:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 353
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пациентите ще доплащат по-малко за лекарства

Пациентите може да доплащат значително по-малко за частично поетите от здравната каса лекарства, предвижда наредба на здравното министерство. Драстичното намаление обаче може да доведе до оттегляне на медикаменти от списъка на НЗОК.

Частта, която се поема от пациента, ще може да бъде до 50% от цената на най-евтиния препарат в дадена група, предвижда МЗ. В момента от всички лекарства под едно международно непатентно наименование - например различни търговски марки препарати за хипертония, здравната каса плаща изцяло само най-евтиното, като това е и намалението за пациента, ако му е предписана по-скъпа алтернатива. Тоест ако най-евтиният медикамент е 2 лв., а най-скъпият - 50 лв., касата плаща по 2 лв. за всички тях, а ако на хипертоника е предписано лекарството от 50 лв., той доплаща 48 лв. В бъдеще идеята на здравното министерство е в този случай пределно допустимото доплащане да е 1 лв., или 50% от цената на най-евтиния медикамент.

Това обаче вероятно ще доведе до отказ на доста компании да продават лекарствата си през здравната каса и те ще минат само на свободна продажба, а пациентите ще трябва да ги плащат изцяло.

На всеки 3 години от включването на лекарствен продукт в реимбурсната система той ще бъде отново оценяван, предвижда още наредбата. Целта е отново да се проследят доказателствата за ефикасност, ефективност и безопасност и да се направи отново анализ на фармако-икономически показатели.

РИСК

Все още не е ясно какъв ще е ефектът от друга скорошна наредба на здравното министерство за лекарствата. Тя задава критерии за заболяванията, чието домашно медикаментозно лечение плаща НЗОК. Касата ще плаща предимно за социално значими болести, които водят до най-голяма смъртност, до усложнения, чести хоспитализации, трайно намалена работоспособност или степен на увреждане над 50 на сто. Още не е ясно дали няма да има пациенти, които ще останат без поети от НЗОК лекарства.
997
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД