:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,451,802
Активни 252
Страници 11,642
За един ден 1,302,066

Водата в София е хем скъпа, хем некачествена

За да имаш основание да искаш по-високи цени, трябва поне да спреш прахосването
Снимка: Архив на "Сега"
Цената трябва да се повиши, за да има пари за ремонти, мотивират се от "Софийска вода". Но кой ще гарантира, че течовете няма да продължат?
Сещате ли се за стария виц, в който детето на сервитьор получило двойка, защото твърдяло, че две плюс две прави 8? Баща му го порицал и му обяснил, че две и две може да прави пет, шест, най-много седем. Не повече. Е, явно същата логика изповядват в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), където виждат увеличението на водата в столицата с 18% като намаление. То било извоювано, видите ли, с кръв и пот, защото лошият концесионер на "Софийска вода" - френската "Веолия" - поискала 32%.

От регулатора отидоха и по-далеч - и новата цена била далеч от това, което могат да плащат столичани - за тази година прагът на търпимост, или т.нар. социална поносимост, е сметнат на 10.01 лв. за кубик. Причината - доходите в София били високи и хората можели да си го позволят. Ако не вярвате - питайте Световната банка, чийто анализ се ползва за база на изчисленията.

В защита на предложението се обяви дори председателят на КЕВР Иван Иванов, който само преди година горещо бранеше обратната теза: "Говори се за скок на цените в следващия период. КЕВР няма да допусне никакво шоково увеличение, а ще балансира между интересите на потребителите и ВиК дружествата".

Е, явноинтересът на ВиК оператора в София е надделял,тъй като миналия май дружеството вече получи по-висока цена, като увеличението бе с 3.4%. Така, ако в последния ден на февруари - 28-и, регулаторът все пак одобри заложеното поскъпване, "Софийска вода" ще се радва на 21.4% ръст на цените за по-малко от година. Нещо повече - заложено е увеличение и за идните четири години, като през 2021 г. цената ще скочи с почти 50% спрямо сегашната от 1.82 лв. за кубик с ДДС. Могат ли да си го позволят столичани? Могат. За тогава прагът на поносимост е изчислен на над 11 лева на кубик.

От "Софийска вода" логично се зарекоха да подобрят качеството на обслужване и да намалят течовете, които в момента са малко под 50%. По този показател България е сред топпрахосниците на вода, като само в 7 града на страната разхищенията са под 50%. И за "гордост" София е един от тях. Само за сравнение - в Париж и Амстердам например загубите са между 4 и 8%.

За да изтъкнат, че не са пуснали увеличението просто ей така, от КЕВР заявиха, че бизнес планът на дружеството, в който влизат и предложенията за цени, е бил върнат за преработване. Но пропускат дребната подробност, че - да, той беше върнат, но не заради исканията на "Софийска вода", а заради пропуски в аварийно-ремонтната програма на оператора. В духа на "не сме виновни само ние" от КЕВР вече на няколко пъти - официално или не, заявяват, че другият собственик на дружеството - Столичната община, която държи 23% от акциите, също била приела бизнес плана. Ако общината не беше съгласна с цените, защо го е пуснала, "възмущават" се от регулатора.

Столичната община обаче няма регулаторни функции, т.е. не може да влияе на цените и да определя нива на възвръщаемост, рентабилност, инвестиционна програма и др. Греховете на градската управа не са в това, а в пасивността й по отношение на договора за концесия, който е единствен по рода си във ВиК сектора у нас и изтича през 2025 г. Разговорите за предоговарянето на част от условията тръгват периодично, като най-често това става около заявленията за промяна в цените. Сегашният случай също не доведе до изключение - в своето становище от общината казват, че предложението на "Софийска вода" не е икономически обосновано иразговорите по концесията трябва се подновятПрез 2013 г. например бе подета инициативата за местен референдум с предложение за "раздяла" със "Софийска вода". До него така и не се стигна, а шефът на местния парламент Елен Герджиков се застрахова, че има реална опасност при едностранното прекратяване на концесията общината да бъде съдена за неустойки между 400 милиона и 1 милиард лева. Сближаване в позициите между Столичната община и "Веолия" и до момента няма.

При едно от последните искания през 2013 г. увеличението на водата дори бе сравнено с цената на сандвичи от "Макдоналдс" и с килограм месо. "Нагло и нахално е един топмениджър, с вероятно топзаплата, да сравнява цената на водата с хамбургери и килограми месо", възмути се тогава зам.-шефът на градския парламент Николай Стойнев. Но това не пречи на общината и до момента да играе ролята на безгласна буква в целия спор, а само от време на време да се възмущава и да настоява за проверки.

Тогава избухна и друг скандал - че част от инвестициите на дружеството отиват за реклама, автомобили и таксита вместо за тръби. Нещо повече - средствата дори отивали в дъщерна фирма - законодателен пропуск, който позволява и на ЕРП-тата да възлагат поръчки на "свои" фирми. Тази информация не намери потвърждение, но работа на Столичната община е да разсее подобни съмнения, които със сигурност не водят до по-голяма приемственост и желание на хората да си плащат за водните харчове. Работа на съсобственика - Столичната община - е и да покаже договорите и да се види работи ли "Софийска вода" сподизпълнител на подизпълнителя и колко му плащаДори това да е позволено по закон, все пак е интересно на каква цена се извършват услугите най-малкото. Интересно е и да се види колко получава мениджърският състав, макар това да минава за "фирмена тайна".

Ясно е, че няма как водата да е без пари. Заради ценността на този ресурс през годините логично стойността й ще се повишава. Проблемът обаче е другаде. Цената трябва да расте поетапно, а не ударно, както е на път да одобри КЕВР. Никой няма да има нищо против да плаща повече, стига да получава по-добра услуга - водата да тече по сменени тръби, авариите да бъдат по-малко, а оттам и загубите и да няма проблем със събираемостта, особено в малцинствените райони и по-отдалечените квартали на града. В противен случай рискуваме да се получи същото, както с увеличението на цената на билетчето и винетките - возим се на стари и мръсни рейсове, а пътищата приличат на медена пита от дупки.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Кметът Йорданка Фандъкова и шефът на КЕВР Иван Иванов негласно си прехвърлят топката и отговорността за високите цени. В крайна сметка обаче плащат софиянци.
13
2752
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
14 Февруари 2017 20:02
Така и не разбрах, какво се иска от общината, което май е трябвало да бъде темата на статията?
14 Февруари 2017 20:04
В София водата е най-евтина.
14 Февруари 2017 21:22
Въобще това схващане - "Причината - доходите в София били високи и хората можели да си го позволят." - е с напълно сбъркана причинно-следствена връзка.

Така могат след време да поискат и въздуха за дишане да ни продават. Щото, разбираш ли, хората могат да си го позволят.
14 Февруари 2017 22:38
В София водата е най-евтина.

Това колко водата е скъпа или евтина, зависи от реалните разходи за пречистване, доставяне, поддръжка на системата и др. функционални разходи. Това са конкретни стойности, които нямат нищо общо с мечтите на некви франсета да станат милионери в България.
14 Февруари 2017 23:43
Не са мечти, някои от франсетата вече са милионери чрез СВ. Е, свенливо не си публикуват заплатките, но парите не се губят, нито се разпределят по равно.
14 Февруари 2017 23:44
А с водката как е?
15 Февруари 2017 00:32
В София водата е най-евтина.

Това колко водата е скъпа или евтина, зависи от реалните разходи за пречистване, доставяне, поддръжка на системата и др. функционални разходи. Това са конкретни стойности, които нямат нищо общо с мечтите на некви франсета да станат милионери в България.


E дай да се разбереме кое от двете. Или зависи от разходите и тогава токът пък би трябвало да е поне 20 пъти по-скъп, отколкото в Козлодуй или Стара Загора, или зависи от това колко могат да платят софиянци и тогава водата трябва да е 20 пъти по-скъпа в София, както и парното.
15 Февруари 2017 10:21
Повтарям се, обаче в София водата наистина е от ефтините в страната, при това в другите градове операторите са общински фирми. Мрежата е най- голяма в София, водоизточникът не е най- близкия, така че няма основания цената да е по- ниска от тази в другите градове. И за загубите се повтарям, не може всичката тази вода да изтича в терена. По-скоро става дума за нерегистрирани отклонения и консуматори, или за несъбираеми вземания, които им е по- изгодно да отчитат като технологични загуби. Или за неточности в отчета на доставяното от източника количество- явно доста приблизително.
15 Февруари 2017 11:42
Водоснабдяването е много важно и винаги и навсякъде трябва да бъде или общинско, или държавно, в смисъл - под обществено управление. В целия свят. Идеята е не да се печели а да се доставя на всички. Цената трябва да покрива разходите и инвестициите. И толкова, общо взето.
15 Февруари 2017 13:13
А що стана с развалянето на концесионния договор, който засяга 2 милиона души и за който никой нищо не знае?
Това обществена услуга ли е или тайна междуфирмена далавера, засягаща само неколкото корпорации, за които на обществото му е през..
15 Февруари 2017 16:06
за които на обществото му е през...

Общество е силно казано за столицата.

Немски общини, които си рекомунализираха водоснабдяването: Потсдам, Берлин, Бохум и Дортмунд, Кийл, Заарбрюкен, и още някои по-малки; общини, в които граждански обединения успешно се противопоставиха на планове за приватизация: Фрайбург, Хамбург, Хайделберг, Лайпциг, Росток.
15 Февруари 2017 18:26
Шопите щото са големи тарикати. Несъмнено някой пълни гушата и сега."Тайните" ни служби сигурно поличават пай.
15 Февруари 2017 18:52
народа го е казал
бистра водица мирна главица
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД