:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Жените са "програмирани" да изпитват безпокойство

Биохимията на мозъка прави жените по-податливи на стрес и тревоги, съобщи Би Би Си. Учени от Националния институт за изследване на злоупотребата с алкохол и алкохолизма са установили, че дамите имат по-ниски нива на определен химикал в мозъка - ензима СОМТ, който контролира безпокойството. Това ги прави по-напрегнати.

Жените, които имат една разновидност на гена, произвеждащ ензима, са най-тревожни, особено тези, които са го наследили и от двамата си родители. Неговото наличие води до намаляване на нивото на ензима СОМТ 3 до 4 пъти, при което той пада под допустимата граница. При мъжете със същите генетични характеристики не е установено повишено безпокойство.

При изследванията са използвани ДНК анализи, записи на мозъчната дейност и психологически тестове. Учените изтъкват, че всички жени, не само с двойната разновидност на гена, са по-тревожни от мъжете. Този ген е свързан и с повишена чувствителност към болка и стрес. Нивото на СОМТ влияе върху бързината на ума, алкохолизма и шизофренията.

Експерти напомнят, че човешкият мозък е изключително сложен, като в него съществуват много компенсиращи реакции, които определят поведението. Те изтъкват, че са необходими допълнителни проучвания за установяване на значението на ензима СОМТ.
1173
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД