:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Областният ще контролира общинарите превантивно

Софиянски и Владимиров обявиха мир

Цената на билетчето ще остане 50 стотинки
Снимка: Емил Иванов
Столичният кмет Стефан Софиянски и областният управител на София Росен Владимиров обявиха вчера край на войната помежду си, започнала заради спирането на общинското решение за поскъпването на билетчета. Владимиров, Софиянски и шефът на Столичния общински съвет Антоан Николов дадоха съвместна пресконференция, на която обявиха, че ще си сътрудничат до края на мандата на сегашния СОС. "Искам да се извиня на гражданите за моята част от вината за възникналите проблеми и закогато не съм се държал както трябва", заяви Софиянски.

Цената на билетчето ще си остане 50 ст., но пък ще има преференции за студентите, се договорили вчера тримата големи в София на среща сутринта. На следващата сесия на СОС ще бъде гласувано ново решение, с което ще се обезсили делото в СГС по старото. От своя страна областният управител обеща да не спира следващото решение. Росен Владимиров все пак призна, че до 26 май билетчето струва 40 ст. "За мен реалната цена е 35 ст., защото продажбата на тези талони е скочила от 1 на 5 млн. дневно", контрира пък Софиянски.

Картите на студентите ще поевтинеят. Това ще се отнася и за ученическите, защото не искаме да ги делим, допълни столичният градоначалник. Цената на 6-месечните карти ще бъде намалена от 79 на 60 лв., на тримесечните - от 46 на 40 лв., а на едномесечните - от 17,50 на 15 лв. Не е ясно още дали ще има безплатни линии за студентите.

Старото работно време на транспорта да се върне е другата договорка между Софиянски и Владимиров. "При по-голямата част от маршрутите вече сме го върнали заради многобройни сигнали и протести от граждани", обясни кметът.

Областният управител обеща на срещата, че ще лобира за законови промени за собствеността и за решаване на проблема с преференциалните карти за държавните служители. Той е спрял много общински решения за имоти заради неяснота дали СОС се разпорежда с държавна или общинска собственост. "Просто за много от терените и имотите няма деактуване от държавна в общинска собственост", обясни Софиянски.



ДОГОВАРЯНЕ



За превантивен контрол върху общинските решения се договориха Росен Владимиров и Антоан Николов. Експерти на областната управа ще се запознават с проекторешенията, преди те да бъдат гласувани на сесия, и още тогава ще отправят забележките си към тях. По този начин почти няма да има спрени решения до края на мандата на сегашния СОС. "Идеята е да не забавяме работата върху проблемите и да не ги прехвърляме в съда, където ще отлежават", обясни Антоан Николов.
831
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД