:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 235
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Глобално затопляне

Полярните мечки са застрашени от топенето на леда

И-НЕТ СНИМКИ
Полярна мечка.
Администрацията на Джордж Буш проучва дали да включи полярните мечки в американския списък на застрашените видове, тъй като обиталището им се топи в резултат на глобалното затопляне, съобщи американската преса.

През декември няколко природозащитни организации започнаха съдебен процес срещу правителството с искане да защити полярните мечки. Според тях повишаващите се температури на планетата причиняват топенето на ледовете, от които зависи животът на полярните мечки. Виновници за затоплянето са и човешките дейности, изхвърлящи парникови газове в атмосферата.

Американската служба за рибата и дивата природа в Аляска в следващата 1 г. ще проучва научни доказателства за промените в околната среда и как те засягат полярните мечки.

Полярните мечки живеят само на Северния полюс. Те могат да порастат до 2,5 метра на височина. Разчитат на леда за оцеляването си. Мечките се отправят на лов за основната си храна - тюлените - от ледените блокове, по тях се придвижват, срещат половинките си, раждат малките си. Но ледът се топи.

Според проучвания полярният лед никога не е бил толкова тънък. Ако тенденцията за топене продължи, през лятото на 2040 г. на Северния полюс няма да има лед въобще.

В някои области мечките прекарват летните месеци на сушата. Те гладуват до есента, когато ледовете се образува отново и могат да го използват като платформа за лов навътре в морето.

Според проучвания на популацията им около западния бряг на залива Хъдсън в Канада периодът на летен глад при мечките се е увеличил с 3 седмици от 1970 г. насам. Популацията там е намаляла с около 15% през последното десетилетие. Смята се, че броят на полярните мечки в света е между 20 000 и 25 000.

В Северна Аляска Американската служба за управление на минералите е установила, че някои мечки се давят в морето, след като им се налага да плуват все по-дълги разстояния. Документиран е случай за 4 удавени мечки, които се опитали да преплуват 257-километров участък през септември 2004 г.

Ако полярните мечки получат защита от САЩ, федералните агенции ще бъдат принудени да преценяват как техните действия ще засегнат животните на Северния полюс.
И-НЕТ СНИМКИ
Полярни мечки
2
8682
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
18 Февруари 2006 08:49
...по ТV казаха че тия мечки след време ще станат зелени от флората в козината им...
18 Февруари 2006 15:24
миличките мечоци и мечкини.... те може и да позеленеят... ама какво ще правят тия от цоца-цола без рекламните си герои?!? ужас! ще им паднат продажбите...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД