум!, и няма минаре, няма ходжа.


Хм, видях я само преди едно 2 седмици тая карта в музея на Ататюрк, който е към мавзолея на Ататюрк /спрямо който нашто мавзолей на Гошо Тарабата беше като една тоалетна/. Самият Ататюрк не е балсамиран, а е препогребан в една стая в музея до която човек няма достъп - може да се види само на екран, пазен от трима гавази. Най-поучителната част от комплекса са статуите на войника /който пази Турция/, селянина /който произвежда благата/ и учителя /който учи и възпитава младото поколение/. такива работи.
21 Април 2015 20:44
Отличието, поднесено на церемония в руското посолство в София, е заради всес­т­ран­ния принос на Шарен­кова за подоб­ряването и въз­ходящото развитие на отношенията между нашите два брат­ски народа, както и за ней­ните научни трудове в тази сфера. "В шеговит тон пос­ланикът под­черта, че към нея може да бъдат отнесени и периф­разирани извес­т­ните стихове на Владимир Маяков­ски, че когато говорим за българо-руска дружба, раз­бираме Свет­лана Шарен­кова, и обрат­ното – когато говорим за нея, раз­бираме българо-руската дружба", съобщи тогава сайтът на Съюза на българските журналисти.

Шаренкова е публична личност от доста години, макар обикновено да стои далеч от светлините на прожекторите.

Известна е като съиздател на вестник "Земя" заедно с бившия шеф на Шесто управление на Държавна сигурност и бивш вицепрезидент на "Мултигруп" Димитър Иванов.

Според портала "Дакси" двамата са съсобственици на рекламната агенция "Евромедия" и на Българо-руския информационен пул, чийто създател и директор е Шаренкова. Заедно са и в управата на Сдружение "Клуб Стефан Стамболов", който наскоро удостои президента Георги Първанов с награда за лидерство.

От 1997 год. Светлана Шаренкова се занимава с издателски бизнес. Основава излизащия и в момента двуезичен вестник "Русия днес", както и "Вестник за дома". Издател е на българските преводи на книгите на Борис Елцин, Владимир Путин, Евгений Примаков и Юрий Лужков.
21 Април 2015 20:50
Сега ще ми кажете, че се заяждам за дреболии... Путянин фамилия няма, има Путятин - както пише и под публикуваната снимка с Распутин във википедията.

Ама не е важно, нали тъй? А може и майтапче да е. Карай.
21 Април 2015 20:55
Путята — тысяцкий князя Владимира Св.; принимал, по известию так называемой Иоакимовской летописи, деятельное участие в насильственном крещении новгородцев Добрыней, дядей Владимира. Отсюда пошла поговорка: «П. крестил мечем, а Добрыня — огнем».

Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона


21 Април 2015 21:01
Сега ще ми кажете, че се заяждам за дреболии...


Не са дреболии. Когато пишеш във вестник и просълзяваш толкова народ - всичко трябва да е точно.
21 Април 2015 21:06
От книгите на Николай Задорнов знаех за адмирал Путятин /Симодския трактат/, за пътуванията и откритията му. Тоя княз явно е негов син. Древен род са били...
А тая каша есе е хубава - питателна и освежаваща...
П.П. Абе, не сме били съюзници с Русия. Що ли ни е освобождавала...
------------------
Сайтът на Генек
21 Април 2015 21:13

Княз Путянин е неудачна парафраза на княз Путятин. Безвкусна и тънеща в мъглата на тъжни десетилетия.
Тук аз нямам място.
21 Април 2015 21:19
От путянинщина на путянинщина, на Кака наклонът все повече взима да ми харесва, дори още преди да съм прочел поредната ...
21 Април 2015 21:33
треснато от две англо-американски бомби, макар да казват, че две не падат на едно и също място.


Англо-американските бомби няма как да падат по една. Той и просветеният министър така говори, ако имаш него предвид, Димитри.
21 Април 2015 22:18
С цялото ми уважение към ДИ и не че има някакво значение, но: не е dudes, a duds.
21 Април 2015 22:42
Ех, г-н Иванов, защо направо не го нарекохте "Княз Пичкин"?
21 Април 2015 23:10
гъбарка се с известни форумни светила ДИ...ама и те не се усещат...
21 Април 2015 23:19
От путянинщина на путянинщина, на Кака наклонът все повече взима да ми харесва, дори още преди да съм прочел поредната ...


За путято-путяно спорещите бих споделил, че коренът не е кой-знай колко красив, но достатъчно примамлив
21 Април 2015 23:31
После събирах от тротоара лъжички от сребърните сервизи и клавишите на моето пиано. Черните клавиши стояха красиво на белия сняг. Не станах пианист. Е вива ла музика.

Жив да си маестро!
Колко хора, след бомбене, имат очи да видят красивото!
Бог да те пази!!!
21 Април 2015 23:34
Ех Джимо, какви енциклопедисти "сме" се събрали тук... - всичко се знае!
След като "доказаха", че грешите името на Прачет и не познавате историята, днес надминаха себе си и освен греха Ви с името на Путянин и отново исторически неточности, Ви обвиниха и че не знаете английски

Господи, къде толкова съгрешихме толкова, че ни наказа с тези интернет познания?!
22 Април 2015 00:10

щото една вещ става наистина твоя, когато я подариш на приятел

много добре , хобитски асоциации




"Нищо, от което не си се отказал, няма да бъде напълно твое.“ К. С. Луис

22 Април 2015 00:13
Сега ще ми кажете, че се заяждам за дреболии... Путянин фамилия няма, има Путятин - както пише и под публикуваната снимка с Распутин във википедията.
Ама не е важно, нали тъй? А може и майтапче да е. Карай.

Не може да е същият. В биографията му http://www.grwar.ru/persons/persons.html?id=3841 пише
Князь Путятин Михаил Сергеевич... Начальник Царскосельского дворцового управления (с 01.01.1911). Ген-майор (пр. 10.04.1911; ст. 10.04.1911; за отличие). На 10.07.1916 в том же чине и должности.
Няма как през 1915 г. едновременно да е генерал-майор в Царское село и адмирал на линеен кораб при Варна.
22 Април 2015 00:20

"...
Походите се оглавяват от командващия руския черноморски флот адмирал Андрей Еберхард на борда на линейния кораб „Императрица Мария”.

Първият е от 7 до 9 октомври (20-22 октомври н.ст.). На началника на втора бригада линейни кораби контраадмирал княз Н. Путятин е възложено да нанесе артилерийски удар по брегови обекти и съоръжения на военното пристанище.

Според съветските и руските изследователи обект на морската бомбардировка са брегови обекти и пристанищни съоръжения във Варна и Евксиноград. Поради липсата на разузнавателна информация и поради лошото време, не позволяващо да се коригира стрелбата, нападението не е доведено до край и по същество е безрезултатно.
..."
22 Април 2015 01:04
Знае бачо ни и какво пише и защо го пише и как да го пише и като как да е написано...
Знае и как да попита за нещо така, че някой друг да го изясни.
Знае и къде ще е епицентъра за управления на мато и като как може някой да го друсне и какво става после...всичко знае той.
Аааа, за онези термобаричните...има ги малки и любителски, правени на две-на три с някакво гориво, силно брезантно вещество*в центъра, ( по възможност близко до центъра на горивото) и това се гръмва така, че милисекунда след взривяване на центъра образуваният аерозолен облак се взривява вторично използвайки въздуха в аерозола за окислител и тоталния ефект е значително по-висок, отколккото на скъпото брезантно вещество или на горивото поотделно. Ефектът от взрива е термобаричен, но и това не е истинската термобарична бомба. Истинската няма да описвам, щото да не стане училище за бомбаджии тук. Във всеки случай, тя има огромно количество гориво, запалването на аерозола става отвън навътре спрямо обема му и в резултат се получава кумулация в центъра на взрива с невероятно налягане и детонационна вълна и вторичния взрив е с гигантска сила. Боеприпасът тежи няколко тона и когато се гръмне някъде изяжда кислорода наоколо за няколко минути и гръбначните не оживяват.

__
*Барутите - димен и бездимен не са брезантни вещества...
22 Април 2015 01:14
Вярно е това за красотата видяна в такъв момент. нО дали е само красотата или невероятният контраст на красотата с войната?...
През март станаха две години от смъртта на автора Янко Димов


Пианистката

Тя ще влезе тихо в стаята позната,
и под десет пръста леки и добри,
нежно ще изгрее Лунната соната,
тишината в този дом ще озари.
И на люлякова нощ ще замирише,
и ще се облеят в трепетни лъчи,
черното пиано с белите клавиши,
бялото момиче с черните очи.
Вятърът ще млъкне в старите дървета,
ще се залюлеят сенките отвън,
ще се спрат щастливо хора и поети
да послушат този очароващ звън.
Може да се влюбят, може да запеят,
може тежка мъка да ги сполети,
но когато тръгнат в жълтата алея
и потънат мълком в своите врати
скришом ще въздишат, ще мечтаят скришом
и във всяка тяхна мисъл ще звучи
черното пиано с белите клавиши,
бялото момиче с черните очи.
22 Април 2015 01:55
Аааа, за онези термобаричните...има ги малки и любителски, правени на две-на три с някакво гориво, силно брезантно вещество*в центъра,

Ацетон и перхидрол, големия секрет, няма що...
22 Април 2015 02:14
idproxima----поредния "интернет -специалист " по (термобаричните) взривове
Не се коркай бе пич(ка) -- обясни ни тука какво си научил за "thermobaric" боеприпасите от гуглето, сума ти хора ще те поправят (пак с информация от гуглето).
За писаницата днес--- чете се. Автора е живял в три епохи, ако ми пише за спомените си без да ми насажда идеологически клишета.... Харесват ми.
22 Април 2015 02:16
Докато напиша постинга си, Cisco ме изпреварил
22 Април 2015 02:50
В целия пачуърк не ми се връзваше La Revue des deux Mondes. И попитах чичко Гугъл - е, половината от априлският брой на списанието от тази година е посветен на арменския геноцид. Заглавието е La Turquie face à ses tabous.
22 Април 2015 03:08
интернетната култура не ми е вкусна.


Сещам се за:

„Запомни едно: Хип-хопа ми е много по-добър от хип-хопа ти.”


Интернет културата се дефинира като нещо много кофти.

Това автоматично поражда няколко въпроса:

1. Ако утре Джимо издаде писаниците в книга и ние ги прочетем оттам - ще има ли някаква разлика в качеството (разбира се без екстрени редакции)?

2. Ако утре в тази книга излезе фактологическата грешка (например) с песните на Пинк Флойд, колко ще струва аргументът "Джимо така го пише в книгата си" в един спор с "Интернетен" специалист, научил от Интернет правилния списък и ред на песните?

3. Джимо иска да удря този и онзи с разни дебели и тънки книги от вагони и вагонетки.... Коя е гаранцията, че именно неговата информация е вярна? Непрекъснато излизат нови факти и данни за неща, за което в миналото е имало коренно различна версия. Фактът, че е слушал американски радиа също не значи много при положение, че и там през Студената Война информацията също е била филтрирана и представяна понякога подвеждащо (като част от информационната война)

Иначе "Срещи с историята" ми беше едно от любимите предавания.
22 Април 2015 05:35
Константинопол да стане руски след края на Големата война

А, България - Задунайска губерния.... Ех, мечти, ех блянове!! Твърде несъстоятелни, обаче! И най-важното, коджа отвратни...
22 Април 2015 06:25
Тия вагони никой не ги споменава без ирония, освен Джимо. И преди 20-тина години, като го каза, пак беше същото. Не може ли някой от тия, дето пишат многосрични постове, почващи с Бачо и Майсторе, да напишат един път Вагоните. Само Вагоните и палче, нема нужда от повече, ще му стоплат сърцето.
22 Април 2015 06:25
Разпутин и за княз Путянин


Князът, ръзбира се, е Путятин, а Распутин си е Распутин.
Ето я въпросната снимка на княз Путятин с Распутин, публикувана в солидно руско издание:
http://www.rulex.ru/rpg/portraits/24/24559.htm

Има един адмирал Путятин (Евфимий Васильевич Путятин) от същото семейство, но той е живял и плавал преди това и е починал през предпоследното десетилетие на ХІХ в.
Ако е опит за мистификация, не е много сполучлив, Князете Путятини са много известна фамилия.
22 Април 2015 07:42
единственото, което разваля картината е това, че германските офицери на служба при султана са германска съюзна помощ. за каквото и да е. германските полкове във войната за независимост, под командването на краля на Англия, да не би да са съюзна помощ?
по същата логика убийствата при Хатин би следвало да са белоруска съюзна помощ срещу СССР? щото беларуси са служили в СС?
на българска територия гермаските сухопътни, морски и въздушни части са си в германските униформи и са управлявани от съюзно командване, по съюзни планове.

ПП важното в случая с Варна е, че обстрела на града цели единствено сплашване на населението. не е поразена нито една военна цел.
22 Април 2015 08:27
Когато пишеш във вестник и просълзяваш толкова народ - всичко трябва да е точно.


Най-малкото - името на главния герой.
Хеле пък ако това име е толкова близко до името на кумира на тоз просълзен народ...
22 Април 2015 08:40
Преди 35 години се запознах с Граф Башкиров, по майчина линия-наследник на Княз Юсупов. И по двете линии с произход от Велики Болгар/Волжка България. Беше изкарал втората световна на фронта, после като благородник - заточен в Сибир. Реабилитиран, работеше като управител на музей, историк и публицист.
Твърдеше че сме роднини и аз го разбрах в смисъл на българо - съветската дружба. Според него, след време ще разбера повече.
22 Април 2015 08:50
Обичах да правя това. Като дете ми беше любимо занимание да развинтя задния капак на германския телефункен
И ние в къщи имахме радио телефункен. Аз съм си изкарал детството и ученичеството с него. Купих си друго радио едва като инженер.
През 1943 г. чух Чърчил да казва по Би Би Си, че RAF & SAC (Royal Air Force & US Strategic Air Command) ще изравнят София със земята и ще я засеят с картофи.
Ей тук десният запъртък одма ще скочи скочи, като ужилен. На него любовта към запада му идва отвътре. Органически не могат да приемат, че такава светла личност, като Чърчил може да каже такова нещо за Царска България.
Термобарични
ще да са хем гърмящи при вдигане на температурата, а също и налягането (лексически анализ само, инаки аз нищио незнам). Тогава и обнемът се изменя според уравнението на Менделеев-Клапейрон: PV=kT (карай майтап да става).
Едновременно с военната британско-френска военна катастрофа на Чърчил на Проливите Русия бомбардирала Варна.
Ей това е балсам за душите на десният запъртък. Те одма ще си спомнят и за княз Светослав, дето нападнал българия, ама той се оказа, че е украинец.
Когато княз Путянин почнал да бомбардира Варна
Знаем, че имената и на Путин, и на разпутин и на Путянин не идват от нашата мръсна дума (която идва от италианската "путана" или от латинския,за второто не съм сигурен), а от руската "путь", което значи "път". обяснявам на десния запъртък, да не се радват.
22 Април 2015 09:01

Не един път съм казвал че сме се били много пъти с руснаците и никога не сме били в съюз с тях.

Аз като питах: Колко пъти сме воювали срещу Русия, и колко пъти тя срещу нас - другояче реагираха уважаемите форумци

Прост народ - слаба държава. Винаги победени. Винаги разгромени. Бог не обича неблагодарните. Бог не обича мършите. Ако бяхМе заставали на страната на естествените си съюзници нямаше да преживеем две национални катастрофи. Три пъти една и съща грешка през 20 век , 21 го започнахме със същото. Със сигурност много тъпанари по земите български!
22 Април 2015 09:06
чуел ли протяжния вой на мюезина - Тоя да не ми опява на главата: Бум!, и няма минаре, няма ходжа.
В това отношение целите и резултатите на Кемалистката революция не се различават много от тези на болшевишката в Русия. Затова сега турци и руснаци неистово се опитват да се върнат към корените си. Няма да успеят напълно, разбира се. У нас социализмът направи дълбоки поражения само за 45 години, а при тях този режим е действал още по-дълго.
за да помогнат на сърбите, Англия, Франция и Русия бомбардирали българското Беломорие и Варна.
Никак, ама никак не им помогнаха тези бомбардировки на сърбите. Открай време бомбардирането на цивилни обекти цели морален срив на противника, но пък ние сме корав народ и не се деморализираме току-така
Щастливите народи нямат история.
Ох, може би наистина е така. Ние не сме много щастливи напоследък, вероятно защото сме натоварени с прекалено много история по тези земи. Виж, американците и австралийците са малко по-щастливи от нас. Макар че тайничко ни завиждат
Инак есенцето на ДИ не е лошо. Само дето зрънцата са поомешани с известно количество плява.
Защото се говори за бомбардирането на Варна от руския Черноморски флот ли?
Не един път съм казвал че сме се били много пъти с руснаците и никога не сме били в съюз с тях.
Бяхме съюзници, бяхме, в продължение на 45 години и накрая с тези съюзници загубихме Студената война, което причини най-голямата национална катастрофа в най-новата ни история, от която още не можем да се съвземем. Така днес по принципа на махалото се отдалечаваме от тези свои доскорошни и злополучни съюзници и за добро или лошо се ориентираме към други.
22 Април 2015 09:06
Сега ще ми кажете, че се заяждам за дреболии... Путянин фамилия няма, има Путятин - както пише и под публикуваната снимка с Распутин във википедията.

Ама не е важно, нали тъй? А може и майтапче да е. Карай.


Доколкото тук ми обясниха името Путин идва от путь. Ако от дадената информация че от действието на един княз , да смени насилствено вярата на един народ , се е пръкнала фамилията Путятин, то тя явно съществува. Ако на народа не му е харесвало да му сменят вярата то напълно си е в реда на нещата да се пръкне нарекат насилника с името Путятин.
Все се дразнех на сковете на ДИ във времето , но има теория, че времето не е това за което ние днес имаме представа. Според тая теория човек живее в паралелни реалности. Например Първата световна е една реалност, Втората световна друга реалност, ...За различните хора реалностите са различни. В едната реалност един и същи човек е добър , в другата лош.
В този смисъл наистина това чудо като науката история е тотално объркана . Но и според новите теории за времето все пак има някаква закономерност. Например че всички така наречени велики сили , отричат да има такъв народ българи и го разнасят по цялото земно кълбо , но не признават че съществува на Балканите. Явно ние сме си избрали да живеем в различна реалност, която е невидима за останалите. . Лошото е че сме си избрали просто да страдаме, независимо какво правим и какви решения вземаме за живота си, поне от днешна гледна точка за понятието добър живот.

Taka че
за пътуването на ДИ в различни реалности.
22 Април 2015 09:07
Нищо не е осуетил Ататюрк. Ленин е осуетил всичко с Октомврийската революция. Самият Керенски разсекретява тайните предложения на Англия и Франция Константинопол да стане руски след края на Големата война. Болшевиките също го оповестяват. Това е исторически факт, публикувано е и се знае.
Това е интересна информация. Обаче руската армия едва ли е била боеспособна за това. От една страна германската армия е напредвала, завзела Рига и се е насочвала към Петербург от друга страна руската армия разкапана от войнишки бунтове, разстрелвайки командирите. Керенски не е прекратявал войната. Единствено болшевиките са били против нея. Така на страната на ленин застава огромната част от руската армия.
22 Април 2015 09:13
Щастливите народи нямат история.


Кои са щастливите народи, и кои - нещастните?
Англичаните и французите, като имат история, нещастни народи ли са?
Македонците какъв народ са?
Изобщо, как се определя дали един народ е щастлив или нещастен?

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД