:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 361
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СПРАВОЧНИК

Кратки екскурзии в чужбина за Великден

И-НЕТ СНИМКИ
Охрид е най-красивият македонски град, а езерото - едно от най-чистите в Европа.
Туроператорите обявиха десетки оферти за 3-5 дневни пътувания с автобус до близки държави за Великден. Тази година Възкресение Христово е на 23 април, а предлаганите екскурзии от 20-21 до 24-25 април.

Най-много са офертите за великденски пътувания до Гърция, Турция, Македония, Черна гора, Хърватия, по-малко за Унгария, Австрия и Италия. Неудобството на някои от екскурзиите са нощните преходи с автобус, които могат да бъдат и на отиване, и на връщане - доста изтощително. Важен момент е, че пътуванията се провеждат при обявените цени, ако агенциите успеят да съберат 35-35 туристи, а това става ясно седмица преди екскурзията. В този случай е добре да имате резервен вариант.

Почти всички оферти включват обиколки с екскурзовод, но в цената не са включени входните такси за повечето туристически атракции.



ГЪРЦИЯ

Северна Гърция е "на една ръка разстояние" и кратките пътувания с автобус са удобни, тъй като в повечето случаи няма нощни преходи. Сред офертите за Великден са екскурзии до о. Тасос, Кавала, о. Корфу, Солун, Катерини-Паралия, Метеора, Халкидики. Екскурзиите в Корфу са между 305 и 490 лв. за 3 нощувки в различни хотели на база полупансион. При повечето пътувания една нощ се спи в автобуса и ферибота.

Великденските празненства на Корфу започват от петък следобед с шествия, фолклорни групи, оркестри. На Разпети петък Христовата плащеница преминава през града, а миряните я следват със запалени свещи. В събота е шествието на Св. Спиридон - закрилника на острова, от прозорците се хвърлят керамични съдове, често пълни с вода (за прогонване на злото и измиване на нечистото). Вечерта следва Великденска литургия в църквата Св. Параскева.

Най-евтините оферти за Гърция са за обиколка на Солун -Катерини Паралия и Метеора от 22 до 24 април (130 лв.) и о. Тасос и Кавала (120 лв.) - за две нощувки със закуска. За горните две дестинации има и по-скъпи оферти - 175-195 лв., също с две нощувки, но с полупансион и в по-луксозни хотели.

Между 385 до 445 лв. струва екскурзия до Ситония, Халкидики и включва 3 нощувки в 4-звездни хотели, празничен обяд в хотела, разглеждане на Солун и възможност за обиколка на Атон с корабче.



ИСТАНБУЛ



Истанбул е изключително космополитен град - дори и да сте били там вече, винаги има какво още да видите и правите в столицата на три империи. В Българската екзархия ще може да присъствате на тържествена Великденска литургия. Цените на екскурзиите с 2 или 3 нощувки със закуски в Истанбул варират между 150 и 280 лева - в зависимост от хотелите.



ОХРИД



Уикендът край едно от най-чистите езера в Европа и обиколките из македонските кръчми са приятно изживяване. Предлаганите пътувания са евтини - от 125 до 200 лева - с 2 или 3 нощувки със закуски. В различни пътувания се предлагат и обиколки на Скопие, Струга, Битоля, Кавадарци. Разходката до манастира Свети Наум е задължителна в програмите.



ЧЕРНА ГОРА

245 лева струва екскурзия с две нощувки в Будванската ривиера на адриатическото крайбрежие на Черна гора. Освен обиколка на прочутия Свети Стефан, Будва и Котор, екскурзията предлага и обиколка на хърватската перла Дубровник.



ХЪРВАТИЯ

Срещу 335 лева може да се включите в обиколна екскурзия из адриатическото крайбрежие на Хърватия - 4 нощувки със закуски и вечери от 20 до 25 април. Освен столицата Загреб се разглеждат още Риека, Пула, Ровинйе, Пореч, остров Кърк - живописни градчета по крайбрежието, които пазят древни паметници от римското присъствие по тези земи. Старинният град Дубровник е другата топдестинация в Хърватия. 299 лева ще ви струват 3 нощувки в Дубровник и една в сръбския зимен курорт Копаоник в периода 20-25 април.



ИТАЛИЯ

Възможно е да посетите Италия в дните около Великден - 20-25 април. Екскурзия срещу 319 лева предлага 2 нощувки в тризвездни хотели около Венеция и Флоренция и разглеждане още на Падуа и Пиза с местни екскурзоводи. Недостатъкът на подобни пътувания е, че две от нощите ще прекарате на път в автобуса. 465 лева ще ви струва екскурзия до Ница (Франция), Верона и Флоренция с 4 нощувки в 2-3-звездни хотели.



ВИЕНА

299 лева е цената на екскурзия до Виена, която предлага обиколка на австрийската столица и две нощувки. Същата е цената и за комбинирана екскурзия до Виена и Будапеща за 4 дни. Подгответе се за два нощни прехода. 299 лв. е цената и на екскурзия само до унгарската столица с 3 нощувки от 21 до 25 април и само един нощен преход. Срещу 369 лв. може да се включите в комбинирана екскурзия до Австрия, Словакия и Унгария с три нощувки - една във Виена и две край Братислава. В Будапеща се спира пътьом.
И-НЕТ СНИМКИ
Дубровник е перлата на хърватското адриатическо крайбрежие.
8908
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД