:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,182,083
Активни 134
Страници 21,503
За един ден 1,302,066

Реформите са мит като "светлото бъдеще"

Властта се опитва повторно да ни хване в капана на възторженото празнодумие от началото на прехода
Галя Горанова


Вече две десетилетия безсъдържателната сама по себе си дума "реформа" се ползва като електорална стръв, основно от българската десница. Прокламираните от ранния секедесариат "рИформи" станаха нарицателно за празнодумието на новия, провинциален политически елит, заместил соцноменклатурата в началото на 90-те. Впоследствие честата злоупотреба с вълшебната, нищо незначеща думичка доведе до пълната й девалвация. Но в ушите на десния избирател остана да кънти магическото й, почти хипнотично ехо като мил спомен от голямото площадно подскачане в зората на демокрацията. В думата "реформа" впрочем е закодирана цялата ирония на българския преход. Реформата е промяна, преобразуване на формата, но не и на съдържанието. Така и у нас всичко се промени, за да си остане пак същото според проницателния израз на Лампедуза.

С необходимостта от реформи в много сектори бе оправдана и невъзможната сглобка на настоящата власт - между ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ. Реформите този път бяха използвани като индулгенция за огромния политически компромис, който направиха присъдружните на Борисов партии, и за лъжите, изречени по време на кампанията.Но реформи на кое?В България реформите практически не са спирали от времето на победилата демокрация. Ще рече - от четвърт век. Когато ги почна през 1997 г., тогавашният премиер Иван Костов твърдеше, че това е най-краткият път към благоденствието. Шокова терапия. Ще заболи за малко, но после ще ни стане хубаво. Колко зъби се изпотрошиха от стискане оттогава? Колко народ се прекърши от продължителното затягане на коланите? Шокът отстъпи място на апатията, която обзема човек след дълго страдание и глад. Но обещаното благоденствие така и не настъпи. 20 години по-късно властта ни излиза със същия трик - предлага реформи на реформите. Но не като разкаяние за провала на прехода, а като обещание за ново "светло бъдеще".

За втори път ни пробутват една и съща измама, при това зле увита в старата опаковка - пак "реформи", представяни като неизбежни, пак шок и ужас, прикрити зад изветрял либерален патос. И при този втори опит думата обаче остава вярна на съдържанието си. Реформите са проформа. Езикът е голям издайник за този, който има уши да чуе. Вече седем месеца, откак ни зобят с реформаторски фантасмагории, стратегии и пакети, които - отсега е видно - водят към едничката цел да се овладеят финансовите потоци в държавата, доколкото ги има, и да се трудоустроят партийните активи. С други думи, консумацията е цел на реформацията.Пътят към ада май ще се окаже постлан с реформиНо да разгледаме по-подробно претоплената оферта на властта. "Ключова" й се явява т.нар. "съдебна реформа". Големи приказки се завихриха около нея с нулев резултат. И в момента обикновеният български гражданин продължава да страда от подкупно и неефективно правосъдие, както и преди реформата. Така било, разправят, защото цялостният й замисъл още не бил реализиран и злите сили на статуквото спъвали прогреса. Е, ако ще я чакаме колкото светлото комунистическо бъдеще, по-добре отсега да зарязваме. Пък и не виждам как работата ще се оправи отведнъж с разделянето на Висшия съдебен съвет на две, какъвто е акцентът на преобразуванията. Очевидно целта е да се овладее кадровият надзор върху системата, защото синият болшевизъм, подобно на червения, съзнава ясно, че кадрите решават всичко. Включително съдебните дела.

Да минем към другата "ключова" реформа на реформаторското мнозинство - здравната. Тук размахът е по-голям, от което и по-вреден. Подобряването на системата засега се свежда до лишаването на все по-голям брой пациенти от достъп до адекватно медицинско обслужване - кой заради липса на лична карта, кой заради листи на чакащи, кой заради изчерпване на лимитите, а се задават и фалити на болници. Реформата в сектора придоби изявен лобистки характер. Свиването на достъпа до здравеопазване зорлем тласка народа към допълнително осигуряване в частните фондове. Заработва печалби на търговците с живота и смъртта. Паралелно с това се запазва практиката пациентът да си плаща за практически всичко - прегледи, лекарства, изследвания, операции, медицински изделия, болничен престой. Вкратце ще се плаща повече за по-малко.

Реформата в образованието, въплътена от новия закон за училищното образование, върви към триумф на хаоса, самоуправството и официалното подоходно разделение на децата. А уж всички в управлението се кълнат, че тя е най-важната.

Плач и скърцане със зъби се носи и от т.нар. пенсионна реформа, която гарантира безрадостни старини.

Всъщност горчивата истина е, че реформи няма и няма да има. Реформата е мит. Измислица. Илюзия. Клише от демократичния новговор, което трябва да ни убеди, че всяко зло е за добро. Като светлото комунистическо бъдеще, като евроатлантическите ценности, като лозунг, в името на който властта безчинства, като въздух под налягане, който служи за надуване на свирката. Само дето свистенето ни идва в повече от това, което можем да понесем.
Снимка: Архив
<Неозаглавен>
41
8880
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
21 Април 2015 20:06
Големи реформи ще има, но по-нататък!
21 Април 2015 20:09
Няма реформи заради механизма на демокрацията ни. Всички имат еднакво право на глас на изборите. А избори пак наближават. Т.е. ако се засегнат права на избиратели, управляващите ще бъдат наказани.. затова и никой не прави истински реформи.

Значи сега при демокрацията 1 глас на човек който плаща 10 хиляди лева данъци на година е със същата стойност колкото на 1 човек на помощи. Или пък човек дето плаща 1 милион данък... на година пак има 1 глас. По-голяма уравнивиловка от това няма. И когато тия дето ядат повече отколкото дават на държавата, станат повече от тия дето дават - става трагично с демокрацията. И никакви реформи за добро няма да станат, ами обратното.

Според мен трябва да се въведе гласуване на базата на платеният ДОД/само този данък и то като физическо лице/ за година. Тия дето не плащат ДОД - да имат само 1 глас, а при другите да се гледат цифрите в платенато годишно ДОД минус 2. Т.е. до 1000 лева годишен ДОД - 2 гласа, до 10000 - 3, до 100 хил - 4 и т.н. Това е добре да се направи като средно платен данък за 4рите предходни години преди изборите.

Така, че който иска да участва в демокрацията, нека да плаща данъци в държавата ни. Което значи - че тия които не плащат данъци в България ще им се брои гласа само като 1 глас..

В крайна сметка тези които поддържат държавата и благодарение на които държавата съществува трябва да имат по-голямо влияние отколкото тия които не дават нищо на държавата или са само на помощи.
21 Април 2015 20:15
Цялата тая статия е просто гениална.
21 Април 2015 20:17
Няма реформи заради механизма на демокрацията ни. Всички имат еднакво право на глас на изборите.


Ти имаш ли право на глас?
-------------
г-жо Горанова
21 Април 2015 20:17
Никой не може да Ви даде толкова, колкото аз мога да Ви обещая!
21 Април 2015 20:46
Вече седем месеца, откак ни зобят с реформаторски фантасмагории, стратегии и пакети, които - отсега е видно - водят към едничката цел да се овладеят финансовите потоци в държавата, доколкото ги има, и да се трудоустроят партийните активи.

. Къде се покри този ми ти Радан, това ми ти знаме?
21 Април 2015 20:51
Вярно.
И какво от това? Много думи се изписаха, много сензационни, абсурдни, непростими и какви ли не разкрития напоследък.
И какво от това?
Никому-нищо.
21 Април 2015 21:00
21 Април 2015 21:18
Много хора се изтощават, защото нямат "жизнена среда"... Много хора имат "жизнена среда", дадена от цивилизации, в общ план за развитие на човечеството... За да получи "жизнена среда", човек трябва да поиска наум от средната цивилизация "Фермата" (нито зла, нито добра; 15-то ниво (ние сме на нулево ниво)) да му даде "жизнена среда"! Става малко трудно, но тръгва... Човекът става по-спокоен и по-интегриран в обществото, и ръководен от "висши сили"...
21 Април 2015 22:10
Шокова терапия. Ще заболи за малко, но после ще ни стане хубаво. Колко зъби се изпотрошиха от стискане оттогава? Колко народ се прекърши от продължителното затягане на коланите? Шокът отстъпи място на апатията, която обзема човек след дълго страдание и глад. Но обещаното благоденствие така и не настъпи.


Цялата тая статия е просто гениална.

21 Април 2015 22:10
Госпожо Горанова, поздравления за статията!
21 Април 2015 22:16
водят към едничката цел да се овладеят финансовите потоци в държавата, доколкото ги има, и да се трудоустроят партийните активи. С други думи, консумацията е цел на реформацията.

Галя, точно в десятката!
21 Април 2015 22:23
Проблемът в началото на прехода беше, че нямаше никакъв опит, нито "ноу-хау", какво да се прави при преминаване от държавен капитализъм към пазарен такъв... "Шоковата терапия" не беше решение, но беше начин американците да се изкарат "много умни"... Истината е, че ако си бяхме останали планово стопанство - с времето всичко щеше да се разпадне и да умрем от глад (ние, между впрочем, направихме такъв опит, като обявихме мораториум по плащанията на външния дълг)... Начин за измъкване беше да жертваме банките (които и без друго в последствие фалираха) и да раздадем кредити на определени от икономическите и техническите институти хора, които да поемат риска да направят частни бизнеси с тези кредити и да осигурят работни места - държавните предприятия не можеше да ги спасим и без това...
21 Април 2015 22:30
бе как да нема реформи?
има
25 години съде реформи
Само дето не сте си избистрили термина - Реформа е нещо, от което на българина му го забиват все по-надълбоко и става все по-болезнено
Щото очевидно движение за тия 25 години има.
Едназначно и ясно надоле!
Всяка една реформа е пореден пирон в ковчега на мъртвеца - българин.
21 Април 2015 22:30
Другият вариант беше да направим сериозни "дипломатически совалки" към САЩ за нов "План Маршал", като им дадем да направят военни бази, насочени срещу СССР, както и да влязат техните концерни, като развием "Китайския модел" на политика и икономика (т.е. да станем диктаторски капитализъм; както е в Китай) - така щяхме да бъдем сити, но щяхме да изпуснем "билета за ЕС"...
21 Април 2015 22:34
Реформите този път бяха използвани като индулгенция за огромния политически компромис, който направиха присъдружните на Борисов партии, и за лъжите, изречени по време на кампанията.


Деформаторската ламброзианска отчасти конска физиономия на Лукавского нарече лъжите "трикове", поради което статията има фундаментално значение. "Риформите" са мимикрираща парадигма, която цели да става все по-лошо за повече хора, за да е все по-добре за все по-малко "хора". Което бяха целите на османизъма, царизъма, , болшевизъма, монархо-фашизъма, псевдо-социализъма, евро-атлантизъма и всички останали риформаторски измишльотини и трикове. Целта е постигната, рапорт даден и т.н.
21 Април 2015 22:54
Има хора, които се интересуват от екзорсизъм... Има енергии в човека, които се развиват от организма му по време на тежки за него времена - тези енергии са много особени и започват да привличат злите сили... Човек произвежда и енергия, която се поддържа от системите за живот на добрите цивилизации, която много се подкрепя в "космоса"... Изкарването на злата енергия отказва злите сили да влияят много на дадения човек и след излизането й, човекът се пренасочва към добрите сили, при което рязко намалява образуването на стрес и променя коренно мисленето... Човек става положително мислещ и започва да приема по-полезна информация за живота около него... За да изкара злата енергия от себе си (екзорсизъм), човек трябва да се обърне наум към техниката на най-силната добра цивилизация "Мурко" (на 135-ниво) (техниката е самостоятелна цивилизация на 800-но ниво) да извади "отрицателната енергия от него"... Става бързо и безболезнено, после има проблеми при прехвърлянето от "каналите на злите сили" към "каналите на добрите сили" (прехвърлянето става за около 2 часа и е трудно)...
22 Април 2015 05:55
Всъщност горчивата истина е, че реформи няма и няма да има. Реформата е мит. Измислица. Илюзия. Клише от демократичния новговор, което трябва да ни убеди, че всяко зло е за добро. Като светлото комунистическо бъдеще, като евроатлантическите ценности, като лозунг, в името на който властта безчинства, като въздух под налягане, който служи за надуване на свирката. Само дето свистенето ни идва в повече от това, което можем да понесем.


Точно така е! Измъкват ни килимчето под краката 25 години и ни обясняват, че това било в името на светлото бъдеще. Преди имахме безплатно здравеопазване за всички, сега нямаме дори аптеки в някои населени места. А поне милион безработни нямат въобще право на лекар и лечение. Сега искат и платилите осигуровки да нямат. Ето това е рИформа, след която се чувстваме така, че сме се блъснали в риф и кораба потъва, но няма кой да ни спаси. Защото кораба пътъва по план... И елита седи отстрани пляска и дюдюка от кеф, че е отървал от излишните и е спестил парите за своите екстри, които стават все повече. По същия начин стои и въпроса с пенсиите. Няма работни места, но увеличават възрастта и стажа. Така хората нямат въобще начин да се пенсионират, а не е ясно какво ще ядат, ако никой не ги иска на работа и пенсии няма, вече са стари и болни. Важното е на хартия сметката им да излезе. Говори се и за реформа в съдебната система, тя ни била проблема?! Нима българите, които не могат да си платят тока имат достъп до адвокат и правосъдие????????? Просто властта за пореден път размества пешките по дъската, за да обслужат нея и конкретни хора. И да има съответното правосъдие за избраните. Защото съда решава кой политик е виновен, той решава и кой да има бизнес и на кого да се отнеме. А парите и нещата за крадене свършиха. Сега олигархията премина на канибализъм и ще изяжда своите, за да се храни. За това съда и конституцията са толкова важни, те не трябва да пречат, а да помагат в това. 25 години грабеж от наивните българи! 25 години геноцид! На ръба сме на пълното унищожение. Реформи трябват в икономиката и данъчната система. Но никой не говори за тях. Няма читава икономика, те крадат от държавата, общините, ЕС. Има чудовищно неравенство и мизерия. Но никой не мисли как да вървим напред, да има производство и добри доходи, подредена държава. Гледат само да влачат! Да има за тях, нищо, че за другите няма нищо или трохи остават. Така че светло бъдеще няма да има, защото никой не го гради. Тарикатите се надяват, че мамейки и ограбвайки другите, ще си съществуват вечно и ще трупат пачки. Само че забравят, че паразита, който убива приемника си, накрая и сам загива.
22 Април 2015 06:33
Галя,
А пък mick направо изтрепа рибата с новия избирателен кодекс
22 Април 2015 06:52
Ти пък от mick си се впечатлил. А я виж какво послание е направил hubavetza:
За да изкара злата енергия от себе си (екзорсизъм), човек трябва да се обърне наум към техниката на най-силната добра цивилизация "Мурко" (на 135-ниво) (техниката е самостоятелна цивилизация на 800-но ниво) да извади "отрицателната енергия от него"... Става бързо и безболезнено, после има проблеми при прехвърлянето от "каналите на злите сили" към "каналите на добрите сили" (прехвърлянето става за около 2 часа и е трудно)...

22 Април 2015 08:12
В резултат на 25 години рИформи,държавата изчезна и се превърна в територия.С добре оядена колониална администрация и огромно мнозинство от мизерстващи прошляци.Галя Горанова-поздравления за статията.
22 Април 2015 08:38
Както когато някои се нарекоха демократи никога не стигнаха до демокрация, така и когато някои се назоваха реформатори не стигнаха до реформи.
Защото тези демокра/то/ри и реформатори са децата на тези, които ни водеха към светлото бъдеще. И най-некадърната и алчна прослойка на обществото.
Само че стремежът към комунизма бе поддържан и с мощно идеологическо облъчване, но и с развитие на икономиката, съзидание.
А сега ни облъчва разруха, Бокова тъпота и Раданово хитруване. Няма начин ефекта да е същия.
Основните причини да не повярваме в светлото реформаторско бъдеще са икономически. Двайсет и пет години "демокрация"-двайсет и пет години разруха и все по-масова и по-голяма бедност. Няколко процента супер богати, десетина процента успешно оцеляващи и останалото беднотия. Унищожени всички основни социални функции на държавата- от здравна,образователна,културна , през промишленост , земеделие, транспорт ,до сигурност и армия- пълно скапване чрез системно рушене. При такава икономическа основа няма как да покълне вярата в светлото бъдеще.
22 Април 2015 08:46
*** Хубаво си написала статията, но това нищо не значи, защото ние го знаем - язък за напъна! Кажи какво да се направи и как, а не "това е лошо, това е лошо"! И защитавай след това идеята си като започнат критиките. Всеки критикува - никой не казва ка да се решат проблемите!
22 Април 2015 09:24
Добре сте започнали да казвате истини, госпожо Горанова, но продължете!
Кой "прави" реформата? Очеизвадно е, че "реформите" се "правят" от тези, които не искат да се промени статуквото.
Е, как да стане промяната? Единственият възможен начин - пълна лустрация, не бе приложен.
Икономическата върхушка в БКП си свърши великолепно работата по НЕдаването собствеността на хората. Излъгаха работниците с измислените бонове и РМД-та и си приватизираха средствата за производство. Само че не можаха да задвижат реално производство и естествено фалираха. сега допродават останките за скраб и после ... Няма после.
22 Април 2015 10:13
За всичко са виновни комунистите и антикомунистите. Да живее международното положение. (А ние да мрем.)
22 Април 2015 10:35
Автора
22 Април 2015 12:17
annetaz
22 Апр 2015 05:55


Изчерпал си въпроса
22 Април 2015 12:46
Прокламираните от ранния секедесариат "рИформи" станаха нарицателно за празнодумието на новия, провинциален политически елит, заместил соцноменклатурата в началото на 90-те.


Погромът на държавата след 1989 бе започнат от едните реформатори, продължен от другите и поддържан от третите.

Т.н. политчески елит е сбирщина от елитни властитутки и компаньони на различни олигархични кръгове и четвъртвековното празнословие за демократизация е перде за масов хайдутлук, ликвидиране на страната и поробването й от новия Голям Брат.


22 Април 2015 12:47
Както се очакваше - дойде време да ривети за лошия Орешарски.
22 Април 2015 12:49
За това съда и конституцията са толкова важни, те не трябва да пречат, а да помагат в това. 25 години грабеж от наивните българи! 25 години геноцид! На ръба сме на пълното унищожение.


На това му се вика "утилизация" на набелязания за бракуване народ.
22 Април 2015 13:56
Призивите за реформи, както и самите реформи осъществени в първите години след 1989-та година, имаха за цел да прикрият ограбването на българския народ след 1989-та година. Грабителите бяха новите властимащи - демократите. Сега призивите за реформи поотслабнаха, защото вече се краде по много други начини, но и грабежа чрез реформи не е забравен и все още широко се използва. Така, че не съм съгласен с статията
Всъщност горчивата истина е, че реформи няма и няма да има. Реформата е мит. Измислица. Илюзия.

Реформи имаше и ще има, като още един начин демократите да ограбват българския народ.
*
Демократи в България са:
- Сините, които се самообявиха за единствените демократи още в първите месеци след 1989-та година и доказвателството било в името им - Съюз на демократичните сили
- ДПС - те също се самообявиха за демократи
- мутрите, които най-демократично размахваха бухалките
- мафията, която още по-демократично завзе властта в България след 1989-та година
- политиците от всички разцветки, които в общи линии с покриват с горните четири групи
22 Април 2015 14:02
Галя е право в десетката днес.
22 Април 2015 15:12
Злото е всесилно и ни командва в този свят, то решава какво ще става и какво няма да става, за това добрите сили много, много не ни обръщат внимание (ние сме маргинали в общуването в "космоса"; Злото има отношение към нас и ни напада (сграбчва), при което се чувстваме доста некомфортно (едно време срещу Злото са се молели и са правили талисмани)... Има начин да се контролира отношението на Злото към нас, както и да се отърсим от "сграбчването му"; това е един начин на "подмладяване" на мисленето и чувствата ни... За да ограничим влиянието на Злото върху нас, за да ни се "Опростят греховете", можем мислено да се обърнем към най-силната добра цивилизация "Мурко" (на 135-то ниво), тя да се обърне към цивилизацията на техниката си (на 800-но ниво) да "спре Злото"... Ще последва тричасово унищожение на силите на Злото в човека (който иска това), което е съпроводено с доста мъка... Като краен резултат, Злото ще спре да атакува безконтролно искателя и ще се пооттегли - човекът ще започне да се чувства доста по-добре и ще има по-добро мислене... Ей на това му се казва "екзорсизъм"!
22 Април 2015 15:25
Статията е толкова слаба и нескопосно написана, че дори не дразни, а само разсмива и забавлява.

Как другояче да я възприеме човек, като още в първия абзац се сблъскваме със следното изкъртващо фаянса умотворение:

В думата "реформа" впрочем е закодирана цялата ирония на българския преход. Реформата е промяна, преобразуване на формата, но не и на съдържанието.


Ясно е, че във Факултета по журналистика Хегел или Бахтин не са почит, та възпитаниците му така и не научават, че формата е съдържателна, а съдържанието е винаги формирано. Можеха поне Форума да четат, този въпрос е бил обсъждан и изясняван тук още през 2004 г.

http://www.segabg.com/replies.php?id=53261&p=2

Но дори и да останем на равнището на етимологията, пак няма как думата "реформа" да бъде изтълкувана като "промяна само на формата". Думата "реформа" в българския език е заемка от френски (réforme) и означава "преустройство, преобразуване", т.е. устройване, формиране наново на нещо (социални институции, регулации), което някога е било устроено и формирано, но вече не съответства на променената социална среда.

В този смисъл реформите са неизбежни, независимо дали са желани или не. Дори и в максимално изолирани и самозатворени социални системи (като Северна Корея примерно) протичат бавни и трудно забележими социални процеси, които в крайна сметка налагат някакви реформи, колкото и статуквото да е приятно за определени социални групи. Няма как да е иначе, защото всяка статична система, която упорито пренебрегва измененията във външната среда и се стреми да се самосъхрани, е обречена на упадък и поруха.
22 Април 2015 15:27
Реформите са мит като "светлото бъдеще"

Хм, мит ли е светлото капиталистическо бъдеще?
Това светло капиталистическо бъдеще ни го обещават още от 1990 година новоизлюпилите се тогава демократи.
22 Април 2015 15:30
Реформата е мит. Измислица. Илюзия. Клише от демократичния новговор, което трябва да ни убеди, че всяко зло е за добро. Като светлото комунистическо бъдеще


Значи комунизмът бил мит, измислица и илюзия?

Защо ли тогаз нашите мили другари тъй възторжено вдигат палчета?
22 Април 2015 15:33
Д-р Тормозчиян 22 Април 2015 15:25,

Определението за реформа, което харесах беше доста кратичко:
Реформата е значително изменение към по-добро.

Иначе съм съгласен донякъде с критиката на
Реформата е промяна, преобразуване на формата, но не и на съдържанието.

но не съвсем, защото както писах по-горе, реформите в България, както и призивите за реформи са начин за ограбване. В този смисъл съдържанието не се променя - ограбване, променя се външния изглед на начина, по който се извършва ограбването и то не особено много.
22 Април 2015 16:00
Думата "реформа" в българския език е заемка от френски (réforme) и означава "преустройство, преобразуване", т.е. устройване, формиране наново на нещо

де да беше така, госин д-ре, но не е така. Даже няма нищо общо, но като умозаключение има известна декоративна стойност.
22 Април 2015 16:26
Значи комунизмът бил мит, измислица и илюзия?
Защо ли тогаз нашите мили другари тъй възторжено вдигат палчета?
Тормозич, кой го е казал това, че комунизмът бил мит, измислица и илюзия? Никъде не виждам такова съждение. Действително РЕФОРМА означава промяна на формата. нова форма. Промяна на съдържанието означава да преминем от капитализъм към социализъм.
Аз писах, че има две български поговорки за случая:
1. Реформирал се Илия, погледнал се пак в тия. (тук не ства въпрос за дядо Илия).
и другата от шоплука
2. Као и да се вратиш, гъзо ти е все отзад.
22 Април 2015 23:13
За да ограничим влиянието на Злото върху нас, за да ни се "Опростят греховете", можем мислено да се обърнем към най-силната добра цивилизация "Мурко" (на 135-то ниво), тя да се обърне към цивилизацията на техниката си (на 800-но ниво) да "спре Злото"...

Красавец, ти нек'ъв майтап ли си биеш? Или ония ко...лдаци, санитарите на 4-ти километър, пак стачкуват?
23 Април 2015 08:07
mick
21 Април 2015 20:09
евала бре! дай да ги изтепаме бедняците!ти май си от тия дето хранят държавата а? едно гласче ми казва че морен водица не си пил.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД