:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Контрол, а не полицейски терор трябва на пътя

Ако полицията се включи в катаджийската работа така, както ни охранява, най-добре е да се откаже
снимка: Минко Минев
Отдавна в "Сега" дъвчим темата с контрола по пътищата. Опитваме се да помогнем с гледната точка на хората извън МВР-системата. Все още униформените началници обаче продължават да се въртят в омагьосания кръг на отчетността като висша форма на борба с престъпността. Организират шумни кампании със звучни имена, хокат подчинените си, правят отчети, предлагат ги на обществото и всичко приключва с някой скромен банкет и наздравици. Много бумащина, много пушилка, а след всичките тези фойерверки резултатът продължава да бъде плачевен. Новият залп дойде с идеята да се разширят правомощията на охранителната полиция, за да може и тя да спира и проверява водачи на автомобили. Е, новият министър не се хвана на въдицата.

На първо четене идеята звучи логично: всички все още униформени се втурват по улиците, де що видят нарушител го глобяват, хулиганите са стреснати, десетки човешки животи са спасени и всички са доволни. Всяко тежко нарушение като преминаване на червено, като употреба на алкохол, като рисковано каране трябва да бъде наказвано безмилостно и само така пътищата ще станат сигурни. Но практиката е друга.

Има две причини, поради които разширяване на функциите на охранителната полиция към контрола на движение по пътищата не само няма да доведе до позитивни резултати, но

ще бъде и контрапродуктивно

Първо, ако си вършат работата, така, както охраняват (поне за столицата това е в сила), по-добре е да не се захващат и с пътищата. Генерал Илия Илиев сподели, че хората не са отворени към полицията. Не звънят, за да съобщават за нарушения. Констатацията му е правилна, но не си е направил изводът "защо". Ами по ред причини. Ето един често повтарящ се пример пред очите на хиляди софиянци. В подлеза на НДК често има ученически партита, където хлапета на по 12-14 години се напиват като кирки, гълтат хапчета и се бият. Най-редовно над тях, на кръстовището, стои кола на охранителна полиция, която следи кой балък ще мине на жълто или червено на десен завой и да го обработва. И какво ако някой се обади на полицията? Какъв ще е резултатът? Ще намалеят ли онези, дето минават на червено, ще се напиват ли по-малко деца, а онези, дето ги наливат, ще станат ли по-малко алчни? Очевидно, че полицията има сериозен проблем с доверието на обществото.

Второ, големият проблем при респектиране на нарушителите е във волята на полицаите и изобщо на цялата правораздавателна система. Известно е, че не големите глоби и многото полицаи, а сигурното възмездие може да стресне гамените. Пияни премазват хора по улиците и единственото, което получават, е условна присъда, а по вестниците и улиците е пълно с реклами "възстановяваме отнети точки срещу 60 лева".

Следващият проблем е



кадровата политика в МВР



От година на година работата в полицията, в армията и другите "униформени" организации става все по-привлекателна заради сигурността на държавното. Да се добереш до назначение в полицията вече е все по-трудно и трябват такива колосални връзки, че да спечелиш "Стар академи" изглежда фасулска работа.

Затова освен многото професионалисти там се е напълнило с "търкалящи камъни", както ги наричат вече. Хора, дето не могат сами да си вържат обувките (понеже не могат да се наведат), знаят поне стотина начини да си поискат джобните за деня. Кадровата политика лесно може да се промени, като подборът стане прозрачен, но към този момент генералите очевидно нямат интерес.

Прав е новият министър Румен Петков да бъде против включването на охранителната полиция в контрола по пътищата. Щом значителна част от личния състав е склонен към корупция, щом съдебната система не работи, щом няма нормална инфраструктура, щом никой не иска да инвестира в далеч по-работещите практики като инсталиране на камери на критичните места, нормално е да има контрапродуктивност и развращаване на полицаите.

Докато има опасност контролът да се превърне в терор, по-добре да го няма.
25
2724
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
07 Септември 2005 00:55
Верни, но плахи изводи..Изречени с половин уста..Все пак -
07 Септември 2005 06:39
Абе някой защо не ни светне.
Защо в USA полицията не може да глобява, а в BG може!
07 Септември 2005 06:46
Българската полиция и българските съдии са истинските престъпници в БГ.
Те не трябва да имат право да събират пари от хората. Това право трябва да имат само общините.
Полицията и съда само могат да констатират нарушението на законите.
07 Септември 2005 06:57
Много добре знаем, кои стават полицаи в БГ. Не си струва да коментираме..........
07 Септември 2005 08:50
Има още въпроси.
КАТ трябва да се заеме с просветителска работа по телевизия, вестници. Трябва активно да се показва как се кара в Европа, в САЩ. Не само с онези самодейни картинки на майор Забравих кой беше по Нова телевизия.
На повечето български шофьори трябва да се втълпи в главите:
- че не е допустимо ОТНЕМАНЕ НА ПРЕДИМСТВО на пешеходец. Мен учебна кола ми налетя на пешеходна пътека. Кой тогава ще обучава шофьорите на тези навици.
- че винаги ЗАДНИЯ ПАЗИ ПРЕДНИЯ и задния носи вината за евентуален инцидент. Аз давам мигач, че ще се престроя наляво и в огледалото за обратно виждане гледам как някой от 400-500 метра вместо да намали, натиска газта да ме изпревари. Аз не мога да гледам едновременно напред и назад. Гледането назад не може да става постоянно. Затова в Европа пък и САЩ са приели правилото, че ЗАДНИЯ ПАЗИ ПРЕДНИЯ. У нас не само, че не се спазва това правило, ами постоянно стават скандали заради така нареченото засичане. Засичане има само тогава, когато при смяна на движението ти го правиш на такова разстояние, на което задния няма възможност да реагира. Но у нас някои считат, че на разстояния от 0.5 км никой не трябва да им се пречи за да могат да надуват.
red] - да не говорим за минаването на червено и мн. др. груби нарушения.[/red]
07 Септември 2005 08:57
Какво искате да кажете вие от "Сега", май на никого не е ясно. Това не е полиция а милиция, и тя създаден с репресивни функций (налагане на чарвен терор)...и продължава да бъде такава. Излиза по ТВ, един смешник Бат Гойко е казва че трябва да се повишавали заплатите на милиционерите...къде в света полицията получава повече от лекарите, инжинерите...отговора е в комунистическа държава, защото това са чарвени слуги а не пазители на общественият ред и законоста, каквато е функицията им в Белите държави
07 Септември 2005 09:07
Mrx++,
Ти всякаш живееш в страната на чудесата...научи какво е чарвен терор и ще разбереш защо и как се случва....погледни на пътя (с исключение на някой дебили, чули не дочули), че неспазването на правилника на деижението по пътищата се извършва съвсем целенасочено и контролирано (с използване на милиционерски методи на засичане, създаване на напрежение по пътищата, да не говорим че не взимат никакво отношение, което и тяхно задължение за дупките и какви ли не опасности на пътя)....преднамерено създадени не контролирани технически прегледи от който колите излизат без никой да ги погледне в какво техническо състояние е са......
07 Септември 2005 09:36
MRX, тук не си съвсем прав. Задният пази предния, но този отпред в лентата си, а не този, който сменя лентата за движение. Ако сменя лентата за движение и принудя движещия се отзад в новата лента да намали скоростта, това си е засичане.
07 Септември 2005 09:38
Има и друго. С надежда да влезем в ЕС трябва да мислим в перспектива. Не трябва да се товари полицията с допълнителни задължения – след влизането ни в ЕС тя ще има толкова много работа, че хич няма да ù е до нарушители по пътищата. Да не мислите, че ще бъде лесно да се следи никой да не излиза лятно време на слънце, без да е плътно облечен? (повече по темата в “Сега - Чужбина”)
07 Септември 2005 09:40
Е все пак, според мен полицаите, пътната настилка са съвсем различно нещо от възпитанието на шофьорите, въпреки че и двете са са дълбоко в папура!
07 Септември 2005 09:41
че винаги ЗАДНИЯ ПАЗИ ПРЕДНИЯ и задния носи вината за евентуален инцидент[quote]
Да, по принцип така е редно. Само че, ако предният е със затъмнени стопове? Особено актуална мода при "голфистите" напоследък. Пък и не само при тях... Как да разбереш, че този пред теб спира?
Миналата седмица без малко да ударя един такъв идиот на Семинарията - стоповите му бяха направо черни.
Къде е КАТ в случая?
07 Септември 2005 09:48
Г-да, искам да отбележа, че гаменското поведение на пътя не е въпрос на незнание на правилниците и законите, нито на липса на опит, нито на безброй контролиращи органи и органчета.Това е част от стила на живот гарантиращ успехи в БГто..Наглост, тарикатщина, незачитане на интересите на другия.Това е Българската мечта на прехода.В Б-я има прослойка хора, които са недосегаеми.Извоювали са си правото да мачкат другите и на уличните платна и в живота..
07 Септември 2005 09:56
За съжаление корупцията в България е в такива размери, че трбва нещо много генерално - например премахва се КАТ, а нарушеният почти сигурно ще намалеят и ще изчезне и корупцията. Явно трябва да се помисли за някакъв съвсем друг начин за контрол по спазването на закона за движение по пътищата.
07 Септември 2005 10:02
Задният пази предния, а защо не и обратното?
Откъде-накъде примерно на път, където се кара с по-висока скорост изведнъж идиота набива спирачки, за да направи примерно обратен завой, абсолютно забранен на това място и това го виждам достатъчно често. Да не говорим за тези дето стават предни с избутване или засичане, след което ти набиват спирачки на метър пред теб.
Проблемът с опасното шофиране в България според мен идва от друго - от начина на каране на властимащите - мутрите и политиците, демек на мафията. Останалите просто се опитват да ги копират.
07 Септември 2005 10:11
Mrx,
И тук задния е виновен... Засичане има, когато предния е ударен странично - при самото престрояване, ако е ударен отзад - значи се е престроил вече и тогава задния не е спазил дистанцията - това е логиката за прилагане на закона в БГ...
07 Септември 2005 10:41
+-, логиката при изпреварване и при смяна на лентата за движение е една и съща - ако накараш правилно движещия се шофьор да намали скоростта, е нарушение.
07 Септември 2005 12:28
Генерал Илия Илиев сподели, че хората не са отворени към полицията.

Към кого да се отворим бе др.генерал?Към онзи ваш служител от Седмо столично РПУ, който приемайки жалбата ми за откраднат автомобил ме посъветва:"И като го намериш да ни се обадиш, за да я свалим от издирване!"
Или към другия, който няколко месеца по късно, за да издаде документ че автомобилът е откраднат , четири часа търси преписката из архивите и накрая заяви:"Ми тя сигурно е в прокуратурата , ама не знам със сигурност, щото ние тука не сме на компютър"
Основното звено в тази полиция е" Регистрация на престъпленията".
07 Септември 2005 12:45
Бирник, целта на това звено е да регистрира колкото се може по-малко престъпления.
07 Септември 2005 13:36
+-, не си прав. shake го е обяснил най-добре. Единственото не особено приятно нещо е, че пред КАТ престрояващия се неправилно може да излъже, и съответно КАТ да постанови грешно, че задния е бил виновен.
07 Септември 2005 14:39
Гошо, точно затова КАТ трябва като професионалисти да следят за нарушенията (а не полицаи). Особено ако катаджиите са свестни. Вчера имах провинение. Идвайки по бул. България при завой надясно по Черни връх веднага ме спряха, защото съм минал на червено. Аз им обясних, че никакво червено не се вижда, и те се съгласиха и ми обясниха, че зеленото на сфетофара не работи, а от слънцето отзад не се вижда изобщо никаква светлина на сфетофара. Не им предложих нищо. Те обаче се оказаха свестни и само ми пожелаха да карам безаварийно. Е, направиха ми забележка, че е трябвало да мина на годишен преглед миналия месец, и ми обясниха, че ако продължавам така, застрахователите ми няма да поемат щетите.
07 Септември 2005 16:03
Shake, завиждам ти за тото-шанса да попаднеш на недоказано свестни служители, но пък вероятно такива, които ги е домързяло да пишат на ръка.


Преди няколко месеца се прибирам от дълго пътуване към столицата, натоварен с роднини и багаж до колкото може да поеме колата. Старшина някой-си от КПП "Горубляне" ме спира за "рутинна проверка". Е какво пък, викам си. Движа се кротко, всичко ми е изрядно, че и коланчето е поставено. Спирам и чакам да му мине проверката. Е, оказах се гнусен престъпник, виновен за всичките 1000 трупа годишно по родните шосета, понеже картончто ми за годишен технически преглед било изтекло. Състави акт, както си му е реда. Та нали според закона съм потенциален убиец и следва да бъда санкциониран! А и норматива актове в денонощие трябва да се гони.


На следващата сутрин минах през кварталното сервизче да си взема ново картонче за ГТП срещу 25 лева. Проверката мина на око. Познават ми колата. Знаят, че я поддържам винаги изправна. Минути по-късно се трансформирах в изряден водач на доказано изправно МПС, благодарение на новополученото талонче. А колко по-културно би било просто да ми се беше обърнало внимание, че вероятно съм забравил за конкретната дата на ГТП. Нали?
07 Септември 2005 16:10
Рекет братя рекет на всички нива. Това ще се промени. И най-простия тъпанар с пагон ще може да удари я акт, я фишче, да се почерпи. А това знаеме и досега колко е помогнало на обстановката по пътищата.
07 Септември 2005 16:34
VladiSD, съжалявам за проблема с твоето талонче. Явно си зависи от катаджията. Аз за втори път попадам на симпатичен катаджия. Първия път едно младо сержантче ме спря на влизането в София от магистрала Хемус със 70 км вместо с 50 км в час, и на всичко вместо моите документи за колата и шофьорска книжка бях взел тези на жена ми. Добре, че поне имах лична карта. Не ми поиска нищо, и не ми написа нито акт, нито фиш. Е, после ми се обади да го разведа из фирмите за евтини компютри, за да купи за щерката си. Разбира се разведох го, и си намери нещо за стотина долара.
07 Септември 2005 17:38
По-често "симпатягите" са такива, които чакат единствено да падне "сухо". Те не се занимават с писане на хартийки. От това полза за личния джоб няма. Има три подкатегории: 1. пътни полицаи преизпълнили дневния норматив от актове за съставяне; 2. охранителни полицай, които нямат законно право да съставят актове по ЗДП и 3. такива които са излезли на частно със служебните астри да си заработят допълнително по нещо.


Допускам, че е възможно да има и просто симпатяги, в които материалното или чувството за служебен дълг още не е взело превес. Кой знае ...
07 Септември 2005 18:55
Достатъчно е идиотите от полицията да стоят по проблемните кръстовища и само да ОТКЛОНЯВАТ и ВРЪЩАТ нахалните типове, които се пристрояват в 4-та и пета колона и минават на червено-жълто само и само да са първи. И то до следващия светофар. Всеки ден го наблюдавам това явление и се удивявам от кретенизма на нашите шофери. Дава газ, ръчка се, сърфира между коридорите и в края на крайщата пак сме заедно на светофара. Ето това не го разбирам. Ако някой ме светне какъв е проблема, ще съм му благодарна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД