:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 507
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Евтаназията: още се правим, че няма такова нещо

Бойко Ламбовски
Някак незабелязано у нас мина една новина, която е исторически вододел. Освен това е пълна с - надявам се - позитивна, а не негативна символика. Макар че и второто е възможно да се открие.

Става дума за това, което стори 104-годишният Дейвид Гудал от Австралия. За който не знае, да припомня - г-н Гудал, учен ботаник, живеещ в град Пърт, прикован в инвалидна количка, но с ясно съзнание, не страдащ от неизлечима болест, нито от силни и непоносими болки, сам избра смъртта. Той събра пари от дарения, за да си плати евтаназията в клиника в град Базел, Швейцария. Там преди няколко дни прие вещество, поднесено му от медици, в компанията на свои близки, и след няколко минути издъхна. Причините за избора на Гудал са: животът вече не го радвал. "На моята възраст ставам всяка заран и закусвам. После седя и чакам да дойде време за обяд. След това обядвам малко и пак седя. Какъв е смисълът?", разказа столетникът на специална пресконференция няколко дни преди смъртта си. Преди самоубийството си всъщност, нека наречем нещата с истинските им имена. Предиасистираното си самоубийство по-точно,защото евтаназията е нещо такова.

Новото тук е, че законите в повечето страни по света са доста категорични срещу такъв начин за напускане на живота. Страните с разрешена евтаназия пък имат строги условия, при които е възможно човек сам да пожелае да си отиде и да му се помогне в това. И ги спазват доста сериозно. Първо, трябва да е решение, взето самостоятелно. Освен това трябва да има страдания, на които е невъзможно да се помогне, пожелалият евтаназия да е болен от неизлечима болест и т.н.

Случаят на Гудал не беше такъв. Случаят "Гудал" поставя въпроса за живота и смъртта и за нашата възможност да се разпореждаме с тях в нов контекст, пред нови законодателни, философско-етични и религиозни дилеми.

През цялата история на човечеството се е приемало, че с живота и смъртта се разпореждат боговете, а когато с тях се разпореди човек по своя воля, то е или престъпление, или грях. Или проява на власт от хора над други хора, зад която са пак боговете. В атеистични общества с живота и смъртта на хората са се разпореждали диктатори; днес приемаме това като престъпен произвол. Впрочем в прочутия телефонен разговор на Йосиф Сталин с Борис Пастернак през 1937-а Пастернак поискал да се срещне с могъщия партиен лидер, за да поговорят. "За какво?" - попитал Сталин, а като чул отговора: "За живота и смъртта", просто затворил телефона.

Животът и смъртта в някои общества са божествен и диктаторски прерогатив и личните решения на обикновените граждани относно дорисобствения живот дразнят авторитетите.А колкото и да е личен, индивидуален, свързан с чисто екзистенциален драматизъм въпросът за евтаназията, той има и политически измерения. Тъкмо те са причина у нас той да замре някъде в парламента и да влезе в сферата на свенливото обществено мълчание. Допускам, че съвсем основателно страни с ниска вяра в съдебните и медицинските си системи не бързат със законодателство за евтаназията. И причината за това не е противопоставянето на Църквата, а тъкмо ниското доверие в съд и медицина, изобщо в институциите. Знаете ли в България колко самотни старци си отиват с печален, ужасен край - без грижа, почти вегетирайки? А някои слагат ръка на живота си по мъчителен начин. Знам няколко такива случая; съдейки по тях, допускам, че онова, което не знам, е също толкова зле, дори повече.

Дейвид Гудал у нас е все още невъзможен, защото акт като неговия в швейцарската клиника е истинското мерило за принадлежност към цивилизования свят, а не членството тук или там. Огромните опасности около един закон за евтаназията и евентуалните възможности за всякакви злоупотреби с него в страни с корупция и ниска институционална коректност правят Гудал герой, възможен само във високия спектър на съвременното цивилизационно разслоение. Ученият, който неизбежно ще остане в историята с постъпката си, беше заръчал да му пуснат Одата на радостта, докато се прощаваше с близките и с живота си. Тази песен, създадена по стихотворение на Шилер и музика на Бетовен, неслучайно е химн на Европа. Самият Шилер както в нея, така и във философските си трудове говори за всемирно братство, а за смъртта като нещо радостно,ако е в угода на велика идея.Пък идеята за достоен живот и достоен край на индивида е сред най-привлекателните идеи не само в ЕС, но и за всички велики умове в историята. Може би затова моя милост - инак голям защитник на родината и неин апологет, в акта на Гудал видях не само акт на осъзнат героизъм и достоен урок, но и точен показалец за институционална недостатъчност в много части на света. Уви - и у нас. Не за морална, а за институционална недостатъчност - на нас това ни е по-осезаемият проблем.
32
5814
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
14 Май 2018 21:49
Aвторе - минах през това, помагайки на моя роднина - с швейцарска фондация, пак. Научих много неща и за себе си, и за смъртта. Да не дава Г-д такова премеждие (атеист съм, ама няма фраза-заместител, май), но ако даде - горещо одобрявам достойния изход, докато човек е все още човек. Правилно си ги усетил нещата, ако ми е позволено.
14 Май 2018 23:32
Да, не е незабелязано и го одобрявам, макар че да се чака до 104 години е отегчително. Ако мога, ще го направя по-рано за да има кой да си спомни за мен с добро или лошо преди да си е отишъл
15 Май 2018 01:14
Ламбовски
15 Май 2018 02:40
Пък идеята за достоен живот и достоен край на индивида е сред най-привлекателните идеи не само в ЕС, но и за всички велики умове в историята.


Много ще се радвам, г-н Ламбовски, ако дефинирате в следваща статия "достоен живот и достоен край на индивида", според Вас.
Много ще се радвам, г-н Ламбовски, ако (след това) дефинирате и "институционална недостатъчност".
Моля.


15 Май 2018 08:16
Интересен материал... Заслужава си замисляне... Но лично, обществените обсъждания са някак си канализирани и контролирани...
---
Блогът на Генек
15 Май 2018 08:42
Съгласен съм със статията!
Душата човешка трябва да има право на самостоятелно решение!
............
Кифло,

Бих посъветвал да не се чакат от Ламбовски дефиниции.
Пълно е с литература по въпроса.
Трябва, просто, да се търси и чете.
Мога да помогна в избора.
15 Май 2018 09:48
Животът и смъртта в някои общества са божествен и диктаторски преоргатив и личните решения на обикновените граждани относно дори собствения живот дразнят авторитетите.

- Демократската преса тъдява изпусна, надявам се не умишлено, един скандален случай (казват разтърсил Албиона) където държавата със съдебно решение убива 2 годишно (или там някъде) дете. Става дума за болно дете, за които лекарите там казват, че не можели да го излекуват и трябвало да изключат поддържащите системи (явно местната микробританска здравна каса не е искала да плаща) . Родителите се възпротивяват, завеждат дело - губят го. Законът бил такъв (?!). Междувременно те пишат на Папата в Рим, който пък отговаря, че са осигурени средства и да пренесели детето в Италия, където ще го оперират и излекуват. Да, ама НЕ.

- Властите отказват да дадат детето на родителите... Съдебното решение с помощта на полицията се привежда в действие. Откачат животоподдържащите системи и детето след 5 дневна борба за живота си и в агония умира!!! По-точно бива убито.

Тук се сблъскваме с другият полюс където държавата се е превърнала в ЕКЗЕКУТОР. Което, според моите разбирания, е престъпно и е отричане на Божественият принцип - святостта на всеки един живот. Особено детски, невинен по дефолт. За жалост "светостта" съдържа обикновено огромна доза страдания и не рядко животът става АД. И от ограниченият кръгозор на Dasein-а ни ние нямаме поглед върху по-голямата картина на Съзиданието. Казва се още, че никой не получава повече страдания отколкото би могъл да понесе. Може и да е спорно, но мерки и теглилки по въпросът не са налични. Така, че преждевременната, насилствена или собственоволна кончина е намеса в един по-висш порядък.

И в описваният Казус тук - в този опус, се съдържа елемента на самоуправство. Не бих го нарекъл "грях", макар че е. Още повече, на този биолог, образован човек, са били спестени от съдбата основните гадости съпътстващи старостта чак до смъртта. Било му е скучно, бил на количка?! Не е ли можел да чете, да прави нещо с времето си, ако щете да твори - рисува, пише...? Явно е изгубил всякакъв интерес и вече е бил вътрешно мъртъв?...

Не знам и не мога да съдя.

- Въпросът за ефтаназията е спорен, а достатъчно и меродавни, действително достоверни количества информации липсват. Така не може да има еднозначно мнение. Остава интуицията. За мен този казус си остава много спорен и приравнен със самоубийството. Ако действително имаме Души и те преминават един безкраен дълъг път на извисяване към Логоса, самоволното прекъсване на един епизод в една поредица земни "спектакли" със захвърляне на костюма (тялото) и напускане на сцената води принудително към ново, по-тежко повторение на същият сценарии и объркване на постановката в това "представление". Никой не може ей така да напусне една сцена, ролята си, ако щете - финалната си реплика, без последствия... Най-малкото е безотговорно.

Има и още квалификации, но какво от туй? След Вавилонската кула, така или иначе, не можем да се разбираме истински, каквото и да (си) говорим. Всеки е самотен в себе си.
15 Май 2018 10:19
Има един чудесен филм на Аменабар по темата - "Морето в мен".
И аз като колегата Mi_8_17
горещо одобрявам достойния изход, докато човек е все още човек

Както и не смятам самоубийството за грях, а за израз на свободна воля.
Но споделям напълно мнението на автора за институционалната недостатъчност.
15 Май 2018 10:35
Лмабовски
Eisblock
15 Май 2018 09:48 - потресаваща история, чак ми е трудно да повярвам че се е случило
Въпросът дали искаш да те има в следващия ден и дали обществото/държавата трябва да тe подкрепят, ако си избрал да те няма е толкова индивидуален, че наистина е висше изпитание за институциите. Мисля, че всичко е дотолкова лично, че не е възможно да се изработят общи правила, без да е налице риск злонамерени хора или зле работещи институции да злоупотребят
15 Май 2018 11:25
Душата човешка трябва да има право на самостоятелно решение!


Значи сте съгласни че има душа човешка която е избрала да се всели в материално тяло?
Някъде четох че това се прави с цел да научи нещо и отнася със себе си само познанието за материалния свят. И знае че ще и е трудно и затова има помощници от нематериалния свят от други души които и помагат в пребиваването тук. Също че и тук на Земята си избира кой да и помага , роднини , лекари , ...
Когато тук на Земята тя не е нужна на избралата си подръжници може да реши да смени материалния свят със света на душите. . .
Ако е научила достатъчно за материалния свят , ако е живяла достатъчно , може да не се връща пак да научи още поне с векове, ако не е живяла достатъчно , ще се връща пак да си доучи.

Само не ми е ясно защо някои се наричат атеисти. Не ми е ясна и позицията на Кайли , за идването на не знам коя си раса.Ами Кайли смъртта не е ли твоето вярване за вибрациите.
Смъртта не е ли минаване от една вибрация в друга??,
15 Май 2018 11:40
Така, че преждевременната, насилствена или собственоволна кончина е намеса в един по-висш порядък.
Тук сме точно за да страдаме. И чрез страданията си да изпитваме избраните от нас да ни помагат. Дали животът на Земята не е Ада?
Душата на това дете е избрало да страда в болестта си и да изпитва околните за цивилизоваността им. Няма я .За това душата му не се е справила , ще опита пак . Ще се прероди на друго място, където има цивилизация която да му помогне . .
Има нещо сбъркано в живота на Земята . Не може това да струва пари, толкова много пари че да работиш цял живот за да си здрав и душата ти да се справи с това което е избрала.
Този биолог точно не се е справил. . .И ще си носи последствията.
15 Май 2018 12:28
За България въпросът за евтаназията е категорично неуместен. 1) Както е доброволна, може по някое време да стане задължителна или желателна от някоя възраст нататък. Не че намирам живота за кой знае колко ценен, ама всеки трябва да има право да решава сам. 2) Условията са такива, че един болен, а още повече възрастен и болен, е бреме за близките си. За самоиздръжка не може да става и дума, разходите по хоспис са сериозни даже за семейство със средни доходи, а пък варианта младите да не работят за да гледат възрастните изобщо не ми се коментира. Дали няма близките да решават вместо болния?
15 Май 2018 13:23
Така, че преждевременната, насилствена или собственоволна кончина е намеса в един по-висш порядък.


А лекарите, като спасяват неизлечимо болен или му удължават живота, не се ли намесват?
А пушачите не се ли самоубиват бавно?
А каращите с несъобразена скорост?
А неспортуващите?
А спортуващите?


Не ми е ясна и позицията на Кайли , за идването на не знам коя си раса.Ами Кайли смъртта не е ли твоето вярване за вибрациите.
Смъртта не е ли минаване от една вибрация в друга??,


Е.
Едното какво точно пречи на другото?
15 Май 2018 13:27
Дали няма близките да решават вместо болния?


Ми те близките решават и сега.
Като нямаш пари да плащаш за помощ да гледаш родителите си , защото и ти вече не можеш и финансово и здравословно .Ако можеш да откачиш от държавата някой личен асистент за годинка , пак е добре. Ама тя държавата ги дава на майките дето пият и пушат и раждат деца с увреждания и те взимат и процент от тези места за личен асистент. . Родителите разбират , и не искат да ходят по болници, , примиряват се и си отиват.Казват по добре да не гледам яе ще умрете преди мен . Даже се прощават с теб по стара традиция.

Преди 15 г , се наложи баща ми да влезе в болница , колко се е наложило не се знае че беше за една седмица , за изследвания. , ма нали трябва да си оправдаят заплатите, .Занесохме си бельото, купихме си лекарствата.Дали са му ги давали, дали са му изписвали лекарства по картон , дали са върнали лекарствата в аптеката , кой да ти каже??
Санитарката не иска и да застеле леглото че трябва да и платиш. В отделението с 40 легла имаше заети 5. Озорили са се от работа. ,

Та кой убива в България? Кой дава заплатите за да могат хората да живеят по човешки??Нима някой , ще иска да си иде от този свят , ако живее добре??

Що гърците, италианците имат по 3 пенсии.Пенсията стига да си плащат сметките да се хранят , да си купуват лекарствата , да наемат на частно и гледачки .
В България пенсиите са на последно място , увеличават се ако има пари
15 Май 2018 13:31
Е.
Едното какво точно пречи на другото?


Е, нали за да минеш в друга вибрация по хубава , трябва да си го заслужиш??

Иначе ще сепреродиш в камък на друга планета , в куче с един крак , щото си счупил крака на куче в предишната реинкарнация?
15 Май 2018 13:42
Е, нали за да минеш в друга вибрация по хубава , трябва да си го заслужиш??

Иначе ще сепреродиш в камък на друга планета , в куче с един крак , щото си счупил крака на куче в предишната реинкарнация?

В куче и котка няма да се преродиш, но пак в човек със сигурност.
Не разбирам какво ти пречи едното на другото?
Човечеството не е едно цяло и не всички вкупом отиват на едно място.

Който си го е заслужил, в смисъл - работил е със себе си, оправял е недостатъците си, обработвал е характера, навиците, съзнанието и т.н., който е стигнал до някакво ниво, ще дойде следващия път на друго ниво. На друга Земя.
Който си е търчал по земните радости само и нищо не е правил за спасението на душата си - ще си продължи на тая Земя.
Жътва тече, в крайна сметка.


Родителите разбират , и не искат да ходят по болници, , примиряват се и си отиват.Казват по добре да не гледам яе ще умрете преди мен . Даже се прощават с теб по стара традиция.

Това е вярно. Много хора избират да си отидат и без евтаназия. Живите си казват - той умря. Ама той просто избра да умре.
А дали ще избереш с гръм и трясък чрез евтаназия, или просто ще пожелаеш смъртта си и тя ще се подчини - къде е разликата?
15 Май 2018 14:03
///
15 Май 2018 14:06
А дали ще избереш с гръм и трясък чрез евтаназия, или просто ще пожелаеш смъртта си и тя ще се подчини - къде е разликата?


Има разлика.
Докато дишаш си полезен за близките си , за обществото, да осъзнаят , живота си.
Дет каза някой по горе , може всякак да намериш смисъл в този си живот .
Като си работил като биолог и не можеш вече , требе да умреш ли??
Интересно кой го е наел на 103 г да работи??
И аз искам да живея като на 40-50 г , знам и мога , ама после не може . Правиш каквото можеш.
Може уроци по биологиш да дава , поне каквото е научил .
Така че не оправдавам това решение .

==Това е вярно. Много хора избират да си отидат и без евтаназия. Живите си казват - той умря. Ама той просто избра да умре.==

Е те така казват и за тия в Донбас, Украйна , Сирия , ...Искат да бъдат убити за това.
Така ли е с евреите, арменците с геноцида??

За какво е вродено чувството на страх у човека.Не е ли до последния си дъх да се вкопчва в живота тук на Земята??
15 Май 2018 14:15
абе ти помниш ли какво си писала преди 10 минути?
Примерно това

Родителите разбират , и не искат да ходят по болници, , примиряват се и си отиват.Казват по добре да не гледам яе ще умрете преди мен .
15 Май 2018 15:13
В репортажа на RTS имаше два момента, които авторът БЛ ни е спестил: показаха как ученият до 102-рата си година работи на терен, после това става невъзможно за него; второто бе как казва, че човек, достигнал възрастта от 50 или 60 години има право да реши сам дали да продължава да живее (някои наши медии показаха тази част от репортажа).

Това в отговор на въпроса защо "чак на 104 г.".

Всъщност като учен вероятно е имал точни наблюдения и върху възможностите на хора над 50 или 60 г. да служат на науката, знам ли...

Иначе родителите ми починаха млади и внезапно (инфаркт, инсулт в резултат на стресиращи професии); мнозина от опечалените заявиха, че и те биха предпочели да умрат "така". Случи се така и че починаха единият на Коледа, другият - на Великден; според канона (май) се счита, че отиват направо на небето...

Лека им пръст и царство им небесно и дано почиват в един по-добър и по-справедлив свят!

***

Иначе имах възможност да видя как изглежда френски старчески дом за заможни обитатели отблизо и отвътре: библиотека, видеотека, медиатека, коафьор и дори висша кухня и т. н., и пансионери, които отчаяно търсят стаите си (поради Алцхаймер и деменция, примерно)... В лятото на голямата жега - 2003 г. - хиляди от тях починаха от обезводняване... и дори телата им не бяха потърсени месеци наред от роднините им...


15 Май 2018 15:13
15 Май 2018 15:26
Причините за избора на Гудал са: животът вече не го радвал.

Дейвид Гудал у нас е все още невъзможен, защото акт като неговия в швейцарската клиника е истинското мерило за принадлежност към цивилизования свят, а не членството тук или там.


Отвратително! Скрита реклама на частните клиники за евтаназия.
А отсъствието на радост от живота също ли е белег за принадлежност към цивилизования свят?
15 Май 2018 16:27
Всичко опира до правото на избор. У нас активната евтаназия е категорично забранена, докато за пасивната няма да намерите и две думи написани никъде. И разбира се - практикува се. Преди години Любен Корнезов се мъчеше да насочи вниманието към легализиране, ама нищо не стана. Обичайно е все да говорим за правото на живот, достоен живот и прочие, а почти нищо не казваме за правото на смърт. Може би, щото предполага задължение за убиване? Или поне за съучастие, както е при асистираното самоубийство. Ясно е, че регламентирането никога няма да може да избегне рисковете от злоупотреби, но може да минимизира тези рискове.
Именно Гудал повдигна въпроса, дали не е по-удачно след определена зряла възраст, при положение, че си с всичкия си, да имаш правото да решиш кога да се сложи край. Както той направи. В тоя смисъл забраната за активна евтаназия или асистирано самоубийство ограничава правото на избор. За едни може, за други - не. Интуитивно е да реагираме с неразбиране, щом иде реч за прекратяване на живота по немедицински съображения, но сякаш само на първо четене.
18 Май 2018 09:34
Много тъпа статия от автор, който очевидно сам е достоен за писанията си. Диктатори някакви, господари на живота и смъртта, свободата в клиниката за евтаназия....

А истината е, че човек винаги е бил господар на смъртта си. Никакви диктатори и никакви попове не могат да го спрат. Който иска, винаги ще умре и никой не може да го спре.

Циркът на тема евтаназия е заради съвсем друго – това е просто пазарна ниша, която трябва да бъде запълнена. И хората да бъдат убедени, да ползват услугите на клиниките за евтаназия. Очевидно е, че смятат да превърнат евтаназията в мода, в начин на живот. Вероятно на запад така се опитват да решат проблема със застаряването на населението. А у нас пък още повече. На чуждите инвеститори им трябват работници в България, не пенсионери.

Всички тези статии и акции са просто местене на прозореца на Овертон. Нито повече нито по-малко. Когато посвикнете с мисълта за евтаназията и колко демократична и цивилизована е тя, ще дойде и времето за евтаназията, по медицински показатели – например, ако възрастният човек поради влошено здраве има ниско качество на живота, а поради увреди на мозъка не може сам да заяви че иска евтаназия. Що да го мъчим човека, ако не беше с деменция, вероятно сам щеше да поиска евтаназия. Не е ли така?

18 Май 2018 11:30
Бойко Ламбовски
Не веднаж тук съм се изказвал, в полза на разрешаването на евтаназията. Пак го правя. Мисля за бъдещето!
18 Май 2018 11:45
Всички тези статии и акции са просто местене на прозореца на Овертон. Нито повече нито по-малко.

Кратко и точно.
18 Май 2018 22:14
Инспектор Мегре!

Много взе да се меси нашата прехвалена цивилизация в Божиите работи! Прословутата истанбулска конвенция ще ни джендъросва, сега реклами на евтаназията и то точно пък на човек, който сам бил решил, щото му било скучно. Ми да беше изпил там нещо, или просто да спре да пие и яде, щом е с акъла си, и ще си го прибере оня отгоре. Това, което е нужно, е да се облекчи доколкото може състоянието на отиващия си. Палиативни грижи, мисля, се нарича. В мъки идваме на тоя свят, в мъки си отиваме. Това е природен закон. Щастливците Господ ги прибира отведнъж, други се мъчат с години. Всеки си носи кръста.
18 Май 2018 22:24
Скрита реклама на частните клиники за евтаназия.

евтаназията и търговията с органи вървят ръчичка за ръчичка
19 Май 2018 14:50
Преди десетина години тогавашният зам. председател на НС Любен Корнезов постави пред депутатите въпроса за узаконяването на евтаназия в България. Никой май не разбра в парламента за какво става дума и въпросът, естествено, заглъхна веднага. Предполагам, че само Корнезов е разбирал за какво става дума. А става дума за решението на човека да предпочете смъртта без мъки пред перспективата на физическата агония, психическите и морални страдания и тежките мъки на своите близки, които накрая, понякога след продължителен период, пак завършват със смърт. Ако човек поради болест или напреднала възраст, които измъчват и него, и близките му предпочете да си спести всичко това, той е в пълното си право да пожелае смъртта, като запази поне достойнството си. Трудно е за разбиране от някои хора, но нека да представят себе си как се гърчат от непоносими предсмъртни болки, неподвижни и потънали в своите нечистотии, а дори и най-близките им се чудят как да се отърват от тях - нещо, което може да се случи всекиму. Тогава ще разбере защо евтаназията не е просто самоубийство, тя е напускане на приключилия вече живот с достойнство.
19 Май 2018 15:27
target=_blank id=url>Натисни тук
19 Май 2018 15:29
""....евтаназията не е просто самоубийство, тя е напускане на приключилия вече живот с достойнство....
20 Май 2018 14:05
Като каза евтаназия, се сетих за днешния геноцид в Бг. Пиши по тази разлика - свиването на хората в мизерия и ужас още докато са здрави -
но обречени да отидат ....... То Евтанацията е за богати, за бедните си е умирачка .....за по - леко и евтино ....през балкона.....
Пиши колко самоубийства от бедност и отчаяние стават седмично!

Така че,...Народен съд пак ще има!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД