:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 295
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Консенсус за картел

Над 80 на сто от българите са сигурни, че у нас има картел на търговците на горива. Но имаме проблем: едва 20 на сто обясняват задоволително какво е "картел", още толкова са схванали от честото дърдорене по темата из телевизиите, че картел е, ако "веригите" са се разбрали да държат високи цени. Другите 60% не знаят за какво става дума, но силно го мразят. Следователно ще обикнат онзи, който воюва със злия картел. Това ще е причината тъй бързо да нарасне армията борци с престъпните цени. Накрая и регулаторът, Комисията за защита на конкуренцията, не се сдържа да се присъедини към коалицията на желаещите да бият заговора на големите търговци с горива и обяви, че изпитва



съмнения за наличен картел



между седем водещи компании. Макар че много добре знаят, че такава организация е изключително трудно са се създаде, още по-трудно е да се докаже. Главните заподозрени са огромни международни компании, те имат проблем да постигнат съгласие между различните си отдели, дирекции и компании в групата, какво остава да се договорят с преките си конкуренти. Даже откровени картелни организации като ОПЕК не успяват да се разберат да ограничат добива на нефт, за да спрат катастрофалния срив на цените. Не могат, защото депресивната световна икономика е свила търсенето до минимум, а никой производител не желае да загуби от пазарния си дял. И егоизмът проваля сговора. Като оставим настрана обширното словоблудство на брюкселския законотворец, отразено ("транспонирано", както е модното слово) и в българския закон, трябва да са налице



три елемента, за да има картел:



първо, картелът винаги е споразумение, договор между конкуренти на един и същ пазар - и не всякакъв договор, а такъв, който ограничава конкуренцията, за да извлече облаги за договарящите - това е вторият задължителен елемент на картела. Третият е най-труден за постигане: не само трябва да е сключено противозаконно споразумение, то трябва и да се изпълнява, общите цени да се съгласуват, да се водят обща политика и координация за поддържане на цените, ограничаване на предлагането и най-важното - да се държат извън пазара и да се изхвърлят от него външни за картела участници, които биха се опитали да подбият общата цена, за да увеличават доставките и печалбите си. Според обясненията на политици, чиновници и др. творци за



заговора на бензиностанциите,



излиза, че картелното споразумение действа от 5-6 години. Пълен абсурд, защото очевидно липсва третият елемент на картела: не личи никакво препятстване на конкуренцията, в България свободно шетат хиляди доставчици на горива, при това снабдявани явно безотказно (стига да плащат, разбира се) от един от заподозрените картелисти. Не е вярно, че едва наскоро се е появил търговец самец, който агресивно сваля цените. Всички добре знаем, че откак имаме пазарна икономика, винаги се продават горива на драстично по-ниски цени от онези в "големите вериги". Това е "сивата зона" на пазара, там ниските цени не се дължат на конкуренция, а на



неплатени акцизи, ДДС и мита



Затова този сектор никак не се опитваше да се рекламира - нещо естествено щом предлага по-ниски цени и се стреми да увеличи оборота си. Напротив, "евтини горива" продават полулегални "ведомствени" бензиностанции и нелегални доставчици с пригодени цистерни, варели и туби. Логично е държавата да насочи огромната си мощ и кураж тъкмо към този сектор на пазара, защото "евтините" горива са един от големите проблеми на фиска. А "сивите" доставчици на горива хич не са малко според статистиката, те държат към половината пазар, а заподозрените картелисти доставят под половината от потребените горива. Само бившият митнически шеф г-н Емил Димитров обърна внимание на тъмната и сенчеста половина от пазара, но без особен успех. Далеч по-лесно е да юркаш легални търговци, да разследваш онези, които не се крият, друго е да ловиш контрабандисти, крадци на акциз и продавачите на "мешани" горива.

Високите цени не са доказателство

за картел, а само за неефективен пазар, за непазарни пречки, затрудняващи и забавящи вноса, иначе нямаше да е възможно да се държат високи вътрешни цени, когато международните падат. Вносът щеше да помете картела за дни, нямаше да трае години. Но кой ограничава вноса и го прави неефективен? Пречките са митнически, данъчни, метрологични. И правителството ли участва в картела?



Никакъв картел няма



и хипотезите за престъпен заговор, координиран в условията на най-тайна конспирация от седемте заподозрени напълно легални дружества, инвестирали общо милиарди в обекти и запаси, си е пълен блъф. Да, когато един пазар е обременен от пречки, там се налагат цени, често далеч над средните за света и региона (нарича се "парников ефект"). И кредитът у нас е в пъти по-скъп от лихвите в еврозоната. Но не заради конспирация на банките, а поради далеч по-дълбоки и сериозни проблеми на икономиката и държавата. А защо цените са близки и току еднакви, а пък печалбите на търговците са далеч над онези в развитите икономики? Точно защото не сме развита икономика. Да работиш тук е доста по-рисково, затова нормата на печалба е по-висока. С еднаквите цени се обяснява



механизмът на "ценови паралелизъм" -



когато пазарът е труден и рисков, а желаещи да навлязат на него конкуренти липсват, ценовите нива се вдигат, докато търговците усетят трайна съпротива. И всички конкуренти се напасват и държат към пределните цени, следят цените на другите и "тичат със стадото". Или ако предпочитате -



"формират пазарен консенсус"



А как цените у нас да се държат високо, когато световните цени се сриваха (така здраво са се увеличили печалбите на търговците), ще си обясни всеки, който знае, че на повечето пазари на дребно се наблюдава "асиметрична еластичност": цените на дребно скачат за миг, когато се вдигнат световните цени, държат се обаче и много, много бавно падат, когато цените на световния пазар се сринат.

14
6407
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
28 Февруари 2016 19:48
Да бе Хърсев така е картел няма.Как Марешки тогава продава толкова по-евтино да попитам?В Добрич Лукойл продава дизела 1.97лв.Във Варна същия Лукойл в бензиностанция близко до Марешки продава същия този дизел на 1.45лв.,да не би да го подарява?
28 Февруари 2016 19:52
Всъщност каква е целта на проверката на КЗК?!
28 Февруари 2016 20:28
Формално картел със сигурност няма, защото едва ли има нещо писмено. Но със сигурност на някой или няколко коктейла големите участници на "пазара" са се разбрали и сключили джентълменско устно картелно споразумение. Предвид мафионският и олигархичен характер на политическата и икономическа система в България, то едва ли някой от участниците би си позволил да наруши джентълменското си поведение на омерта и да заиграе солово. Примерът с опраскването на Цветан Василев е пресен.

Пита се колко ще оцелее Марешки, но е безспорно, че вече му търсят цаката, както и че са задействани шпицкомандите за разчистване на пазара от малките. Тва, че едните точили ДДС и не отчитали обороти и акцизи, пък големите не го правили е приказка за наивници. Точно обратното е.
28 Февруари 2016 21:07

Еволюцията на Хърсев е колкото противна, толкова и обяснима.
28 Февруари 2016 21:57
хърсев е специалист по всичко
28 Февруари 2016 23:03
Хърсев е формално прав, но това не значи, че не третира читателите си като идиоти, спестявайки им възможността да поискат проактивно антикартелно законодателство, възпрепятстващо невербалната подялба на пазарни дялове между ограничен брой играчи(3-6).

Щото само идиот би отрекъл съществуването на практиката "гледане ф чуждото канче" по отношение на ритейлърскита цени и оттам "естествената" им нормализация...нагоре от полезното за човека.
29 Февруари 2016 00:14
Хайде още един коментатор, който не си е направил труда да провери цените на едро на Лукойл и Сакса - основните доставчици в България, на които може да купи абсолютно всеки в България. 535лв цена на едро , плюс 646 акциз, 1180 лв е цената, 236 лв ДДС, крайна цена - 1416 лв за 1000 л. 1.41лв за литър, останалото е надценка . Хърсев ако може да внесе на по-ниска -да каже от къде.
Колкото до цената на дребно - разберете, че тези вериги имат бензиностанции в България, Румъния, Сърбия Унгария, Турция, Гърция където акциза е много по висок, като най-нисък е в Румъния - 434 евро, и трябва да са най-големите балами да продават на 1.41лв, при положение, че могат да продават на 1.80лв. Годишните продажби в България са 4 млрд 200млн литра, което отнесено към 1.2 млн дизелови автомобила, показва,че транзита е поне 3 млрд литра.Единствения начин нещо да се промени, е да се вдигне акциза с 200 лв, до размера на румънския, което ще доведе до приходи в бюджета от 800млн. Цената на бензиностанциите....ще остане същата, никой не е балама да продава на цена над съседите.
29 Февруари 2016 09:56
Хайде още един коментатор, който не си е направил труда да провери цените на едро на Лукойл и Сакса - основните доставчици в България, на които може да купи абсолютно всеки в България. 535лв цена на едро , плюс 646 акциз, 1180 лв е цената, 236 лв ДДС, крайна цена - 1416 лв за 1000 л. 1.41лв за литър, останалото е надценка .

Хайде още един клакьор дето смята, че не можем да си погледнем цените и лъже на едро. Очевидно става дума за бензин и то А95. Цената на едро не е 535 лв а 635 лева (плюс минус малко за различни бази), акцизът не е 646 а 710.
Сега по обратния ред.
1.80 без ДДС остава 1.50.
1.50 - 0.635 - 0.710 = 0.155 лв надценка на литър бензин
15 ст на литър за транспорт и продажба на дребно не са никак много. А ако са много - както пише Хърсев няма проблеми да си отвори човек собствена бензиностанция и да печели много.
От калкулацията се вижда, че Марешки продава на себестойност и то формирана без възвръщане на инвестицията само покриване на оперативните разходи. Пак очевидното е че така не може да кара дълго и / или с много бензиностанции.
29 Февруари 2016 12:06
До Дежурния:
Първо: Променяш темата.
Въпросът е:
Колко е надценката, и как да се избегне?
Второ: не става дума за бензин,
615лв е дизела, минус 80лв търговска отстъпка, която може да достигне до 130, при големи количества.Акцизът е 646 лв, ДДС си го сметни сам.
Транспорта е 100лв в рамките на София, което прави точно 1.42лв.
И между другото, затова сме на това дередже, щото всяко нещо, дори и вярно да е, ще бъде предварително оплюто, до степен, да изглежда безсмислено.
29 Февруари 2016 14:25
До Дежурния:Първо: Променяш темата.Въпросът е: Колко е надценката, и как да се избегне?Второ: не става дума за бензин,615лв е дизела, минус 80лв търговска отстъпка, която може да достигне до 130, при големи количества.Акцизът е 646 лв, ДДС си го сметни сам.Транспорта е 100лв в рамките на София, което прави точно 1.42лв.И между другото, затова сме на това дередже, щото всяко нещо, дори и вярно да е, ще бъде предварително оплюто, до степен, да изглежда безсмислено.

По принцип избягвам да помагам на клакьорите да си изкарват надницата, но 1. Темата е поддържането на високи цени от картели. Калкулацията показва, че няма необосновано и необяснимо високи цени, тоест точно по темата. 2. Като стана въпрос за продажна цена 1.80 нормално е човек да си помисли за бензин, дизела по "картелните" е средно 1.72 и масово има карти за отстъпки което прави реалната цена около 1,67 лв. При цена в склад на едро 1.51 лв (с ДДС) надценката за транспорт и продажба на дребно е около 16 стотинки на литър с ДДС или около 13 стотинки без ДДС. Въобще не изглежда зверска надценка или картелно определена, отчитайки че все пак има и загуби и заплати на персонал и такси за метрология, пожарни и това и онова, машинария, сгради, земя...Вместо да ревете по форуми, направете бензиностанции в които тези неща ще ги покривате от собствения си джоб и продавайте на дребно по цените на които ще купувате на едро, без надценки. Какъв е проблема да го направите?
29 Февруари 2016 17:08
До Дежурния:
Доказа се - аз давам калкулация за дизел, ти пак си говориш за бензин. . .
Аз ти давам надценката, и ти посочвам причината, ти говориш за заплати и осигуровки.
И това ако не е изместване на темата, здраве му кажи.
Колкото до препоръките - Благодаря аз съм регистриран търговец на горива,
А ти?
29 Февруари 2016 17:18
Колкото до препоръките - Благодаря аз съм регистриран търговец на горива,

С това трябваше да започнеш. Е и да си провериш данните, защото тези които цитираш не са актуални, освен акциза.
Просто започваш да продаваш с по-ниски надценки на дребно и ако намериш доставки на такива цени печелиш здраво.
29 Февруари 2016 17:31
Това са цените колега,
Само че от продажби на дребно нищо не се изкарва, хората нямат пари, и зареждат за 10 -20лв. От големите транспортни фирми - всички искат да им доставяш, само че .... - на отложено плащане...
Играта е при транзитните камиони, а там са веригите.
29 Февруари 2016 17:41
slalev 29 Февруари 2016 17:31

Ама то, картела е при търговците на едро, а вие дробите цени на дребно??

пп Тезата на Хърсев е
535лв цена на едро
е не толкова поради картелно споразумение, а поради неефективен пазар. И ми се струва вярна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД