:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 382
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Червена кметска есен в София и други градове

СДС можеше да приеме инициативата на Костов и да я превърне в свое преимущество
Кампанията за частичните кметски избори започва на 3 октомври, регистрацията на кандидатите пред Централната избирателна комисия и общинските избирателните комисии приключва съответно до 23 и 28 септември. Самите избори в София, Севлиево, Русе, Девня, Панагюрище, Пещера, Мизия и Разград са насрочени от президента за 29 октомври. Освен там частични и предсрочни избори предстоят във Велинград и Белово. Засега само това са ясните факти, останалото е в сферата на неизвестното. Може обаче да се предположи, че колкото повече наближават кметските избори наесен в София, толкова повече националната политическа фрагментация ще се приближава до местно ниво.

Трудната парламентарна коалиция засега се явява невъзможна като софийска. Изглежда, управляващата палитра в жълто-червено-турскосиньо предварително се е отказала от възможността за съвместна игра в столицата. Запознати с темата казват, че коалиционното споразумение не просто прескача този въпрос, но и изрично визира, че сътрудничеството им няма да се разпростира извън ясно очертаните граници на разпределението на властта в кабинета, комисиите и областните управители. Това означава, че управляващите предварително са заобиколили минното поле на многоаспектното партийно сътрудничество и са поели риска да се натъкнат на коварен политически капан. Ако царската партия и столетницата излязат с отделни кандидатури на предсрочните частични кметски избори в София, поемат риска местният сблъсък на кандидати



да разклати крехкото им

коалиционно споразумение



Този риск нараства, ако техните кандидати, които и да са те, отидат на балотаж, защото сам по себе си вторият тур превръща размитата политическа ситуация в ясно структуриран двуполюсен избор.

Освен в София напрежение между управляващите може да възникне и в Разград, където се очаква сблъсък между кандидатите на БСП и ДПС. Досега социалистите успяха да се преборят за свой областен управител в тази традиционно червена крепост, но засега няма яснота дали Доган ще направи отстъпки и в битката за кметския пост. Другата възможност е той да потърси сътрудничество вдясно, ако СДС и НДСВ се споразумеят да участват с единна кандидатура в Разград. Това не е невъзможно, тъй като синият областен лидер Никола Николов служеше за топла връзка с жълтите по време на управлението на НДСВ. Освен това той удари и едно политическо рамо на царския кандидат Церовски по време на последните парламентарни избори в резултат на недалновидната кадрова политика на Надежда Михайлова.

Има обаче доста въпросителни пред този вариант на десно-центристко сътрудничество в Разград. Все пак партньорството между БСП и ДПС е значително по-предсказуемо от развитието на отношенията между червените и жълтите, тъй като президентът Първанов разчита на Доган за преизбирането си. Това означава, че всяка форма на национално и местно партньорство по време на избори преди президентските ще бъде упорито и последователно насърчавана, за да може националистично ориентираният тъмно-червен избирател да свикне с мисълта за неизбежността на този политически брак по сметка.

Едновременно с това



Първанов няма интерес

да изпусне от контрол царя



и неговите хора. Засега НДСВ е приютено в пазвите на управляващата коалиция, но самият Кобург още не е трудоустроен. По стар негов обичай той хем е близо до трапезата на властта, хем е разграничен от отговорностите на управлението, което му запазва възможността в подходящ момент да изскочи в гръб не само и не толкова на Първанов, колкото на целия ни институционален ред и държавно устройство. Една евентуална победа на силен негов кандидат в София би била стъпка в тази посока и аргумент за това, че все още не е изчерпал капацитета си в българския политически живот. За тази цел обаче Сакскобургготски има нужда не само от силен мажоритарен кандидат, но и от подкрепата на опозицията.

А опозицията е в състояние на такъв разпад, че все още не й е до амбициите на Първанов и сметките на Кобурга. Само действията на Иван Костов са с по-близък хоризонт и по-различна цел. Той иска първо да се утвърди като безспорен лидер в дясното пространство, а после да разсъждава по задачи от друг мащаб. Това го прави



напълно предвидим

политически



и който е очаквал от него да се включи в общи кандидаткметски действия, е, меко казано, наивник. Издигането на бившия шеф на БНБ Светослав Гаврийски за кандидат-кмет на ДСБ без консултации с другите десни партии е точно такова предвидимо политическо решение. То се основава на самочувствието от постигнатите парламентарни резултати в София и съобщава на другите опозиционни фрагменти, че изборът им се колебае между безусловна подкрепа и неминуем провал, в случай на опит за самостоятелна игра.

С поведението си Костов показва, че не вижда големи рискове пред това Гаврийски да стигне до балотаж, дори при наличието на общ кандидат на всички останали десни. Все пак, за да се намали рискът, се работи по вариант за осигуряването на гласовете на Софиянски и ССД, Праматарски и ДП, Мозер и БЗНС-НС. Засега не е ясно дали тези преговори ще доведат до разширяване на предизборната политическа база на бившия банкер, но вече е ясно, че няма вариант, при който Костов да промени вече взетото решение. Дори и Гаврийски да загуби в София, вината ще бъде приписана на слабостта и грешките на СДС, от което отново би спечелил в национален план Иван Костов.

В същото време реакцията на ръководството на същото това СДС е повече от объркана. След като експремиерът им отне инициативата, те организираха



безсмислена среща за

договаряне на общ кандидат,



където им бе съобщено очевидното: ако наистина искате наш кмет, ето ви Гаврийски, подкрепете го, даже не сме сигурни дали искаме тази подкрепа, защото при състоянието на СДС и общинската коалиция в София, тя по-скоро би му навредила.

Объркването се задълбочи при последвалите действия. Докато националното СДС разсъждаваше как да постъпи в създалата се ситуация, софийската им организация започна да играе като самостоятелен политически субект. С това тя демонстрира енергичност, но и известна властова незрялост, тъй като въпросът за кмет на столицата никога не е бил и няма да бъде автономен и местен политически проблем. А в навечерието на битката за лидерския пост в СДС нито Надежда Михайлова, нито противниците й биха искали да се конфронтират със синята столична структура.

За разлика от СДС-София, "Клуб 10" реагираха със значителна доза дългосрочен политически разум. Предложението на Едвин Сугарев и Методи Андреев сините да се въздържат от издигането на собствена кандидатура в София бе правилно при предпоставката, че със сигурност - който и да е кандидатът - не би могъл да се класира за балотажа. В крайна сметка обаче СДС издигна за свой кандидат и.д. кмет Минко Герджиков. Положителният ефект от неговото участие в кметската надпревара обаче е повече от съмнителен. Не че Герджиков няма качества, но те вече бяха неправилно употребени при кризата с боклука. Освен това деликатното му положение на наследник на Софиянски, който се опитва да прикрие част от наследените проблеми на града, не работи в негова полза, защото градът очаква разкрития и справедливост.

СДС вижда предсрочните и частичните кметски избори не като надпревара за кметския стол, а като битка за политическа идентичност. Което е правилно като постановка, но е сгрешено във времето. За идентичност СДС трябваше да се бори на парламентарните избори, когато - на основата на неясно какви аргументи - сините решиха да размият облика си, създавайки около себе си политически пъстра коалиция. Днес вече пред СДС не стои проблемът за размазаната му идентичност, а се явява въпросът за самото му оцеляване. В такава ситуация силното решение на СДС щеше да е да приеме инициативата на Иван Костов и да се опита



да я преобърне в

собствено преимущество



ДСБ предлага Гаврийски като кандидат на мнозинството десни софиянци на основата на постигнатите резултати от парламентарните избори. СДС можеше да приеме този критерий и да разшири неговото действие като принцип за национално сътрудничество вдясно. С други думи, да даде безусловна подкрепа за Гаврийски срещу безусловна подкрепа за своите кандидати в провинцията. Тогава щяха да бъдат защитени самочувствието и на едните, и на другите, щяха да се създадат предпоставки за победа и в София, и тук-там в провинцията. Нещо повече, при загуба вината щеше да се търси не в сговорчивото, диалогично и мислещо за дясното СДС, а единствено в самоувереността и изолационизма на ДСБ.

Този вариант щеше да даде и един много по-ясен профил на различията между десните партии. СДС можеше да се затвърди като диалогична кметска партия със силни устои в провинцията, ДСБ - като категорично опозиционна партия с предимно столична електорална база. А ясните граници и ясните профили са едно от задължителните условия за преход от съперничество към партньорство.

Но след всичко случило се и особено неслучило се вдясно досега, за пръв път от години насам кметската есен в столицата, а и на други места в страната най-вероятно ще бъде обагрена в червено. Към червения президент, червения премиер и червения председател на парламента сме на път да прибавим и червен столичен кмет. Което едва ли е здравословно както за софиянци, така и за политическата ни система.
16
1165
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
06 Септември 2005 23:47
Перфектно! С червен столичен кмет ще може да се възстанови и мавзолея. Ще се възстановят ленинските съботници / добър повод съседите да се съберат и напият, докато жените премитат/. Но може пък зареждането на всички магазини да е по график от 06.00 - 07.00 часа, а не да спират иедиотите в 11.00 часа на ул."Граф Игнатиев", като на селския площад. Те червените обичат порядъка и отрядниците.
06 Септември 2005 23:58
дума ли е, пръдня ли е.
*******
любим израз на баба ми.
07 Септември 2005 00:10
Това за червения столичен кмет е малко попресилено. Г-н Гарнизов добре е представил състоянието на полуразпад на десните партии, но не е отчел, че същото е и състоянието на софийската организация на БСП. Няколкото шуробаджанашки фракции в нея се мразят повече, отколкото Надка и Костов. Ако един от тези кланове наложи свой кандитат за кмет, другите ще работят против него. Както беше с кандидатурата на Венцислав Йосифов. А ако постигнат някакво споразумение, то ще е за прекалено безличен кандидат.
07 Септември 2005 00:11
Нищо общо със действителноста , ама карай нали трябва да се заработва някой лев !
07 Септември 2005 08:56
И бозата вкиснала... Ха Ха...
07 Септември 2005 09:40
Кметът в София досега беше седесар. Срещу него лично и срещу СДС най-люта, подла и последователна борба водеше и води бившият председател на СДС Костов. Ето чия е главната отговорност както за състоянието на СДС, така и за настъплението на червените. Една партия, чийто бивш водач е тръгнал да я руши и злепоставя, няма шансове на успех независимо кои ще са нейните нови лидери.
За седесарчетата и десебейчетата, които продължават да жумят и да си запушват ушите за истините: Костов е преподавал научен комунизъм и политическа икономия на социализма; обучаван е на "управление" в специална школа на специални служби в СССР; бил е два пъти кандидат за член на БКП; дядо му и баща му са членували в БКП; съпругата му е била партийна секретарка в БКП. Какво чудно намирате в целенасоченото му поведение спрямо партията любима и ненужното й вече СДС? Гледам, че костовистът Гарнизов се чуди...
07 Септември 2005 10:44
Тези неща вече ги писах във форума. В материала на г-н Гарнизов съвсем умишлено обаче се замъглява ролята на НДСВ за избора в София. Защото точно царската партия може да “позволи” на Костов да спечели кметското място (със съответните пранги на краката) или да отиде в дълбока опозиция, вкл. и в СГС.
Със всичките условности и несигурност за повторение на резултата, ето за какво става дума за София на база изборите преди няколко месеца:
БСП – 32.34%; НДСВ – 22.86%; ДСБ – 17.17%; СДС и Народен Съюз (общо) – 17.63%.
Т.е., всичките десни бият само БСП при абсолютно обединение (абсурд!) и постигане на подобен резултат;
при самостоятелни кандидатури всичко зависи от това дали БСП няма да пробута формална неподходяща кандидатура (за която да не гласуват неговите хора) за да спечели НДСВ;
сама НДСВ не може да спечели, но осигурява победа – НДСВ+БСП 55.20%, НДСВ+ДСБ 40.03%, НДСВ+другите 40.49%.
Това са цифри от последните избори, но вие си преценете възможни ли са големи различия.
А това, че говорим и правим анализи точно в такъв аспект показва единствено “въздухарството” на мажоритарния избор! За който малко се сещат и в медиите, както виждате. Нормално е да се чете за качествата на този и онзи кандидат и съвсем между другото (и съвсем не задължително) да се споменава коя партия го подкрепя...
07 Септември 2005 11:29
Васуки:
..........обучаван е на "управление" в специална школа на специални служби в СССР........
Това за Костов сигурно не е вярно. Но истината е, че той беше пратен от Луканов да оглави СДС. Луканов трябваше да управлява, когато БСП е на власт, Костов - когато СДС е на власт.
07 Септември 2005 16:20
видяхме какво стана след "червеното лято" ... и този номер вече няма да мине
07 Септември 2005 16:45
Този умник Гарнизов се беше заел с кампанията за кмет на Силвия Алексиева (БСП) срещу Елеонора Николова в Русе. То бяха едни изхвърляния какъв велик шаман бил, как победата е в кърпа вързана и пр. В резултат кандидата на БСП получи около 15 % .............
07 Септември 2005 16:55
Така, че му стискам палци да оглави и кметската кампания в София сега - това май ще бъде единствения шанс за десните. В Русе повече не го щем, тук се очертава БСП кандидата да бъде по-читав от другите
07 Септември 2005 16:56
Гарнизов, всеки средно мислещ човек знае, че докато партииката на Костов се счита за "десно", то нема да има "десно" у България.Около мен всички "десни"българи, които познавам ще гласуват само там , където е Симеон, защото само тои предлага реална десна програма. Ако Симеон изчезне от политическта сцена, считаи че никои нема да гласува, а пък наи-малко за Костов-комуниста, които искате да ни пробутате за десен.Еи, там имате си лумпени, говорете им на тех за Костов.Аиде сиктер, Не вижда, че хората са бедни и им пробитват отново популизми.
07 Септември 2005 17:02
ще ми се да видя кандидата на "Атака" ...
07 Септември 2005 22:15
В София изборът ще реши на втори тур кандидатът на АТАКА - макар и с проблеми, включително идентичността, Атака ще обере наказателния вот на софиянци срещу статуквото в държавата..Просто напук на олигарсите от т.нар.политически елит, ей така." Както те нас ни цакат и се договарят", така и панелните гласоподаватели ще гласуват срещу статуквото. Ако пък фамилиите издигнат яхтсмена Велчев - предеседател на хотелиерската асоциация, то става "иди и виж".Само това чакат озверелите софиянци-аутсайдери в живота/ ненаучил ги да крадат/
07 Септември 2005 23:02
Garnizov nikoga ne e mozel da razsazdava a samo da predava. Limitiranostta mu e vpe4atlavasta. Opita za razsazdenia - posredstven.
08 Септември 2005 02:55
Бизнесът натискал БСП да подкрепи генерала
Червените обявяват своя претендент на 28 септември

ДЕСИСЛАВА РИЗОВА- в. "Монитор", 08.09.2005
Влиятелни бизнес среди лобирали в червените редици генерал Бойко Борисов да бъде подкрепен за кмет на София. Това съобщиха за "Монитор" градски активисти на червената партия. "Тъй като до момента нямаме утвърдена номинация за градоначалник и е малко вероятно да успеем да излъчим убедителен кандидат, получаваме предложения да подкрепим Борисов. Още повече, че той остана на поста си и при новия вътрешен министър и се дистанцира от НДСВ", обясниха за вестника членове на градската организация на БСП.
Срокът, в който червените в столицата трябваше да се произнесат, беше 1 септември, а решение все още няма, припомниха от партийната централа. "Ще кажем името на своя кандидат на 28 или 29 септември. Няма да прескочим законовите срокове. Идеята да подкрепим Борисов ми изглежда абсурдна засега, но ще я обсъдим", заяви пред "Монитор" шефът на предизборния щаб на БСП Ивелин Николов.
Градският съвет на БСП, който трябва да определи името на кандидат-кмета, не се е събирал на заседания повече от седмица, няма решение по въпроса и на Националния предизборен център. Името на Борисов обаче било все по-актуално в червените среди, защото след декларацията му, че е разочарован от жълтите функционери, редовият червен електорат щял да го приема по-благосклонно.До 15 септември се очаква да е готово и социологическо проучване, поръчано от БСП, за нагласите в столицата.
До момента соцактивът е издигнал няколко имена - на Стоян Александров, Божидар Димитров, Янаки Стоилов, Татяна Дончева, Костадин Паскалев, Илияна Йотова и Добромир Гущеров.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД