:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 352
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гармиш-Партенкирхен - перлата на Бавария

РОЙТЕРС СНИМКИ
<Неозаглавен>
Сгушен в Баварските Алпи, под най-високия връх в Германия Цугшпице (2964 м), зимният курорт Гармиш-Партенкирхен е сред най-популярните ски-дестинации в Европа.

Звездата му изгрява с домакинството на зимните олимпийски игри през 1936-а г. и до ден-днешен славата му не залязва.

Гармиш вече е изгоден и за българските скиори, ако сравним цените там с тези в популярните родни ски-центрове.

Гармиш-Партенкирхен е леснодостъпен - намира се близо до австро-германската граница - на 67 км от летището в Инсбрук и на 90 км от Мюнхен. На всеки час от жп гарата в Мюнхен тръгват влакове към Гармиш - пътуването с тях е истинско удоволствие заради живописните гледки на алпийски пасища, снежнобели върхове и кристално чисти езерца. Курортът е свързан с мрежа от пътища и с всички останали курорти от Източните Алпи.

Очарованието на алпийското градче не е останало незабелязано от американците - те правят тук своя малка военна планинска база. В града в момента живеят няколко хиляди американци и други чужденци, работещи в базата и известния Европейски център за изследвания на сигурността "Джордж Маршал", чието седалище също е в Гармиш.

Местните жители са под 30 000 и далеч не всички са баварци. Както Флорида е раят за богатите пенсионери в САЩ, така Гармиш има същата притегателна сила за възрастните заможни германци.

В курорта могат да се упражняват на практика всички снежни и ледени спортове - ски, сноуборд, кънки, хокей на лед, ски-скокове, кърлинг. В центъра на Гармиш е олимпийският леден дворец. Нерядко ще видите местни жители да играят кърлинг там - един от любимите им спортове на закрито. За ски-скоковете, които също са много популярни в Германия, има няколко шанци. На тях в началото на всяка година се провежда едно от състезанията от най-престижната верига в този спорт - "Четирите шанци", събиращо близо 100 000 зрители.

Друг любим спорт е парапланеризмът - ако вдигнете поглед към планините в хубаво време, задължително ще видите реещи се във висините негови фенове.

Гармиш-Партенкирхен е на картата на световния туризъм от средата на XIX век. Мястото става любимо бързо на планинарите от цяла Европа заради живописните си пейзажи, отличната кухня, кокетната централна улица, на която има множество магазини. В града има всякакъв тип ресторанти - от съвсем обикновени баварски кръчми до шикозни локали. Хотелите могат да приемат 10 000 гости. Уникалното в германския курорт е, че няма многоетажни сгради, които да скриват красивите гледки. Напротив, хотели са сгради от по 2-3 етажа в алпийски стил. Много популярни са и семейните хотели, където всеки турист се радва на топло отношение и има възможност да се почувства не само клиент, но и приятел на германските си домакини. А цените в тях са съвсем прилични - варират от 30 до 100 евро.

В зимния център има четири основни ски-зони - Цугшпице, Гармиш Класик, Екбауер и Ванк с общо 50 писти с дължина 120 км. Най-високата точка, от която тръгват трасетата, е 2966 м. Част от пистите завършват в подстъпите на града - на 720 м надморска височина. Най-популярните зони за скиорите са Цугшпице и Гармиш Класик. В тях са прокарани общо 38 писти - 7 "сини" (за начинаещи скиори), 27 "червени" (за напреднали) и 4 "черни" (за майстори). Една от "черните" е популярното трасе "Кандахар", където се провеждат стартовете по спускане и супергигантски слалом от Световната купа по ски. Именно спускането по "Кандахар" се смята за едно от най-големите изпитания за звездите в алпийските ски.

Около 10 км от трасетата на пистите са подсигурени с изкуствен сняг, макар че в Гармиш има гарантирана естествена снежна покривка от 10 декември до 1 април. На ледниците пък могат да се карат ски от 10 ноември до 15 май.

Курортът се развива на практика на четири нива. Най-ниското е за любителите на ски-бягането. Там има трасета с обща дължина от 40 км. Следващият "етаж" са районите Екбауер, Кройцек и Хаусберг. Третият е Остерфелдер, а последният - Цугшпице, където се намират знаменитите ледници. В района на Гармиш-Партенкирхен има 50 лифта, които поемат на час общо 12 000 души.

В последно време курортът е популярна дестинация и за сноубордистите, за които са създадени специални трасета. За любителите на туризма пък са прокарани над 100 км пътеки. На финала на трасетата са разположени 22 бара и ресторанти. Под самия връх Цугшпице например се намира заведение със страхотна гледка, носещо името "Панорама бистро". Цените в барчетата край пистите също са поносими за българския джоб. Горещите напитки, бирата и греяното вино се продават по 2 евро. Сандвич с вурст пък струва 3 евро.

Ски-картата за един ден за възрастни е 29 евро. След 11,00 ч. обаче се кара с намаление - срещу 27. За обичащите да си поспиват има карти за спускане по пистите между 12,30 и 16,30 ч., чиято цена пада до 20 евро. Има намаления за младежи и деца. Правят се отстъпки и за карти от по няколко дни, седмица или две. Бонусите обаче не са големи, така че повечето скиори предпочитат да не рискуват.

В Гармиш-Партенкирхен може да се наеме пълна ски-екипировка срещу 22 евро на ден, като за по-качествени ски и обувки се заплащат 28. В някои гардероби е задължително да се представи кредитна карта, а в други е достатъчно да се покаже документ за самоличност. Ски-учителят струва 35 евро на час, а за двама скиори се плаща общо 40 евро. Паркингите до пистите са напълно безплатни и няма опасност да не намериш място за колата си. Усмихнати служители упътват всеки един турист и се опитват да му създадат максимални удобства.

Германците са помислили и за нощния живот на посетителите на курорта. Най-популярните и препълнени дискотеки в Гармиш-Партенкирхен са Exit, Pinocchio и Disco Evergreen. Любителите на залозите също няма да скучаят, защото в града има и казино.

Спортните фенове пък изживяват уникална атмосфера около стартовете за световните купи по алпийски ски. В продължение на три дни всяка вечер има концерти на централния площад. По време на вечерно шоу скиорите получават своите стартови номера, а за местните любители на ските това е възможност да се запознаят със своите любимци. Помислено е и за любителите на културните събития. Те могат да посетят ежегодния фестивал на Рихард Щраус. Композиторът е живял в кокетното градче.

След посещение в място като Гармиш повечето родни туристи започват да се питат дали не е по-изгодно да изкараш зимната си почивка в чужбина пред перспективата да хвърлиш луди пари по родните курорти.





ИСТОРИЯ



Гармиш и Партенкирхен обединени от Хитлер



Преди 2000 г. на мястото на Гармиш-Партенкирхен е бил разположен римски гарнизон. През средните векове регионът изживява икономически бум. След това по време на Наполеоновите войни обаче настъпва тежка криза. През 1889 г. е прокарана железница, която свързва региона с Мюнхен. Това дава тласък на туристическата индустрия в региона.

Всъщност целият курорт се състои от три селца - Гармиш, Партенкирхен и Грайнау. Първите две селища се обединяват през 1935 г. или точно година преди зимните олимпийски игри. Това става по нареждане на фюрера Адолф Хитлер. По този начин той прави един от най-големите курорти в Западна Европа.

Гармиш и Партенкирхен са негови любими места за почивка, така че скоро той вижда осъществен и поредния си мегаломански проект. Олимпийските игри в Гармиш-Партенкирхен влизат в историята като едни от най-скандалните. Фашистка Германия домакинства в една и съща година и на лятна олимпиада - в Берлин, и на зимна - в Гармиш-Партенкирхен. До това положение се достига, след като Франция се отказва от организирането на зимните игри и МОК приема предложението на Хитлер германският зимен център да приеме събитието. Останалите страни реагират бурно срещу решението двете най-големи спортни състезания да са в Германия, която вече е в обтегнати дипломатически отношения с половината държави на Стария континент.

В игрите обаче участват общо 668 спортисти, между тях 80 жени. В програмата влизат състезания по бобслей, ски-бягане, ски-скокове и за първи път има стартове в алпийските дисциплини. Провеждат се още състезания по кънки-бягане, фигурно пързаляне и хокей на лед. Разширява се женското присъствие, и жените вече не участват само във фигурното пързаляне, но и в алпийските ски. Именно в Гармиш-Партенкирхен е и българският дебют на зимни олимпиади, когато участват 8 наши скиори - в алпийските и северните дисциплини.
РОЙТЕРС СНИМКИ
<Неозаглавен>
РОЙТЕРС СНИМКИ
<Неозаглавен>
РОЙТЕРС СНИМКИ
<Неозаглавен>
РОЙТЕРС СНИМКИ
<Неозаглавен>
РОЙТЕРС СНИМКИ
<Неозаглавен>
РОЙТЕРС СНИМКИ
<Неозаглавен>
РОЙТЕРС СНИМКИ
<Неозаглавен>
РОЙТЕРС СНИМКИ
<Неозаглавен>
И-НЕТ СНИМКИ
<Неозаглавен>
И-НЕТ СНИМКИ
<Неозаглавен>
И-НЕТ СНИМКИ
<Неозаглавен>
И-НЕТ СНИМКИ
<Неозаглавен>
И-НЕТ СНИМКИ
<Неозаглавен>
И-НЕТ СНИМКИ
<Неозаглавен>
И-НЕТ СНИМКИ
<Неозаглавен>
И-НЕТ СНИМКИ
<Неозаглавен>
И-НЕТ СНИМКИ
<Неозаглавен>
И-НЕТ СНИМКИ
<Неозаглавен>
РОЙТЕРС СНИМКИ
<Неозаглавен>
РОЙТЕРС СНИМКИ
<Неозаглавен>
РОЙТЕРС СНИМКИ
<Неозаглавен>
РОЙТЕРС СНИМКИ
<Неозаглавен>
СНИМКИ: РОЙТЕРС
<Неозаглавен>
СНИМКИ: РОЙТЕРС
<Неозаглавен>
11804
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД