:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 219
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Физик разработва синтетични дървета

Учен от Колумбийския университет изобрети изкуствено дърво, предназначено да върши работата на растенията, съобщи Би Би Си. Макар на външен вид да не прилича твърде на дърво с листа, изобретението на д-р Клаус Лакнър може да извлича въглероден двуокис от въздуха, както правят растенията по време на фотосинтеза. То обаче не отделя кислород.

Идеята и чертежите на изобретението били представени на годишното заседание на Американската асоциация за развитие на науката в Денвър, щата Колорадо. Според физика Лакнър, ако бъдат развити в определен мащаб, синтетичните дървета ще могат да пречистват атмосфера, наситена с въглероден двуокис - най-изобилният газ, произвеждан от хората и виновен за парниковия ефект. Физикът предвижда, че едно синтетично дърво би могло да отстранява до 90 000 тона въглероден двуокис годишно, а това са газовете, отделяни от 15 000 леки коли.

Засега синтетичното дърво още е на чертожната дъска, но д-р Лакнър сериозно планира да създаде работещ модел. Технологията изисква да се решат две неща - улавянето на въглерода и складирането му. Синтетичното дърво би могло да се "посади" навсякъде - ако е малко, може да стои като телевизор върху тревната площ в двора и да неутрализира въглеродния диоксид, отделян от един човек или едно семейство.

Според д-р Лакнър по-практично ще е устройство с големината на хамбар, което ще стои на открито. Ученият дори е изчислил, че 250 000 синтетични дървета в целия свят биха били необходими, за да се неутрализират 22-та милиарда тона въглероден двуокис, произвеждани всяка година.

Според инженер от Масачузетския технологичен институт има още много технически проблеми за решаването на задачата и преди всичко свързаното с нея голямо количество енергия за разкъсване на връзките между разтворителя и въглеродния двуокис.
943
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД