:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,471,071
Активни 122
Страници 11,313
За един ден 1,302,066
Интервю

Иван Букарев: Винаги има възможности за корупция в болниците

Те трябва да работят с лимитирани бюджети, а не да получават пари както сега - колкото дейност отчетат, смята директорът на здравната каса
- Д-р Букарев, защо здравната каса иска да намали цените на 50 клинични пътеки за болниците, след като парите и без това са недостатъчно?

- Ще има преразход на средствата, планирани в бюджета. За да искаме от парламента актуализация, от която да ползваме 50% от преизпълнението на приходите от здравни вноски, трябва да минем през всички други механизми, заложени в рамковия договор със съсловните организации на лекари и стоматолози. Един от тях е корекцията на цените на пътеките. А и имаше прогнозен брой болни. И когато по една пътека вместо прогнозните 1000 души са минали 6000, значи има нещо. Винаги съм казвал, че се правят много нарушения и намалението на цените ще има дисциплиниращ ефект.

- Дисциплиниращ ефект би имал ефективният контрол, какъвто вие явно нямате.

- Няма нито една страна в света, в която има договорни отношения, свързани с финансиране, и в която не се дават ограничения, обеми дейност, които трябва да се изпълнят. А при нас това не е включено в рамковия договор и го отчитам и като моя грешка. Тук има прогнозен брой, но той няма юридическо значение. Никъде по света го няма това - финансиращият орган да плаща всичко, което се изработва. Трябва да има ограничения. А за контрола - всяка проверка във всяка болница показва нарушения.

- Явно не ги санкционирате...

- Другата голяма грешка на рамковия договор - лекарският съюз казва, че контролните механизми трябва да са по-леки, санкциите да са символични, както сега. Когато болницата направи 100 клинични пътеки и получи за тях 100 000 лв., спокойно тя, а не директорът лично, може да се санкционира с 2000 лв. - максималната глоба. В момента е така.

- Не трябва ли нещо да се направи?

- Казахме на новото ръководство на министерството, на лекарския съюз няма да му хареса, но нямаме алтернатива - разделът в рамковия договор за контрола и санкциите да се прави не от нас, а от независима институция. Това може да го прави МЗ - то е над касата и лекарския съюз. Ако пак ние определяме контрола, в рамковия договор за догодина ще стигнем до същите неща - ако касата е твърда и не отстъпи, по-вероятно е да остане в сила сегашният договор. Защото ако лекарският съюз не е съгласен с нашите предложения и не подпише договора, остава в сила старият.

- Какъв трябва да е контролът, за да е ефективен?

- Контрольорите ни са 600, което не е много за тази мрежа. Те получават по 300 лв. заплата, а лекарите и директорите взимат 3 пъти повече. Контролът трябва да е такъв, че онези, които са контролирани, да имат чувство за реалност - че щом правят грешки умишлено и предубедено и бъдат хванати, санкцията ще е не като сега, а много по-строга . И финансова, и административна - предизвестие, прекратяване на договора по пътеката. Но от друга страна, си представям малка отдалечена болница с две пътеки. Ако ние прекратим договора по едната, хората в района, които изобщо не са виновни, няма да могат да бъдат обслужвани от болницата. Освен това резултатите от нашия контрол трябва да бъдат много добре наблюдавани от собствениците. След като една болница е санкционирана няколко пъти и не се променя, значи собственикът - МЗ или общината, трябва да се замислят дали мениджърът й е подходящ за поста. И когато ние прекратим договора за пътека с подобна болница, като сменят мениджъра - ще подновим договора.

- Досега тази година сте платили около 300 млн. лв. на болниците. Имате ли представа каква част от тях са източени, надписани, неправомерно платени?

- Много трудно е да се каже.

- Споменахте лимити в болниците. Какво представляват?

- Всяка болница ще сключва договор с касата за определен брой клинични пътеки. Мислим това да стане от догодина. Като се знае и цената на пътеката, значи тази болница ще има бюджет. Тази дума беше третирана като остатък от едни други времена, но всички болници в света си имат бюджет. Той е направен на базата на капацитета на болницата, апаратурата, кадрите, сградния фонд, технологичните процеси, т.е. готовността на болницата да отговори на изискванията за определен брой пътеки и определен брой пациенти по тях. И този бюджет ще бъде следен не в края на годината, а на тримесечие. Когато се види, че болницата преразходва много средства, тя трябва да докаже, че тези разходи са обосновани - има повече пациенти, които са действително болни. Тя ще има възможност за около 5% корекция в бюджета. Но ако една болница изведнъж отчете 200% завишение на случаите, това не е реално. И щом болницата знае, че има този бюджет в началото на годината и директорът се е подписал под него, ние ще имаме основание за санкции, а той ще си прави сметките как да приема повече болни в рамките на този бюджет. Болницата, разбира се, няма да получи парите, ако не извърши дейността, предвидена по бюджет. Парите отново ще следват пациента, но сега ще има лимит на финансирането. При сегашната ситуация директорите на болниците не знаят с колко пари ще разполагат през годината.

- Няма ли тези бюджетни лимити да породят корупция? Идва пациент, но болницата го връща, защото й е свършил лимитът. Той или си тръгва, или плаща кеш. И ще се задълбочи подборът на болни - за предпочитане ще са по-леките случаи.

- Тогава пациентът има къде да се оплаче - в районната здравна каса, районния център по здравеопазване.

- Той и сега може да се оплаче, някои дори го правят, но нямат особен успех.

- Пак се връщам към собствениците на болниците - общините и министерството. Какво стана с онзи директор в Айтос, който взимал 5000 лв. заплата? Общинският съвет заседавал, но никой не знае какво стана накрая. При такива случаи ние можем да реагираме, но не искаме да страдат пациентите. И ще се обръщаме към собственика - вече сме се разбрали с новото ръководство на министерството - вижте тези директори, които правят такива неща. Само си говорим, че пациентът е в центъра на здравната политика. Като в болницата върнат 5 души необосновано, директорът трябва да си отиде.

И сега има възможности за корупция. Винаги има. Но в основата е това, че болницата ще знае с какви пари разполага. В цял свят бюджетното финансиране е начин за ефективно използване на средствата.

- Доскоро се говореше точно обратното - в здравеопазването всичко трябва да се остави на пазара, да се плаща само за дейност, за да оцелеят само добрите и търсените от пациентите.

- Аз съм против това. Здравето не е стока. Или, както казва германският министър на здравеопазването - ние не сме против конкуренцията, но не сме за пазара.

- Очаква ли се въвеждане на таван за записани пациенти при личните лекари?

- Трябва да има лимит, вероятно от догодина. В момента едно джипи, което има 5000-6000 записани пациенти, по нашите условия е длъжно да наеме и друг лекар, защото не може да се справи с толкова пациенти. Защо да не са двама и да си поделят пациентите? Това е моето мнение, аз съм за лимити. Всички казват, че оптималната бройка е 1500 пациенти.

- Така в един момент всички лични лекари ще имат еднакъв брой пациенти, на практика ще минат на заплата и отново няма да има конкуренция.

- Защо да няма конкуренция?! При слабите лекари няма да има никой записан.

- Но добрите ще имат лимит и няма да могат да приемат всички желаещи и те ще трябва да идат при слабия.

- Как може едно джипи, колкото и да е способно, да се грижи за 4000-5000 пациенти? Част от тях, въпреки че са го избрали, отиват при другия лекар, нает от титуляря на практиката. Но 1500 души таван е малка бройка, ще обсъждаме друга цифра. По-скоро таванът трябва да е 2000-2500 пациенти.

- Готови ли сте да поемете изцяло финансирането на болничната помощ от догодина и какво ще се промени за пациентите, ако това стане?

- Готови сме. Когато приемат пациент, в болницата няма да се опитват да го лашкат по пътеки или по сегашните диагнози, по които плаща МЗ, за да се отчете финансово. Един източник на финансиране ще ги освободи от това бреме - коя институция колко ще плати. Работата на лекарите и мениджърите ще бъде облекчена и така ще насочат вниманието си към медицинските аспекти. Ще има по-голяма финансова стабилност.

- Цялостното поемане на болниците са сочи едва ли не като панация -дълговете и рушветите ще намалеят.

- Панацея няма за нищо. Рушвети винаги ще има, ако ще болниците да са 1000% повече финансирани. Това зависи от лекарите.

- А с колко се предвижда да бъдат финансирани болниците?

- Ако останат сегашните 4.3% от БВП за здравеопазване, как да са финансирани? Министър Гайдарски иска 4.9% от БВП. Ако няма за болниците поне 900 млн. лв., ще бъде много трудно.

- Ще поеме ли касата и онколекарствата от здравното министерство?

- Въпросът още се обсъжда. В касата нямаме никаква информация за тях. Тук на първо място се поставя наистина интересът на пациентите. Има схема, която сега работи - не за търговете, а за разпространението на лекарствата. Тя се прави по линия на министерството. Ако ние не овладеем тези схема, няма смисъл да плащаме лекарствата.

- А останалите лекарства, които касата и сега плаща?

- Има увеличение в бюджета - от 245 млн. лв. сега, догодина се предвиждат 270 млн. лв. Ще бъдат включени нови медикаменти, ще опитаме и да намалим малко процентите, които пациентите доплащат - да има повече лекарства, които се плащат от НЗОК не на 25%, а на 75%.

Визитка

Д-р Иван Букарев е роден през 1945 г. Завършил е медицина във ВМИ - София, има специалност здравен мениджмънт. Работил е в Института по организация на здравеопазването, в здравно министерство, бил е зам.-министър в кабинета Виденов. След това е бил в частни здравни фондове. През 2002 г. стана директор на столичната здравна каса, а през - 2004 г. - на НЗОК.
3
1490
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
07 Септември 2005 06:05
Защо тези хорица говорят за "пътеки" като има много по-адекватна дума - "направления"?! Докога ще превеждат от английски без да мислят?
07 Септември 2005 08:36
Д-р Букарев,
Нали НЗОК е самоуправляваща се институция. Има си контролен съвет. Какво правят членовете на контролния съвет. Нищо. Сладки местенца, от които си получават допълнителен доход. От такива местенца се облажи и една от най-забогателите през последните четири години народна представителка г-жа Христина Христова. Може би сега някое от тези местенца в контролния съвет ще премине в ръцете на новия зам.министър по времето на Иван Костов и Сергей Станишев - Петър Димитров Тенчев. Последният не успя през 2003 година да спечели кметско място на преки избори в най-обикновено село. Но сега е отново зам.министър на здравеопазването. Вашите членове на Контролния съвет на НЗОК са генерали без армия. Отдавна го пиша в този форум, че трябва контрольорите в НЗОК от Вашето лично подчинение да минат като администрация в рамките на независим контролен орган на касата към Контролния съвет на НЗОК. Вие също трябва да подлежите на контрол като Директор на НЗОК. Вие предлагате контрола да се извършва от Министерство на здравеопазването. Това първо означава администрацията на това министерство да нарастне с над 600 щатни бройки, а тепърва предстои реформа в администрацията и нейното намаляване след приватизиране на административните услуги.
Вие не сте прав и по отношение на клиничните пътеки. Нали още от времето на прословутия лекар-рентгенолог – зам.директор по икономическите въпроси на НЗОК д-р Димитър Илиев та до Вас се спряга глагола въвеждам диагностично-свързани групи. А да Ви попитам, като толкова много всичките посещавахте Германия и изучавахте германската осигурителна система. Нещо да сте чували за техния принчип, че заплатите на служителите на техните каси не могат да нарастват по-бързо от темпа на нарастване на доходите на здравноосигурените лица – германски граждани. В НЗОК не е така. Значи доходите на тези, които лекуват трябва да се лимитират, а тези които ги финансират – не. Явно цялата философия на управление на здравното осигураване у нас е сбъркана. И едва ли новият министър, при цялото си желание с помощта на пожизнен зам.министър като д-р Петър Тенчев ще постигне нещо. По-вероятно е да го последва при това това положение съдбата на министрите по времето на д-р Петър Тенчев – доц.Бояджиев и доц.Финков. Докато управлението на здравеопазването и здравното осигуряване във висшия ешалон се окомплектова на досегашните принципи е най-вероятно здравеопазването ни да си остане болно, за да остане любимия термин за лекарите – права на пациентите. Това понятие е дискриминиращо. В световната практика има множество примери, че преодоляването на тесногръдия подход права на пациентите и въвеждането на принципа на права на здравноосигурените лица е далеч по-справедлив и работещ.
С уважение: Вячеслав Попов – здравноосигурен български гражданин.
07 Септември 2005 17:58
Доктори ще ни карат със закон да им доплащаме
07 септември 2005 / News.dir.bg
The Show Must Go On

Редактирано от - Пейчо Пеев на 07/9/2005 г/ 21:21:03

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД