:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Афганистан ще може да приема обратно мигранти от България

снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Лагерът във "Военна рампа" вече няколко пъти създаваше проблеми и се наложи намеса на полицията.
Афганистан и Европейският съюз ще подпишат през октомври документ "Общ път към справяне на проблемите с миграцията". С него Кабул поема ангажимент да приеме не само доброволно завръщащите се, но и недоброволно върнати хора - афганистански граждани. Така се отваря възможност и пред България да започне да експулсира влизащите у нас афганистанци.

Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание, където въпросът е повдигнат от премиера Бойко Борисов. "Това е документ, който няма правна обвързаност, но в същия момент е политически ангажимент, който ще трябва да започне да се изпълнява. Единствено ще трябва тепърва да се мисли за механизъм, по който реално да става това. Някои от държавите членки имат опит в това отношение и ще трябва да го ползваме", обяснява външният министър Даниел Митов.

През последните две години афганистанците са на първо място сред нелегалните мигранти у нас. Само за август в страната ни са влезли 5756 афганистанци, следвани от 3405 иракчани, 1456 сирийци, 1080 пакистанци и 255 иранци. Доскоро това не беше проблем, тъй като повечето афганистанци напускаха нелегално страната. След като Сърбия затвори границите обаче, лагерът във "Военна рампа" се препълни, бяха регистрирани и редица нарушения на обществения ред. Затова и от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) планират да изкарат лагера извън София, което ще струва 5 млн. лв. Парите ще дойдат от отпуснатите 160 млн. евро от Европейския съюз.

В същото време Кабул засега отказва да подпише споразумение за реадмисия с България, за да бъдат върнати нелегалните мигранти. Специалисти от ДАБ са категорични, че става дума за икономически мигранти и те няма да получат международна закрила. Допълнителни аргументи са, че в момента в Афганистан има правителство и бягащите оттам не са застрашени.

"Това ни е изключително важно - споразумението за реадмисия с Афганистан, защото, помните, българите бяха изключително толерантни към майките, децата, семействата в нашите бежански лагери, които бягаха от войната. Негативизмът и напрежението идват от тези групи от по 20-30-40 човека, които гледат мрачно и се движат по градовете. Иначе българинът е състрадателен и когато гледа жени и деца, бягащи от ракетите и от бомбите, винаги изпитва съчувствие. Затова трябва да положим огромни усилия - Министерството на външните работи, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, и този въпрос да се реши максимално бързо. Нямаме време да си приказваме само по тази тема", заявява по време на заседанието Бойко Борисов.

НАТИСК

Премиерът настоя за бързо решение и по време на разговорите си с министъра на отбраната на Великобритания Майкъл Фалън, който беше у нас миналата седмица. На срещата Борисов е акцентирал и върху необходимостта от сключване на споразумения за реадмисия между европейските държави и страните по произход, като е посочил, че в България се увеличава потокът от нелегални мигранти от Афганистан. "Великобритания, както и България имат активно участие в процеса на стабилизиране на Афганистан и укрепване на афганистанските сили за сигурност. Максимално бързото постигане на споразумение за обратно връщане на незаконно пребиваващи лица е от първостепенна важност. Поставил съм задача на министрите на външните работи, на вътрешните работи и на отбраната това да е приоритет за тях", е заявил министър-председателят.



Още по темата на стр. 11
1340
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД