:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мумията на Нефертити лежи край Тутанкамон?

РОЙТЕРС СНИМКИ
Един от ковчезите на около 3000 години, които бяха открити в гробницата в Долината на Царете в Луксор. Тепърва експертите ще анализират мумиите.
84 години след откриването на гробницата на Тутанкамон в Египет американски археолози намериха близо до нея саркофази с мумии.

Буквално на 5 метра от единствената неразграбена египетска гробница - на Тутанкамон, благодарение на която светът узна за младия фараон, в Долината на царете в Луксор археолози се натъкнаха на "подобие на гробница с правоъгълна форма".

Тя била на 3 метра дълбочина и е открита по време на разкопки край входа в Долината на царете. Размерите й са 195 см на 153 см. От западната страна в стената са направени вдлъбнатини, всяка дълга по 26 см. Според археолозите древните египтяни са ги използвали като стъпала, за да се изкачват нагоре.

В самата гробница са намерени пет дървени саркофага с мумии, които учените отнасят към Осемнайсетата династия (1555 г. пр. н. е. до 1305 г. пр. н. е.). На саркофазите са нарисувани човешки лица. Редом с тях американските археолози са открили 20 плътно затворени глинени съда.

Американските археолози нямат хипотеза кои са погребаните. Според главния археолог на Египет Захи Хауас обаче мумиите може би са на хора от фараонско семейство или аристократи, преместени от истинските си гробове, за да бъдат запазени от крадци.

Баб Партридж от списание "Древен Египет" твърди, че е възможно там да е погребана царица Нефертити, която е била съуправител на Египет между 1379 и 1358 г. пр. н. е. Нейната гробница никога не е откривана.

"Нефертити вероятно е била погребана в Северен Египет на място, наречено Акхетатен. Вярва се, че мумиите на Нефертити и някои от нейните дъщери са били пренесени обратно в Долината на царете", казва Партридж пред Би Би Си.

Гробницата на Тутанкамон е открита през 1922 г. от англичаните Хауард Картър и лорд Карнарвън.
РОЙТЕРС СНИМКИ
<Неозаглавен>
РОЙТЕРС СНИМКИ
Входът за древната гробница, открита в Долината на царете в Египет.
РОЙТЕРС СНИМКИ
В гробницата бяха открити и множество глинени съдове.
И-НЕТ СНИМКИ
<Неозаглавен>
13631
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД