:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,348,261
Активни 147
Страници 17,316
За един ден 1,302,066

Събарят пореден паметник на културата за нов строеж

Институтът по социология и тракология на БАН на ул. "Московска" - зад царския дворец, където навремето се е помещавало едно от първите софийски училища, ще бъде разрушен, алармираха архитекти. На негово място фирма с врачанска регистрация ще построи 6-етажна административна сграда. Една трета от нея ще бъде за БАН.

През 1880 г., когато изгаря Славяно-българското греческо училище, в сградата са подслонени учениците му. Тя е известна и като къща на Георг Прошек, един от строителите на съвременна София след Освобождението.

Строителството е в рамките на закона, защото става дума за паметник от местно значение, а с промените в закона за устройство на територията се дават права на собствениците да защитават или не статута му пред общините и НИПК, коментират архитектите. Според тях случаят е много показателен за плачевното състояние на културното ни наследство. Основната причина за това е липсата на адекватен закон. До края на годината ще излезе Червена книга с примери на застрашеното ни културно наследство. В своя бюлетин Съюзът на архитектите разпространи и анкета, с която призова гражданите да подават сигнали.
23
1192
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
19 Септември 2005 23:08
Институтът по социология и тракология на БАН

Кога пък ги обединиха тия два института?
19 Септември 2005 23:11
Не се изненадвам. Жалко и много жалко за архитектурния стил на София, който се обезличава и обезоразява всяка година. Модерни алуминиеви мастодонти замениха сгради във викториански стил, но за предотвратяване на това НАИСТИНА ТРЯБВА ЧЕРВЕНА КНИГА и железни закони
19 Септември 2005 23:23
20 Септември 2005 00:07
А спомняте ли си Чурешки какво ви вика че не сме могли нищо да говориме за култура традиции и незнам си какво пред ЕС , а това какво е не е ли показно ! И тука ли е виновен Орфей , или гражданската безотговорност даже и на журналистите , които не знаят и какво пишат още повече че . Айде стига че се нервим много като знам как В париж се разрушават сгради и как си запазват всичките красоти на своето време кога са строени ! А бе нервим се
20 Септември 2005 00:56
>>>><<<<
Логично е да се нарича "Институт за социологията на траките"
20 Септември 2005 01:12
един от строителите на съвременна София след Освобождението.
съвременна нему, но не и нам, ако така продължава (а то така ще продължава)
20 Септември 2005 02:25
От тази сграда е осъществено първото радиоразпръскване в България и жалко ако я разрушат, заради новобогаташки мераци..
20 Септември 2005 03:18
Всяка стара барака ли ще се зове "културен "паметник?
В статията чета за носталгията по стари времена....
Нищо за архитектурни достоинства!
Поне една снимка да ни покажат!
Колкото за БАН, аджиите и траколози уважение нямам..
Но те ще отмрат и модерното здание ще служи по добре за нуждите на българскят народ!
20 Септември 2005 08:25
...както и да е...
...тръгнало ли е да става , ще стане...
...обаче...
...трябва да има обществено обсъждане за архитектурно художествените стойности на предлагания проект...
...поне на това място...
20 Септември 2005 08:39
Какви ти паметници на културата - още няколко години мутренско стрителство и центъра на София ще заприлича на МутраСити.
20 Септември 2005 09:01
"Д-р" Тормозчиян, в тази сграда на Московска се помещават 2 (два) института на БАН, даже има има и трети, по скоро научен център пак към БАН. Жалко е, че една такава стара държавна институция каквата е БАН не може да опази сградния си фонд от неправомерната реституция. Но имайки предвид отсъствието на държава (България е само едно географско и етнографско понятие) мен това изобщо не ме учудва... А и с електорат като осмърдяното фл просто няма бъдеще дори и като понятие...
20 Септември 2005 11:40
Данте, ти май не четеш внимателно. В статята пише , че 1/3 от новата сграда ще баде дадена на БАН!
20 Септември 2005 13:14
...всъщност въпросната съборетина е известна на моето поколение с името Кеймбридж...
...защото там се помещаваше вечерната гумназия...
...същата която приютяваше хайманите на стара софия изключени поради слаб успех или за недоразумения с учители, комсомол и тн...
20 Септември 2005 13:54
Двата института не са обединени, а се помещават в една сграда. Схемата е вече отработена: оставя се един паметник на културата да се руши, за да може след това да бъде безболезнено съборен и да се построи на негово място стъклария. Така стана с Прошековата пивоварна, същото правят и с някогашното китайско посолство (една от най-красивите сгради в София). Няма нищо по лошо от комбинацията алчност + глупост.
20 Септември 2005 14:46
Това сме ний, елате ни вижте!
И после нямало стар град?!
Това, което и американските бомбардировки не успяха да направят се удава с лекота на престъпниците в местната власт и в държавата!
Да живее Софиянски!
Да живее Янев!
Да живее Минко Герджиков (боклучаря)!
Да живее Светослав Гаврийски (думите за липса на стар град са негови)!
Да живее и Н.В.!
Остава само да има кой да мре, е, това сме ние, като така сме си постлали, остава ни само да ритнем камбаната и духът ни към Европата да отлети))...(((((((
20 Септември 2005 16:30
АНТИБИОТИК, радиоразпръскването е доколкото знам от сградата на Банка ДСК.
А във сградата на въпросните институти, май че се събираха "дисидентите" Ж.Желев, М.Неделчев и пр. преди 10 ноември 1989 и след това....Някой може ли да си спомни подробности?
20 Септември 2005 17:38
Това
Славяно-българското греческо училище
ми напомня за порива на Киркор след пет водки да прави Грузино-арменско обединително движение.
20 Септември 2005 18:16
Да Хамър, аз мислех, че са една сграда. От Московска 5 до паметника Левски има дух на стар европейски град - и от двте страни на улицата. Сега ще зпапочнат да рушат направеното и да развалят лицето на столицата. Всичко ново да върви в райони които позволяват. Старото да се пази - така е навсякъде по света. Но в България сподкуп можеш да бутнеш и Народното събрание..
20 Септември 2005 19:23
Рушенето не е добра идея.
20 Септември 2005 20:06
Едно от местата, които ме държат тук наяве и насън е Московска и уличките между нея и Дондуков. Един от най-любимите ми съньове е тази част, ама в съня е тя ниско застроена и с едни паважи и ниски зидове, зад тях мънички гъсти градини. Каменни къщите. Сиреч нещо хептен друго, а защо може то да се състои само тук - насън поне? Не знам. Но ако ми вземат това софийско нещо, ако ми застроят баш това, там където са се мотали дядо и прадядо ми, ще ... още не знам какво, но няма да мирувам. Ми там са се запознали дядо и баба бре, хаирсъзи нескопосани. В къщата с часовника, която тогава е била библиотека.


Този град беше жив, помня го. Който допуска тия гаври с него сега, майка му да Умре. Ох, пак залошавях.
20 Септември 2005 20:11


Старите бараки", за които говори във форума някой си "голям" специалист (очевидно по истинските бараки), са свидетелство за духовната и материалната култура на всяка нация през времена, повече или по-малко отдалечени от днешното. Те са част от нашата идентичност, показват какви сме, откъде идваме и накъде отиваме. Всяка нова епоха се отличава с типични за нея стилове, материали, технологии и т.н. - резултат от спираловидното развитие не само на материалната култура, но и на духовната. През всяка нова епоха се създават същностно нови произведения, включително и в областта на архитектурата, като едни части от старото се унищожават, други се използват като основа за новото, а трети се запазват изцяло в зависимост от критериите за ценност през съответната епоха. Поради липса на такива критерии много ценни творби в миналото са вандалски и безвръзвратно унищожени и за тях хората от по-късните епохи съдят само по запазени писмени сведения. Това означава, че е изгоряла връзката между минало, настояще и бъдеще, родословното дърво на нашите градове, на нашата култура. Ако такова отношение може да се приеме до известна степен за ранното Средновековие например, то е недопустимо за ХХ и ХХІ век. Още повече в България, която не притежава нито египетски пирамиди, нито парижки Лувър. България е малка, архитектурните й паметници са малко и с незначителни размери в сравнение с цитираните и други европейски забележителности (за разлика от античните находки в гробниците, които са запазени до днес единствено поради това, че са останали скрити от окото на специалистите по бараките). Ето защо ние би трябвало да опазваме грижливо всяко старо произведение на архитектурата, градоустройството и ландшафтната архитектура, за да може нашите наследници да не се срамуват от нас.
Аз вече се срамувам от това, което управляващите са допуснали и допускат в София през последните 60 години поради фанатизъм или простотия. А може би и поради двете.
Къде е историческият търговски център на София? По-красив ли е бившият Партиен дом, сега Народно събрание, от него? Не можеше ли да се запази той и да се превърне в туристическа атракция както центровете на редица градове от бившия соцлагер?
Защо се унищожи писателското кафене до руската църква? За да се продава теренът му на някой си, дошъл от някъде си ли?
Защо най-нагло и безпардонно се унищожи първата (от началото на ХХ в.) и най-хубава ботаническа градина на Балканския полуостров, истински райски кът с прекрасни цветя, дървета и храсти за софиянци и туристи, както и за децата им (там е била създадена една от малкото в България по онова време прекрасна детска площадка, съществувала до началото на 50-години на ХХ в.)? Не можеше ли да се възстановят те, след като, макар и неподдържан (може би нарочно, за да се възприема като сметище от хората), теренът им с алпинеума и разкошните 90-годишни дървета (пределната възраст на някои от които е доста по-голяма; на чинарите е 2000 години), беше запазен само допреди три месеца? Не можеше ли да се запази тази исторически формирала се среда на градския център с Университета и другите исторически сгради и с някогашното Цариградско шосе (сега бул. "Цар Освободител", което е първата урегулирана улица в София (към 1882 т.) и където вечерната разходка на софиянци се е "изместила" от сегашното Княжвско шосе. За да мине точно там метрото ли? Че метрото може да мине практически навсякъде.
Без да се мисли за историческото наследство на София) включително и за намиращото се под земята), се възприе единственият предложен от слепите за историческото ни наследство проектанти вариант за трасето, за който беше "скалъпена" положителна оценка на въздействието му върху околната среда в нарушение на екологичното законодателство, съгласно което се изисква наличие на повече варианти. И в нарушение на градоустройственото законодателство също. Изпълнението на възложения проект за озеленяване на мястото няма да възстанови нито вида, нито историческия му дух. Най-малкото защото върху покрива на разположената точно там метростанция ще има почвен пласт с дебелина 30-60 см, където никакво дърво не може да се развива. Да не говорим за духовното излъчване на мястото, където сигурно ще се разположат какви ли не търговски заведения (там има вход и изход на метростанция). Ще се създаде някакъв ерзац - показател за неграмотността на тези, които вземат решенията.
Примери може да се дават още и още... Какво ще бъде съдбата например на сградата на бившето китайско посолство - точно срещу тази градина, за която разказах по-горе?
Всички те са паметници на българската култура. Или по-точно бяха паметници. Сега е дошъл редът на историческата сграда, която е повод на тази размяна на мнения. Реституирана била. Добре, но във всички нормални държави общественият интерес определя генералната линия на държавното отношение към този род сгради и изискванията към техните собственици. Може сградата или част от нея да се превърне в музей с платен вход например. Или да се даде под наем на наемател, който ще има интерес да поддържа историческия и облик. Да извиняват тези, които сега ще кажат: "Не може никой да казва на собственика какво да прави със собствеността си". Това твърдение "издиша", както показва световната практика (но в нормалните, дори и бедни държави). Най-добре би било вместо да се реституира, да се компенсира с равностойни по стойност на нея имоти (в София има достатъчно за такива цели) и апартаменти например. Да, но нали в такъв случай ще намалеят възможностите за игрички с тези жилища, които общината предоставя на социално "слаби" хора, които обаче много бързо след наемането на съответното жилище се "замогват" и си го купуват, а още по-бързо след това го продават на двойно или тройно по-висока цена...

Като се извинявам за пространното включване (дали ще се намери някой, който да го прочете докрая, не знам, но за мен беше важно да си изкажа болките), иска ми се да дам няколко примера за това, как в Европа се опазва културното (а в ред случай то се съчетава с природното) наследство. В Париж, близо до Нотр Дам има една акация на няколкостотин години, която е най-старото дърво в града. Тя е означена със специална табела и за нея се полагат специални грижи. Посочва се като забележителност в туристическите справочници. В Женева от повече от един век всяка пролет се празнува цъфтежа на кестена, който първи показва цветовете си. След като преди три-четири десетилетия поредното такова кестеново дърво е загинало (поради старост, а не поради прокарване на метро под него или поради реституция на терена), е намерено друго такова дърво, което зацъфтява първо в града, и то се превръща в обект на атракция, специални грижи и празнуване. Имам снимка на огромното дърво, част от клоните на което са осигурени с подпори, за да се предпазят от счупване. Искам да добавя тази снимка към моя текст, но може да не успея, тъй като не виждам указания как точно може да стане това.
Затова завършвам с молба към всички, които прочетат това послание да бъдем по-нежни и внимателни, и по-грижливи към нашето общо наследство, към свидетелствата за историческата памет на нашия град. Поздрави! Мария
20 Септември 2005 21:55

Очевидно повечето от горните форумци са или 80, или 90 набор, та затуй не им пука за «старите бараки». О весдесъща простота
25 Септември 2005 18:11
Три дена след първото ми включване ще добавя още примери за опазване на културно-историческото наследство. Във Великобритания се опазват старите площадки и сгради за спортуване като показател за културата на хората в по-близко и по-далечно минало. Там съществува специална организация, която се грижи за английското наследство - идентифиация, регистриране, стратегии, мерки. А в "нашата мила страна", както пееше в една стара песен Паша Христова (но тя за съжаление отдавна загина подобно на нашите културни паметници и вече никой не пее нейната песен), кой се грижи за тези "обекти"? Националният комитет на ICOMOS ли? Айде, бе, че той организира само празници, т.е. "шуми, шуми, шуми", участва в европейски и световни форуми и семинари и тем подобни. Защо никъде в медиите или поне на пресконференции не изразява и най-малка загриженост за вандалското отношение на управляващите от всички цветове към всички културните паметници ?
Още един пример за внимание към наследството, което в случая е културно и природно еднорвременно. В Русия още през 70-те години на ХХ век се полагат грижи за запазване на старите пътища като културно-историческа и ландшафтна ценност. Отново поздрави, Мария
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД