:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 347
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Вежди Рашидов – портрет в сепия

Или как да ти вдигнат кукузелите 1200 човека на крака в Париж
Снимка: Архив
------------
Има моменти, в които човек не може да повярва, че държавата е окупирана от самозабравили се лица. Веднъж седнали в креслото на властта, започват да говорят като владетели, вкарвайки навсякъде наратива за "свое". Скулпторът Вежди Рашидов, назначен втори път за министър на културата, извая пореден шедьовър около организираната българска изложба в парижкия Лувър (отсетне нататък вече са нужни уточнения).
Той е същият, получил грамота за "Мултак". Не крие, че е бил приятел на всички "мутри" - има негови интимни снимки на маса. Още в първите дни, в които беше посочен от премиера Борисов за министър, назначението му предизвика протест. В негова защита група, определена от Рашидов за "авторитети", излезе с контраподписка. Сред тях бяха Павел Васев, Пламен Карталов, Любен Генов, Калин Сърменов, Димитър Митовски, Мирослав Пашов, Андрей Слабаков, Христо Мутафчиев, Иван Павлов, Ценко Минкин.
Като министър на културата в първия кабинет "Борисов" беше замесен в италианския скандал "Мишел Бонев". Прати покойната оперна певица Гена Димитрова да пее в Москва. През 2011 г. предложи премиера Борисов да стане почетен член на Съюза на художниците заради "огромния принос" за решаването на казуса със сградата на съюза на ул. "Шипка" 6. Разказа за таланта на Борисов, който рисувал по време на заседания на Министерския съвет. Нареди го до Пикасо и Гоген. "В изкуството не се знае кога ще се открие геният на човека", обобщи тогава Рашидов.
Идеолог на създаването на Българския Лувър (впоследствие кръстен "Квадрат 500"). В началото на 2013 г. разказа, че в т. нар. Български Лувър ще има кафене, където младите да пият кафе, а не водка. А за себе си поясни: "Преди като пиех водка, всички викаха, че съм много готин. Като спрях да пия, всички искат алкохолик да ме изкарат, но какво да правим... Не съм стерилен като някои хора, жив артист съм все пак."
Вежди Рашидов преживя истинска Шекспирова драма около кризата с КТБ. Тогава депутат в опозиция, обикаляше сутрешните блокове и дори заплашваше, че ще се самоубие, хвана диабет и беше спрял да пие узо. По закон милионите, които държеше на висока лихва в банката, трябваше да се свият до гарантираните 100 хил. евро. Изведнъж, цесионно сълзите му спряха.

Днес отново Рашидов обикаля сутрешните блокове

Поводът е българската тракийска изложба в парижкия Лувър. Откриването на експозицията се превърна в истински фарс. Кохорта от медийни шефове и известни журналистки в собствен сос трябваше да разгласят за успеха на властта. В крайна сметка се оказа, че министерството платило на 8 репортери и оператори разноските - половината от БНТ. В началото се твърдеше, че са поне 25. Иначе всички - и делегация, и журналисти, и писатели, и художници, са били натоварени на правителствения самолет за сметка на Министерството на културата. Последното е обичайна практика не само за България. Но се превърна в скандал, защото самият Рашидов заяви: "Това ли е проблемът на нашата родина - кой и колко пари получава. Как може да се занимаваме с това в такъв момент. Всички журналисти, които съм акредитирал - аз уважавам българските журналисти, - имат право на самолетен билет, средства за хотелски разходи и 35 евро дневни - така обезпечава законът за командировките. Всичко им е обезпечено на моите приятели-колеги.... Аз съм ги повикал не да ми създават скандали."
Заобиколен от любими творци на покойната Людмила Живкова - Антон Дончев, Светлин Русев, посланика на историческия дисниленд - Божидар Димитров, министър Рашидов успя да реализира мечта на българската социалистическа принцеса. Един хорист на "Йоан Кукузел Ангелогласният" - Георги Петров, и вълна от "българска ревност" (по Рашидов) обаче превърнаха събитието в "сериозна свинщина" (отново по Рашидов).

Министърът нарече критикуващите го "антибългарски патриоти".

А тенорът, уволнен заради това, че поиска възнаграждение за концерта на камерния ансамбъл във френската катедрала "Нотр Дам дьо Пари", беше нагрубен. "Ще му дадем 100 лв., да се успокои. Като не иска - напуска хора и отива в хор "Гусла". Айде, аз ще му дам от моя джоб 50 лв. Падението е тотално!", каза Рашидов с безцеремонен тон. Същият, който плачеше за своите "загубени" милиони в КТБ. И още рашидовизми: "Те не са ми държавни, кукузелите, ако един хорист е сърдит на нещо, той си има ръководител. Нито го знам, нито го познавам. Кукузелите пяха, ами значи той не е кукузел. Те ми вдигнаха 1200 човека на крака."
В такива моменти винаги буди интерес поведението на интелектуалната общност. Същите културтрегери, които се вдигнаха на протест срещу възможността каратистът бизнесмен Слави Бинев да оглави парламентарната комисия по култура, днес мълчат. Солидарността в българското общество е чужда дума.
Родното блато ни прави дебелокожи към изцепките на властта. Министърът никога няма да се научи да бъде самокритичен. Пък и за кога. За него светът е разделен на "антибългарски патриоти" - "такива, дето плюят", и някой друг кукузел. След този шум пиарките му ще го приберат в кабинета за известно време. Сега изглежда невероятно, но като нищо ще има публична помирителна среща между тъй културния министър патриот и унижения хорист. Рашидов е свикнал да му се разминава. И му се получава. Вчера показа SMS от четирима рибари от Ченгене скеле, които му пишат, преливащи от гордост за делото му. А той толкова се самоизтъкна, сякаш е правил тракийските съкровища с двете си ръце. Но като нищо може да има и нова петиция в защита на Веждичката. Всичко може.

-----------
*Авторът е журналист в Дарик радио.

36
10906
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
21 Април 2015 19:54
Веждю си е един селяндур. Какъвто премиерът, такъв и министъра му. Между другото, творчеството му е смехотворно. При соца го лансираха само заради името му. Тогава имаше квоти за турци навсякъде.
21 Април 2015 20:09
Веждито има по-добър имидж сред хората от Божидар Димитров...
21 Април 2015 20:20
По редовна автобусна линия 76 Божидар Димитров е с по-добър имидж от Рашидов...
21 Април 2015 20:53
Помните ли онази стара история за художника и обущаря? Обущарят видял картината на художника и справедливо отбелязал, че на нея обувките са нарисувани неправилно. Художникът благодарил за забележката и ги оправил. Окуражен, че са се вслушали в мнението му, обущарят казал, че и композицията нещо не му харесва. И тогава художникът отбелязал - извинявай, но твоите компетенции се простират само до обувките...
И с Вежди така. Може да е добър скулптор, но това не го прави нито изключително културен, нито добър управленец, нито адекватен политик. Просто нещо като много добър каменоделец или грънчар. Да ти украси стената - да, но да ти казва как да живееш?
Но пък Бойко ги обича такива... юнаци.
21 Април 2015 21:04
Същите културтрегери, които се вдигнаха на протест срещу възможността каратистът бизнесмен Слави Бинев да оглави парламентарната комисия по култура, днес мълчат. Солидарността в българското общество е чужда дума.


Поизгнилите трегери се възмущават само по партийна инициатива. Както и убавите и умните, дето смирено слушат за триковете на любимите им илюзионисти Радан и Лукарски и ни вопъл, ни стон не издават.
21 Април 2015 21:22
РАШИДОВА ВЯРА

Ето – аз дишам,
работя,
живея
и статуи вая
(тъй както умея).
В живота съм Вежди,
но всъщност Рашидов,
дори съм културен,
доколкото мога.

Със Пееф сме в разпра,
но ти не разбирай,
че мразя аз Пееф.
Напротив, напротив! –
Дори да цедирам,
дори да овърдрафтирам,
аз пак ще обичам!
Аз пак ще обичам!

Да кажем, сега ми окачат
въжето
и питат:
"Как, искаш ли час да живееш?"
Веднага ще кресна:
"Върнете!
Върнете!
По-скоро върнете ми
влога, злодеи!"

За влога – Живота –
направил бих всичко. –
Летял бих
с отряд 28 в небето,
бих влезнал във стая с Валерия,
двама самички,
бих търсил
в простора
на Блъсков дълбоката глътка!

Но все пак ще чувствам
приятния гъдел,
да гледам как
горе
небето синее.
Все пак ще чувствам
приятния гъдел,
че още влог имам,
че още ще бъда.

Но ето, да кажем,
вий вземете, колко? –
процентче
от моята лихва,
бих ревнал тогава,
бих ревнал от болка
като ранена
в сърцето пантера.

Какво ще остане
от мене тогава? –
Миг след грабежа
ще бъда разнищен.
И още по-ясно,
и още по-право –
миг след грабежа
ще бъда аз нищо.

Може би искате
да я сразите
моята вяра
във дните честити,
на Лувър със Бойко.
Моята вяра,
че утре ще бъде
живота по-хубав,
със влога със лихва?

А как ще щурмувате лихвата с влога?
Синдици?
Не! Неуместно!
Ресто! – Не струва! –
Делян я цедира
и бронебойни патрони
за нея
няма открити!
Няма открити!

Публикувано във Фейсбук профила на Теодор Михайлов.

21 Април 2015 21:23
Човек, имащ щастието да не познава Веждито лично, няма представа, какво щастие е това.
21 Април 2015 21:42

Тоя боклук не го приимам. Въпреки, че съм скептичен към оценките на Митничаря, не мога да отрека искрения вопъл, придружаващ постинга му.
От такъв елит, като Вежди, тръпки ме побиват. А нищо по-добро не се очертава на хоризонта.
21 Април 2015 22:27
Начело на държавата стои някаква политическа измет, и то от много години. Хора, събрани от кол и въже, срещани по магистрали и прочие.
21 Април 2015 22:52
Главният мултак е пътник. Главната мутра ще трябва да го натири, за да спечели няколко месеца.
21 Април 2015 23:04
.
21 Април 2015 23:20
Нещо не вдявам. Хич не съм фен на Рашидов, нито пък на Стоянович и въобще на цялото правителство, наредило се на копанята с ярма. Но въпросният певец не е ли знаел хорът при какви условия пътува - това концерт с билети ли е или какво? И ако е знаел, че са командировани защо се е съгласил да замине при тези условия? Не знам този хор дали е на бюджетна издръжка, но ако концертът в Нотр Дам е бил без билети, какво възнаграждение иска?
В известен смисъл министърът е прав - негативизмът, хейтърството са ни завладели по всички поводи. Но нека въпросният министър се замисли кой все пак е виновен
за духовното състояние на нацията. Калпавата политика за 25 години разурши всичко, което можеше да бъде разрушено, включително и най-ценните качества на българите.Скапана държава с беден, прост и отчаян народ.
22 Април 2015 00:06
Човек, имащ щастието да не познава Веждито лично, няма представа, какво щастие е това.

Уви, така е. В този смисъл аз съм един нещастен човек. И все ми е пред очите онази хералдическа недомислица на герба на "Мултигруп" сътворен от Вежди - лъв, щит и чепка грозде.
22 Април 2015 01:55
Самозабравил се нагъл Простак и точно поради тази причина е избран отново за министър.Всички политици от тоя етнос,независимо от партийната си принадлежност,са от "един дол дренки".Да виждате разлика в поведението на Местан ефенди и Веждю паша?Наглостта им е копипейс.Разликата им е само в изразните средства.
22 Април 2015 04:37
Не знам този хор дали е на бюджетна издръжка, но ако концертът в Нотр Дам е бил без билети


Няма никакво значение дали хорът е на държавна издръжка или не. Щом ги викат за участие - трябва да им плащат хонорари. Дневни и пътни не са хонорари. Хорът не може да бъде 100% на държавна издръжка (на заплата) както едно време. Може да получава някакви субсидии, но това не е същото. Сега говорят, че България е платила масрафите по тази изложба и няма да има никаква финансова полза. Говорят за 4 милиона туристи. Дали ще вземем поне по 25 цента на билет? И ако не - защо не сме поискали. Националният престиж е хубава работа, но той не храни. Тука е важно отношението на един министър към обикновените хора и как разбира и употребява властта си. А също и наглостта. Но тъй като не е от правителството на Орешарски - нема се косим.
22 Април 2015 05:52
Не знам този хор дали е на бюджетна издръжка

Да, на държавна издръжка е. И комендировъчните за всички бюджетници са еднакви - 35 евро на ден.
Тоз опищял орталъка хорист много добре го знае. Всички, получаващи заплати от държавата, заминават в командировка по работата, за която са назначени, без да им се плащат допълнителни хонорари за това, че си вършат работата, за която са назначени/наети от държавата.
Пак се врегна каруцата пред коня - Вежди не е виновен за мизерните командировъчни.

В рамките на страната сумата пък е направо смешна. И толкова получават и хористи, и чиновници, и музейни работници, и балетисти и т.н. Без изключения.
За това трябва да се протестира - за унизителните суми за коандировъчни, но не пред Вижди в качеството му на министър на културата, а пред МС и НС. Впрочем през първия си мандат идиотът от Банкя, бидейки премиер, се изока нещо по въпроса, в смисъл, че в Брюксел на команидрованите парите едва им стигали за по баничка и боза (къде видя банички и боза в Брюксел този пандурин, е съвсем отделен въпрос). И там си остана.
На когото не му харесва, се отвързва от държавната ясла и минава в частния бизнес, а не вдига шумотевица по медиите, че него лично, видите ли, го били ощетили,.
22 Април 2015 09:03
Можеше да ги закарат с правителствения самальот, ама тогава па що пушилка щеше да се дигне!
22 Април 2015 09:04
Тази сутрин гледах хориста по телевизията.
Това момче колкото и хубаво да пее в хора не ми стана симпатичен. Той говори само за пари. Смутолеви набързо че не бил говорил с ръководителя на хора и това било негово лично мнение и т.н. Въобще не стана ясно от къде си получава заплатата и ако заплатата му е на хорист, то той не може да иска отделен хонорар за всяко изпълнение, премия, ДМС (допълнително материално стимулиране) и т.н. поощрения ДА, но не и хонорар. Няма такова нещо за една работа да получаваш две заплати /поне по закон за простолюдието/.
Вежди Рашидов не е подходящ за министър, но в случая е напълно прав.
22 Април 2015 09:18
Боко държи Вежди в правителството, за да може другите министри да не изглеждат толкова зле на фона на Рашидовия резил.
22 Април 2015 09:34
Ако начело на правителството е интелигентен и умен човек, то и министрите му ще бъдат такива. Но ако е тъп и прост, какви да са министрите му? Само по-тъпи и по-прости ,за да запазят поста си. Колкото по-тъпи/прости ,толкова по- стабилни министри.
Първи от правителството ще изхвърчат относително най-интелигентните.
22 Април 2015 10:16
Ако начело на правителството е интелигентен и умен човек, то и министрите му ще бъдат такива

Искаш да кажеш, че Орешарски, Серегей и "царя" бяха хапселютни простаци?
22 Април 2015 10:23
Аз пък съм любопитен, той взе ли си двата милиона, или не? Щото, доста спокоен ми се види.
22 Април 2015 10:24
ablepsia, "И командировъчните за всички бюджетници са еднакви - 35 евро на ден." , ти сериозно ли говориш?
Ами разбира се, че не са еднакви.
22 Април 2015 10:35
И Стефан Данаилов беше мин.на културата.
Е и...
22 Април 2015 11:50
Интересно ...
Хориста се показа по телевизията, поприказва малко и се замълча около Рашидов... защо така?
22 Април 2015 13:43
Уилт
22 Април 2015 10:23
Аз пък съм любопитен, той взе ли си двата милиона, или не? Щото, доста спокоен ми се види.

Взе ги, на 17.10.2014г. Споко. Затова е така просташки наперен.
Велик, един вид...
22 Април 2015 13:53
***
22 Април 2015 14:37
Ами още един има в държавата ,на когото импонира Веждито с безцеремонния си тон. Нали трябва да прилича на някого,дето му дава хляба....
22 Април 2015 15:22
Вежди е турчин. Бойко не разполага с друг турчин, за да го смени.
22 Април 2015 15:25
ablepsia
22 Април 2015 05:52
Права е точно така е , а за страната е 50 лв нощувка и 20 лв дневни ако преспиваш. В някои администарции със заповед вдигнаха нощвките в страната до 70 лв. на ден,
навън за всички е 35 евро-Европа или 30 долара (Турция, Средна азия, Русия и т.н) зависи къде си командирован има изключение при участие в правителствена делегация за междунардно мероприятие-например сесия на ООН,подписване на многосранен договор или нещо подобно , просто трябва да се промени наредбата за командировки.
Бай Дан също
22 Април 2015 15:39
Да, на държавна издръжка е.


Не, оказа се, че не е на държавна издръжка. В България няма такъв хор. На държавна издръжка означава, че са на заплата. Никой не пее за командировъчни. Затова се казва "участие", а не "командировка".
22 Април 2015 16:26
Чудесна статия.
Остра, но точна.
Критична, без да е оплюваща.
Страхотен стил.
Поздравления за автора!
Рядко попадам на толкова четивен и въздействащ материал.
Браво!
22 Април 2015 16:34
Веждито има по-добър имидж сред хората от Божидар Димитров...
Ти ако се смяташ за хора, може и така да е. Тук всеки предствя собствените си преживявания, че са на всички хора.
22 Април 2015 18:00
Ако начело на правителството е интелигентен и умен човек, то и министрите му ще бъдат такива

Ами! Няма никаква връзка. Обикновено премиерът - особено ако е лидер на партията - е стратегът (заедно с /без/мозъчния си център). Министрите са тактици - те не решават, а изпълняват и докладват. От тях не се иска мислене, а действия.
Вече не помня кога за последен път у нас е имало министър, които да се е опитал да прокара собствено виждане, различно от това на премиера - и да е успял. Отнася се за всички премиери.
По-скоро вярно е обратното - прост премиер ще се комплексира от умни министри и ще гледа на тях като на "гнила интелигенция". Друго си е да вземеш някой каменоделец, сладкар или архонт... И не бъркайте понятията "интелигентен" и "образован". Едното е разбиране на скритите механизми на живота, другото - ерудиция. Бих казал, че Александър Стамболийски е бил интелигентен, но необразован. Симеон Сакскобургготски - обратното.
ББ - нито едно от двете.
25 Април 2015 10:37
Абе, то май не си струва да се хаби човек и да коментира. Ей тук е казано почти всичко:

Натисни тук
Натисни тук


25 Април 2015 10:39
Хм, аз ли нещо греша, или нещо се е променило в сайта
http://reduta.bg/v2/article/%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B8-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BE%D1%87%D0%B8-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0
http://reduta.bg/v2/article/%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B8-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BE%D1%87%D0%B8-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-ii
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД