:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 207
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Спомени и стенограми

Не разбрах защо трябваше да се размахва стенограма отпреди три години, в която президент и политици умуват за банковата криза и затварянето на КТБ. И според мен не стигат доникъде. Те сигурно мислят друго, всеки участник в срещата сега ще ни разкаже своите спомени, своята версия, ще изтъкне своята героична позиция и заслуга. За тежките проблеми и горчивите изводи, които прозират в стотината страници, едва ли ще говорят. За тях засега свенливо си мълчат. Но си струва да ги посочим сега, когато криза няма.



Рожденият порок на валутния борд,



невидим, докато икономиката и банките работят нормално, ясно изпъква във време на криза. На 1 юли ще станат точно 20 години, откакто България се отказа от суверенна парична политика и въведе паричен съвет. Оттогава страната няма истинска централна банка, която да рефинансира банките при дефицит на ликвидност, например при паника, каквато възникна преди 3 години. Липсва кредиторът от последна инстанция в банкова система с частични резерви, както всички банки в света от XV век насам. И разсекретената стенограма прекрасно илюстрира в какъв риск паричният съвет държи страната: дори когато гражданите панически теглят пари от банките, фирмите бързо празнят сметките си, законът е забранил на централната да рефинансира банките и да овладее кризата. Налага се правителството да иска разрешение от Европейската комисия, за да вземе заем, с който фискът да замести централната банка и да подкрепи банките, за да не се сринат от паническата атака. Докато продължава този паричен режим, такъв риск ще съществува.



Изходът от паричния съвет е в еврозоната,



затова първият национален приоритет днес е страната да се присъедини към единната парична система, еврото да замени лева в обращение, а Европейската централна банка да регулира и да рефинансира банките у нас по същия начин както всички банки в еврозоната. Спомнете си платежната криза в Гърция преди две години и ще видите, че само подкрепата на ЕЦБ спаси банките и страната от колапс. Има, разбира се, поне теоретична възможност да зарежем паричния съвет и да се върнем към плаващ курс на лева. И към рисковете, които този паричен режим крие - онези, от които избягахме, като приехме ограниченията на паричния съвет. Това ще е уникално глупаво решение, защото с един замах ще изхвърлим постигнатата парична стабилност, която скъпо плащаме цели 20 години.



Банките издържаха теста, политиците - не



Банковата криза от 2014 г. показа, че въпреки вродения порок на паричния съвет българските банки издържаха най-тежкия тест - тест на живо, и се справиха с една тежка криза сами, практически без подкрепа. Прочетете стенограмата: след като 2 банки (не е само КТБ!) са затворени, други 4 или 5 се обсъждат като застрашени, атаката продължава вече втора седмица, подкрепа получава само една банка. Другите се справят сами! Решението се споменава в стенограмата, но е взето още предния ден. То не е заслуга на политиците и на правителството, а ролята на БНБ е само на медиатор - банките са договорили взаимно да се подкрепят в кризата. Убеден съм, че и без заема, който правителството осигури и подкрепи само един от трезорите, банките пак щяха да се справят. Но политиците, конкретно управляващото тогава мнозинство на прага на оставка, не се справиха в кризата, защото отказаха да вземат дори задължителните предпазни мерки. Нищо че сега се хвалят колко мъдро са постъпили.



Банковата ваканция е задължителна при паника



Тогава много време отделих да обяснявам това на всеки, който искаше поне да чуе какво пише в книгите и базите данни с опита от други страни. Нямаше никаква гаранция, че след двата почивни дни ще спре паническото теглене на пари и прехвърлянето на пари по сметки към чужбина. Във всяка страна, където избухне паника и клиентите атакуват банките да теглят парите си, първата предпазна мярка е банките да се затворят за 3 или 7 дни. През това време се организира обслужване на спешни плащания, поддържат се плащанията с кредитни карти (в режим с предпазни лимити). Търси се кризисно рефинансиране, налагат се временни ограничения, за да не се допусне обзетите от страх за парите си клиенти да източат сметките си към чужбина или да скрият всички пари под дюшека. Когато стихне паниката, ограниченията (постепенно) отпадат, възстановява се нормалната работа на банките. Даже Норвегия на два пъти през ХХ в. е затваряла банките при панически атаки. Но защо да търсим далеч,



примерът с Гърция е под носа ни



Припомнете си как съседите овладяха кризата преди две години - колко дни банките останаха затворени, какви лимити бяха въведени, колко време чакаха клиенти по безкрайните опашки, докато страхът за парите им стихна. Вижте какви забрани за плащания към чужбина, какъв разрешителен режим за валутни операции бе въведен. И това в страна от еврозоната, в която ЕЦБ всеки ден доставяше милиарди евро, отпусна "извънреден ликвиден инструмент" за подкрепа на банките - без някой да продума за "недопустима помощ", да търси и да чака "разрешение" от Брюксел. Така се прави. Не като нашите умници. Герои! Управителят на БНБ им казва, че всеки ден се теглят от банките близо милиард, от изтеглените едва 25% влизат в други банки. Другите - навън и в дюшека. Предния ден шеф на австрийска банка се хвали, че 400 млн. евро от България влезли само в неговия трезор. А "защитниците" решават ... да приемат декларация: "За Бога, братя, не теглете".



Но те успяха: спряха паниката



Вярно, паниката спря, на следващия ден след стенограмата опашките изчезнаха, атаката срещу банките отмина. Защо? Може би двата почивни дни успокоиха страховете, сигурно е повлияла и декларацията, която бе огласена. Със сигурност оказа влияние решението на правителството да осигури специален заем за подкрепа на банките (тогава не казаха, че ще подкрепят един трезор, а четири други ще зарежат да се оправят сами). Важно бе съгласието за "извънредна помощ" от Брюксел, което подкрепи мерките на кабинета. Може би атаката спря, защото бе постигнала целта си - ако тя е била да събори само КТБ. А ако са прави политиците, които днес се хвалят, че те са спасили банките, единствено възможно е конспиративното обяснение - трябва те да са предизвикали, организирали и ръководили атаката срещу българските банки, а в последния момент са заповядали атаката да спре. Или пък не е имало чак такава конспирация, а господарите са играли хазарт: абдикирали са от отговорност, оставили са банките да се справят сами, зарязали са БНБ и кабинета (във фактическа оставка) да правят каквото щат и каквото могат. И са имали късмет. Или ние сме имали късмет - въпреки тях - да се разминем с грандиозен колапс.

П.С. А кой какво е говорил в стенограмата, какво говори сега и колко му е умът, преценете сами.

13
5982
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
11 Юни 2017 19:57
Личен спомен - в периода от 02.01.1991 до 01.04.1993 бях служител на БНБ
Лично наблюдение: В този период УС на БНС рефинансираше всичката вакханалия на т.нар. търговски банки. Какво правеха те в този период (а и после - до въвеждането на Паричния съвет) Хърсев по-добре от мен знае!
Личен извод: ако тогавашните състави на УС на БНБ (визирам тези до въвеждането на Борда) бяха управлявали БЛАГОРАЗУМНО (PRUDENTLY) БНБ тя щеше да е ИСТИНСКА Централна банка, МВФ нямаше да ни натисне да затворим 15 банки, и ПАРИЧЕН СЪВЕТ НЯМАШЕ ДА БЪДЕ ВЪВЕДЕН!!!! Нямаше да я има и свръх-криминалната история с КТБ, ГЛАВНИЯТ виновник за която е САМО УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ на БНБ, оглавяван, девет години поред, от лицето Иван ИСКРОВ, и асистиран от онзи дребен тарикат Калин ХРИСТОВ! Тези двамата трябват да бъдат СЪДЕНИ!!!!
11 Юни 2017 20:05
Не. Разбирам аргумента за вредата да се откажеш от политика. Разбирам аргумента че помктиците не са способни да водят политика, но не приемам че в еврозоната ще водим политика със зъщите политици. И отново пример е Гърция. Трябба политика. Не всичко е икономика, глупако!
Перефразирах клишето, освен ирониятията към еволюцията на възгледите на Хърсев, връщ се към ранните си години.
12 Юни 2017 02:39
Да оставиш лоша банка (такава, която е издала твърде много невъзвръщаеми кредити) да фалира, не означава хората да загубят депозитите си в нея. Собствениците й просто губят вложения капитал.

Да снабдиш добра банка с ликвидност, не означава, че спасяваш собствениците й с "парите на данъкоплатците".

Когато обаче държавата няма парична независимост (при валутен борд, еврозона), централната й банка не може да действа като кредитор от последна инстанция и дори добрите банки могат да фалират и хората да загубят депозитите си поради невъзможността на централната банка да ги снабди с нужната ликвидност.

Именно за това не бих държал пари в български банки или на страни от еврозоната различни от Германия - все пак ЕЦБ е във Франкфурт и създава еврото с ударите на компютърните клавиши под диктовката на Германия.

За стабилна банкова система са нужни две неща:

1) Централна банка, действаща като кредитор от последна инстанция (възможно единствено при ПЛАВАЩ курс на лева);

2) Строг контрол върху търговските банки.

У нас липсват и двете.

Поради валутния борд, нашият кредитор от последна инстанция се намира в Германия (Европейската централна банка) и използва задължението си да снабдява с ликвидност банковата система като политически диктат над цели държави (членките на еврозоната), а контрол няма (справка: КТБ и други неупоменати).

Сега банковата ни система разчита единствено на доверието на вложителите и благосклонността на медиите. Така вместо да се отстранят причините за болестта, политиците в България се борят срещу симптомите - слухове, които биха могли да паникьосат вложителите. Не съществува медия или слух, който може да предизивка загуба на вложителите, когато са налице горните две неща.

За повече подробности относно системата на валутен борд и злополъчната еврозона: точки 10.2 и 10.3 от учебника по макроикономика: http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2014/11/10.html
12 Юни 2017 02:40
До ПлесNick: ТОЧНО!
12 Юни 2017 10:35
...страната няма истинска централна банка, която да рефинансира банките при дефицит на ликвидност, например при паника, каквато възникна преди 3 години. Липсва кредиторът от последна инстанция в банкова система с частични резерви, както всички банки в света от XV век насам. ...дори когато гражданите панически теглят пари от банките, фирмите бързо празнят сметките си, законът е забранил на централната да рефинансира банките и да овладее кризата.

ПлесNicka добре го е казал.
Ако навремето БНБ се бе държала като националноотговорна институция - нямаше да се стигне до домашнио И арест ( каквото е по същество понятието Валутен Борд ).
Но понеже рефинансираше с безогледна емисия на непокрити с нищо хартийки източването... (абе какво ти източване - пладнишкио обир ) на банките - и се срути цялата банковска система барабар с половината икономика.
Затова сега банкерите няма да подвиват че нямали никакво поле за самостоятелни ходове - защото знаем точно какво мислят да направят ако им се даде свобода.
12 Юни 2017 10:42
Ако за цялото време на демокрация у нас има един положителен ход, това е връзването на лева за еврото. Т.н. икономисти от цоциалистическо комунистически тип пискат, щото не могат да крадат колкото им се ще. А не са прави, щото в един момент, с познатите инфлации и обезценяването на лева с хиляди пъти, много от тях биха виснали по клони и стълбове в знак на признателност от матряла.
12 Юни 2017 10:44
A beeee... тъй, ама нийе баш тъй...
Я някой да ми обясни - как по едно и също време - една банка я окрадоха, а друга "спасиха"...
Как тъй, така наречената, БНБ изтегли от финансовото блато едната, а на другата върза воденичен камък?
12 Юни 2017 11:44
Нищо не разбирам от банкерство! Само от банкомати. Но помня, че при комунизма имах сто-двеста долара за излизане в чужбина, които държех във Външнотърговска банка. Тогава тя беше единствената, която съхраняваше валута. Може и да бъркам нещо, но в ДСК (която тогава беше наистина спестовна каса, а не банка) валута не се пазеше. Там българските ми пари лежаха. И ето че един ден някой реши да приватизира банките. В резултат моите единствени долари се изпариха. Нещо ги преизчислиха в жълти стотинки... отнемà ги за един ден. Появиха се кредитните милионери: банките раздадоха милионите си на някакви прошлеци и накрая прошлеците се превърнаха в добре облечени бизнесмени, а вложиелите - в прошлеци. А, управителите на банките нещо тръгнаха да ги съдят, ама никой не бе осъден. Пито-платено. Пито от банкерите, платено от мен. Някой знае ли подробности за тези банкови операции?

P.S. От известно време парите ми лежат по банките не срещу лихва, а срещу такса. Някой да знае подробности и за тази промяна в плащанията? Предстои ли аз отново да получавам поне такава лихва, която да покрива "услугите" на банката? Защото почвам да се чудя дали с парите от таксите да не си купя по-здрава ключалка и да си държа парите под дюшека.
12 Юни 2017 13:07
Sofiaman - няма ключалка която апашите да не могат да отворят въпрос на материален интерес както казват адвокатите.

Друго е лечението старай се да нямаш пари моята лема за капитализма е : "Имаш ли пари ще ги загубиш".
12 Юни 2017 13:26
Да де, ама на крадците не им плащам такса, за да ме крадат, а на банките им плащам! В първия случай имам шанс да не открият дюшека, в който съм зашил парите, а във втория такъв шанс няма.

А, да нямам пари, казваш. То хасъл това, дето го имам пари ли са? Доближавам се до твоята лема.
13 Юни 2017 17:38
Плесник, работил си в БНБ, а не свързваш две и две, ми точно МВФ и СБ нареждат на шефа на една ЦБ да разпусне финансовата дисциплина, та като се зададе катастрофата, да изпълним каквото ни наредят, за целта можеш да провериш кой е диктувал закона за изваждане на БНБ от подчинение на правителството и обявяването ѝ за "независима" и неконтролирана от никаква институция ... остава само да купиш шефа ѝ, или да го вербуваш, на висока степен в някоя масонска ложа, или някое западно разузнаване според извратеностите му - педофилия, садизъм, алчност, и пр. дегенеративности, наричани "западни ценности".
13 Юни 2017 17:47
Западняците ще вземат всичко на нашите управници, ще се сетят те тогава за българския народ, но него няма да го има.
23 Юни 2017 19:38
Тука бай Хърсев да ме извинява за стенограмата. На него аз Шакото ли да обяснявам как се прави по света в подобни ситуации.
Всичко на масата и публично. Само така се печели доверието. Като гръмнаха в Щатите що сенатски комисии разпъваха на кръст банкерчета разни. И всичко това по телевизията на живо. Бернанке също се потеше преди да обяви там онова за хеликоптера и кинтите.
Преса, медии, анализатори жужат денонощно.
А у нас някви мишоци се събрали в президентските долапи и ми се правят на банкови спецове.
И за още едно нещо не е прав бай Хърсев като казва "банкиТЕ" и паниката. По времето на случката КТБ всички банки без милиционерските си бяха ок и фъкани с кинти. Ако някой си е канил с "банковата ваканция" да ни извърти същия номер както през времето когата бай Хърсев беше подуправител и да натовари каручката номера му нямаше да мине. Просто само милиционерските банки щяха да изчезнат. И още не ми е ясно как все пак същите тия хора успяха да се занимават с банкиране след предишната спретната от тях далавера, ама нейсе.
Ако навремето бяхме прочели стенограмите по време на големия обир през 1997 със сигурност сега държавата щеше да е по-богата с 4 млрд.
Ама мишоците тогава се измъкнаха по терлици.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД