:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,579
Активни 141
Страници 24,213
За един ден 1,302,066

България - лидер в Европа по безработни висшисти

Изоставаме и по обхват на учениците в задължителното образование
България е една от страните в Европа с най-висок процент безработица сред висшистите. Тази тенденция е факт и при по-младите, завършили наскоро, и при по-възрастните. Това показват данните в шестото издание на евродоклада за водещите индикатори в образованието "Ключови данни за образованието в Европа 2005".

Делът на безработните висшисти у нас надхвърля почти два пъти средния за ЕС-15. На борсата на труда у нас са 7.7% от висшистите на възраст 25-64 срещу 4.2% в старите членки на Евросъюза. 5.9% е безработицата в групата от 35 до 44 г. у нас срещу 3.4 в ЕС. По дял безработни ни съперничи Латвия със съответно 6.2 и 7.3% по двата показателя, за Румъния показателите са съответно 3.4 и 2.9%. Използвани са данни от 2002 г.

Страната ни като цяло има високи нива на безработица сред младите хора. 35.6% са без работа у нас на възраст 15-24 години срещу 14.6 в ЕС.

У нас обаче по-рядко висшистите се наемат на временни договори - едва 2.6%. В ЕС-15 на временни договори са 12.4% от кадрите с ниска квалификация, 7.2 % от кадрите на междинно ниво и 10.3% за най-квалифицираните.

Лошо се представя страната ни и по друг ключов показател - обхващането на учениците в задължителното образование. И тук сме сред държавите с най-нисък процент обхват - 84.8% от подлежащите на образование деца ходят на училище. В повечето евространи процентът надхвърля 90.

Налице е тенденция към все по-увеличаващ се дял от населението, продължаващо образованието в университет, показват още статистиките. От хората на 20 г. у нас следват 26.9% срещу 32.4% за ЕС-25.
29
2856
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
19 Септември 2005 23:03
Нищо чудно, че нашите висшисти са безработни. Те не знаят нищо да правят. Като професорите, които са ги учили.
19 Септември 2005 23:18
Жалка и тъжна картина, но иде по-лошо. Висшето образование девалвира, титлите деградират и дипломите се обезценяват. Защо? Казал го е чичко Маркс преди един век – битието определя съзнанието. На днешно време не е нужно да си висшист и професор, ами да знаеш аритметиката, компютрите, колите и да играеш театро. Те ти булка Спасов ден
20 Септември 2005 00:31
Безработни - глупости... България е мозже би единствената дуржава в Европа, в която безработни НЯМА. Иначе не желаещи да работят - дал Бог. Така ще е, докато има балами да си плащат данъците върху доходите и осигуровките, докато системата съществува в сегашниq си вид.
20 Септември 2005 01:40
ааа зевзек, как да не правят, садят домати и лук. А смятай като станат доматите по 2 лева ...
А пропо, що не си закараш доматите в Германско там всеки ден доматите са си по 2 лева, ако не и повече сигурно.
20 Септември 2005 03:05
Пак ни се повтаря и потретя!
Комунистическите вузове пет пари не струват!....А не само ВУЗ, ове и академии а и средни и основни училища!
Преподавателите са обучени в комунистически безсмислици за класова борба и превъзходството на простият над умният!
Форум и медии се задушават от безработни марксисти, литератори, автори на кухоглави статии и прочее дърдорковци, всички неспособни да изкарат надница с полезен труд..
Комунизъма произведе и продължава да произвежда десетки хиляди малогодни трудови кадри..
Вишисти и "интелектуалзи" са обучени от комунистите да се представят като"много нещо" когато са всъшност, в наи добрият случаи, посредствени..
20 Септември 2005 03:58
България е също лидер по Висши Учебни Училща по брой от глава на населението в Европа, пък после на някой им е чудно че има такава голяма безработица сред висшисти!!!
20 Септември 2005 05:14
Зевзека е най-прав......... На калпав професор, студентите му пречат......
20 Септември 2005 08:27
Лошо се представя страната ни и по друг ключов показател - обхващането на учениците в задължителното образование. И тук сме сред държавите с най-нисък процент обхват - 84.8% от подлежащите на образование деца ходят на училище. В повечето евространи процентът надхвърля 90.
Че то си е направо 100% на практика, ако учениците се разделят по етноси - циганчетата не ходят, за турчетата не знам и те ти 100% обхващане при българчетата.

Безработни висшисти в България - много некоректно сравнение, на практика в България сме относително по-добре - при огромния процент обща безработица, тази безработица при висшистите си е направо малка А като се добави и факта, че на практика през подледните 15 години много предприятия и организации, в които работеха много висшисти бяха фалирани, за да се приватизират за 1 лев, то направо сме за Гинес.
20 Септември 2005 08:59
FL
Сега пък комунизЪма бил виновен

Ми що тогава по времето на комунизЪма, нашите отбори вземаха водещи места по олимпиади? А пък сега СУ далеч не може да се нарече водещ и дори добър университет- такова заведение е ПАРОДИЯ на университет и (не)успехите на завършилите го доказват
20 Септември 2005 09:17
наколко причини:
1. защо толкова много хора учат висше - куцо и сакатао сульо и пульо - едва ли има такованешто из европа.
2. след като държавата има държавни поръчки за вишисти да им осигури места за работ, програми за стаж във фирми и т.н.
3. убочението в повечете университети е под всякакво ниво - непрактично, безполезно, извършено от хора които си нямати представа от пазарните и модерни тенденции.

за справка: много от вишистите които са наистина кадърни са отишли на запад и са се реализирали там.
20 Септември 2005 09:30
При такива мързеливи студенти е нормално да има много безработни. Най-лесно е да се оправдаваш, че няма работа и нищо да не правиш по въпроса. Да ходят в Европа да мият чинии !
20 Септември 2005 09:35
Причината е, че държавата трябва активно да регулира сферата на висшето образование. Да се приемат за студенти най-добрите ученици, които имат реален шанс да станат добри специалисти. Всяка фирма да е длъжна да дава за себе си статистическа информация какви специaлисти е наела и от какви има нужда в следващите 5 години. Да се тури край на измислените филиали и неограничения прием. Така само объркват живота на младите хора. За да си продавач в магазин за бяла техника, не ти трябва висше образование. Спести си парите, работи и се радвай на живота!
20 Септември 2005 10:02
Качеството!
В българските университети не са отделени процедурите на одобрение (approval) и на признаване (recognition) на учебните планове и програми една от друга, както това е характерно за западните университети. Поради това в 90 % от случаите одобряването на учебното съдържание на дадена специалност става от Академичния съвет. В много случаи това е формално одобрение, тъй като обикновено е предшествано от решение на факултетния съвет, внасящ учебния план за одобрение в АС. Признаването идва на практика едва с акредитацията. Основната слабост на тази схема се крие в липсата на вътрешно-институционален механизъм, контролиращ процеса на роене на специалности и програми чрез разделянето на процеса на тяхното разработване и въвеждане от процеса на ресурсното им обезпечаване.
Въпреки, че данните ясно сочат като основни при одобрението на програмите три нива на управление в институцията: катедрен съвет, факултетен съвет и академичен съвет - не става ясно какво е разпределението на отговорностите между тях при вземането на решения съответно за разработване на нова учебна програма, нов учебен план или промени в едните и другите. Ако въпросът за въвеждане и одобряване на нови учебни планове и програми е уреден по такъв централизиран начин, тогава възниква въпросът дали всяка следваща промяна не трябва да преминава през аналогична тристепенна процедура на одобрение? Оказва се, обаче, че след като веднъж е въведен учебният план или програма, всяка следваща промяна или изменение в тях не са вече предмет на регламентиран контрол (макар че такъв не е изключен). Няма процедура по представяне на учебната документация за съгласуване и одобрение, когато се касае за промени в учебното съдържание.
На практика отсъства система за гарантиране на качеството, основана на принципите за непрекъснато подобряване и усъвършенстване. Тук е налице типичната липса на механизми за показване и доказване пред външен “поглед” на гаранции за качество на учебното съдържание. Следователно липсват развиващи механизми на ниво учебно съдържание.

Проблеми и перспективи пред висшето образование
Основните проблеми, пред които е изправено висшето образование в България в момента са следните:
• Липсва последователна национална политика в областта на висшето образование, която да формира стратегическите приоритети в тази област. Нарушена е връзката между необходимите специалисти в съответните области и броя студенти, които всяка година влизат в обхвата на висшето образование. Не се прави анализ за връзката между нуждите на трудовия пазар и сектора на висшето образование.
• Стои открит въпросът с осигуряване на необходимото качество на висшето образование. Нужен е пълен механизъм за осигуряване на качеството, който да обвързва Министерството на образованието и науката, висшите училища и студентите. Необходимо е изравняване на стандартите за качество за различните видове специалности в различните университети, които да гарантират еднакво третиране на дипломите, получаване при завършване на определена специалност и степен. Би следвало да се помисли и за изравняване на практика на образователните изисквания в държавните и частните висши училища.
• Липсва координация между отделните висши училища. Инфраструктурата на университетите не се използва достатъчно ефективно, много често се наблюдава излишно натоварване и припокриване на учебни планове и програми.
• Решаване на проблемите с финансирането на държавните висши училища. Единните образователни такси единствено мотивират университетите да повишават броя на приеманите студенти без да се съобразяват с повишаване качеството на осигуряваното обучение.
• Застаряващият преподавателски персонал представлява огромен проблем – 69 % от професорите са на възраст над 60 години, едва 4 % са на възраст до 49 години. От общия брой преподаватели 47.06 % са на възраст над 50 години.
• Не се използват максимално ефективно възможностите за международно сътрудничество от страна на университетите.
Всички проблеми, стоящи пред висшето образование, не са изолирани от проблемите в сектора на образованието изобщо. В случая обаче, поради спецификата на сектора и неговата относителна автономност, те могат да бъдат решени без типичните затруднения пред средното образование в България. Решаването на голяма част от проблемите във висшето образование е от компетентност на самите висши училища. Конкуренцията принуждава голяма част от тях да се съобразяват с обективните промени в средата. За тази цел, обаче, е нужно да бъде поставена институционалната рамка на взаимоотношенията в сектора.

20 Септември 2005 10:34
Е има ли някой учуден? Нали това са резултатите от "демократизацията" на страната с активното участие на всякакви умници и организации от "обетованата" земя? До тук 15 години ни управляват подлоги и послушковци на чужди идеи, мнения, реформи ... и сега сме били... ами това сме каквото се направихме под тяхната диктовка! Трябва да е ясно, че това не е ода за тоталитарното минало, но нека с "мръсната вода не изхвърляме бебето" както беше писал виден теоретик на комунизма! Нека не обвиняваме и западните "гуру"- та, под чиято диктовка съсипвахме селското си стопанство, икономиката и науката си... разпиляхме по света, или оставихме на улицата интелигенцията си... Те защитаваха собствените си интереси, пазари, население... А нашоте "държавни" мъже къде бяха? Въобще има ли ги? Не се ли радват сега на оценките, които получаваме- нали са тяхно дело?
20 Септември 2005 12:50
Преди 7-8 години едно съседско дете се хвалеше, че ще кандидатства в 4-5 все престижни ВУЗ. На моя въпрос с какво ще кандидатства /имах предвид по какво ще е кандидатстудентският изпит и евентуално за каква специалност/, то отговори "С ПАРИ!!!!".
В настоящият момент въпросното момиче работи като сервитьорка и има цял куп според мен ненужни дипломи /все за магистър по незнам какво си, за компютърна грамотност, за покрити незнам си колко нива на френски и английйски език.../. Когато я попитах какво конкретно може и иска да работи /все пак съседи сме и може да ми се отвори възможност да й помогна да си намери работа по специалността, за да не отидат зян дипломите й/ отговора беше "не знам точно, но по възможност да е нещо на бюро".
20 Септември 2005 12:53
Без образование,
Djok, на нашите лидери децата учат в т.н. нормални държави.Тук се подготвят само условията да управляват, когато се завърнат.Знае се, че колкото е по-малограмотно населението, по-лесно се манипулира.
20 Септември 2005 14:05
Има и още един вид безработица сред висшистите ни - работа не по специалността. Завършила примерно история в СУ и хоп сервитьорка или продавачка. Всъщност това е по-масовия случай, учиш нещо и после не можеш да си намериш работа по това, което си учил и се хващаш на какво да е.
20 Септември 2005 14:29
то па едни висшисти.....и то па едни безработни....и то па една статистика.
20 Септември 2005 14:58
Аз поради това и си останах с трето отделение !!!!!!!
20 Септември 2005 15:23
Ами като учебните заведения са просто едни търговски дружества - кой го е грижа за качество, бизнес да става....
20 Септември 2005 16:11
българия е и лидер в европа по купени дипломи. дали има връзка?

20 Септември 2005 16:46
България сигурно е и лидер по брой на ВУЗ овете.
20 Септември 2005 17:07
Вероятно сме лидери и по покупка на гащи за левче "щото са хубави и евтини" и по мрънкане после що се скъсали след първото пране. Същото е и с някои ВУЗове.
20 Септември 2005 17:43
Хм. Пръкнаха се около 50 хиляди новозавършили "адвокати" и да не ви приказвам какъв брой "социолингвисти", глисти и прочее сволоч. Препитвах десетки такива, когато кандидатстваха за работа при нас. Някои не могат да си напишат името и сивито без груби грешки, а повечето не могат да разкажат проста случка свързано. А кандидатстваха за работа, при която това е минималното задължително условие.
Но пък си бяха платили за следването и бизнесът с "висшето" цъфти
20 Септември 2005 17:48
Комунизъма произведе и продължава да произвежда десетки хиляди малогодни трудови кадри..

FL, като ти чета постовете няма как да не се съглася

20 Септември 2005 19:07
България винаги е лидер..., но все в черните статистики.
20 Септември 2005 19:47
Този сладур Павлик прави греба грушка, като казва, че при комунизма еди какво си. Комунизъм е нямало у нас.Имаше фашизъм в по-мек вариант.
20 Септември 2005 20:05
Дипломата сама по себе си не е гаранция за способности и знания на притежателя й.Нагледал съм се на некадърни вишисти.Лошото в случая че имат способноста с всякакви средства да се издигат в ерархията.По време на прехода по висшите етажи на властта изплува една прослойка която съсипа она част от икономиката която можеше да се реформира.Резултатите са на лице.Най некадърния инженер от моето бивше предприятие стана служител в министерството на Ал.Божков.Били състуденти.Отговаряше за приватизацията в района Така го приватизираха че вече не съществува.Цената беше колкото за апартамент в столицата.
20 Септември 2005 21:45
Ами как нема да има безработни, като цялата ни образователна система се е превърнала в шуробаджанашка вечеринка. Събират децата, уж ги учат на ум и разум, а накрая резултатите нулеви
Както обикновено станах рано кам 6х, не че не исках да се поизлеявам като останалите -нормални хора. Сабудих племенника си , които е в 5-ти клас , за да си напише, научи и подготви за училище.Този срок е втора смяна , което е доста непрятно, защото през този перйод се стамва рано и трябва да го срещаме от училище.То е чак на Бакстон , а ние сме в Княйево. Още се сещаме с умиление и ялост за старото му училище, в което учи от 1-3 клас. Него го затвориха преди 2 години , защото някои -така и не стана ясно кои, спрягаше се името на Софянски (кмета), бе решил да го затвори. След 2 години разруха, и оставено на набезите на времето и хулиганите, сега се появи охрана, според която в тази сграда щяло да се помещава частно немско училище. Не е трудно да си представи човек , кои го е закупил и защо така набарзо елиминираха училището. И как не?! Сградата е голяма, масивна и стабилна. Намира се на 2 крачки от нашата каща, закатана в полите на гората , обградена с китна зеленина. Училището - любимото място на всички княйевтси , цели поколеня изучили се в него. Уви ... През едно прекрасно лято преди 2 години се случи това ... През един прекрасен септемврииски ден, директорката на училището -млада, префарцунена и наконтена мадама , сабра родителите на 1, 2, 3 клас и им саобщи най-невинно , че тай като няма много деца (, което естествено не беше вярно) училището ще баде затворено и те (родителите ), трябва да потарсят ново училище за децата си. Тай като родителите се разюяха като разтревойен кошер , тя саобщи с прискарбен тон, че цяло лято се е борила да спаси училището , но уви ... После започнаха едно протести (и то още през парвя "учебен ден" които обаче останаха безрезутат. И така ... всички се втурнаха да тарсят нови учлища , сащо и ние ... Спряхме се на 142 - ро - на Бакстон ... Много хубаво училище, изухават се по 2 езика, няма по-добро от него казваха разни хора ... Да ....... От 2 години изучаване на англииски там , накрая се оказа че нищо не знаем , а сега ще почваме и френски! ...
Та какво имах впредвид - станахме рано и започнахме да учим. Оказа се че изискванята на учителите в това училище са много високи, а сащевременно това , което те дават на учениците е нищойно (говоря за знаня естествено). Отворихме учебника по балгарски за 5-ти клас и ха ... изненада , не мога да разбера нито формулировките нито урока, да не говорим за примерите. Добре ... раших да го прочета отново и отново и отново ... бойе какво става , да не би от много учене да сам изтапяла?! ... Ааа сетих се бе то това май означавало прилагателно ...!!!! Както и да е справихме се с балгарскя и минахме на литературата.Ето нещо като за мен ! Да - наистина се оказа като за мен , урока се казваше "Какво е приказка и какво внушава приказката" , за допалнителна информаця трябваше да се обарнем кам едно помагало. Мили бойе , като го отворих само дето не се преметнах - ами че то литературен анализ на понятието приказка и как да се прави анализ на приказка! Обарнах корицата "казвам си , да не сам обаркала помагалото ?" - уwи не. И като се зачетох в анализа , бях важитена от строгя, обширен и изобилстващ на превзети думи научен стил. Взех да се питам"Бойе аз ли сам толкова тапа или децата ни са такива гении? ". Е преборихме се и с литературата.Добре че нямаше математика , че висшата сам я позабравила .... Пак се стих за свинята дето се бори с тиквата ... После се заведохме на училище.
Накрая след 3х престои при заболекарката хукнах до вкащи , казах здравеи и чао на сестра ми, взех си багая и се втурнах на работа. Както обикновено обаче хванах маршрутното такси , уй да стигна по-барзо , мечти ... мечти ... - варвеше по бавно от охлюв.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД