:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,192,010
Активни 132
Страници 5,855
За един ден 1,302,066

Кой обезобразява Черноморието?

Ясен Бояджиев
Карадере, Яйлата, Шабла, Дуранкулак, Иракли, Камчийски пясъци, Корал... Това са част от точките, които очертават "фронтовата линия" в тази битка - определят ги като последните незастроени или във всеки случай необезобразени докрай места по Черноморието. Може със сигурност да се каже, че преди години ги спаси икономическата криза. Сега явно кризата е отминала и атаките се редуват една след друга. Обикновено багерите и бетоновозите атакуват по празници, надявайки се може би, че бдителността на "противника" е приспана заради почивните дни - така стана и този път с двете бетонни плочи (първите от планираните общо 16) на къмпинг "Юг" в северната част на залива и плажа Корал. Защитаващите брега граждани обаче познават този "номер" отдавна.

Държавата твърди, че е на тяхна страна с институциите и законите си. За пореден път се оказва обаче, че това не е толкова просто. Защото, ако ви се струва например, че виждате морска вода, пясъчен плаж и пясъчна дюна, това съвсем не означава, че в същия момент институциите и законите виждат същото. Както се казва: теорията е едно, практиката - друго, а животът - съвсем трето. Доказва го прекрасно историята с бетона върху пясъка на къмпинг "Юг". Тя е толкова сложно преплетена, че, подозирам, е объркваща дори и за подготвени юристи. Какво остава за останалите.Невинаги плажът е плаж, а дюната - дюнаОт една страна, бетонът е в очевидно нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, защото е на по-малко от 100 метра от морето, при това практически на плажа или върху неразличимата от него пясъчна дюна, които би трябвало да са публична държавна собственост. От друга страна, обаче този закон "не лови" бетона, защото от 2004 г. - тоест преди законът да влезе в сила, за това място (на което тогава, разбира се, не е имало бетон) по силата на друг закон - за устройството на територията - е имало т.нар. Подробен устройствен план (ПУП), който превръща неурбанизираната територия в урбанизирана. Тъй че мястото, което междувременно се е превърнало в частен имот, е в т.нар. заварено положение.

От тази гледна точка бетонът се оказва законен в рамките на Закона за устройство на територията. Макар да изглежда като плаж, теренът не е плаж. Дюната, която се вижда, пък не е дюна, а "навявания" в частен имот, чийто собственик може да строи.

От тази гледна точка издаденото през 2012 г. от главния архитект на община Царево разрешително за строеж би трябвало да е законно. По подобен начин законни изглеждат и издадените 35 строителни разрешения за съседната, значително по-голяма южна част на плаж Корал - една от най-грандиозните далавери с продаване, препродаване и "усвояване" на защитена територия край морето, спряна (поне засега) благодарение на дългогодишната гражданска съпротива, но така и ненаказана, въпреки че е подробно описана и документирана.

Именно под граждански натиск властта все пак намира начин (чрез Строителния контрол в Бургас) да спре всички строителни разрешения на Корал въпреки тяхната "изрядна законност". Защото се оказва, че, първо, нямат изискваните от друг закон договори за присъединяване към електрическата и ВиК мрежа, и второ, оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) са остарели и вече невалидни, защото не отговарят на друг закон - за биологичното разнообразие. Инвеститорите обжалват спирането. Бургаският административен съд отхвърля жалбите за 35-те строителни разрешения в южната част на Корал. Друг състав на съда обаче постановява, че отмяната на разрешителното за съседния терен в къмпинг "Юг" е незаконосъобразна. Съдът приема, че то не отговаря на Закона за биологичното разнообразие, но затова пък отменилият разрешителното Строителен контрол не е заинтересована страна по този закон. Кой знае защо присъстващият на делото представител на "заинтересованата страна" - екоминистерството - не е реагирал. Решението на съда не подлежи на обжалване, защото днешните управляващи по време на първия си мандат с поправка в Закона за устройство на територията кой знае защо са отменили двуинстанционното производство при обжалванията на строителни разрешения.

Затова сега пак под обществен натиск се налага да се намери друг начин, за да се докаже, че "законното" е незаконно - липсва оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие.Дюна има, дюна нямаЗаради тази липса административно строежът е спрян временно. Щеше да бъде и за постоянно, ако дюната, която се вижда, беше дюна. По документи обаче тя не е.

Още от 2008 г. Законът за устройство на Черноморското крайбрежие изисква изготвянето на специализирани карти на плажовете, които биха могли да бъдат най-сигурното оръжие срещу незаконното застрояване. Изготвянето им започна четири години по-късно и трябваше отдавна да е приключило. Нещо повече - след скандала "Дюнигейт" с продадените 29 декара пясъчни дюни в Несебър, върху които по Коледа през 2012 г. започна строителство на жилищен комплекс, Народното събрание задължи Министерския съвет да добави в кадастралните карти "забравените" до този момент дюни. Крайният срок беше 1 октомври 2014 г. След това картите трябваше да станат и публични.

Те обаче бяха качени в интернет чак миналата седмица - след като гръмна и скандалът с къмпинг "Юг". На всичкото отгоре се оказа, че в тях се виждат само границите на морските плажове. Дюни така и не са добавени почти никъде. Обяснението на екоорганизациите за огромното закъснение и за тази липса звучи съвсем логично - държавата се страхува да признае, че голяма част от дюните и другите защитени природни зони са незаконно заменени или приватизирани в нарушение на конституцията и законите. Пък и тогава ще се види от кого и в чия полза е направено това.Как се забърква бетонътКакто ясно се вижда от цялата история, бетонът по Българското Черноморие се забърква в една невъобразима машинария, съставена от необозрими, противоречиви, биещи се едни в други закони, наредби, подзаконови актове, разрешения, планове, заварени положения, съдебни решения и административни мерки, сътворявани и изпълнявани от куп компетентни и некомпетентни, отговорни и безотговорни министерства, инспекции, инстанции и контролни органи на най-различни равнища.

Всъщност всички досегашни действия на държавните институции срещу варварското застрояване на Черноморието са били резултат от граждански натиск. Ако не бяха гражданите, отдавна всичко щеше да е бетонирано.

Някои ще кажат, че става дума просто за регулаторна немощ на държавата - колкото повече се опитва да въвежда ред, толкова повече се оплита в собствените си опити. Цялата работа обаче прилича повече на съзнателно и перфектно организиран хаос, в който всичко е възможно.
Снимка: "Сега"
Обикновено багерите и бетоновозите атакуват по празници, надявайки се може би, че бдителността на "противника" е приспана заради почивните дни - така стана и този път с двете бетонни плочи (първите от планираните общо 16) на къмпинг "Юг" в северната част на залива и плажа Корал. Защитаващите брега граждани обаче познават този "номер" отдавна.
11
3846
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
21 Април 2015 19:53
Липсата на нормален данък върху имотите унищожава българското черноморие, всъщност унищожава цялата ни държава. Защото сега печалбата от бетонирането, от високите цени просто не може да се спре с бюрокрация и закони. Прекалено голяма е, прекалено лесно се и изпират пари в момента с имоти. Ако имаше нормален данък върху имотите близо до 1% данъчна оценка максимално близка до пазарната цена на имота.. тогава нямаше да има толкова много кандидати за бетониране.. но пък щеше да има много добра инфраструктура, щеше да има и свободни пространства даже.

Сегашният данък имоти е символичен. Затова имаме символична инфраструктура, имаме и балон в цените на имотите - да балон, защото изобщо цените не отговарят на доходите от тях.

Разбира се няма как изведнъж да се направи данък имоти нормален, но може да се започне стъпка по стъпка и то колкото се може по-скоро, защото ще трябват поне 5-10 години докато се нормализира данъка на малки стъпки.. а дотогава положението с икономиката ни няма да е добро.
22 Април 2015 02:31
Липсата на нормален данък върху имотите унищожава българското черноморие


Мик, драги, твоето с имотните даннъци е обсесия, бога ми! Не може всички глупости, престъпления и недомислия да се обясняват само с тях.
22 Април 2015 09:53
Кой?
Кой построи хотел "Морско Конче",който не се вижда на снимката и е на пясъка,на 20 м.???
Кой разреши на сто метра нататък строеж на огромен хотел,който го хвана кризата и остана голямата яма комарник?
Кой ще види мърсотията на фекалните води между пътчето към къмпинг "Юг"(вход веднага след река Караагач) и главния път.
Кой построи селището на носа южно от реката и големия хотел?
Кой купи станцията на в."Работническо дело"и защо години стои неизползвана,а се строи около нея?
Замислили се за две основи за бунгала,които са на 10 м. от другите и заемат местата на караваните.
Въобще някой знае ли за какво става дума?
22 Април 2015 10:27
ablepsia
22 Април 2015 02:31

2+2 = 4. Винаги. Даже и на някои хора да им се иска да е 100 или 1 за разнообразие.

Ако на една манджа и трябва сол.. каквото и друго да добавяш, колкото и да я украсяваш.. пак ще и трябва сол.
22 Април 2015 10:33
Черноморието го обезобразяват бързо забогателите български политици, съдии, прокурори, митничари и тем подобни, които гледат да вложат получените рушвети в хотелчета, които да им носят приходи на стари години или пък, ако един ден останат без работа. При по-големите обекти в повечето случаи обикновено става въпрос за пране на пари.
22 Април 2015 12:54
Подпишете петицията за защита природата на Черноморското крайбрежие!
https://www.facebook.com/groups/kraibrejie/
22 Април 2015 12:54
Подпишете петицията за защита природата на Черноморското крайбрежие!
https://www.facebook.com/groups/kraibrejie/
22 Април 2015 13:15
Ако на една манджа и трябва сол.. каквото и друго да добавяш, колкото и да я украсяваш.. пак ще и трябва сол.

Сол или данък върху имотите.
22 Април 2015 13:37
Черноморито го обезобразяват лакомията на корумпираните чиновници!Бизнеса за това е бизнес да инвестира(корумпира)за да спечели повече!Но когато има вратичка(и най-вече кой да им я отвори) за да не се спазят законите,то всички които могат минават през нея!
22 Април 2015 14:03
Кой обезобразява Черноморието?

Демократите - те са тези, които обезобразяват Черноморието вече 25 години. Как го правят - с корупция, алчност, наглост, престъпност и т.н., все черти присъщи на българските демократи.
22 Април 2015 14:46
...българските демократи.
Които се появиха веднага след 10-ти ноември, сякаш от небитието...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД