:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Счетоводните фирми се обявиха против промените в закона за ДДС

В сегашния си вид текстовете няма да заработят, убедени са представители на бранша
И преработеното от Министерството на финансите (МФ) предложение за деклариране пред НАП за целите на ДДС на закупени фирмени коли и имоти със смесено ползване предизвиква критики. Във вида, в който се обсъжда, новият режим няма да работи и ще натовари административно всички регистрирани по ДДС фирми, казаха от асоциацията на специализираните счетоводни предприятия.

Както "Сега" писа, МФ настоява фирмите да декларират дали ползват за лични нужди закупени имоти и фирмени коли над 5000 лв. При наличие на смесено ползване фирмите ще връщат в бюджета част от възстановеното ДДС. Министерството предлага режимът да се прилага и за имоти и коли, купени преди влизането на закона в сила. Фирмите трябва да декларират тези активи най-късно до 29 февруари 2016 г., като при неподадена в срок декларация ще се приема, че те се ползват само за лични нужди и ДДС ще е дължимо изцяло.

Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия е категорично против това новият режим да важи за стоки, закупени преди влизането на закона в сила, коментираха от организацията. Според асоциацията прилагането на закона към вече закупени активи е недопустимо, защото ще доведе до данъчни утежнения за фирмите със задна дата. Според експерти от НАП обаче такъв проблем няма, защото при методиката за изчисляване на личното ползване можело да се отчетат амортизацията и полезният живот на активите.

Счетоводните фирми считат за изцяло незаконосъобразно и приемането по презумпция, че при неподадена в срок декларация вещите се ползват само за лични нужди. Не може неспазването на един срок да води до такова заключение, считат от бранша. Оттам са убедени, че няма да работи и редът за подаване на декларациите пред НАП заради липсата на изрично посочен срок и изискването това да става непосредствено преди началото на ползването.

Въпреки многото въпроси у нас проверка на "Сега" показа, че този режим не е нов в ЕС и е установен след решение на Съда на Европа още от 1992 г. Тогава данъчният консултант д-р Ленарц успява да докаже, че има право да си възстанови ДДС в пълен размер при покупка на кола, която ще се ползва за смесени цели, и едва впоследствие да връща дял от възстановеното ДДС заради лично ползване. Делото обаче е водено при различен от българския контекст - заради практиката при такива покупки директно да се отказва възстановяване на част от данъка. У нас тази материя се урежда за пръв път. МФ обаче не дава никакви разяснения, при все че български съд вече се е произнасял по подобно дело въпреки липсата на национално законодателство.
22
2121
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
08 Октомври 2015 20:20
Счетоводните фирми да вземат да предложат поправки които да работят, такива че фирмаджиите да не купуват всичко през фирмите си 20% по-евтино. То да бяха само колите..

Сегашната ситуация е несправедлива - богатите купуват почти всичко 20% по-евтино, отделно ощетяват и бюджета, т.е. ощетяват например децата.

---
http://mickideas.blogspot.com
08 Октомври 2015 20:20
Че и си го приспадат като разход и плащат по-малък данък печалба/ДОД.
08 Октомври 2015 20:57
богатите купуват почти всичко 20% по-евтино, отделно ощетяват и бюджета
Не са "богатите", а са "инвеститори". И не ощетяват бюджета, а "създават ново работни места" как онзи мургав безработен се сдоби с фирма, стана президент на фирма с голяма "данъчна експозиция", подплатена само с една разпадаща се яхта.
Че и си го приспадат като разход
Както и да го гледаш, все е разход. Но когато фирмата е регистрирана с предмет на дейност "и други дейности незабранени от закона", всяка баничка (ака Юлия Берберян или Маргарит Мицев), парфюм или бутилка (или кафе-пиене, бизнес-вечеря за $2000 по Божидар Божинов, екс шеф на БТПП) могат да минат за "маркетингово проучване на пазара" с цел "подобряване на конкурентноспособността" и/или за "инвестиция в изследвания пазарен сегмент".
08 Октомври 2015 22:20
Това, че фирмите си купуват най-различни неща за "лично ползване" е факт.
Въпросът е, че методът за борба с това е ИДИОТСКИ.
Не може да приемаш "по дефолт", че еди си колко процента от времето въпроснта вещ се ползвала за лични нужди.
Аз познавам хора които са си купили "товарни" двуместни или 7-местни коли на любовниците и те през 100% от времето джиткат лично.
Знам и фирми, в които има ГПС-и на колите и неможеш и един километър да врътнеш лично.
И какво стана пак - наказваме коректните, а тарикатите пак са на далавера.
Типично по български - прах в очите и к..р за тъпанарите, които спазват стрикно закона!

-----
Що се отнася до данъчните "хитринки".
Ако не знаете случайно, в някой държави компаньонките издават фактури за "консултантски услуги.
09 Октомври 2015 06:56
Ето една добавка - всички фирмени коли да имат стикери с името на фирмата собственик достатъчно големи, така, че отдалеко да се вижда, че колата е фирмена.
Всички имоти собственост на фирми, да имат табелка с името на собственика на входната врата.

--
Поне да е ясно, че става дума за "инвестиционен" актив И лесно ще се проверява, че е такъв.

--
Иначе ето един начин да се избягнат сегашните злоупотреби - всяка фирма да плаща ДДС при покупка на стоки/активи и да си приспада ДДС когато продава/до сумата за която платила ДДС при покупките си/. Така и фирмите ще са заинтересовани да продават.. т.е. да си вършат работата. Т.е. докато фирмата не продаде достатъчно стока.. покупките и се броят за лична употреба. Да видят фирмите как я карат нормалните хора, като плащат за всичко с 20% отгоре.

09 Октомври 2015 09:17
mick, не е 20% по-евтино, а 16,66%. Самият ДДС е 20%, но като върнеш наобратно е по-малко. Това само като вметка, че много хора се бъркат.
Иначе това за колите е всеизвестно. Спрете някои момиченца с по-луксозни коли по улиците на София и вижте регистрацията им. Но както вметнаха и по-горе, не всички коли са такива.
А имаше и друго - защо да има ДДС на актив за който после и годишни данъци има? А има и още по-друго - защо е тоз ДДС като толкова го пробиват, приспадат, заобикалят??? Защо да няма данък върху оборота без никакви изключения? Мине се не мине - еди кои си точат ДДС, па дела, па разходи за адвокати и т.н.
09 Октомври 2015 09:56
Защо да няма данък върху оборота без никакви изключения?

И аз се питам същото, tudor, и отговор все още нямам. Имам някакви подозрения, че това си уйдурма(френска/немска?), ама няма как да го докажа, че е уйдурма. С това прословуто "право на възстановяване на данъчен кредит" се отвориха бая възможности за приспадания, източвания и т. н.
09 Октомври 2015 13:18
ИлияНиколов
09 Октомври 2015 09:56
Защо да няма данък върху оборота без никакви изключения?

И аз се питам същото, tudor, и отговор все още нямам.

Данък върху оборота имаше в България до 1994г. Тогава се въвежда ДДС
Каква е разликата? Нормалният път на една стока е:
Производител - Търговец на едро - Търговец на дребно.
При данък оборот (както вие го предлагате) една и съща стойност (на продукта) се облага ТРИ пъти.
Продукт със стойност при производителя 10лв + 20% ДО=12лв
Търговецът на едро добавя 5лв + 12=17лв.+20%=20,4лв
Търговецът на дребно добавя още 5лв + 20,4= 25,4+20% = 30,48лв които плащаш ти.
ДДС по същата верига с данъка се облага всеки един само в частта на добавената от него стойност. Т.е. стойността на продукта се облага само веднъж.
Продукт със стойност при производителя 10лв
Търговецът на едро добавя 5лв + 10=15лв.
Търговецът на дребно добавя още 5лв + 15= 20лв+20%ДДС=24лв които плащаш ти.
09 Октомври 2015 14:14
Благодаря, Федя, но в отменения Закон за данъка върху оборота и акциза, имаше различни данъчни ставки - от 2 на сто за жилищни сгради, кабели, лакобояджийски материали, електромери, водомери и др., 10 на сто за хран. продукти, лекарства, ученически и канцеларски пособия и материали, 60 на сто за входните билети за баровете, вариететата, тютюневите изделя, оборотите от хазартните игри с ротативки и рулетки и др. и 70 на сто за алкохола - уиски, водки, маркови и специални спиртни напитки, също и за бижутерията от благородни метали.
Останалите, непосочени в приложенията към закона, се облагаха с 22 на сто. Но имаше и освободени от данък стоки.
Стокооборотът, облаган с акциз, не се облагаше с ДО.
Освен това в чл. 9 от отм. ЗДОА пише следното:

"За едни и същи стоки се заплаща данък само един път. При препродажбата на тези стоки на по-високи цени за разликата се дължи допълнителен данък, но не и акциз."
За разликата само се дължи ДО.
09 Октомври 2015 14:38
ИлияНиколов
09 Октомври 2015 14:14
Благодаря, Федя, но в отменения Закон за данъка върху оборота и акциза, имаше различни данъчни ставки

Илия, горното съм го написал, за да стане ясен механизмът на действие на двата данъка. То нищо не пречи и ДДС да е с различни ставки, както е сега в Гърция.
Смисълът е, че при еднакви условия ДДС е за предпочитане пред ДОборот.
09 Октомври 2015 14:41
Eто малко различия между двата данъка - ДО и ДДС:

1. Различия в облагаемата основа – с ДДС облага т. нар. Добавена стойност, която включва работната заплата и печалбата. С данък върху оборота се облагат оборотите от продажбата на стоки и услуги.
2. Различия в данъчните размери – при ДДС данъчния размер е единен – 20%. При данък върху оборота има четири размера – 2%, 10%, 22% и нулев размер.
3. Различия в облагаемите обороти и сделки – с ДДС се облагат всички сделки с изключение на освободените и тези за износ. С данък върху оборота не се облагат стоките и услугите с производствено предназначение, тези за износ и за допълване на държавния бюджет.
4. Различия при включване на данък върху оборота и ДДС в продажните цени.
5. Различие при връзката с акцизите
6. Различия при регистрирането – за целите на облагането с данък върху оборота не е необходимо регистриране. Данък върху оборота начисляват и плащат всички физически и юридически лица, които осъществяват крайна реализация. За регистрация по ДДС съществуват определени условия.
7. Различия при определяне величината на данъка, която подлежи на внасяне в бюджета.

Да допълня не налагам мнението си и не се смятам за меродавен и всезнаещ.
09 Октомври 2015 14:50
Илия, горното съм го написал, за да стане ясен механизмът на действие на двата данъка.


Хубаво, Федя, ОК за ставките, ама не съм сигурен за примера, който сте посочил - на практика се получава данък върху цена, с вкл. в нея данък, а не съм сигурен, че точно така ставаше, не помня със сигурност. Впрочем, когато прз 1994 г. се въвеждаше ДДС-то имаше разяснителна кампания и привържениците на ДДС-то изтъкваха точно същото като аргумент срещу ДО в полза на ДДС-то.
Хубаво, ще бъде ако БирникЪ обясни или Аполитичния. Ако някой друг,с опит по тази материя, се включи ще му бъда благодарен и ще почерпя.
09 Октомври 2015 15:04
С данък върху оборота до 1994 г.се облагаха само крайните продажби Или продажбите за населението.Това си беше изключително чист косвен данък.Схемата на Федя е изключително погрешна.Не трябва да се забравя,че тогава също имаше възможност за приспадане/прихващане/ на платен ДО,когато закупените стоки с ДО се влагаха за производствени нужди.БирникЪ обясни веднъж много професионално разликата и правилно посочи,че ДДС е най-лошия закон,който взехме от ЕС.

Темата е много обширна,но пак ще повторя,че след като и семкаджиите на Димитровградския пазар са задължени да имат апарати свързани с НАП не е проблем да се премахне ДДС.
09 Октомври 2015 15:09
Много благодаря, Сиров. Извинете, че не Ви посочих по-горе, бях забравил, че сте счетоводител.
Помня, че БирникЪ, беше обяснил всичко; ще му прегледам постингите през уикенда. Ако разбира се малкият ми позволи, хе - хе - хе.
Обещах по-горе да почерпя и ще го направя с кеф. Не става дума за кафе, разбира се.
09 Октомври 2015 15:55
Федя, първо с Илия Николов питаме, а не предлагаме. Второ - имаме нещо в предвид. Трето, ако предлагаме, то откъде дойде идеята за 20% данък върху оборота? Не сме говорили за размера на ставката. Сиров също обясни това-онова.
Нека кажа моите аргументи ЗА - като няма изключения всичко е много опростено и лесно за проследяване. Нека като схема да е така както казваш, но не и с тази ставка. И накрая - икономиката ще се нагоди към този тип облагане.
ДДС - изключително тромав закон, много изключения. То нулеви ставки, то необлагаеми сделки, място на изпълнения и т.н. Много спорове по него. Много съдебни дела, много адвокати и много разправии. И за какво? САЩ са една от страните дето що се касае до прагматиката са водещи. Те защо нямат ДДС, а данък върху продажбата (вариращ за различните щати)?
09 Октомври 2015 16:04
Пак ще се намеся,въпреки безмислеността на дискусията.Красотата при Данък Оборот е в простотата на събирането му.Достатъчно е държавата да сложи по един от многото си бирници на 5/примерно/търговски обекта и контролът ще е почти на 100%.Не казвам,че няма да има шмекерии.С удоволствие си спомням 2 счетоводни /лично мои/трика от 1993-4 години.Но пак повтарям.През 1994 г. нямаше касови апарати,които да имат връзка с НАП.То и НАП нямаше,да се чуди човек как сме се оправяли.
С премахването на ДДС ще се премахне и постоянният безлихвен кредит,който всички предприемачи отпускат на държавата.Това е възелчето,дето никой финансов министър няма да поиска да развърже.
09 Октомври 2015 16:04
Дубъл.
09 Октомври 2015 20:22
анастаси сиров
2015-10-09 15:04:08
С данък върху оборота до 1994 г.се облагаха само крайните продажби Или продажбите за населението.Това си беше изключително чист косвен данък.Схемата на Федя е изключително погрешна.Не трябва да се забравя,че тогава също имаше възможност за приспадане/прихващане/ на платен ДО,когато закупените стоки с ДО се влагаха за производствени нужди.


ИлияНиколов
09 Октомври 2015 09:56
Защо да няма данък върху оборота без никакви изключения?

И аз се питам същото, tudor, и отговор все още нямам. Имам някакви подозрения, че това си уйдурма(френска/немска?), ама няма как да го докажа, че е уйдурма. С това прословуто "право на възстановяване на данъчен кредит" се отвориха бая възможности за приспадания, източвания и т. н

атастаси, какъвто въпросът, такъв и примерът.
Иначе си прав. Само че тогава имаше друг прпоблем. И ти, като счетоводител, го знаеш по-добре.
09 Октомври 2015 20:28
2. Различия в данъчните размери – при ДДС данъчния размер е единен – 20%. При данък върху оборота има четири размера – 2%, 10%, 22% и нулев размер.


Федя
2015-10-09 14:38:48

ИлияНиколов
09 Октомври 2015 14:14
Благодаря, Федя, но в отменения Закон за данъка върху оборота и акциза, имаше различни данъчни ставки

Илия, горното съм го написал, за да стане ясен механизмът на действие на двата данъка. То нищо не пречи и ДДС да е с различни ставки, както е сега в Гърция.
Смисълът е, че при еднакви условия ДДС е за предпочитане пред ДОборот.

Илия, малко по-сериозно, ако обичаш.
09 Октомври 2015 20:39
"За едни и същи стоки се заплаща данък само един път. При препродажбата на тези стоки на по-високи цени за разликата се дължи допълнителен данък, но не и акциз."

че то и сега е така за акциза.

ДО има много повече несъвършенства от ДДС.
при сега съществуващата система на контрол ДДС не може да се точи (с изключение на някакви дребни суми) без участието на данъчни и политици в ДДС веригите. така че проблема с точенето не е в ДДС-то, а в НАП.
10 Октомври 2015 16:37
Илия, малко по-сериозно, ако обичаш.


Ами сериозен съм - в Директива 2006/112/EО на Съвета относно общата система на данъка върху добавената стойност е разпоредено, че държавите - членки могат да прилагат една или две намалени ставки и то само за определени стоки и услуги - чл. 98 от посочената Директива.
В предишния си постинг посочих и разпоредбата на чл. 9 от отм. ЗДОА, която за мен е много важна, ключова - при препродажба на стоки се облага само разликата в цените.
Вижте, Федя, хайде да спрем дотук - винаги съм се държал абсолютно сериозно и съм уважавал изключително много събеседника. Затова ще заявя сега, че повече не искам да споря, имам още много да уча за данъците и ако започнах тази дискусия, го направих само за да науча повече. Бих Ви помолил да ми посочите с какво съм показал, че не се държа сериозно, напротив никога не съм тролил и няма и да го направя и за в бъдеще.
10 Октомври 2015 22:48
Добре, разбрах - не трябваше да наричам ДДС "уйдурма", наистина е несериозно. Извинявам се, подходих лековато и небрежно към материята.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД