:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Кражбата с прогнозите

Емил Хърсев
Преди дни само Европейската комисия повтори за пореден път наглата лъжа, лицемерно маскирана като прогноза, - че "се очаква" икономиката на България да се забави спрямо 2015 г. и от 3% ръстът на брутния вътрешен продукт да падне до 2%. Вместо да отвърнат откровено и остро, както го правят уважаващите нациите си държавници, като г-н Орбан и г-жа Шидло, нашите хрантутници поддакват с инфантилни усмивчици, запазен знак на софийските йесмени. И повтарят лъжата. Ако изобщо се замислят, и чиновници, и политици си казват - какво пък, прогнозирали нещо хората, може и да са сгрешили. Не, този път в Брюксел прехвърлиха границата, има числово доказателство, че прогнозата за мижавия ръст



не е грешка, а лъжа -



грешка е да не познаеш бъдещо несигурно състояние. Това е обичайното за всички прогнози на т.нар. международни институции за България (и повечето страни в Нова Европа). От 1990 година всички те - Международният валутен фонд, Световната банка, Европейската комисия, европейските международни банки - само за две години познаха как вяло ще се развива България в годините на тотален срив - 1996-1997 и 2008-2009. И грешките винаги са в една и съща посока, всички параметри, сочещи растеж и успех, винаги, трайно и много се подценяват. Но този път прекалиха: ако БВП вече има още в края на март над 3% ръст, а някой "прогнозира", че до края на годината те ще станат 2%, той не греши, а лъже. Или нищо не разбира, или не вижда какво става в страните, които уж "анализира". Откъде обаче се взеха над 3% ръст за първото тримесечие? Очевидно



в статистиката такъв ръст няма



Толкова по-жалко за статистиката, толкова повече трябва да се замислим защо го няма и да захванем авариен ремонт. В статистиката и истинският ръст на икономиката за миналата година го няма. Тя все още ни будалка с 3% годишен ръст на БВП, а ръстът е очевидно поне двойно по-висок, вероятно и тройно! И може да са окаже, че България има през 2015 г. най-висок икономически растеж в Европа. И това се доказва само от един-единствен, но безспорен факт: за последните 12 месеца (от март до март) приходите от ДДС са с 16.4% повече, от данък върху печалбите - с 20%, а за фискалната 2015 г. фирмите са платили 10% повече корпоративен данък и 12% повече ДДС. "Това е значително над икономическия ръст", вяло забелязва отчетът на бирниците.



Не! Това Е икономическият ръст!



Измерен не със статистически форми и сметки - вятър, а платен с реални пари в хазната. Постъпленията от ДДС не са точен измерител за икономическия ръст, иначе нямаше да има нужда да мерим БВП, щяхме само да броим парите в хазната. Например, ако вносът расте, а износът намалява, приходът от ДДС ще се увеличи, а ръст в икономиката може и да няма. Ако нарастват инвестициите и износът, приходът от ДДС ще намалее, макар че такова оживление е признак за растеж. Но през 2015 г. износът нараства с 9.7%, а вносът - с 1.8%, а през 2016 г. вносът дори има спад (горивата бяха и са евтини). Инвестициите мъждукат на санитарния минимум. Невежи типове "обясняват" растящите данъчни приходи изцяло с един съществен процес:



икономиката "излиза на светло",



т.е. част от продукта в сивия сектор започва да се облага. (Което не било икономически ръст.) Напротив, икономически ръст е по всички дефиниции и правила. Друг е въпросът за лага (дали БВП е нараснал в периода, когато е отчетен, или преди, докато се е крил). Та 16.4% ръст на ДДС може да се обясни само с икономически ръст, неотчетен (засега) от статистиката - тя чак след години ще го забележи, защото занижените първоначални данни се ревизират (и растат), но кой ли през 2020 г. изобщо ще се трогне, че България е била шампион по ръст за 2015 г. Важното е, че днес друг се кичи с лаврите и налива шампанското. Трябва да разберем, че това не са икономически фантасмагории, иде реч за загуба в живи пари. Трябва да крещим, за да знаят всички:



като ни подценяват, ни крадат!



Ще започна от най-простия, но видим пример: каквото и да гъгнат ЕСовците, в крайна сметка "европейски средства" се дават според БВП. Ако БВП на България трайно и постоянно е занижен с 10%, вземаме 10% по-малко от брюкселската хазна, наистина плащаме по-малка вноска, но разликата е над 100 млн. евро годишно наш минус. А това далеч не е най-съществената загуба от системното подценяване на България. Инвестициите се насочват към страните, където икономиката расте по-бързо. Към изоставащите интересът намалява. При подценен БВП задлъжнялостта изглежда по-висока. За бавно развиващите се (и постоянно лъжливо подценявани в сравненията по корупция, престъпност, ред, закон, свобода и пр.) страни банките начисляват по-висока рискова надбавка и кредитират по-трудно и по-ограничено. Затова плащаме по-високи лихви. Ако е вярно, че "брутният външен дълг на България" е 34 млрд. евро* и лъжливото очерняне на страната е вдигнало кредитните лихви дори с 2%, значи на година плащаме 680 млн. евро повече лихви. А най-лошото идва сега:



подценяването на страната топи богатството



на нацията. Цената на всяка инвестиция се определя от продукта, който произвежда, съпоставен ("сконтиран") с очаквания доход на местния пазар (завишената цена на капитала + завишената рискова надбавка). Затова ако две предприятия - едното в България, другото в Германия, имат еднаква брутна печалба (EBITDA), за българското финансов инвеститор ще даде между 30% и 50% по-малко. Също и за жилищата, земята... Клеветите, злобното обругаване на страната, лъжите и преднамерено занижените прогнози трайно подбиват цените на инвистиционните активи. Та като чуете някой пърльо да брътви колко корумпирана, недъгава, неуредена, рискова и неразвиваща се е България, да знаете, освен че е лъжец и всичко друго, този пряко ви ограбва.



- - -

* А то не е вярно, още повече: такова нещо като "брутен външен дълг на България" няма, дълг "на България" е само държавният дълг, иначе дългът на Иван не го дължи Стоян, още по-малко пък е "на България".

16
6930
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
08 Май 2016 20:37
***
08 Май 2016 20:38
Аз живея в Лондон и все по-често чувам българска реч по улиците.
Вчера срещнах жена на около 50 и две момчета на около 22-25 години. Единият и е син, а другият негов приятел, от няколко месеца са в УК.
Момчетата не искат да чуят за България, работели, а не им плащат!
Та ако се криминализира неплащането на работната заплата може да се тръгне малко напред.
Иначе... матр'яла ще изчезва от България с темпове на евакуация!
08 Май 2016 21:43
Браво Хърсев!!!
Дано всичко да е така, както ти си го определил и дано има кой да го РАЗБЕРЕ!!!
08 Май 2016 22:58
Такава кражба е убийство.
08 Май 2016 23:08
***
09 Май 2016 02:27
прогнозата за мижавия ръст не е грешка, а лъжа - грешка е да не познаеш бъдещо несигурно състояние. Това е обичайното за всички прогнози на т.нар. международни институции за България

Ти да видиш! Врачките са скараха кому принадлежи бъдещото - на "фърлянето" на боб, бодването на царевица- американска, леко загнила, или на "печатането" на евро (Марио Драги "напечата" 360 млрд. евро за 2015 г. и още толкова ще се раздават с отрицателна лихва и тая година).
Нещо не мога да се сетя как новонапечатаните пари ( банкноти без покритие или облигации-обещание за продажба на бъдещето) влият на БВП - като стойност на хартията за банкноти/облигсции или като "услуга" на консултант/врачка или направо с напечатаната стойност.
09 Май 2016 05:18
Много е лесно да растеш, ако си много нисък. Хърсев не може да ме убеди, че българската икономика има напредък. Защо? Защото реалната безработица не намалява. Защото доходите на хората не растат. А магазините и заведенията из страната са празни. Ако наистина растем, защо правят "реформи" / режат от всичко?! Защо вземаме още и още кредити?????? Това е субсидирана икономика от ЕС и бюджета. От кредити. Един надут балон! Нещо като КТБ.. На пръв поглед изглежда добре, само да не ровиш.
09 Май 2016 05:35

За каса бира - толкова анализ.
09 Май 2016 06:05
...в крайна сметка "европейски средства" се дават според БВП.
подобна простотия от Хърсев не очаквах!
Ама то след такава серия от празници как пък човек да седне и сериозно да пише, че и да мисли...

А някои веднага подскочиха от "ужилването", което понасяме от еврогейците без да се замислят, че ако съществуваше корелация "БВП/пари от ЕС", каквато Хърсев твърди, България би следвало да получи най-малките плащания от ЕС. Факт е, че и като дял от БВП, и като пари на калпак, получаваме едни от най-високите суми. Съвсем отделен е въпросът полезно ли е това и как се крадат усвояват.

Това, което със сигурност обаче е обвързано с размера на БВП, са вноските на страните членки в хазната на ЕС. Така че дали ни крадат със занижен БВП е спорно, но едно е сигурно - изкараме ли по-висок БВП ще платим и по-голяма вноска обратно към ЕС. Така че внимателно с тоя рев!

а СЕГА по-добре да освобождава колумнистите от задължение да пишат след толкова празници. Не е полезно в състояние на махмурлук
09 Май 2016 08:04
Кой лъже? Икономиката ни цъфти, но по-бавно от външния дълг. Кой събира медеца?
09 Май 2016 10:11
Според мен инвестициите не идват не заради занижените данни за БВП, а заради безбройните противоречащи си наредби, закони и изисквания в разни области, заради които непрекъснато си в Параграф 22 и трябва да се бориш с нещо. За строителството имам преки наблюдения, но предполагам че и в другите области е същото. Ние си го живеем и сме свикнали, но защо някой отвън да го прави доброволно?
09 Май 2016 10:57
Ще започна от най-простия, но видим пример: каквото и да гъгнат ЕСовците, в крайна сметка "европейски средства" се дават според БВП. Ако БВП на България трайно и постоянно е занижен с 10%, вземаме 10% по-малко от брюкселската хазна, наистина плащаме по-малка вноска, но разликата е над 100 млн. евро годишно наш минус. А това далеч не е най-съществената загуба от системното подценяване на България. Инвестициите се насочват към страните, където икономиката расте по-бързо. Към изоставащите интересът намалява. При подценен БВП задлъжнялостта изглежда по-висока. За бавно развиващите се (и постоянно лъжливо подценявани в сравненията по корупция, престъпност, ред, закон, свобода и пр.) страни банките начисляват по-висока рискова надбавка и кредитират по-трудно и по-ограничено. Затова плащаме по-високи лихви. Ако е вярно, че "брутният външен дълг на България" е 34 млрд. евро* и лъжливото очерняне на страната е вдигнало кредитните лихви дори с 2%, значи на година плащаме 680 млн. евро повече лихви.

Първото - за "европейските средства" - е доста несръчна манипулация. Останалото, обаче, е вярно.
09 Май 2016 11:04
Според мен инвестициите не идват не заради занижените данни за БВП, а заради безбройните противоречащи си наредби, закони и изисквания в разни области, заради които непрекъснато си в Параграф 22 и трябва да се бориш с нещо. За строителството имам преки наблюдения, но предполагам че и в другите области е същото. Ние си го живеем и сме свикнали, но защо някой отвън да го прави доброволно?

Не само заради това, но и заради непрекъснато променящите се регулации, наредби, закони и правилници. Хвалбите на НС, че са ударници по законопроеекти, всъщност са повод за тревога.
Има и друго. Ако ти искаш да инвестираш пари в България, каква първоначална картина за страната ще си съставиш от медиите - хаос, корупция, насилие, самоуправство, кражби на фирми , неефективна съдебна система . Това е повече от достатъчно, за да спреш да се интересуваш нататък.
09 Май 2016 15:36
Та като чуете някой пърльо да брътви колко корумпирана, недъгава, неуредена, рискова и неразвиваща се е България, да знаете, освен че е лъжец и всичко друго, този пряко ви ограбва.

Бокоборците неуморно се стараят ката ден. И тук във форума също.
09 Май 2016 18:19
>>><<<
Съгласен с изнесеното от Хърсев.
Все пак, струва ми се миналогодишното бързо прехвърляне на фондове от Гърция към нас, че и на цели предприятия, може да има принос, та и нарастването да не е просто естествен процес, а следствие от процеси в положителна, за нас, посока.
09 Май 2016 19:56
За днешните български управници и техния пословичен слугинаж напълно важи максимата , че гърбавият само в гроба се оправя, ерго докато не се извърши тотална подмяна на сегашния ни назначен от "партньорите" ни елит никакъв шанс за развитие по определение е невъзможен за България!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД