:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 487
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдебната реформа ще се рекламира по скъпи хотели

Страната ни ще отчита кои препоръки от докладите на ЕК е изпълнила
Напредъкът на България в реформите на съдебната власт и в борбата с организираната престъпност ще се рекламира на семинари в скъпи хотели. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от Министерството на правосъдието. Ведомството на Екатерина Захариева ще плати близо 30 хил. лв. за два семинара, на които ще се канят медии и заинтересовани страни.

Хотелите не трябва да са под 4-звезди, сочат от министерството. Друго изискване е те да не са на повече от 200 километра от София. Ще бъдат осигурявани по две нощувки. Самите зали за семинарите трябва да са оборудвани с мултимедийна техника и озвучаване. От министерството отбелязват, че ще се плаща само за реални участници в събитията.

По време на семинарите ще бъде представен напредъкът на България по изпълнение на препоръките на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за сътрудничество. В рамките на тази процедура страната ни редовно е остро критикувана заради липсата на реформи и резултати в борбата с корупцията. Обикновено българските власти реагират с препълнени с тежки формулировки планове и графици, от които нищо реално не следва. И в момента у нас има мисия на експерти от ЕК, които се срещат с представители на различни институции, за да съберат информация за предстоящия доклад. Преди няколко дни от Висшия съдебен съвет (ВСС) се похвалиха, че са представили резултати, сред които бяха редовните заседания на вече разделения на две колегии съвет, както и назначаването на ПР специалисти и говорители в прокуратурата.

В последния доклад на ЕК бе посочено, че страната ни е с едно от най-високите нива на корупция. Освен това се споменаваше и скандалът "Яневагейт". При него изтекоха записи от разговори на бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева, която разказа как главният прокурор Сотир Цацаров й обещавал да завоалира делото срещу нея, а премиерът Бойко Борисов й писал есемеси, за да я успокоява. Прокуратурата така и не взе отношение по тези записи.

"Още е рано да вдигаме наздравица за успех на съдебната реформа и върховенството на закона у нас". Това заявиха в обръщение от Съюза на съдиите в България в края на миналата седмица. С обръщението от организацията отклониха поканата за тържеството по случай 25 години от създаването на ВСС. То ще се проведе в резиденция "Бояна". Според "Правен свят" за него са отпуснати 25 хил. лв.









1
1265
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
03 Октомври 2016 09:26
Самата обществена поръчка със своите характеристики намирисва на използване на служебно положение за луксозни цели. Не семинари, а премахване на поне 50% от държавното регулиране на бизнеса ще намали корупцията. Но това в една постсоциалистическа държава, с изгледи никога на стане друга, надали ще стане, защото висшите държавни /а и по-малко висши такива/ няма да могат да се облажват от властта, която упражняват.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД