:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Петканов бил вдигнал ръце от престъпността

Вътрешният министър поправил име, добавил един пълен член и 3 запетайки в доклада
Вътрешният министър Георги Петканов е вдигнал ръце от борбата с бандитите, твърдят жълти депутати. Според тях на заседанието на групата във вторник вечерта МВР шефът заявил: "В рамките на този мандат не мога да се справя с организираната престъпност."

На продължилата около 4 ч. среща на избраниците от НДСВ с вътрешния министър, главния секретар Бойко Борисов и шефа на НСБОП Румен Миланов е обсъждана прословутата докладна записка на МВР. Депутатите подробно разпитвали за снимките на Милен Велчев, Пламен Петров и Мирослав Севлиевски с бизнесмена Иван Тодоров-Доктора. Според тях шефът на НСБОП казал, че на тези фотоси не присъства транспортният министър, а били само Велчев и Севлиевски. Той обяснил, че въпросните снимки били открити в куфарче във взривения мерцедес на Доктора. НСБОП е взело куфарчето от следствието и после го е върнало. Тъй като то престояло само един ден при антимафиотите, Георги Петканов и Бойко Борисов не били виждали оригиналните снимки, а само ксерокопия. Те им били показани на оперативка ден след взрива.

Само 2 часа преди заседанието на жълтата група Петканов и шефът на вътрешната комисия Владимир Дончев се кълняха, че не само в докладната записка, а в цялата база данни на МВР няма информация за връзка на никакви политици с хора от престъпния свят.

На заседанието на жълтата група избухнал скандал около



присъствието на НСБОП на мястото на взрива



Депутатът Емил Кошлуков няколко пъти на висок глас питал Румен Миланов защо служители на НСБОП са били на мястото на взрива, след като по закон там трябвало да е само следствието, и кой ги е викнал. Миланов обяснил, че антимафиотите отишли, защото все пак става дума за взрив в центъра на София. На заседанието Миланов спестил отговор на въпроса защо от НСБОП са иззели куфарчето. На възмущението на Кошлуков, че вещественият материал е иззет, без да е описан от следователите, антимафиотът отвърнал, че той бил описан като "чанта с документ".

Нововремецът се интересувал вярно ли е, че във въпросната чанта е имало и списък на високопоставени служители на МВР и дали тя не е иззета именно за да се прикрият тези хора, но не получил отговор. Шефът на НСБОП казал единствено, че в чантата на Доктора са намерени снимки и е



по-добре, че те са излезли наяве, за да не ги използва бизнесменът



като дебитни карти - т.е. да изкарва пари чрез тях. Кошлуков заявил, че въпросните фотоси са видени от 6-има служители на НСБОП и някой трябва да поеме отговорност за изтичането на информация в медиите.

Цялата сбирка преминала в пререкания и обаждания от място.

Ген. Борисов се клел, че не е имало сценарий за дискредитация на Велчев, Петров и Севлиевски. Докато говорел, Кошлуков го репликирал от място и питал кой ще поеме отговорност, а главният секретар казал: "Г-н Кошлуков, аз моята грешка си я знам. Както знаете, подадох оставка. Ако искате, мога пак да я подам."

Петканов и генералите били категорични, че докладната записка на МВР и въпросните снимки са две съвсем отделни неща. Записката се готвела от много време, откриването на снимките съвпаднало с приключването му и някой направил връзка.



Борисов заявил, че пред БНР въобще не е говорил за снимките,



на които са Милен Велчев и Мирослав Севлиевски с Иван Тодоров-Доктора. Изказването му било по принцип.

Депутатът Димитър Ламбовски запитал главния секретар как ще коментира факта, че в България взривовете са с 40% повече, отколкото в Израел. Генералът казал, че взривовете са между различни групировки и били провокирани от запушването на контрабандни канали.

В почти всички изказвания депутатите критикували МВР. Те масово заявявали, че не вярват във вътрешното министерство и са недоволни от борбата му с престъпността.

Петканов бил питан какво е редактирал в докладната записка. Той казал, че поправките му били граматически. Името на президента било написано Параванов и той го поправил, добавил един пълен член и 3 запетайки. Освен това първоначално пишело, че в последните месеци няма признаци на организирана престъпност, а той поправил - че има.
689
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД