:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 327
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от "България" 1

Кибрит, сол, петрол

Първият петролен шок беше през 1973. Вторият беше през 1979-80. Третият бе тези дни.
Имало е и предишни шокове. Ала не ги броим, понеже сме ги забравили. И не виждаме, че трендът е низходящ от 1860 насам (на графиката по-долу това е видно).
Сега барелът струва едновремешни $10. Когато Осама бин Ладен поиска барелът да стане $144, той бленуваше да се върне времето, когато уахабизмът бил млад и ибн Сауд носел държавното съкровище в дисагите на гърба на камилата си.
Ако утре един драматичен технологичен пробив измести петрола, петролът ще си отиде по-евтин, отколкото е бил, когато се появил като енергоносител. Разбира се, елиминирането на петрола няма да бъде допуснато от нефтениците, които се разпореждат със САЩ, със света и с климата на планетата.
BTA PHOTO - GRAFIKA ZA JIMO.JPG
И тъй, първият петролен шок не е бил през 1973, а през 1860. Следи от него можете да откриете във вашето мазе, ако там още стои газената лампа на вашата прабаба. Само че не онази, дето е виенска изработка с порцеланов абажур на цветенца, а другата, простата, с фитил, топнат в синкава, люспесто грапава стъкленица, захваната със скобка, на която е нахлузено кръгло огледалце зад ламбеното шише (ламбено с "б"), и с ухо на скобката, че да можеш да закачаш газената лампа хем на пирона в одаята, хем на пирона в обора.
Нефтените компании, наречени после "седемте сестри", произвели милиони такива газени лампи и шишета. Пласирали ги на безценица. Зарибили света от Китай до България. И вдигнали цените, когато селяните свикнали да купуват от бакалницата трите монополни стоки: сол, кибрит и гас. Гас със "с":
"Мари Марийке от Бургас/
Оди купи малко гас/
Да запалим ламбата/
Да се видим двамцата"
Трите стоки били от първа необходимост. И обложени с такъв плосък данък, че от него не можел да избяга и най-бедният.
Зарибяването било ефикасна практика. В две опиумни войни (и трета заедно с французите) англичаните принудили китайците да се отворят за свободна търговия и да купуват стоки срещу опиум (комичното е, че проповедниците на свободната търговия сега пискат срещу свободната търговия и наплива на китайски стоки).
И солта била стратегическа. В Индия и Индокитай, ако се назорите, ще намерите останки от Големия Хедж, дето препречвал пътя на индусите и индокитайците до солниците, че да им продават обложена с акциз сол срещу опиума, с който англичаните плащали на китайците.
Българските черноморски солници бяха нискоефективни поради слабата соленост на Черно море, но вършеха работа. И "шведският" кибрит беше монопол. Помните ли как българският класик разказва за другоселеца, дето влязъл в кръчмата, огледал се, щракнал и си запалил цигарата? Хайде да помислим защо се огледал.
Ветераните от балканските войни се били завърнали от фронта със запалки-самоделки. Били си ги направили от празни гилзи на патрони за винтовка. Другоселецът, вместо да си запали цигарата от коминчето на ламбеното шише, огледал се и щракнал. Запалките били забранени в царство България. Глобата била значителна, ако не си носиш документ за платен акциз за запалката. Научих това от Йовков, когато той идваше вкъщи и кафето беше вече опечено и аз го мелех в пиринчената мелничка и не давах на друг да го смели.
Това мое писмо започна и ще свърши с числа. Сега сред седемте най-печеливши компании в света са следните четири: ExxonMobil, Royal Dutch Shell, BP, Chevron (обща печалба $72,8 млрд. миналата година). ExxonMobil е най-печелившата компания в света ($25,3 млрд. миналата година). Печалбите на седемте скочиха с една трета през последното тримесечие в сравнение с миналогодишното. За двете президентски кампании, завършили с избирането и преизбирането на Дж. Буш-син, нефтениците и газовиците дадоха $61,5 млн., от които 79% за Буш (според Center for Responsive Politics). Онзи ден (чрез новия Energy Bill) Буш се реваншира с данъчно облекчение за $14,5 млрд.
След урагана "Катрина", който помете Ну Орлийнз (така го произнасяше Сачмо), към застрахователите се очерта иск за $25 млрд. ExxonMobil обяви дарение за $2 млн. Да ти се доповръща, дето казваше навремето една креолка. Тя ми втълпявяше, че, като не съм бил живял в Le Vieux Carre на Ну Орлийнз, нямал съм бил понятие от вкусотиите, подправени с ail.
-Мен ли ще учиш какво е чесън, мари?
-Не съм Мария. Може да си ял гарлик, но не си ял гъмбо.
-Не съм.
После разбрах, че гъмбо значело бамя. Резил.
388
3798
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
388
 Видими 
06 Септември 2005 23:31

06 Септември 2005 23:42
Не само Сачмо - всички го произнасят Ну Орлънз (ако трябва да сме максимално близо до точното произношение)
06 Септември 2005 23:43
Драскачи много, журналиста е само 1 - Джимо!
06 Септември 2005 23:45
Верно, че e резил. Имам предвид бамята, десетте долара, гаСта, солта на земята и запалките
Резил, ама изглежда, че е верно, във всички случаи по-достоверно от "дъ нууз". И много хубаво написано. Мерси.
06 Септември 2005 23:47
Много ще бъда благодарен на Мето, който е от форумното малцинство да ми обясни какво значи израза "много хубаво написано"....
06 Септември 2005 23:50
BTA PHOTO - GRAFIKA ZA JIMO.JPG

да не се повтарям, ама има само една графика за Джимо:

07 Септември 2005 00:13
Вярно че е резил от всякъде. За толкова много почивни дни всеки посредствен журналист можеше да напише нещо по-стойностно и по-точно вместо тази писана на коляно халтурка. За сетен път се убеждавам, че коментариите във форума са на нивото на материалите в газетата! Даа, четенето на газетата вече си е чиста загуба на време, да не говорим за модерирания форум, още по-малко пък за писането във форума – то само отваря работа на бдителния модератор.
07 Септември 2005 00:13
Комбате, значи, че на мен ми харесва - нито повече, нито по-малко. Въпрос на вкус - не ми е хрумвало да го натрапвам на "мнозинството"
Харесва ми чувството за хумор, което е дефицитно в потискащите и паникьорски репортажи и коментари на същата тема, които обикновено четем тия дни. Харесва ми също, че е непринудено - написано е на един дъх.
07 Септември 2005 00:20
Маааму стара, значи не съм бил сал яз дека мисли оти тия хибриди и електромобили требеше отдавна да са изместиле афтумбилия. И защо требеше да забраняат електромобилите у щатско така и не стана ясно, а беа построиле веке и заредни устроиства тук и там?
07 Септември 2005 00:21
Благодаря. Знаех си че написаното от Джимо може да се хареса само на циганите, негрите и пр. интелигенция. :-)
Кептън, ти да не се окажеш некое мнозинство?
07 Септември 2005 00:22
Голем гювеч, а бива ли гювеч без гъмбо Ма така по-лесно се преглъщат некои думи по-горе.
07 Септември 2005 00:23
Присъединявам се, Екселенц. за Джимо.
07 Септември 2005 00:23
Е Джимо незнам как ти си учил но аз учех и пишех на такава лампа 1960 ! И сега имам такава даже ми е приятно да я запаля чета и пиша ! има друго в тия лампи , а ти не го казваш защо така !?!?

а другата, простата, с фитил, топнат в синкава, люспесто грапава стъкленица, захваната със скобка, на която е нахлузено кръгло огледалце зад ламбеното шише (ламбено с "б", и с ухо на скобката, че да можеш да закачаш газената лампа хем на пирона в одаята, хем на пирона в обора.
07 Септември 2005 00:24
Да си призная ли, че ми харесва?
Е, ще си призная пък да става квото ще!
07 Септември 2005 00:26
Обаче пред мен възникна един аритметично-временен въпрос: На колко години е Джимо след като е въртял мелничката на Йовков (каквото и да е искал да каже с това)...
07 Септември 2005 00:28
майстор си е бае димитрия. направо си представих как незнайко е сричал на газената ламба у роднио обор
07 Септември 2005 00:30


07 Септември 2005 00:31
девятка нема какво да си представяш истина е !

ПП- Даже един път щях да запаля самълъка по невнимание с тая газена лампа . И тогава що бой отнесох още ми търни дупето !

Редактирано от - nesnaecht на 07/9/2005 г/ 00:34:18

07 Септември 2005 00:35
здрав гъз у здраво тяло
07 Септември 2005 00:37
колко ли gus е отишло докато се научат кравите на правилен френцки...
07 Септември 2005 00:38
Верно е БГтоп, няма изход ! Сега и на мене ми е смешно какво дете шашаво съм бил , и като се замисля какви поразии съм могъл да направя навремето от незнание ми се плаче !
07 Септември 2005 00:43
Аре сега да не пропусна да попитам Геновева какво точно и е харесало освен гъмбото?
Гъмбо френч-а е специaлност на Незнайко, както се разбра
07 Септември 2005 00:49
Айде сега и ти комбат , какво общо имам със Жъмбо или там каквото кажеш.
Знам само че Луйзиана е стара френска колония и си имат постоянни връзки френските американци със франция . Бюрото за приятелски отгошения и .т.н са на 200 метра от мястото дето живея . Не виждам нищо лошо в това че Луизиана се чувствува френска , както македония българска ! А ти ??
07 Септември 2005 00:50
Димитри Иванов НЕ обяснява! Той само ПОДСЕЩА! Стига да има хора, които да се сещат!!!
.....................
/:/ "...Сега барелът струва едновремешни $10"!!!
......................................... .........................................
Значи, $70/сега/:$10/преди/ !!! И то, при положение, че има технологично усъвършенстване и по-висока производителност при добива на петрол- т.е., НАМАЛЕНИ производствени разходи по добива?!
КЪДЕ, в кой джоб, отиват тези $60 разлика?! СЕЩАТЕ ли се, хора?!
ОТГОВОРЪТ :
/:/ "Това мое писмо започна и ще свърши с числа. Сега сред седемте най-печеливши компании в света са следните четири: ExxonMobil, Royal Dutch Shell, BP, Chevron (обща печалба $72, 8 млрд. миналата година). ExxonMobil е най-печелившата компания в света ($25, 3 млрд. миналата година). Печалбите на седемте скочиха с една трета през последното тримесечие в сравнение с миналогодишното. За двете президентски кампании, завършили с избирането и преизбирането на Дж. Буш-син, нефтениците и газовиците дадоха $61, 5 млн., от които 79% за Буш (според Center for Responsive Politics). Онзи ден (чрез новия Energy Bill) Буш се реваншира с данъчно облекчение за $14, 5 млрд..."
07 Септември 2005 01:06
Хамчи тъй си е паро
07 Септември 2005 01:07
Еми сега елате да си спасявате поданиците тогава...
А гъмбо френч говорят тук някои от негрите в Луизиaна. Разбира се, тези които са родени тук.
Гъмбо, разбира се значи и окра, но това което съм ял в Ню Орлинз преди време е беше нещо вълшебно, средно между стю и супа, със шримпс и някакви октоподи, имаше и бамя вътре, де...
(Napravo ne mi se viarva che tozi grad niama da go ima veche mozhe bi...)
Правят гъмбо и в някои кейжунски ресторанти тук, в НЙ.
07 Септември 2005 01:14
Още по-голем ташак е да чуеш нашего брата да вика на Нови Орлеан "НУ Орлийнс", а на бензина - "ГЪЗолин". Идва ред на чесъна и бамята.
Ало, възмУтените, смърдите на гарлик
07 Септември 2005 02:16
А печалбите на Газпром? Пет-шест рубли, нали?
07 Септември 2005 02:26
Тц, Газпром не съществува, само Шел-Мел.
07 Септември 2005 02:30
Ете сега виде ли Мето - додоха мнозинството па и чувство за гарлик демонстрират...
07 Септември 2005 02:36
Газпром не е американска.
07 Септември 2005 02:37
Неделкеее, казвах ли ти че нема те разберат?...
07 Септември 2005 02:38
Бай Мето, последно време в световната практика е широко прието да се оставят личните и географските имена в оригинал, не в превод. Истанбул, Тесалоники, Бейджинг (по китайския правопис пинин), Мумбай, Kyiv, Ню Йорк (не Нови Йорк), Ню Орлийнс (по-маниерните американци го казват и Ню Орлиънс). Правилния правопис в бълг. вестници трябва да е Ню Орлийнс.
*
Френските владения в Северна Америка били грамадни - от р. Сейнт Лорънс и великите езера през цялата Мисисипска долина до Мексиканския залив. Не само Ню Орлийнс, големи градове в САЩ и Канада (извън Квебек) имат френски имена (често само имената са френски) - Су Сейнт Мари, Детройт, Де Мойн, Сейнт Луис, Луивил, Батън Руж. Щати като Вермонт, Илиной, езера като Шамплейн (Ню Йорк). "Луизианската покупка" в началото на 19 в. увеличила територията на САЩ двойно. Наполеон искал да им вземе парите за европейските си завоевания и да се отърве галантно от ненужните му земи в тогавашната провинция на света, които и така смятал, че няма да задържи дълго.
*
Французите в Луизиана сега не са потомци на старите креоли, а на преселници от Акадия в Канада, изгонени оттам от англичаните. Гъмбото е традиционно ядене в кейджунската кухня заедно с джамбалая и крофиш пай, според песента. Музиката им Зайдеко ни е позната освен от Стефка Оникян и от предпоследната песен от албума на Пол Саймън "Грейсланд". В ранния Нюорлийнски джаз и в блуса има френско влияние. Американците от френски произход са около 10 млн. Уолт Дисни бил един от тях. Дик Чейни също е май. Антиамериканския корифей Ширак е учил в САЩ (има МБА), имал е там гадже и говори много хубаво английски.
07 Септември 2005 02:45
ЧРД на великите посмъртно родени терористи в един и същи ден ( за часовете не знам питайте роднините им )- Тодор Живков 1911 , Елизабет І Тюдор 1533 , другите са по мало-габаритни по дефиниция !

Редактирано от - nesnaecht на 07/9/2005 г/ 02:57:01

07 Септември 2005 02:47
Някога в СУ имахме един колега, Иван Крушков, който четеше невинно на глас, съобщения от Раб. дело за това за колко милиона долара оръжие била продала американската империалистическа държава на нам- кой си. След това вдигаше очи и лениво казваше - а българската държава... само за 5-6 лева. Така и с Джимо.
07 Септември 2005 03:02
Незнайко, немой се ръководи от Фичко дето рови из интернето и пуска тук разни нищо незначещи факти.
На него му е позволено оти е български интелектуалец...
07 Септември 2005 03:04
Моля ви се, искам отново да чуя за това, кой е главният виновник за вдигане цените на нефта, за глобалното затопляне и за още много други неща. Дайте възможност на съответните специалисти да се изкажат! Димитри им е центрирал такава добра топка. Не измествайте темата с някакво си гъмбо!
07 Септември 2005 03:11
Зую , ами никой не измества темата , защото е построена на плаващ пясък . виж по темите някъде май пуснах снимка за Дюната на Пилат , същата работа е
ПП - на подвижен пясък къща не се строи (тоест статия де )!
07 Септември 2005 03:12
Еи тия Фичо и нела - баш поп артиината линия - набараа Газпром и "ловко" прехвърлиха топката у комунизма. Мижу прочим Газпром вече навлезе на УС пазара - колкото и да ви е мъчно, дяца. На мен бидеики ми през ... такава реакция би била странна ако не беше редовната показуха на двоиката манхатаняци.
07 Септември 2005 03:15
Зую, за да научиш това - чети американската преса.
Както и кратките изказвания на опашките за бензин си от Луизиaна до Лос Анжелис.
07 Септември 2005 03:16
Комбат, я не вервам на никой , особено на мене си . А ти искаш да вервам на фичо. Ами Фичо е пич прави си каквото иска , нагнете тука цензура и какво мислиш да му вервам ли ?!? Дупе те лаже , аз съм генерация не железна а непоправима ! те затова не ме приеха навремето в Икономическия .
07 Септември 2005 03:30
То у Икономическия не се влизаше толку лесно, обаче да беше опитал у Философския - сто на сто щяха да те вземат...
07 Септември 2005 03:32
Кво става днес? Първо NYT, патом Washington Post, а за черешка на сладоледа - Джимо. И пак скука.

Научаваме се тоже, че нефто-газовите импириалисти пълнят касичката на крайната десница. Неясно остава защо единствено нашите, български нефтени и газови барони снасят само на "Позитано". Некакви предположения?
07 Септември 2005 03:55
Комбат знам че можех но се отказах след като не ме приеха да уча това което исках ! Сега е друго и без диплома съм уважаван за знанията и моженето, така че не съм загубил много !
07 Септември 2005 03:58
Отиде коня у ряката. Току що Бил О, Рейли беше настъпал петролните фирми. Изкараха някакъв дълъг списък на заети в петролния бизнес, които за цялата минала година са отчитали по 1-2 до тридесетина милиона печалба, а за първото тримесечие на тази година отчитат от 1-2 до по тридесетина милиарда печалба.
Пита човекът какво е това и как е възможно. Тъкмо се бях наточил да защитя Буш.
07 Септември 2005 04:38
Има много простички неща, които всеки един може да направи.Отива на yahoo>Finance и прави търсене за всяка една от въпросните петролни компании, които Джимо е изброил.Ще види долу вдясно една графика и може да провери движението на цените на акциите за последните две години. Например акциите на EXXON за тези две години са се повишили с около 53%.
Картината с другите компании е подобна. Аз се сещам, че целия този хаос с цените на петрола започна малко след войната с Ирак....
07 Септември 2005 04:55
Френски произход имат и други градове в САЩ и Канада-Луивил в щата Кентаки, Уинипег в провинция Манитоба, както и ...Чикаго.
Не само във Вермонт, но даже и в Кънектикът голяма част от фамилните имена на хората са френски.За Луизиана е ясно....
07 Септември 2005 05:09
Е, аиде сега само за Луизиана. Ами Бомон в ТХ, Бей Сен Луис в Мисисипи, даже Мобил, Алабама е френско селище. Между другото, нормален жител на Ню Орлийнз го произнася точно така. А не Орлиънс. А гъмбото е не само бамя (тук двойка на Димитри, не е чел кулинарните ни спорове с Фичо навремето) а и характерна за кеиджунско-креолската кухня яхния - с месо или морски дарове, но задължтелно с бамя.
07 Септември 2005 05:12
Товa със "сещaнето" нещо не хвaщa декиш.

Нaчи, Осaмaтa помечтaл товa в 1998 годинa. Всъщност, според други изучaвaщи, той просто съобщил "волятa нa Алaхa". Кой знaе зaщо, от сaлaфито-уaхибисткa солидaрност, що ли, в 2002 престолонaследникa (тогaвa - щото сегa е крaл) Абдулa, точно преди дa срещне Буш, рекнa, че Сaудитскa Арaбия не изключвa употребaтa нa петролa кaто оръжие (че товa е по-лошо отколкото Путин дa се будaлкa с първa-вторa ядренa употребa).

Достa петрол изтече оттогaвa. Междувременно, Буш се зaхвaнa, и въпреки, че му викaт Тъпото (и aз от тях), реши половинaтa от зaдaчaтa - ценaтa вече е 70. Кaто си го знaем, че си е нaистинa тъп и упорит, нямa зaщо дa се съмнявaме в другaтa половинкa.

Лошото е, че тогaвa е тогaвa. И сегa е сегa. И ни престои после, което е почти.
07 Септември 2005 05:13
Щото Джимо писател, Фани, не читател.
Заминахте ли бре ?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД