:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Не оставяйте селските баби сами!

Случката в Елин Пелин е грозно изстъпление… Но Динко идва там, където интелигенцията отказва да е
СНИМКА: bTV
Сирийското семейство не иска да напуска Елин Пелин, защото очаква навсякъде подобна реакция.
Колежка ме попита в социалните мрежи дали одобрявам случката в Елин Пелин. Вероятно бе провокирана от мое писание там, че една част от атентаторите по света са точно на 17 години и хората в Широка лъка основателно се притесняват от непознат 17-годишен младеж... Ето, отговарям: доколкото мога да преценя, сирийското семейство от Елин Пелин е приятно, приветливо и с нищо не заплашва България и социалния й мир; истерията срещу него е отвратителна, подклажда се от политици националисти; политиците не са най-важните, защото експлоатират вече появил се страх. Но аз също така смятам, че вместо да клеймим "фашистите" от Елин Пелин, е по-добре без истерия да констатираме този страх и да поразсъждаваме основателен ли е той, как да се преодолее, има ли пътища за преодоляване... Клейменето е примитивизъм,



динковщина с обратен знак



То е ниска топка. Преди 100 години Иван Хаджийски не тръгна да лепи етикети на българина, а кротко се качи на колело и си записваше - тоз мисли това, друг онова, след което синтезира. Много се притеснявам, че мирогледът на днешния Хаджийски би капитулирал във "Фейсбук".

Въобще не съм съгласен с тезата, че българинът е негостоприемен за чужденци. За да се направи такова заключение, е нужно да се изследва дълъг период, а точно времето го опровергава. В България от десетилетия живеят сирийци, йорданци, ливанци, хора от всякакви други държави и никой не се е интересувал нито от етноса, нито от религията им... Никой не попречи на Нидал Алгафари да успее... Днес обаче имаме страх, факт е - ясен като бял ден от какво. Милиони хора от юг и изток се преселват на запад, с тях има както почтени и мирни, така и като оня, който беше в "Овча купел", а след това се взриви в Ансбах. Що за лицемерие е да не се признае, че е страшно да живееш с този от Ансбах? Кой не би си залостил децата, ако му е съсед? Що за слепота е да не видиш, че хора като него, устремени към Германия, Франция, минават или остават в България?

Аз не знам дали се води религиозна война и никой реално не знае, обаче две трети от атентатите в последно време са с публично оповестени религиозни мотиви - източник представители на точно една определена религия, мишена - друга. С възпитателна цел следва да се твърди обратното, ама, извинявайте, нека не бъркаме възпитанието с фактите. Възпитателите нека си общуват с Макаренко, Монтесори.



На полето на фактите имаме страх,



който е напълно оправдан. Страхът обхваща милиони хора на стария и нов континент (гласуват за Льо Пен, Тръмп...) и аз наистина почвам да се тревожа за качеството на българското образование, виждайки образовани българи да обясняват нещата с "битов фашизъм".

Инатът да не се признават тези факти се дължи отчасти на поза. Всеки официално е голям хуманист, ама на практика гледа да си запише детето в етнически най-чистото училище и не си купува къща в Харманли. Жалко е да гледам в социалните мрежи хора, които се мият три пъти, ако случайно докоснат циганин, да... клеймят селяните, страхуващи се от зарази покрай бежанците. Суетата е огромна пречка. Тя пречи на нормални хора да не произнасят истината, следователно препятства нормалния разговор. А като няма нормален, какво следва? Правилно, идват Динковците. Те отиват в обезлюдени села, с отдавна изселили се в София, Пловдив или чужбина синове и дъщери. След като там ги няма журналистите, писателите, художниците, бабите ще се оплакват на Динковците, на кого друг? С изумление наблюдавам как представители на днешната българска интелигенция наричат "диваци" свои сънародници от едва дишащи селища, през ум не им минава за собствената им отговорност спрямо диващината. Трябва да им минава, ако все още сме колектив.



Като стана дума за отговорност, не съм чул



някой от "правозащитниците" или репортерите да се е разкаял, задето правеха мили интервюта с оня от Ансбах. Те не може да го знаят предварително какъв е, ама що искате бабите от Широка лъка да знаят какви им водят? По-кротко с епитетите, работата е наистина сериозна!

Най-труден е въпросът какво да се прави. Отговор няма, половината свят безуспешно търси решения... Да се надяваме Близкият изток да стане по-мирен. Сещам се за няколко малки, но продуктивни действия: жени като сирийките, които помагаха на персонала от центъра в Харманли при метежа, да бъдат приютявани добре - за да се види, че България е гостоприемна към мирните хора и ги поощрява; семейството от Елин Пелин, чийто син си е намерил работа и живее трудолюбиво в България, също следва да бъде приютено -



за да се покаже какъв е моделът



Сещам се също така, че правителството смяташе да разселва бежанци из обезлюдени села, което би било престъпно, тъй като това значи да ги пратиш при 10 изнемощели старци.

Но най-вече се сещам, че следва да се спре с истерията и етикетите. Вредни са както патриотарските изстъпления, така и лицемерният обратен вой - не помагат, не градят. Светът не е толкова голям и спасение няма да намерим, ако сме все така глупави и омразни един към друг.
СНИМКА: БГНЕС
Кметът на Елин Пелин не смята да се съобразява със закона, като твърди, че го прави от хуманизъм
43
8369
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
14 Февруари 2017 19:30


Оттеглям си думите, с които преди няколко дни корях Божидаров. Вижда се, как лека полека здравият разум се вселява у българите.
Сполай ти!
14 Февруари 2017 19:36
Ами, така е
14 Февруари 2017 19:44

И от мен

След малко ще дойдат либералните деятели да си потърсят фактологическа или правописна грешка за хващане и последваща обработка по утвърден стандарт на процедура.

Суетата е огромна пречка. Тя пречи на нормални хора да не произнасят истината, следователно препятства нормалния разговор. А като няма нормален, какво следва? Правилно, идват Динковците.
...
С изумление наблюдавам как представители на днешната българска интелигенция наричат "диваци" свои сънародници от едва дишащи селища, през ум не им минава за собствената им отговорност спрямо диващината. Трябва да им минава, ако все още сме колектив.



Между другото, залагам два и пеесе, че употребата на "колектив" ще отнесе бая либерални откоси.
14 Февруари 2017 19:50
Трябва да признаем, че нещата полека-лека си идват на мястото.
Циганите започнаха да се наричат цигани.
Терористите са ислямски фундаменталисти.
И т.н.
Когато изясним понятията, започваме да търсим решения на проблемите.
Първите стъпки в правилната посока са направени.

14 Февруари 2017 19:51
г-н Божидаров е предоставил цитируеми муниции за целите и на двете страни.
Цялото също е о'к.
14 Февруари 2017 19:56

wreckage
14 Фев 2017 19:51


Дипломация
14 Февруари 2017 20:37
Случаят "Елин Пелин" е патриотичен пиар преди изборите. Нищо повече.
14 Февруари 2017 20:41
Не става тако и вако... Дядо Кральо спира готовите да се защитят хора - и умира под ножа на дошлия от Париж потурнак...
-----------------------------
Сайтът на Генек
14 Февруари 2017 21:09
Аз не знам дали се води религиозна война и никой реално не знае, обаче две трети от атентатите в последно време са с публично оповестени религиозни мотиви - източник представители на точно една определена религия, мишена - друга. С възпитателна цел следва да се твърди обратното, ама, извинявайте, нека не бъркаме възпитанието с фактите

За съжаление, авторът бърка както възпитанието, така и фактите.
Бих препоръчал например да види тази карта,
http://storymaps.esri.com/stories/2016/terrorist-attacks/
14 Февруари 2017 21:20
Диян Божидаров
wreckage, така си е!
14 Февруари 2017 21:38
Чакам да видя след колко поколения сирийци или афганистанци ще садят боб в Калипетрово,или да берат тютюн,заедно с нашите трудолюбиви,български мюсюлмани.
14 Февруари 2017 21:41
Най-после се започва трезвото говорене. Ха дано се стигне и до трезви решения. Хората имат нужда от сигурност, не от политически лъжи.
14 Февруари 2017 22:20
Не оставяйте селските баби сами!
Случката в Елин Пелин е грозно изстъпление… Но Динко идва там, където интелигенцията отказва да е


Браво на Диян !
Между другото още преди да се появи Динко /там където държава я няма никъде/ имаше случаят Цар Киро в с. Катуница. Тамошния Динко, който мобилизира четите, които запалиха къщите на мангала, който колеше и бесеше в селото в момента е кмет на Садово. Та така, ще има още много революционни селски водачи, щото държавата я няма никаква, а когато държавата я няма никаква народеца взема закона в свои ръце.
14 Февруари 2017 22:22
Шопите се изплашиха за чистотата на генофонда си
14 Февруари 2017 22:34
Не знам за шопите освен че са такива Но има едно нещо Не пожелай на другиго което не искаш той да ти го върне Тези здрави и читави просто си нямат "на представа " какво ги чака
14 Февруари 2017 23:18
Диянчо, от кой пръст изсмука тая щуротия та седна и я написа на хартия и тропна в нета.
Бедна ти е фантазията колко хора от "ония" живеят махалите из българско.
Нелегално.
Въпрос на точно десет минути нормален разговор на живо е да разбереш дали някой е перко с изцъклен поглед и е готов да се гръмне заради бръмбарите дето му щукат в главата.
Идвали са всякакви.
Има и такива на които сме показвали, че са нежелани и айде гит - да си хващат пътя кой откъде.
Щото ти фантазираш, скъпи ми авторе, и явно не можеш да смяташ, за статистики пък изобщо да те бараме, да ти кажа - от нашия опит ония "съмнителните" са под 1% от всичко дето е похлопало на портите.
И още нещо да ти кажа, Авторе. Има и "чисти българе" от квартала около махалата, които няма как посмъртно да влязат и те го знаят. Същите психо идиоти с блеснали очи.
Иначе 99% от всякви човеци са добре дошли за всичко - сватбда, смърт, купон, търговия и любопитство просто. Стига да се държат добре с хората и не им блещят дзъркелите, обладани от щури идеи.

14 Февруари 2017 23:26
Минавам от тук 14 Фев 2017 22:34 Не знам за шопите освен че са такива Но има едно нещо Не пожелай на другиго което не искаш той да ти го върне
Ми ей за шопите:

... "Интересно отметить, что Шопы , занимают те места , где , по словам Геродота (а вслед за ним и Фукидида) и Страбона, жило фракийское племя Сапов или Сапеев, одна ветвь которых поселилась далее на юг, на побережье Эгейского моря... "
Stirlic 14 Фев 2017 22:22 Шопите се изплашиха за чистотата на генофонда си

И ако са всъщност от времето на Херодот , Фукидид и Старбон .... и са се запазили до СЕГА , може би, не бива да им отричаме на шопите наследена здрава племенна мъдрост и инстинкт?
15 Февруари 2017 01:20
Чалмите - обратно в турция, щото тука ще трябва да ги неутрализираме.

За елин-пелинци и чепеларци :
15 Февруари 2017 05:13
Харесвам материалите на Диян.
Днешният - също
Само това
Преди 100 години Иван Хаджийски не тръгна да лепи етикети на българина, а кротко се качи на колело и си записваше - тоз мисли това, друг онова, след което синтезира

ме разочарова. Не знае ли как се използват глаголните времена
15 Февруари 2017 07:25
и като оня, който беше в "Овча купел", а след това се взриви в Ансбах

Похвална е инициативата да си говорим истината и сериозно. И като ще го правим, веднага възниква и първият въпрос - защо този младеж не се взриви в "Овча купел", а го направи в Ансбах ? И защо въобще се взриви ?

Отговорът е ясен но не е политкоректен пропагандно. Защото ни изключва от общността към която не принадлежим.

Коя е тази общност ?

Ами на русите и синеоките колонизатори, които от 15 век, но особено силно през 19 и в първата половина на 20 век колонизираха света и владяха колониите с нечувана жестокост. Които продължиха да правят същото и през втората половина на 20 век, макар и по-рафинирано, но в началото на 21-ви се върнаха към бруталната жестокост.

Колко страни бяха разрушени ? Колко милиона невинни избити ? Колко десетки милиона останаха без роднини, домове, препитание ?

До какво състояние на отчаяние и безизходност трябва да е докаран някой за да се опаше с бомби и взриви ? Не, не се дължи на религията. Религията на тези хора се възроди, просто защото никакво друго утешение и надежда не им бе оставено. Като удавници се хванаха за магичния свят на въображението в надежда за чудеса.

Тече война. Колониална война. Война с променлив интезитет от 15 век насам. Тя не е наша война. Ние не сме колонизаторите и затова при нас няма да има нито един автентичен атентат. Някоя западна специална служба може и да инсценира такъв с пропагадна цел, но не и тези хора. Ние не сме колонизаторите. Ние сме по-скоро част от колонизираните.
15 Февруари 2017 07:59
Дядо Кральо спира готовите да се защитят хора - и умира под ножа на дошлия от Париж потурнак...

За да не станела кръвнина ги спира. Потурнакът го одира жив.
Генек,
15 Февруари 2017 09:07
За статията и форумът долу, ,

Пришълецът - Alien
Пришълците - Aliens
Пришълецът 3 - Alien 3
Пришълецът:Завръщането - Alien: Resurrection
Пришълецът срещу Хищникът - Alien vs. Predator
Пришълецът срещу Хищникът: Реквием - Aliens vs. Predator: Requiem
15 Февруари 2017 09:14
По отношение на бежанците има един момент на който не се отдава значение в България. Населението проявява нетърпимост към навлеците , които не харесват живота си в родните им територии или проявява нетърпимост към прокудените поради военни действия. Към момента първите са повече от вторите. И отношението е напълно правилно освен ако не искаме да изчезне държавата скоропостижно.
15 Февруари 2017 10:11
Статията е умна, премерена и навременна. Направо се изненадах. Браво!

15 Февруари 2017 10:12
Повтарям се, обаче недоверието към държавата е голямо, и всеки ден се потвърждава; съвсем основателно. Както "момчето" за Широка лъка, дето се оказа пълнолетно; и било за лагер, не за дом за непълнолетни. Затова все повече българи вече всеки ден казват "не" и протестират срещу всяко решение, спуснато отгоре, дори без да са разбрали за какво става дума. Лично аз не бих ги упрекнала.
15 Февруари 2017 10:20
Време е нещата да намерят реалните си определения.
15 Февруари 2017 11:43
Политическата коректност е онази разяждаща лъжа, с която се опитват да съсипят цивилизацията. И доста са успели. Поради глупост и продажност на съсипваните.

И накрая един тест (по мотиви на филма "Снайперист". Вие сте снайперист и към вас тича малко детенце и носи нещо в ръка. Съвсем по Блез Паскал, има четири възможности. Защото А) Детенцето носи ябълка, или Б) Детенцето носи граната, а вие можете 1) Да го гръмнете и 2) Да не го гръмнете.

При А1 детенцето е мъртво, а вие сте жив и с угризения. При А2 всички са живи и има хепиенд. При Б1 детенцето е мъртво, а вие сте жив и с чиста съвест. При Б2 и двамата сте мъртви.

На събитията А и Б можем да припишем вероятности. И така нататък.

Изводът е, че снайперистът трябва да стреля, а детето не трябва да тича към него. А дали ще стреля, трябва да го е решил предварително. Или да има заповед (все едно в каква посока), която строго да се изпълнява.

Бъдете здрави!
15 Февруари 2017 11:44
Като стана дума за отговорност, не съм чул някой от "правозащитниците" или репортерите да се е разкаял, задето правеха мили интервюта с оня от Ансбах. Те не може да го знаят предварително какъв е, ама що искате бабите от Широка лъка да знаят какви им водят? По-кротко с епитетите, работата е наистина сериозна!
15 Февруари 2017 12:07

Изводът е, че снайперистът трябва да стреля, а детето не трябва да тича към него. А дали ще стреля, трябва да го е решил предварително. Или да има заповед (все едно в каква посока), която строго да се изпълнява.


извода Мишо е, че на ден по 20 такива бивши снайперисти правят опити за самоубийство в УСА.
15 Февруари 2017 12:26
злоба, страх, хитрост, ксенофобия, незнание, омраза, предпазливост, лукавство, шопски инат, здрав разум, простащина...
Откакто следя казуса "Елин Пелин", се мъча да разбера кое е понятието, което характеризира най-добре реакцията на жителите на градеца. Според собственото ми настоение и според думите на интервюираните местни жители или студийни корифеи едно или друго ми се е струвало най-подходящо.

Накрая се спрях на самосъхранение. Мисля, че това е думата...
15 Февруари 2017 13:26
Втора смяна

извода Мишо е, че на ден по 20 такива бивши снайперисти правят опити за самоубийство в УСА.

А изводът от извода е, че тая работа не е за всеки и е свързана с определени ... професионални заболявания, да кажем условно.
15 Февруари 2017 13:35
самосъхранение


Едва ли. Та нали самите елинпелинчани твърдят (видяхме го показано от медиите), че точно това семейство не ги заплашва.

Нещо друго е.

Снощи гледах репортаж по RTS (Швейцария) как цветнокож учител казва, че ДЕЦАТА НЕ ЗАБЕЛЯЗВАТ цвета на кожата на другарчетата и приятелчетата си.

Започват да го забелязват тогава, когато някой възрастен (у дома или на улицата) им го ПОКАЖЕ.



***

Иначе по време на перестройката учех в Ленинград; земляческата група на кубинците бе от абсолютни симпатяги, чийто цвят на кожата бе от абсолютно белия до абсолютно тъмношоколадовия.

Случвало ми се е да ме питат дали съм от Германия или прибалтийските страни (заради твърдия акцент и светлите коси и очи); съседите ми осетини ми бяха казали, че в Ленинград живеят хора от над 80 националности; по-късно специализирах във Франция, където в института не се считаше за коректно да питаш колегите си какъв е произходът им или да им говориш на вие, на вие се говореше единствено на тъмнокожите шофьори и чистачки... Ако живееш в по-голям град, някои неща, които са странни за по-малките населени места, не те шокират; помня ужаса на колежка от Димитровград, дошла да следва в София, при вида на чернокож студент в Ст. град; по онова време хората от крайните квартали на София не смееха да седнат в автобуса до чернокож... Нещата отдавна са се променили. Да седнеш за някои се превръща в по-голям приоритет от това да седнеш до непознат или чужденец... Впрочем в някои цив. страни в масовия транспорт и досега първо питат могат ли да седнат до теб, у нас обичайната практика е да не питаш... въпрос на възпитание, вероятно, а и приоритети в него...



Е, може и да греша в преценките. Но нали първо - все пак - сме разумни хора, т. е. от един и същи вид, а чак след това част от някоя нация или народ...

15 Февруари 2017 13:35
sim4o

Ми ей за шопите:

... "Интересно отметить, что Шопы , занимают те места , где , по словам Геродота (а вслед за ним и Фукидида) и Страбона, жило фракийское племя Сапов или Сапеев, одна ветвь которых поселилась далее на юг, на побережье Эгейского моря... "

sim4o,
откъде го извади това за беломорските шопи?

Стана ми интересно по две причини:
- дали на тракийското племе Сапи не е именуван днешният гръцки град Сапес, едновремешният Шапчи, който се намира на изток от Гюмюрджина в Беломорска Тракия?
- хората от родното село на дядо ми, на има-няма 10 км от Шапчи и още толкова от брега на морето, са се отличавали от другите тракийци с това, че са били белодрешковци - като шопите, за разлика от останалите. И говорът им има някои особености, които ги няма в говорите на другите тракийски села от Беломорието и които съм срещал в други диалекти от Западна България (Македония).
Та, изведнъж се замислих - да не е окажа частичен беломорски шоп?
15 Февруари 2017 13:43
Статията е изпълнена с колебания
самосъхранение. Мисля, че това е думата...
А които нападат тези хора, са майкопродавци
15 Февруари 2017 14:40
А изводът от извода е, че тая работа не е за всеки и е свързана с определени ... професионални заболявания, да кажем условно.


Ловецът на елени
15 Февруари 2017 15:22
как цветнокож учител казва, че ДЕЦАТА НЕ ЗАБЕЛЯЗВАТ цвета на кожата на другарчетата и приятелчетата си


Такава глупост може да каже само напълно полиран мозък, независимо от цвета на кожата му...
15 Февруари 2017 15:28
popangelov
15 Февруари 2017 15:22,
Това е политика. Вероятността за реализиране на такова "събитие" може да е 0.0001, но политикът казва, че е "много вероятно".
15 Февруари 2017 15:32
Изводът е, че снайперистът трябва да стреля, а детето не трябва да тича към него.

Ако е снайперист, стреля в крака на детето.
15 Февруари 2017 15:38

Nafarr
Едва ли. Та нали самите елинпелинчани твърдят (видяхме го показано от медиите), че точно това семейство не ги заплашва

Че кой твърди обратното?!? Чувството им за самосъхранение се изразява в нещо съвсем друго. А то е, че документите на това семейство ще бъдат първите и далеч не последните. Че това ще открехне една вмалка вратичка, която постепенно ще се раширява докато мръсния поток на чуждото и враждебното не помете тяхното житие-битие...
15 Февруари 2017 16:17
На полето на фактите имаме страх, който е напълно оправдан. Страхът обхваща милиони хора на стария и нов континент (гласуват за Льо Пен, Тръмп...) и аз наистина почвам да се тревожа за качеството на българското образование, виждайки образовани българи да обясняват нещата с "битов фашизъм".

Ми не. На полето на фактите имаме основателен страх, който, обаче, е също така старателно обгрижван и насърчаван да се превърне в истерия.
И макар да не съм съгасен с реакцията в Елин Пелин я разбирам и я оправдавам, защото жителите на малките населени места в провинцията нямат никакво основание да вярват, че централната власт, която им праща въпросната възрастна двойна сирийци, е в състояние да гарантира тяхната сигурност или - недай Боже - да ги защити при необходимост. С други думи, протестът на хората в Елин Пелин не се различава от протестите на няколко села в Северозападна България, когато искаха да заселят там представителите на два печално известни цигански кланове. Или пък от тези срещу незаконно настанилите се цигани в Югозападна България.
15 Февруари 2017 16:37
sim4o,
откъде го извади това за беломорските шопи?

Стана ми интересно по две причини:
- дали на тракийското племе Сапи не е именуван днешният гръцки град Сапес, едновремешният Шапчи, който се намира на изток от Гюмюрджина в Беломорска Тракия?
- хората от родното село на дядо ми, на има-няма 10 км от Шапчи и още толкова от брега на морето, са се отличавали от другите тракийци с това, че са били белодрешковци - като шопите, за разлика от останалите. И говорът им има някои особености, които ги няма в говорите на другите тракийски села от Беломорието и които съм срещал в други диалекти от Западна България (Македония).
За шопите има 4-5 версии от къде им е името .

От подземна землянка - шопа ... до тояжка - сопа . .. и от там да е било дошло името ...

Това за Херодот и племето Сапи (Сапеи) сме го коментирали .... има го на няколко места http://enc-dic.com/brokgause/Shop-42659.html

http://forum.bg-history.info/index.php?topic=17757.0


Възможно е, названието от памтивека да си е било "шопи" , а гръцките хроникьори да са го преиначили ..
Все пак - браво, че толкова години са си запазили названието и обособяването, тези хорица!
Де да знам, как са го постигнали? Дали с толерантност?
19 Февруари 2017 18:20
Каква е посоката, по която тече река Искър? — От
юг към север. Какви са по характер хората, които живеят
покрай Искъра? — Те са студени хора, неотзивчиви, без
култура. Следователно те вървят отдолу нагоре. И затова
всеки човек, който се качва нагоре, не може да носи
много неща. Качването нагоре подразбира желание на
човека да стигне до някой висок планински връх в материалния свят.
П Дънов
20 Февруари 2017 08:38
Всички дъновисти са "странни", идете да ви лекуват психиатри, сектите не помагат, само ви казват че сте много добри и изключителни, за да заглушат болката че не сте нормални, за да ви взимат парите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД